In order to solve real-life mathematical problems, students must understand how the information is related, and how to convert the units. You can learn the concepts only when you start from the basics. Download Free Pdf of Go Math Grade 6 Answer Key Chapter 6 Convert Units of length to practice the exercise and homework problems. We have provided the solutions for all the questions in the HMH Go Math Grade 6 Answer Key Chapter 6 Convert Units of length.

## Go Math Grade 6 Chapter 6 Convert Units of Length Answer Key

The topics covered in this chapter are Convert units of length, capacity, convert units of weight and mass, transform units, distance, rate and time formulas. This is the easiest and important among all the chapters in the 6th standard. You can score the maximum marks in the exams with the help of our HMH Go Math Grade 6 Answer Key Chapter 6 Convert Units of Length. Tap the links which are provided according to the topics and kickstart your preparation.

**Lesson 1: Convert Units of Length**

- Convert Units of Length â€“ Page No. 317
- Convert Units of Length â€“ Page No. 318
- Convert Units of Length â€“ Page No. 319
- Convert Units of Length Lesson Check â€“ Page No. 320

**Lesson 2: Convert Units of Capacity**

- Convert Units of Capacity â€“ Page No. 323
- Convert Units of Capacity â€“ Page No. 324
- Convert Units of Capacity â€“ Page No. 325
- Convert Units of Capacity Lesson Check â€“ Page No. 326

**Lesson 3: Convert Units of Weight and Mass**

- Convert Units of Weight and Mass â€“ Page No. 329
- Convert Units of Weight and Mass â€“ Page No. 330
- Convert Units of Weight and Mass â€“ Page No. 331
- Convert Units of Weight and Mass Lesson Check â€“ Page No. 332

**Mid-Chapter Checkpoint**

**Lesson 4: Transform Units**

- Transform Units â€“ Page No. 337
- Transform Units â€“ Page No. 338
- Transform Units â€“ Page No. 339
- Transform Units Lesson Check â€“ Page No. 340

**Lesson 5: Problem Solving â€¢ Distance, Rate, and Time Formulas**

- Distance, Rate, and Time Formulas â€“ Page No. 343
- Distance, Rate, and Time Formulas â€“ Page No. 344
- Distance, Rate, and Time Formulas â€“ Page No. 345
- Distance, Rate, and Time Formulas Lesson Check â€“ Page No. 346

**Chapter 6 Review/Test**

- Review/Test â€“ Page No. 347
- Review/Test â€“ Page No. 348
- Review/Test â€“ Page No. 349
- Review/Test â€“ Page No. 350
- Review/Test â€“ Page No. 351
- Review/Test â€“ Page No. 352

### Share and Show – Page No. 317

**Convert to the given unit.**

Question 1.

3 miles = ? yards

_______ yd

Answer:

5280 yd

Explanation:

3 miles = ? yards

1 yard = 3 feet

1 mile = 5280 feet

So, 3 miles = 3 x 5280 feet

= 15,840 feet

3 feet = 1 yard

Then, 15,840 feet = 15,840 Ã· 3

= 5280 yards

So, 3 miles = 5280 yards

Question 2.

43 dm = ? hm

_______ hm

Answer:

0.043 hm

Explanation:

43 dm= ?hm

10 decimeters = 1 meter

1 hectometer = 100 meters

1 meter = 10 decimeter

100 meters = 10×100 decimeters = 1000 decimeters

So 1 hectometer = 1000 decimeters

Then, 43 decimeters = 43/1000 = 0.043 hectometers

So, 43 dm = 0.043 hm

Question 3.

9 yd = ? in.

_______ inches

Answer:

324 inches

Explanation:

9 yd= ? in.

1 yard = 36 inches

So 9 yards = 9×36 = 324 inches

9 yards = 324 inches

Question 4.

72 ft = 24 yd

_______ yd

Answer:

24 yd

Explanation:

72 ft = 24 yd

1 yard = 3 feet

So, 1 feet = 1/3 yard

Then, 72 feet = 72/3 yard

So, 72 feet = 24 yards

Question 5.

7,500 mm = ? dm

_______ dm

Answer:

75 dm

Explanation:

7,500 mm = ?dm

1000 millimeters = 1 meter

10 decimeters = 1 meter

So, 1000 millimeters = 10 decimeters

Then 1 millimeter = 10/1000 decimeter = 1/100 decimeters

So 7500 millimeters = 7500/100 decimeters

Then 7500 mm = 75 dm

**On Your Own**

Question 6.

Rohan used 9 yards of ribbon to wrap gifts. How many inches of ribbon did he use?

_______ inches

Answer:

324 inches

Explanation:

As per the given data,

Rohan used 9 yards of ribbon to wrap gifts

1 yard = 36 inches

So, 9 yards = 9×36 = 324 inches

So, Rohan used 324 inches ribbon to wrap gifts

Question 7.

One species of frog can grow to a maximum length of 12.4 millimeters. What is the maximum length of this frog species in centimeters?

_______ cm

Answer:

1.24 cm

Explanation:

One species of frog can grow to a maximum length of 12.4 millimeters.

From the given information

One species of frog can grow to a maximum length of 12.4 millimeters

1000 millimeters = 1 meter

100 centimeters = 1 meter

So, 1000 millimeters = 100 centimeters

1 millimeter = 100/1000 centimeters = 1/10 centimeters

So, 12.4 millimeters = 12.4/10 centimeters = 1.24 centimeters

12.4 millimeters = 1.24 centimeters

Question 8.

The height of the Empire State Building measured to the top of the lightning rod is approximately 443.1 meters. What is this height in hectometers?

_______ hectometers

Answer:

4.431 hectometers

Explanation:

The height of the Empire State Building measured to the top of the lightning rod is approximately 443.1 meters.

443.1 meters in hectometers

1 hectometer = 100 meters

Then, 1 meter = 1/100 hectometers

So, 443.1 meters = 443.1/100 hectometers

443.1 meters = 4.431 hectometers

Question 9.

A snail moves at a speed of 2.5 feet per minute. How many yards will the snail have moved in half of an hour?

_______ yards

Answer:

25 yards

Explanation:

From the given information

A snail moves at a speed of 2.5 feet per minute

1 hour = 60 minutes

1 minute = 2.5 feet speed

60 minutes = 60×2.5 feet = 150 feet

1 yard = 3 feet

So 1 feet = 1/3 yards

Then, 150 feet = 150/3 yards = 50 yards per hour

For half of an hour, a snail moves 25 yards

**Practice: Copy and Solve Compare. Write <, >, or =.**

Question 10.

32 feet _______ 11 yards

Answer:

32 feet < 11 yards

Explanation:

32 feet _______ 11 yards

1 yard = 3 feet

So, 11 yards = 11×3 = 33 feet

So, 32 feet < 11 yards

Question 11.

537 cm _______ 5.37 m

Answer:

537 cm = 5.37 m

Explanation:

537 cm _______ 5.37 m

100 centimeters = 1 meter

1 centimeter = 0.01 meter

So, 537 centimeters = 537×0.01 meters

That is 537 centimeters = 5.37 meters

Question 12.

75 inches _______ 6 feet

Answer:

75 inches > 6 feet

Explanation:

75 inches _______ 6 feet

1 foot = 12 inches

6 feet = 6×12 = 72 inches

So, 75 inches > 6 feet

### Problem Solving + Applications – Page No. 318

**Whatâ€™s the Error?**

Question 13.

The Redwood National Park is home to some of the largest trees in the world. Hyperion is the tallest tree in the park, with a height of approximately 379 feet. Tom wants to find the height of the tree in yards.

Tom converted the height this way :

3 feet = 1 yard

conversion factor: \(\frac{3 \mathrm{ft}}{1 \mathrm{yd}}\)

\(\frac{379 \mathrm{ft}}{1} \times \frac{3 \mathrm{ft}}{1 \mathrm{yd}}\) = 1,137 yd

Find and describe Tomâ€™s error.

Show how to correctly convert from 379 feet to yards.

Explain how you knew Tomâ€™s answer was incorrect.

