Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add

We included HMH Into Math Grade 2 Answer Key PDF Module 1 Lesson 1 Use Doubles Facts to Add to make students experts in learning maths.

HMH Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add

I Can use doubles facts to find sums for other facts.

Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 1

Spark Your Learning
How can you show the number of runs each team scores? Write an addition fact to show the number of runs scored by both teams.

Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 2
Answer:

Explanation:
5 + 5 = 10, 10 + 1 = 11
So, 5 + 6 = 11
Both the teams scored 11 runs.

Read the following: The points scored in baseball games are called runs. The blue team scores 5 runs. The red team scores 1 more run than the blue team. How can you show the number of runs each team scores? Write an addition fact that shows the number of runs scored by both teams. Use a doubles fact to help you find the sum.

Build Understanding
There are 4 turtles on a log. Then 5 more turtles climb onto the log. How many turtles are on the log now?
Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 3

A. How can you write an addition fact that shows this problem?
Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 4
Answer:
4 + 5 = 9

Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 5

B. How can you use tools and the doubles fact 4 + 4 = 8 to find the sum?
Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 6
Answer:

C. How can you write the sum and solve the problem?
4 + 5 = ___
Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 7
There are ___ turtles on the log.
Answer:
4+ 5 = 9
There are 9 turtles on the log now.

Turn and Talk What doubles fact could help you find the sum of 3 and 2? Explain.

Step It Out

1. Elijah has 9 baseball stickers and 8 football stickers. How many stickers does he have?
A. Write an addition fact that shows this problem.
Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 8
Answer:
9 + 8 = 17

B. Write a doubles fact that can help you solve this problem.
___ + ___ = ____
Answer:
8 + 8 = 16

C. Decide if you need I more or I less than the doubles sum.
I _____
Answer:
I need to add 1 more to the doubles sum.

D. Write the addition fact for the problem. Then solve.
___ + ___ = ____ Elijah has ___ stickers.
Answer:
9 + 8 = 17
Elijah has 17 stickers.

Check Understanding Math Board

Question 1.
There are 6 tomato plants in the first row of a garden. There are 7 tomato plants in the second row. How many tomato plants are there? Write an addition fact that shows the problem. Then write a doubles fact that can help you solve the problem. Solve.
Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 9
addition fact: __+ ___ = Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 10
doubles fact: _____ + _____ = _____
____ tomato plants
Answer:
13 tomato plants

Explanation:
Addition fact: 6 + 7 = 13
Doubles fact: 6 + 6 = 12
There are 13 tomato plants in the garden in all.

On Your Own

Question 2.
Reason There are 8 birds on flowers at the park. Then 7 more birds land on flowers. How many birds are on flowers now? What doubles fact can help you solve the problem? Explain.
Into Math Grade 2 Module 1 Lesson 1 Answer Key Use Doubles Facts to Add 11
Answer:
8 + 7 = 15

Explanation:
8 + 7 = 15
Double facts: 7 + 7 = 14 or 8 + 8 = 16
The above double facts help us to solve the problem
There are 15 birds on the flowers at the park now.

Use Repeated Reasoning Write a doubles fact that can help you find the sum. Write the sum.

Question 3.
4 + 3 = ____
doubles fact: ___ + ___ = ____
Answer:
4 + 3 = 7
Doubles fact: 4 + 4 = 8

Explanation:
The sum of 4 and 3 is 7.

Question 4.
6 + 5 = ___
doubles fact: ___ + ___ = ____
Answer:
6 + 5 = 11
Doubles fact: 6 + 6 = 12

Explanation:
The sum of 6 and 5 is 11.

Question 5.
5 + 4 = ___
doubles fact: ___ + ___ = ____
Answer:
5 + 4 = 9
Doubles fact: 5 + 5 = 10

Explanation:
The sum of 5 and 4 is 9.

I’m in a Learning Mindset!

How will understanding doubles facts help me?
________________________
________________________

Leave a Comment

Scroll to Top