Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model

We included HMH Into Math Grade 1 Answer Key PDF Module 6 Lesson 5 Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model to make students experts in learning maths.

HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model

I Can make a visual model to solve word problems when one or both addends are unknown.

Spark Your Learning

Joey has 11 toy cars and buses. How many of each could he have?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 1
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 2
Answer:

Explanation:
Joey has 11 toy cars and buses
The two combinations of 11 are
6 + 5 = 11 and 9 + 2 = 11
They could have 6 cars and 5 buses or 9 cars and 2 buses.

Explain that children should toss a number cube to determine the number of cars Joey has and then use strategies to find the number of buses. Children repeat the activity to find a different combination of cars and buses that make a total of 11.

Build Understanding

There are 12 trees. 8 trees are apple trees and the rest are pear trees. How many pear trees are there?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 3

A. The bar model shows the problem. How can you make a concrete model to match the bar model?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 4
B. Use the bar model to help you write an equation that solves the problem.
Equation: ______
C. There are ____ pear trees.
Answer:
The equation that solves the problem is
8 + 4 = 12
There are 4 pear trees.

Turn and Talk How would the bar model change if there were 7 apple trees instead of 8 apple trees?

Step It Out

1. There are 14 pens and pencils. 8 are pens. How many are pencils?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 5
A. Use HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 6. Make a concrete model to match the bar model. Color to show what you did. Write the unknown addend.
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 7
B. Write a subtraction equation to match the problem.
Equation: ____
C. Write a subtraction equation to solve the problem.
Equation: ____
There are ___ pencils.
Answer:

Explanation:
There are 14 pens and pencils
8 are pens
The subtraction equation that helps to solve the problem is
14 – 8 = 6
There are 6 pencils.

Turn and Talk How does the bar model help you understand the problem? Explain.

Step It Out

2. Bella sees 15 horses. All are brown or black. How many could be black and how many could be brown?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 8
A. Show the problem. Use HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 9 if you need to.
____ brown horses and ____ black horses
B. Complete the bar model. Then write an equation to prove your answer ¡s correct.
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 10
Equation: _____
Answer:

Explanation:
Bella sees 15 horses
All are brown or black
The subtraction equation that helps to solve the problem is
15 – 10 = 5
The addition equation that matches with the problem is
10 + 5 = 15
There are 10 brown horses and 5 black horses.

Check Understanding Math Board

Use a bar model to solve.

Question 1.
Sam sees 13 cars. 7 are red and the rest are black. How many cars are black?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 11
Equation: _________ ____ black cars
Answer:

Explanation:
Sam sees 13 cars
7 are red cars and the rest are black
The subtraction equation that helps to solve the problem is
13 – 7 = 6
The addition equation that matches with the problem is
7 + 6 = 13
There are 6 black cars.

On Your Own

Use a bar model to solve.

Question 2.
Open Ended Josephine has 12 flowers. Some are yellow and some are red. How many yellow and red flowers could there be?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 12
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 13
Equation: _________
___ yellow flowers ___ red flowers
Answer:

Explanation:
Josephine has 12 flowers
Some are yellow and some are red
A combination of 12 is 7 and 5
7 + 5 = 12
Josephine has 7 yellow flowers and 5 red flowers.

Question 3.
Reason Harry has 14 toy airplanes. 9 are white and the rest are blue. How many airplanes are blue?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 14
Equation: ____
___ blue airplanes

  • Explain your thinking. _______

Answer:

Explanation:
Harry has 14 toy airplanes
9 are white and the rest are blue
The subtraction equation that helps to solve the problem is
14 – 9 = 5
The addition equation that matches with the problem is
9 + 5 = 14
There are 5 blue airplanes.

On Your Own

Use a bar model to solve.

Question 4.
Carlo sees 13 ducks. 8 are in the pond and the rest are in the grass. How many ducks are in the grass?
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 15
Equation: ______ ____ducks
Answer:

Explanation:
Carlo sees 13 ducks
8 are in the pond and the rest are in the grass
The subtraction equation that helps to solve the problem is
13 – 8 = 5
The addition equation that matches with the problem is
8 + 5 = 13 ducks.

Complete the bar model. Write an equation to match.

Question 5.
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 16
Equation: ______
Answer:

Explanation:
The subtraction equation that helps to solve the problem is
16 – 7 = 16
The addition equation that matches with the problem is
7 + 9 = 16
The sum of 7 and 9 is 16.

Question 6.
HMH Into Math Grade 1 Module 6 Lesson 5 Answer Key Represent Addend Unknown and Both Addends Unknown Problems with a Visual Model 17
Equation: ______
Answer:

Explanation:
The subtraction equation that helps to solve the problem is
15 – 7 = 8
The addition equation that matches with the problem is
8 + 7 = 15
The sum of 8 and 7 is 15.

I’m in a Learning Mindset!

How does using a bar model help me understand solving problems with unknown addends?

Leave a Comment

Scroll to Top