Type below:

____________

Answer:

conversion factor: 3ft1yd

379ft1 Ã— 3ft1yd = 1,137 yd

We need to divide the 379 feet with 3 to get the height of the Hyperion tree, but tom multiplies the 379 with 3 and that is the error part

1 yard = 3 feet

1 feet = 1/3 yards

So, 379 feet = 379/3 yards = 126.3 yards

So, the height of the Hyperion tree is 126.3 yards

Question 14.

Choose <, >, or =.

14a. 12 yards ÎŸ 432 inches

14b. 321 cm ÎŸ 32.1 m

12 yards _______ 432 inches

321 cm _______ 32.1 m

Answer:

14a. 12 yards ÎŸ 432 inches

14b. 321 cm ÎŸ 32.1 m

12 yards = 432 inches

321 cm < 32.1 m

Explanation:

14a. 12 yards ÎŸ 432 inches

1 yard = 36 inches

12 yards = 12×36 = 432 inches

So, 12 yards = 432 inches

14b. 321 cm ÎŸ 32.1 m

100 centimeters = 1 meter

1 centimeter = 0.01 meter

321 centimeters = 321×0.01 meters = 3.21 meters

3.21 < 32.1

So, 321 centimeters < 32.1 meters

### Convert Units of Length – Page No. 319

**Convert to the given unit.**

Question 1.

42 ft = ? yd

_______ yd

Answer:

14yd

Explanation:

42 ft= ?yd

3 feet = 1 yard

1 feet = 1/3 yard

So, 42 feet = 42/3 = 14 yard

So, 42 feet = 14 yards

Question 2.

2,350 m = ? km

_______ km

Answer:

2.350 km

Explanation:

2,350 m = ? km

1 kilometer = 1000 meters

1 meter = 1/1000 kilometers

Then, 2350 meters = 2350/1000 kilometers

2350 meters = 2.350 kilometers

Question 3.

18 ft = ? in.

_______ inches

Answer:

216 inches

Explanation:

18 ft= ? in

1 foot = 12 inches

18 feet = 12×18 = 216 inches

18 feet = 216 inches

Question 4.

289 m = ? dm

_______ dm

Answer:

2890 dm

Explanation:

289 m = ?dm

10 decimeters = 1 meter

289 meters = 289×10 decimeters

So, 289 meters = 2890 decimeters

Question 5.

5 mi = ? yd

_______ yd

Answer:

8,800 yd

Explanation:

1. 5 mi = ? yd

1 mile = 1760 yards

5 miles = 5×1760 = 8800 yards

5 mi = 8,800 yards

Question 6.

35 mm = ? cm

_______ cm

Answer:

3.5 cm

Explanation:

35 mm = ? cm

1000 millimeters = 1 meter

100 centimeters = 1 meter

So, 1000 millimeters = 100 centimeters

1 millimeter = 100/1000 centimeters

Then, 35 millimeters = 35×100/1000 centimeters = 3.5 centimeters

35 millimeters = 3.5 centimeters

**Compare. Write <, >, or =.**

Question 7.

1.9 dm _______ 1,900 mm

Answer:

1.9 dm < 1,900 mm

Explanation:

1.9 dm _______ 1,900 mm

10 decimeters = 1 meter

1000 millimeters = 1 meter

So, 10 decimeters = 1000 millimeters

1 decimeter = 100 millimeters

1.9 decimeters = 1.9 x 100 = 190 millimeters

So, 1.9 decimeters = 190 millimeters

So, 1.9 dm < 1900 mm

Question 8.

12 ft _______ 4 yd

Answer:

12 ftÂ = 4 yd

Explanation:

12 ft _______ 4 yd

3 feet = 1 yard

3×4 feet = 12 feet = 1×4 = 4 yard

So, 12 feet = 4 yards

Question 9.

56 cm _______ 56,000 km

Answer:

56 cm < 56,000 km

Explanation:

56 cm _______ 56,000 km

100 centimeters = 1 meter

1 kilometer = 1000 meters

0.01 kilometer = 1 meter

So, 100 centimeters = 0.01 kilometers

1 centimeter = 0.01/100 kilometers

56 centimeters = 56 x 0.01/100 kilometers =0.0056 kilometers

So, 56 cm < 56,000 km

Question 10.

98 in. _______ 8 ft

Answer:

98 in. > 8 ft

Explanation:

98 in. _______ 8 ft

1 foot = 12 inches

8 feet = 8×12 = 96 inches

So, 98 in > 8 feet

Question 11.

64 cm _______ 630 mm

Answer:

64 cmÂ > 630 mm

Explanation:

64 cm _______ 630 mm

1000 millimeters = 1 meter

100 centimeters = 1 meter

So, 100 centimeters = 1000 millimeters

1 centimeter = 10 millimeters

so, 64 centimeters = 64×10 millimeters = 640 millimeters

then, 64 cm > 630 mm

Question 12.

2 mi _______ 10,560 ft

Answer:

2 miÂ = 10,560 ft

Explanation:

1 mi _______ 10,560 ft

1 mile = 5280 feet

so, 2 miles = 2×5280 = 10560 feet

then, 2 miles = 10,560 feet

Question 13.

The giant swallowtail is the largest butterfly in the United States. Its wingspan can be as large as 16 centimeters. What is the maximum wingspan in millimeters?

_______ mm

Answer:

160 mm

Explanation:

The giant swallowtail is the largest butterfly in the United States. Its wingspan can be as large as 16 centimeters.

100 centimeters = 1 meter

1000 millimeters = 1 meter

So, 100 centimeters = 1000 millimeters

1 centimeters = 10 millimeters

then 16 centimeters = 16×10 millimeters = 160 millimeters

So, giant swallowtail wingspan is 160 millimeters large

Question 14.

The 102nd floor of the Sears Tower in Chicago is the highest occupied floor. It is 1,431 feet above the ground. How many yards above the ground is the 102nd floor?

_______ yd

Answer:

477 yd

Explanation:

The 102nd floor of the Sears Tower in Chicago is the highest occupied floor. It is 1,431 feet above the ground.

3 feet = 1 yard

1 feet = 1/3 yard

Then, 1431 feet = 1431/3 yard = 477 yards

So, the height of the 102nd floor from the ground = 477 yards

Question 15.

Explain why units can be simplified first when measurements are multiplied.

Type below:

____________

Answer:

Units can be simplified first, because if (60 min)/(1 hr) = 1, then I can multiply any measurement by that fraction and not change its value.

### Lesson Check – Page No. 320

Question 1.

Justin rides his bicycle 2.5 kilometers to school. Luke walks 1,950 meters to school. How much farther does Justin ride to school than Luke walks to school?

_______ meters

Answer:

550 meters

Explanation:

Justin rides his bicycle 2.5 kilometers to school. Luke walks 1,950 meters to school.

1 kilometer = 1000 meters

Then, 2.5 kilometers = 2.5 x 1000 = 2500 meters

So, Justin rides his bicycle 2500 meters and Luke walks 1950 meters

2500 â€“ 1950 = 550 meters

So, Justin rides more 550 meters than Luke to school

Question 2.

The length of a room is 10 \(\frac{1}{2}\) feet. What is the length of the room in inches?

_______ inches

Answer:

126 inches

Explanation:

1 feet = 12 inches

10 1/2 feet = ?

10 1/2 = 21/2

21/2 Ã— 12 = 21 Ã— 6 = 126

126 inches

**Spiral Review**

Question 3.

Each unit on the map represents 1 mile. What is the distance between the campground and the waterfall?

_______ miles

Answer:

4 miles

Explanation:

Each unit on the map represents 1 mile

The distance between the campground and the waterfall is 4 units that is 4 miles

Question 4.

On a field trip, 2 vans can carry 32 students. How many students can go on a field trip when there are 6 vans?

_______ students

Answer:

96 students

Explanation:

On a field trip, 2 vans can carry 32 students

So, 1 van can carry the students = 32/2 = 16 students

Then, students can go in 6 vans = 6×16 = 96 students

Question 5.

According to a 2008 survey, \(\frac{29}{50}\) of all teens have sent at least one text message in their lives. What percent of teens have sent a text message?

_______ %

Answer:

58%

Explanation:

From the given information

According to a 2008 survey

29/50 of all teens have sent at least one text message in their lives

Percent of teens have sent a text message = 29/50 x 100 = 58%

So, 58% of teens have sent text messages

Question 6.

Of the students in Ms. Danverâ€™s class, 6 walk to school. This represents 30% of her students. How many students are in Ms. Danverâ€™s class?

_______ students

Answer:

20 students

Explanation:

Of the students in Ms. Danverâ€™s class, 6 walk to school

It represents 30% of her students

That is 30% = 6 students

Then 100% = (100×6)/30 = 20

Total number of students in Ms. Danverâ€™s class = 20 students

### Share and Show – Page No. 323

**Convert to the given unit.**

Question 1.

5 quarts = ? cups

_______ cups

Answer:

20 cups

Explanation:

5 quarts = ? cups

4cups = 1 quart

So, 5 quarts = 5×4 = 20 cups

5 quarts = 20 cups

Question 2.

6.7 liters = ? hectoliters

_______ hectoliters

Answer:

0.067 hectoliters

Explanation:

1.7 liters = ? hectoliters

1 hectoliter= 100 liters

1 liter = 1/100 hectoliters

6.7 liters = 6.7/100 hectoliters = 0.067 hectoliters

Question 3.

5.3 kL = ? L

_______ L

Answer:

5300 L

Explanation:

5.3 kL= ? L

1 Kiloliter = 1000 liters

Then, 5.3 kiloliters = 5.3 x 1000 = 5300 liters

So, 5.3 kL = 5300 L

Question 4.

36 qt = ? gal

_______ gal

Answer:

9 gal

Explanation:

36 qt = ? gal

4 quarts = 1 gallon

So, 36 qts = 9×4 quarts = 9×1 gallons

So, 36 qt = 9 gallons

Question 5.

5,000 mL = ? cL

_______ cL

Answer:

500 cL

Explanation:

5,000 mL = ?cL

1000 milliliters = 1 liter

100 centiliters = 1 liter

So, 1000 milliliters = 100 centiliters

Then, 5000 milliliters = 5×100 centiliters = 500 centiliters

5000 milliliters = 500 centiliters

**On Your Own**

Question 6.

It takes 41 gallons of water for a washing machine to wash a load of laundry. How many quarts of water does it take to wash one load?

_______ quarts

Answer:

164 quarts

Explanation:

It takes 41 gallons of water for a washing machine to wash a load of laundry.

41 gallons of water is required for a washing machine to wash a load of laundry

1 gallon = 4 quarts

Then, 41 gallons = 41×4 quarts = 164 quarts

164 quarts of water us required for a washing machine to wash a load of laundry

Question 7.

Sam squeezed 237 milliliters of juice from 4 oranges. How many liters of juice did Sam squeeze?

_______ L

Answer:

0.237 L

Explanation:

Sam squeezed 237 milliliters of juice from 4 oranges

1000 liliters = 1 liter

1 milliliter = 1/1000 liter

237 milliliters = 237/1000 liters

237 milliliters = 0.237 liters

Question 8.

Reason Quantitatively A bottle contains 3.78 liters of water. Without calculating, determine whether there are more or less than 3.78 deciliters of water in the bottle. Explain your reasoning

Type below:

____________

Answer:

Reason Quantitatively A bottle contains 3.78 liters of water

1 liter = 10 deciliters

Then 3.78 liters = 3.78×10 = 37.8 deciliters

So, bottle contains more than 3.78 deciliters of water

Question 9.

Tonya has a 1-quart, a 2-quart, and a 3-quart bowl. A recipe asks for 16 ounces of milk. If Tonya is going to triple the recipe, what is the smallest bowl that will hold the milk?

The _______ bowl

Answer:

The 3 quarts bowl

Explanation:

Tonya has a 1-quart, a 2-quart, and a 3-quart bowl

A recipe asks for 16 ounces of milk

If Tonya triples the recipe, then 1 quart = 3, 2 quart = 6, 3 quart = 9

The smallest bowl is 3 quarts

**Practice: Copy and Solve Compare. Write <, >, or =.**

Question 10.

700,000 L _______ 70 kL

Answer:

700,000 L > 70 kL

Explanation:

700,000 L _______ 70 kL

1 kiloliter = 1000 liters

Then, 70 kiloliters = 70×1000 liters = 70,000 liters

So, 700,000 liters > 70 kiloliters

Question 11.

6 gal _______ 30 qt

Answer:

6 gal < 30 qt

Explanation:

6 gal _______ 30 qt

4 quarts = 1 gallon

So, 6 gallons = 6×4 = 24 quarts

So, 6 gallons < 30 quarts

Question 12.

54 kL _______ 540,000 dL

Answer:

54 kLÂ = 540,000 dL

Explanation:

54 kL _______ 540,000 dL

1 kiloliter = 1000 liters

1 liter = 10 deciliters

Then, 1000 liters = 10×1000 = 10,000 deciliters

So, 1 kiloliter = 10,000 deciliters

Then, 54 kiloliters = 54×10,000 = 540,000 deciliters

So, 54 kL = 540,000 dL

Question 13.

10 pt _______ 5 qt

Answer:

10 ptÂ = 5 qt

Explanation:

10 pt _______ 5 qt

1 pints = 1 quart

then, 10 pints = 2×5 pints = 1×5 quart = 5 quarts

So, 10 pints = 5 quarts

Question 14.

500 mL _______ 50 L

Answer:

500 mLÂ < 50 L

Explanation:

500 mL _______ 50 L

1000 milliliters = 1 liter

Then, 1000/2 milliliters = 500 milliliters = Â½ liters= 0.5 liters

So, 500 mL < 50 L

Question 15.

14 c _______ 4 qt

Answer:

14 cÂ < 4 qt

Explanation:

14 c _______ 4 qt

4 cups = 1 quart

1 cup = Â¼ quart

Then, 14 cups = 14/4 quarts = 3.5 quarts

So, 14 cups < 4 quarts

### Unlock the Problem – Page No. 324

Question 16.

Jeffrey is loading cases of bottled water onto a freight elevator. There are 24 one-pint bottles in each case. The maximum weight that the elevator can carry is 1,000 pounds. If 1 gallon of water weighs 8.35 pounds, what is the maximum number of full cases Jeffrey can load onto the elevator?

a. What do you need to find?

Type below:

____________

Answer:

the maximum number of full cases Jeffrey can load onto the elevator

Question 16.

b. How can you find the weight of 1 case of bottled water? What is the weight?

Type below:

____________

Answer:

Using one-pint bottles and 1 gallon of water weighs 8.35 pounds information

Explanation:

Question 16.

c. How can you find the number of cases that Jeffrey can load onto the elevator?

Type below:

____________

Answer:

1 US liquid pint is equivalent to 0.125 US liquid gallons.

So, 24 one-pint bottles is equivalent to (24 Ã— 0.125) =3 gallons.

Therefore, one full case of bottled water is equal to 3 gallons.

Now, 1 gallon is equal to 8.35 pounds

And hence, 3 gallons is equal to (8.35 Ã— 3) = 25.05 pounds.

Question 16.

d. What is the maximum number of full cases Jeffrey can load onto the elevator?

_______ cases

Answer:

39 cases

Explanation:

1 US liquid pint is equivalent to 0.125 US liquid gallons.

So, 24 one-pint bottles is equivalent to (24 Ã— 0.125) =3 gallons.

Therefore, one full case of bottled water is equal to 3 gallons.

Now, 1 gallon is equal to 8.35 pounds

And hence, 3 gallons is equal to (8.35 Ã— 3) = 25.05 pounds.

If the maximum weight that the elevator can carry is 1000 pounds, then the maximum number of cases of bottled water that the elevator can carry is â‰ˆ 39

We can not take the number as 40, because then the total weight will become more than 1000 pounds which is not allowed.

Question 17.

Monica put 1 liter, 1 deciliter, 1 centiliter, and 1 milliliter of water into a bowl. How many milliliters of water did she put in the bowl?

_______ milliliters

Answer:

1111 milliliters

Explanation:

Monica put 1 liter, 1 deciliter, 1 centiliter, and 1 milliliter of water into a bowl

1 liter = 1000 milliliters

1 liter = 10 deciliters

so, 10 deciliters = 1000 milliliters

then, 1 deciliter = 100 milliliters

1 liter = 100 centiliters

So, 100 centiliters = 1000 milliliters

Then, 1 centiliter = 10 milliliters

1 liter + 1 deciliter + 1 centiliter + 1 milliliter

= 1000 milliliters + 100 milliliters + 10 milliliters + 1 milliliter

= 1111 milliliters

Monica filled the bowl with 1111 milliliters of water

Question 18.

Select the conversions that are equivalent to 235 liters. Mark all that apply.

Options:

a. 235,000 milliliters

b. 0.235 milliliters

c. 235,000 kiloliters

d. 0.235 kiloliters

Answer:

a. 235,000 milliliters

Explanation:

a. 235,000 milliliters

1000 milliliters = 1 liter

Then, 235×1000 milliliters = 1×235 liters = 235 liters

So, 235,000 milliliters are equivalent to 235 liters

### Convert Units of Capacity – Page No. 325

**Convert to the given unit.**

Question 1.

7 gallons = ? quarts

_______ quarts

Answer:

28 quarts

Explanation:

6 gallons = ? quarts

4 quarts = 1 gallon

then, 7 gallons = 4×7 = 28 quarts

Question 2.

5.1 liters = ? kiloliters

_______ kiloliters

Answer:

0.0051 kiloliters

Explanation:

5.1 liters = ? kiloliters

1 kiloliter = 1000 liters

So, 1 liter = 1/1000 kiloliter

Then, 5.1 liters = 5.1/1000 kiloliters

5.1 liters = 0.0051 kiloliters

Question 3.

20 qt = ? gal

_______ gal

Answer:

5 gal

Explanation:

20 t = ? gal

4 quarts = 1 gallon

Then, 4×5 quarts = 1×5 gallons

That is 20 quarts = 5 gallons

Question 4.

40 L = ? mL

_______ mL

Answer:

40,000 mL

Explanation:

40 L = ? mL

1000 milliliters = 1 liter

Then, 40 liters = 40×1000 milliliters = 40,000 milliliters

40 L = 40,000 mL

Question 5.

33 pt = ? qt ? pt

_______ qt _______ pt

Answer:

33/2 quarts = 16.5 quarts

Explanation:

33 pt= ?qt ? pt

1 pints = 1 quart

1 pint = Â½ quart

then, 33 pint = 33/2 quarts = 16.5 quarts

Question 6.

29 cL = ? daL

_______ daL

Answer:

0.029 daL

Explanation:

29 cL = ? daL

100 centiliters = 1 liter

1 dekaliter = 10 liters

So, 1 liter = 1/10 dekaliters

Then, 100 centiliters = 1/10 dekaliters

1 centiliter = 1/1000 dekaliters

then, 29 centiliters = 29/1000 dekaliters = 0.029 dekaliters

29 cL = 0.029 daL

Question 7.

7.7 kL = ? cL

_______ cL

Answer:

7,70,000 cL

Explanation:

6.7 kL = ? cL

1 kiloliter = 1000 liters

100 centiliters = 1 liter

So, 1000 liters = 100×1000 centiliters = 1,00,000 centiliters

Then, 1 kiloliter = 1,00,000 centiliters

Then, 7.7 kiloliters = 7.7 x 1,00,000 centiliters = 7,70,000 centiliters

Question 8.

24 fl oz = ? pt ? c

_______ pt _______ c

Answer:

3/2 pt and 3 cups

Explanation:

24 floz= ?pt ? c

6 fluids ounces = 1 cup

then, 24 fluid ounces = 8×3 = 1×3 cups = 3 cups

1 cups = 1 pint

then, 1 cup = Â½ pint

then, 3 cups = 3/2 pint

so, 24 fluids ounces = 3/2 pint and 3 cups

**Problem Solving**

Question 9.

A bottle contains 3.5 liters of water. A second bottle contains 3,750 milliliters of water. How many more milliliters are in the larger bottle than in the smaller bottle?

_______ mL

Answer:

250 mL

Explanation:

A bottle contains 3.5 liters of water. A second bottle contains 3,750 milliliters of water.

A bottle contains 3.5 liters of water

A second bottle contains 3,750 milliliters of water

1000 milliliters = 1 liter

Then, 3.5 liters = 3.5×1000 = 3500 milliliters

So, 3750 â€“ 3500 = 250 milliliters

250 milliliters of water is more than in the larger bottle than the smaller bottle

Question 10.

Arnieâ€™s car used 100 cups of gasoline during a drive. He paid $3.12 per gallon for gas. How much did the gas cost?

$ _______

Answer:

$19.5

Explanation:

Arnieâ€™s car used 100 cups of gasoline during a drive. He paid $3.12 per gallon for gas.

Arnieâ€™s car used 100 cups of gasoline during a drive

He paid $3.12 per gallon for gas

1 gallon = 4 quarts

1 quart = 4 cups

then, 4 quarts = 4×4 cups = 16 cups

So, 1 gallon = 16 cups

Then, 1 cup = 1/16 gallons

Then, 100 cups = 100/16 gallons = 6.25 gallons

Total gas cost = $3.12 x 6.25 = $19.5

Question 11.

Explain how units of length and capacity are similar in the metric system.

Type below:

____________

Answer:

In the metric system, The unit of length is a meter (m) and the unit of capacity is the liter (L)

### Lesson Check – Page No. 326

Question 1.

Gina filled a tub with 25 quarts of water. What is this amount in gallons and quarts?

_______ gallons _______ quart

Answer:

6 gallons and 1 quart

Explanation:

Gina filled a tub with 25 quarts of water

4quarts = 1 gallon

1 quart = Â¼ gallon

25 quarts = 25/4 gallon = 6 gallons and 1 quart

Gina filled a tub with 6 gallons and 1 quart

Question 2.

Four horses are pulling a wagon. Each horse drinks 45,000 milliliters of water each day. How many liters of water will the horses drink in 5 days?

_______ liters

Answer:

900 liters

Explanation:

Four horses are pulling a wagon

Each horse drinks 45,000 milliliters of water each day

Then, four horses drinks 4×45,000 milliliters = 1,80,000

1000 milliliters = 1 liter

Then, 180×1000 = 1,80,000 milliliters = 180 liters

180 x 5 = 900 liters

Horses drink 900 liters of water in 5 days

**Spiral Review**

Question 3.

The map shows Henryâ€™s town. Each unit represents 1 kilometer. After school, Henry walks to the library. How far does he walk?

_______ kilometers

Answer:

7 kilometers

Explanation:

The map shows Henryâ€™s town. Each unit represents 1 kilometer. After school, Henry walks to the library.

Each unit represents 1 kilometer

After school, Henry walks to the library

Distance between school and library = 7 kilometers

So, henry walks 7 kilometers from school to library

Question 4.

An elevator travels 117 feet in 6.5 seconds. What is the elevatorâ€™s speed as a unit rate?

_______ feet per second

Answer:

18 feet per second

Explanation:

An elevator travels 117 feet in 6.5 seconds.

The elevatorâ€™s speed as a unit rate = 117/6.5 = 18 feet per second

Question 5.

Julieâ€™s MP3 player contains 860 songs. If 20% of the songs are rap songs and 15% of the songs are R&B songs, how many of the songs are other types of songs?

_______ songs

Answer:

559 songs

Explanation:

Julieâ€™s MP3 player contains 860 songs

20% of the songs are rap songs = 860×20/100 = 172

15% of the songs are R & B songs = 860×15/100 = 129

Other types of songs = 860 â€“ 172-129 = 559

Question 6.

How many kilometers are equivalent to 3,570 meters?

_______ kilometers

Answer:

3.57 kilometers

Explanation:

1 kilometer = 1000 meters

then,1 meter = 1/1000 kilometer

So, 3570 meters = 3570/1000 kilometer

3570 meters = 3.57 kilometers

### Share and Show – Page No. 329

**Convert to the given unit.**

Question 1.

9 pounds = ? ounces

_______ ounces

Answer:

144 ounces

Explanation:

6 pounds = ? ounces

1 pound = 16 ounces

then, 9 pounds = 9×16 ounces = 144 ounces

Question 2.

3.77 grams = ? dekagram

_______ dekagram

Answer:

0.377 dekagram

Explanation:

3.77 grams = ? dekagram

1 dekagram = 10 grams

1 gram = 1/10 dekagram

Then, 3.77 grams = 3.77/10 dekagram = 0.377 dekagram

So, 3.77 grams = 0.377 dekagram

Question 3.

Amandaâ€™s computer weighs 56 ounces. How many pounds does it weigh?

_______ pounds

Answer:

3.5 pounds

Explanation:

Amandaâ€™s computer weighs 56 ounces

1 pound = 16 ounces

then, 1 ounce = 1/16 pound

So, 56 ounces = 56/16 pounds = 3.5 pounds

Question 4.

A honeybee can carry 40 mg of nectar. How many grams of nectar can a honeybee carry?

_______ grams

Answer:

0.04 grams

Explanation:

A honeybee can carry 40 mg of nectar.

1000 milligrams = 1 gram

1 milligram = 1/1000 grams

Then, 40 milligrams = 40/1000 grams = 0.04 grams

So, the honeybee can carry 0.04 grams of nectar

**On Your Own**

**Convert to the given unit.**

Question 5.

4 lb = ? oz

_______ oz

Answer:

64 oz

Explanation:

4lb = ?oz

1 pound (lb) = 16 ounces

then, 4 pounds = 4×16 ounces = 64 ounces

Question 6.

7.13 g = ? cg

_______ cg

Answer:

713 cg

Explanation:

7.13g = ? cg

100 centigrams = 1 gram

Then, 7.13 grams = 100×7.13 = 713 centigrams

So, 7.13 grams = 713 centigrams

Question 7.

3 T = ? lb

_______ lb

Answer:

6000 lb

Explanation:

3T = ?lb

1 ton = 2000 pounds (lb)

then, 3 tons = 3×2000 = 6000 pounds (lb)

Question 8.

The African Goliath frog can weigh up to 7 pounds. How many ounces can the Goliath frog weigh?

_______ ounces

Answer:

112 ounces

Explanation:

The African Goliath frog can weigh up to 7 pounds.

1 pound = 16 ounces

7 pounds = 7×16 = 112 pounds

So, the goliath frog can weigh up to 112 pounds

Question 9.

The mass of a standard hockey puck must be at least 156 grams. What is the minimum mass of 8 hockey pucks in kilograms?

_______ kg

Answer:

1.248 kg

Explanation:

The mass of a standard hockey puck must be at least 156 grams.

1 kilogram = 1000 grams

1 gram = 1/1000 kilogram

then, 156 grams = 156/1000 kilograms = 0.156 kilograms

mass of a hockey puck is 0.156 kilograms

then, the mass of 8 hockey pucks is 8×0.156 = 1.248 kilograms

**Practice: Copy and Solve Compare. Write <, >, or =.**

Question 10.

250 lb _______ 0.25 T

Answer:

250 lb < 0.25 T

Explanation:

250 lb_______ 0.25 T

1 ton = 2000 pounds(lb)

then, 0.25 tons =0.25×2000 = 500 pounds = 500lb

So, 250 lb < 0.25 T

Question 11.

65.3 hg _______ 653 dag

Answer:

65.3 hg = 653 dag

Explanation:

65.3 hg _______ 653 dag

1 hectogram = 100 grams

Then, 65.3 hectograms = 65.3×100 = 6530 grams

1 dekagram = 10 grams

then, 653 dekagram = 6530 grams

So, 65.3 hectogram = 653 dekagram

Question 12.

5 T _______ 5,000 lb

Answer:

5 TÂ > 5,000 lb

Explanation:

5 T _______ 5,000 lb

1 ton = 2000 pounds (lb)

5 tons = 5×2000 lb = 10,000 lb

Then, 5 T > 5000 lb

Question 13.

Masses of precious stones are measured in carats, where 1 carat = 200 milligrams. What is the mass of a 50-dg diamond in carats?

_______ carats

Answer:

25 carats

Explanation:

Masses of precious stones are measured in carats, where 1 carat = 200 milligrams.

1 carat = 200 milligrams

6 decigrams = 1 gram

1000 milligrams = 1 gram

So, 10 decigrams = 1000 milligrams

Then, 1 decigram = 100 milligram

2 decigrams = 200 milligrams = 1 carat

then, 50 decigrams = 2×25 decigrams = 25×200 milligrams = 25 carats

### Problem Solving + Applications – Page No. 330

**Use the table for 14â€“17.**

Question 14.

Express the weight range for bowling balls in pounds.

_______ lb

Answer:

16 lb

Explanation:

Weight range for bowling balls = 160 to 256 ounces

1 pound = 16 ounces

So, 1 ounce = 1/16 pounds

Then, 160 ounces = 160/16 pounds = 10 pounds

256 ounces = 256/16 pounds = 16 pounds

So, the weight range for bowling balls is 10 to 16 pounds

Question 15.

How many more pounds does the heaviest soccer ball weigh than the heaviest baseball? Round your answer to the nearest hundredth.

_______ lb

Answer:

0.68 lb

Explanation:

Heaviest soccer ball weight = 16 ounces

1 pound = 16 ounces

Heaviest baseball weight = 5.25 ounces

1 pound = 16 ounces

1 ounce = 1/16 pounds

then, 5.25 ounces = 5.25/16 = 0.32 pounds

difference between soccer ball and baseball weight = 1 â€“ 0.32 = 0.68 pounds

So, the soccer ball weight is 0.68 pounds more than the weight of the baseball.

Question 16.

A manufacturer produces 3 tons of baseballs per day and packs them in cartons of 24 baseballs each. If all of the balls are the minimum allowable weight, how many cartons of balls does the company produce each day?

_______ cartons

Answer:

800 cartons

Explanation:

3 tons = 6000 lbs.

Base ball = 5 ounces

16 ounces in 1 pound

6000 Ã— 16 = 96,000

96,000/5 = 19,200

19,200/24 = 800

Question 17.

Communicate Explain how you could use mental math to estimate the number of soccer balls it would take to produce a total weight of 1 ton.

Type below:

____________

Answer:

Soccer balls range 14 to 16 ounces

1 ton = 2000 pounds

then, 1 pound = 1/2000 tons

1 pound = 16 ounces

So, 16 ounces = 1/2000 tons = 0.0005 tons

1 ounce = 1/32000 tons

then, 14 ounces = 14/32000 tons =0.0004375 tons

So, the range of soccer balls is 0.0005 to 0.0004375 tons

Question 18.

The Wilson familyâ€™s newborn baby weighs 84 ounces. Choose the numbers to show the babyâ€™s weight in pounds and ounces.

_______ pounds and _______ ounces

Answer:

5 pounds and 4 ounces

Explanation:

The Wilson familyâ€™s newborn baby weighs 84 ounces

1 pound = 16 ounces

then, 1 ounce = 1/16 pounds

So, 84 ounces = 84/16 pounds = 5 pounds and 4 ounces

### Convert Units of Weight and Mass – Page No. 331

**Convert to the given unit.**

Question 1.

5 pounds = ? ounces

_______ ounces

Answer:

80 ounces

Explanation:

5 pounds = ? ounces

1 pound = 16 ounces

Then, 5 pounds = 5×16 = 80 ounces

So, 5 pounds = 80 ounces

Question 2.

2.36 grams = ? hectograms

_______ hectograms

Answer:

0.0236 hectograms

Explanation:

1.36 grams = ? hectograms

1 hectogram = 100 grams

1 gram = 1/100 hectograms

then, 2.36 grams = 2.36/100 hectograms = 0.0236 hectograms

So, 2.36 grams = 0.0236 hectograms

Question 3.

30 g = ? dg

_______ dg

Answer:

300 dg

Explanation:

29 g = ? dg

10 decigrams = 1 gram

then, 30 grams = 30×10 decigrams = 300 decigrams

30 grams = 300 decigrams

Question 4.

17.2 hg = ? g

_______ g

Answer:

1720 g

Explanation:

17.2 hg = ? g

1 hectogram = 100 grams

Then, 17.2 hectograms = 17.2×100 = 1720 grams

So, 17.2 hectograms = 1720 grams

Question 5.

400 lb = ? T

_______ T

Answer:

0.2 T

Explanation:

1. 400 lb = ? T

1 ton = 2000 pounds (lb)

400 lb = 2000/5 pounds (lb) = 1/5 tons

So, 400 lb = 0.2 tons

Question 6.

38,600 mg = ? dag

_______ dag

Answer:

3.86 dag

Explanation:

38,600 mg = ? dag

1000 milligrams = 1 gram

1 dekagram = 10 grams

So, 1 gram = 1/10 dekagram

Then, 1000 milligrams = 1/10 dekagrams

1 milligram = 1/10,000 dekagrams

So, 38,600 milligrams = 38,600/10,000 = 3.86 dekagrams

38,600 milligrams = 3.86 dekagrams

Question 7.

87 oz = ? lb ? oz

_______ pounds _______ ounces

Answer:

5 pounds and 7 ounces

Explanation:

87 oz = ? lb ? oz

1 pound = 16 ounces

1 ounce = 1/16 pounds

then, 87 ounces = 87/16 pounds

87 ounces = 5 pounds and 7 ounces

Question 8.

0.65 T = ? lb

_______ lb

Answer:

1300 lb

Explanation:

0.65 T = ?lb

1 ton = 2000 pounds

Then, 0.65 tons = 0.65×2000 = 1300 pounds

0.65 T = 1300 lb

**Problem Solving**

Question 9.

Maggie bought 52 ounces of swordfish selling for $6.92 per pound. What was the total cost?

$ _______

Answer:

$22.49

Explanation:

Maggie bought 52 ounces of swordfish selling for $6.92 per pound.

Maggie bought 52 ounces of swordfish selling for $6.92 per pound

1 pound = 16 ounces

1 ounce = 1/16 pounds

then, 52 ounces = 52/16 pounds = 3.25 pounds

1 pound cost = $6.92

then, 3.25 pounds cost = $6.92 x 3.25 = $22.49

So, the cost for swordfish is $22.49

Question 10.

Three bunches of grapes have masses of 1,000 centigrams, 1,000 decigrams, and 1,000 grams, respectively. What is the total combined mass of the grapes in kilograms?

_______ kg

Answer:

1.11 kg

Explanation:

Three bunches of grapes have masses of 1,000 centigrams, 1,000 decigrams, and 1,000 grams, respectively.

Three bunches of grapes have masses of 1,000 centigrams, 1,000 decigrams, and 1,000 grams

100 centigrams = 1 gram

then, 1000 centigrams = 10×100 centigrams = 10 grams

1 kilogram = 1000 grams

So, 1 gram = 1/1000 kilograms

Then, 10 grams = 10/1000 = 1/100 kilograms = 0.01 kilograms

10 decigrams = 1 gram

then, 100×10 decigrams = 100×1 gram = 100 grams

1000 grams = 1 kilogram

Then, 100 grams = 1/10 kilograms = 0.1 kilograms

1000 grams = 1 kilogram

Total weight of the grapes = 1 + 0.1 + 0.01 = 1.11 kilograms

Question 11.

Explain how you would find the number of ounces in 0.25T.

Type below:

____________

Answer:

number of ounces in 0.25T

1 ton = 2000 pounds

then, 1 pound = 1/2000 tons

1 pound = 16 ounces

so, 16 ounces = 1/2000 tons

then, 1 ton = 16×2000 ounces = 32000 ounces

So, 0.25 tons = 0.25×32000 ounces = 8000 ounces

8000 ounces = 0.25 T

### Lesson Check – Page No. 332

Question 1.

The mass of Deniseâ€™s rock sample is 684 grams. The mass of Paulineâ€™s rock sample is 29,510 centigrams. How much greater is the mass of Deniseâ€™s sample than Paulineâ€™s sample?

_______ centigrams

Answer:

38900 centigrams

Explanation:

The mass of Deniseâ€™s rock sample is 684 grams

The mass of Paulineâ€™s rock sample is 29,510 centigrams

100 centigrams = 1 gram

1 centigram = 1/100 gram

then, 29,510 centigrams = 29,510/100 grams = 295.1 grams

So, the mass of Paulineâ€™s rock sample is 295.1 grams

By comparing Deniseâ€™s rock sample with Paulineâ€™s rock sample

684 â€“ 295 = 389

The mass of Deniseâ€™s rock sample is 389 grams more than the mass of Paulineâ€™s rock sample

389 grams = 38900 centigrams

Question 2.

A sign at the entrance to a bridge reads: Maximum allowable weight 2.25 tons. Jasonâ€™s truck weighs 2,150 pounds. How much additional weight can he carry?

_______ pounds

Answer:

2,350 pounds

Explanation:

A sign at the entrance to a bridge reads: Maximum allowable weight 2.25 tons

Jasonâ€™s truck weighs 2,150 pounds

1 ton = 2000 pounds

then, 2.25 tons = 2.25×2000 = 4500 pounds

So, maximum allowable weight = 4500 pounds

4500 â€“ 2150 = 2350

So, Jason can carry an additionally 2350 poundsâ€™ weight

**Spiral Review**

Question 3.

There are 23 students in a math class. Twelve of them are boys. What is the ratio of girls to total number of students?

Type below:

____________

Answer:

11 : 23

Explanation:

There are 23 students in a math class. Twelve of them are boys.

Number of students in a math class = 23

Number of boys in a class = 12

Number of girls in a class = 23-12 = 11

Then, the ratio of girls to the total number of students = 11/23

Question 4.

Miguel hiked 3 miles in 54 minutes. At this rate, how long will it take him to hike 5 miles?

_______ minutes

Answer:

90 minutes

Explanation:

Miguel hiked 3 miles in 54 minutes.

Then, time for 5 miles = 5×54/3 = 90 minutes

So, Miguel hikes 5 miles in 90 minutes

Question 5.

Marco borrowed $150 from his brother. He has paid back 30% so far. How much money does Marco still owe his brother?

$ _______

Answer:

$60

Explanation:

Marco borrowed $150 from his brother

He has paid back 30% of amount = 30/100 (150) = $45

Remaining amount = 150 -45 = 60

So, still $60 amount Marco need to give his brother

Question 6.

How many milliliters are equivalent to 2.7 liters?

_______ milliliters

Answer:

2,700 milliliters

Explanation:

2.7 liters

1000 milliliters = 1 liter

Then, 2.7 liters = 2.7 x 1000 = 2700 milliliters

So, 2,700 milliliters are equivalent to 2.7 liters

### Mid-Chapter Checkpoint – Vocabulary – Page No. 333

**Choose the best term from the box to complete the sentence.**

Question 1.

A _____ is a rate in which the two quantities are equal, but use different units.

Type below:

____________

Answer:

Conversion factor

Question 2.

_____ is the amount a container can hold.

Type below:

____________

Answer:

Capacity

**Concepts and Skills**

**Convert units to solve.**

Question 3.

A professional football field is 160 feet wide. What is the width of the field in yards?

_____ \(\frac{â–¡}{â–¡}\) yd

Answer:

53\(\frac{1}{3}\) yd

Explanation:

A professional football field is 160 feet wide

3feet = 1 yard

Then, 160 feet = 160/3 = 53.33

So, the width of football field is 53.33 yards

160/3 = 53 1/3

Question 4.

Julia drinks 8 cups of water per day. How many quarts of water does she drink per day?

_____ quarts

Answer:

2 quarts

Explanation:

Julia drinks 8 cups of water per day.

4 cups = 1 quart

Then, 8 cups = 8/4 = 2 quarts

So, Julia drinks 2 quarts of water per day

Question 5.

The mass of Hintoâ€™s math book is 4,458 grams. What is the mass of 4 math books in kilograms?

_____ kilograms

Answer:

17.832 kilograms

Explanation:

The mass of Hintoâ€™s math book is 4,458 grams

1kilogram = 1000 grams

Then, 4,458 grams = 4,458/1000 = 4.458 kilograms

Then, the mass of 4 math books = 4×4.458 = 17.832 kilograms

The mass of 4 math books is 17.832 kilograms

Question 6.

Turning off the water while brushing your teeth saves 379 centiliters of water. How many liters of water can you save if you turn off the water the next 3 times you brush your teeth?

_____ liters

Answer:

11.37 liters

Explanation:

Turning off the water while brushing your teeth saves 379 centiliters of water

100centiliters = 1 liter

Then, 379 centiliters = 379/100 = 3.79 liters

if you turn off the water the next 3 times = 3×3.79 liters = 11.37 liters

So, you can save 11.37 liters of water when you turn off the water for 3 times

**Convert to the given unit.**

Question 7.

34.2 mm = ? cm

_____ cm

Answer:

3.42 cm

Explanation:

34.2 mm = ? cm

1000 millimeters = 1 meter

100centimeters = 1 meter

so, 1000 millimeters = 100 centimeters

then, 10 millimeters = 1 centimeter

then, 34.2 millimeters = 34.2/10 = 3.42 centimeters

So, 34.2 mm = 3.42 cm

Question 8.

42 in. = ? ft

_____ \(\frac{â–¡}{â–¡}\) ft

Answer:

3\(\frac{1}{2}\) ft

Explanation:

41 in. = ? ft

12 inches = 1 foot

then, 42 inches = 42/12 = 3.5 feet

So, 42 in = 3.5 ft

42/12 = 3 1/2

Question 9.

1.4 km = ? hm

_____ hm

Answer:

140 hm

Explanation:

1.4 km = ? hm

1 kilometer = 1000 meters

1 hectometer = 100 meters

So, 1 meter = 0.001 kilometers

1 meter = 0.01 hectometers

Now, 0.001 kilometer = 0.01 hectometer

That is 0.1 kilometer = 1 hectometer

Then, 1.4 kilometer = 1.4/0.1 = 140 hectometers

So, 1.4 km = 140 hm

Question 10.

4 gal = ? qt

_____ qt

Answer:

16 qt

Explanation:

4gal = ?qt

1gallon = 4 quarts

Then, 4 gallons = 4×4 = 16 quarts

So, 4 gal = 16 qt

Question 11.

53 dL = ? daL

_____ daL

Answer:

0.53 daL

Explanation:

53 dL = ? daL

10deciliters = 1 liter

1 dekaliter = 10 liters that is 0.1 dekaliters = 1 liter

So, 10 dL = 0.1 daL

Then, 53 dL = 53×0.1/10 =0.53 daL

So, 53 dL = 0.53 daL

Question 12.

28 c = ? pt

_____ pt

Answer:

14 pt

Explanation:

28 c = ?pt

1 cups = 1pint

then, 28 cups = 28/2 = 14 pints

So, 28 c = 14 pt

### Page No. 334

Question 13.

Trentonâ€™s laptop is 32 centimeters wide. What is the width of the laptop in decimeters?

_____ dm

Answer:

3.2 dm

Explanation:

Trentonâ€™s laptop is 32 centimeters wide.

100 centimeters = 1 meter

10decimeters = 1 meter

So, 100 centimeters = 10 decimeters

Then, 32 centimeters = 32×10/100 = 3.2 decimeters

So, the width of the laptop is 3.2 decimeters

Question 14.

A truck is carrying 8 cars weighing an average of 4,500 pounds each. What is the total weight in tons of the cars on the truck?

_____ tons

Answer:

18 tons

Explanation:

A truck is carrying 8 cars weighing an average of 4,500 pounds each.

So, total weight = 8 x 4500 pounds = 36,000 pounds

2000 pounds = 1 ton

Then, 36,000 pounds = 36,000 / 2000 = 18 tons

So, total weight of the cars in truck is 18 tons

Question 15.

Benâ€™s living room is a rectangle measuring 10 yards by 168 inches. By how many feet does the length of the room exceed the width?

_____ feet

Answer:

16 feet

Explanation:

Benâ€™s living room is a rectangle measuring 10 yards by 168 inches.

12inches = 1 foot

Then, 168 inches = 168/12 = 14 feet

1 yard = 3 feet

then, 10 yards = 10×3 = 30 feet

30-14 = 16 feet

So, the length of the room exceeds 16 feet in width

Question 16.

Jessie served 13 pints of orange juice at her party. How many quarts of orange juice did she serve?

_____ quarts

Answer:

6.5 quarts

Explanation:

Jessie served 13 pints of orange juice at her party

1 pints = 1 quart

then, 13 pints = 13/2 = 6.5 quarts

So, Jessie served 6.5 quarts of orange juice at her party

Question 17.

Kaylahâ€™s cell phone has a mass of 50,000 centigrams. What is the mass of her phone in grams?

_____ grams

Answer:

500 grams

Explanation:

Kaylahâ€™s cell phone has a mass of 50,000 centigrams

100 centigrams = 1 gram

then, 50,000 centigrams = 50,000/100 = 500 grams

So, the mass of Kaylahâ€™s phone is 500 grams

### Share and Show – Page No. 337

Question 1.

A dripping faucet leaks 12 gallons of water per day. How many gallons does the faucet leak in 6 days?

_____ gallons

Answer:

72 gallons

Explanation:

A dripping faucet leaks 12 gallons of water per day

Then, faucet leaks how many gallons of water per 6 days = 12 x 6 = 72 gallons

Question 2.

Bananas sell for $0.44 per pound. How much will 7 pounds of bananas cost?

$ _____

Answer:

$3.08

Explanation:

Bananas sell for $0.44 per pound

1 pound banana cost is $0.44

then, 7 pounds bananas cost is = 7 x 0.44 = $3.08

Question 3.

Grizzly Park is a rectangular park with an area of 24 square miles. The park is 3 miles wide. What is its length in miles?

_____ miles

Answer:

8 miles

Explanation:

Grizzly Park is a rectangular park with an area of 24 square miles

The park is 3 miles wide

Rectangular park area = length x breadth

That is 24 = 3 x b

So, breadth = 8 miles

The rectangular park length is 8 miles

**On Your Own**

**Multiply or divide the quantities.**

Question 4.

\(\frac{24 \mathrm{kg}}{1 \mathrm{min}}\) Ã— 15 min

_____ kg

Answer:

6 kg

Explanation:

24kg1min Ã— 15 min

24 kg / 1min x 15 min

60 min = 1 hour

Then, 15 min = 15/60 = Â¼ hours

24 kg x 1/ 4 = 6 kg

Question 5.

216 sq cmÃ·8 cm

_____ cm

Answer:

27 cm

Explanation:

216 sq cm Ã· 8 cm

216 sq cm/ 8 cm = 27 cm

Question 6.

\(\frac{17 \mathrm{L}}{1 \mathrm{hr}}\) Ã— 9 hr

_____ L

Answer:

153 L

Explanation:

17L1hr x 9 hr

17L/1hr x 9 hr = 153 L

Question 7.

The rectangular rug in Marciaâ€™s living room measures 12 feet by 108 inches. What is the rugâ€™s area in square feet?

_____ square feet

Answer:

108 square feet

Explanation:

The rectangular rug in Marciaâ€™s living room measures 12 feet by 108 inches

1 foot = 12 inches

108 inches = 108/12 = 9 feet

12 x 9 = 108 square feet

Are of rug is 108 square feet

Question 8.

Make Sense of Problems A box-making machine makes cardboard boxes at a rate of 72 boxes per minute. How many minutes does it take to make 360 boxes?

_____ minutes

Answer:

5 minutes

Explanation:

A box-making machine makes cardboard boxes at a rate of 72 boxes per minute

Then, time for 360 boxes = 360/72 = 5 minutes

So, it takes 5 minutesâ€™ time to make 360 boxes

Question 9.

The area of an Olympic-size swimming pool is 1,250 square meters. The length of the pool is 5,000 centimeters. Select True or False for each statement.

9a. The length of the pool is 50 meters.

9b. The width of the pool is 25 meters.

9c. The area of the pool is 1.25 square kilometers

9a. ____________

9b. ____________

9c. ____________

Answer:

9a. True

9b. True

9c. True

Explanation:

The area of an Olympic-size swimming pool is 1,250 square meters

The length of the pool is 5,000 centimeters

100centimeters = 1meter

Then, 5000 centimeters = 5000/100 = 50 meters

Areas of the swimming pool = length x width

1250 square meters = 50 length x 25 width

Then, width = 25 meters

1000 meters = 1 kilometer

then, 1250 square meters = 1250/1000 = 1.25 square meters

### Make PredictionsÂ – Page No. 338

A prediction is a guess about something in the future. A prediction is more likely to be accurate if it is based on facts and logical reasoning.

The Hoover Dam is one of Americaâ€™s largest producers of hydroelectric power. Up to 300,000 gallons of water can move through the damâ€™s generators every second. Predict the amount of water that moves through the generators in half of an hour.

Use what you know about transforming units to make a prediction.

You know the rate of the water through the generators, and you are given an amount of time. Rate of flow:

\(\frac{300,000 \text { gallons }}{1 \text { sec }}\); time: \(\frac{1}{2}\) hr

You want to find the amount of water. Amount of water : ? gallons

Convert the amount of time to seconds to match the units in the rate. \(\frac{1}{2}\) hr=30 min

Multiply the rate by the amount of time to find the amount of water. \(\frac{300,000 \text { gallons }}{1 \mathrm{sec}} \times \frac{1,800 \mathrm{sec}}{1}\) = 540,000,000 gal

So, a good prediction of the amount of water that moves through the generators in half of an hour is 540,000,000 gallons.

Transform units to solve.

Question 10.

An average of 19,230 people tour the Hoover Dam each week. Predict the number of people touring the dam in a year.

_____ people

Answer:

999,960 people

Explanation:

An average of 19,230 people tour the Hoover Dam each week

Number of weeks per year = 52

Then, total number of people tour the hoover dam in the year = 52 x 19, 230 = 999,960

So, 999,960 people touring the hoover dam per year

Question 11.

The Hoover Dam generates an average of about 11,506,000 kilowatt-hours of electricity per day. Predict the number of kilowatt-hours generated in 7 weeks.

_____ kilowatt-hours

Answer:

563,794 kilowatt-hours

Explanation:

The Hoover Dam generates an average of about 11,506,000 kilowatt-hours of electricity per day

1 week = 7 days

7weeks = 7 Ã— 7 = 49 days

Then, Hoover Dam generated electricity per 7 weeks = 49 Ã— 11,506,000 = 563,794,000

So, the total number of kilowatt-hours generated in 7 weeks by the Hoover Dam is 563,794,000

### Transform Units – Page No. 339

**Multiply or divide the quantities.**

Question 1.

\(\frac{62 \mathrm{g}}{1 \mathrm{day}}\) Ã— 4 days

_____ g

Answer:

248 g

Explanation:

62g1day Ã— 4 days

62 gÃ·1 day Ã— 4 days

Then, 62 g Ã— 4 = 248 g

Question 2.

322 sq yd Ã· 23 yd

_____ yd

Answer:

14 yd

Explanation:

322 sqyd Ã· 23 yd

322 sqyd / 23 yd = 14 sq

Question 3.

\(\frac{128 \mathrm{kg}}{1 \mathrm{hr}}\) Ã— 10 hr

_____ kg

Answer:

1,280 kg

Explanation:

128kg1hr Ã— 10 hr

128 kg/1hr * 10hr

So, 1,280 kg

Question 4.

136 sq km Ã· 8 km

_____ km

Answer:

17 km

Explanation:

136 sq km Ã· 8 km

136 sq km / 8 km

136 sq / 8 = 17

Question 5.

\(\frac{88 \mathrm{lb}}{1 \mathrm{day}}\) Ã— 12 days

_____ lb

Answer:

1,056 lb

Explanation:

88lb1day Ã— 12 days

88lb / 1 day Ã— 12days

That is 88lb Ã— 12 = 1,056 lb

Question 6.

154 sq mm Ã· 11 mm

_____ mm

Answer:

14Â mm

Explanation:

154 sq mm Ã· 11 mm

154 sq / 11 = 14

Question 7.

\(\frac{\$ 150}{1 \mathrm{sq} \mathrm{ft}}\) Ã— 20 sq ft

$ _____

Answer:

$30,020 sqft

Explanation:

$1501sqft Ã— 20 sqft

Multiplication of 1501 and 20 is

30,020

That is $1501sqft x 20 sqft = $30,020 sqft

Question 8.

234 sq ftÃ·18 ft

_____ ft

Answer:

13 ft

Explanation:

234 sq ftÃ·18 ft

234 sq / 18 = 13

**Problem Solving**

Question 9.

Green grapes are on sale for $2.50 a pound. How much will 9 pounds cost?

$ _____

Answer:

$22.5

Explanation:

Green grapes are on sale for $2.50 a pound

1 pound = $2.50

then, 9 pounds cost = 9*$2.50 = $22.5

green grapes cost for 9 pounds is $22.5

Question 10.

A car travels 32 miles for each gallon of gas. How many gallons of gas does it need to travel 192 miles?

_____ gallons

Answer:

6 gallons

Explanation:

A car travels 32 miles for each gallon of gas

Then, 192 miles is = 192/ 32 = 6 gallons of gas

So, total 6 gallons of gas is required to travel 192 miles

Question 11.

Write and solve a problem in which you have to transform units. Use the rate 45 people per hour in your question.

Type below:

____________

Answer:

A fast-food restaurant is trying to find out how many customers they had in the last 3 hours, and they know they get 45 people per hour. How many customers were served in the last 3 hours? The answer is 135 people.

### Lesson Check – Page No. 340

Question 1.

A rectangular parking lot has an area of 682 square yards. The lot is 22 yards wide. What is the length of the parking lot?

_____ yards

Answer:

31 yards

Explanation:

A rectangular parking lot has an area of 682 square yards

Width of the parking lot = 22 yards wide

Area = length *width

682 square yards= length * 22 yards wide

So, length = 682 square yards / 22 yards = 31 yards

Then, length of the parking lot = 31 yards

Question 2.

A machine assembles 44 key chains per hour. How many key chains does the machine assemble in 11 hours?

_____ key chains

Answer:

484 key chains

Explanation:

A machine assembles 44 key chains per hour

Then, the machine assembles key chains per 11 hours = 11*44 = 484 key chains

So, the machine assembles totally 484 key chains in 11 hours

**Spiral Review**

Question 3.

Three of these ratios are equivalent to \(\frac{8}{20}\). Which one is NOT equivalent?

\(\frac{2}{5} \quad \frac{12}{24} \quad \frac{16}{40} \quad \frac{40}{100}\)

\(\frac{â–¡}{â–¡}\)

Answer:

\(\frac{8}{20}\)

Explanation:

The below mentioned ratios are equivalent to 8/20

i. 2/5

Multiply the numerator and denominator with 4

That is (2*4)/(5*4) = 8/20

ii. 12/24

Divide the numerator and denominator with 6

That is (12Ã·6)/(24Ã·6) = 2/4

Now, multiply the numerator and denominator with 4

That is (2*4)/(4*4) = 8/16

So, 12/14 is not equal to 8/20

iii. 16/40

Divide the numerator and denominator with 2

That is, (16Ã·2)/(40Ã·2) = 8/20

iv. 40/100

Divide the numerator and denominator with 5

That is (40Ã·5)/(100Ã·5) = 8/20

Question 4.

The graph shows the money that Marco earns for different numbers of days worked. How much money does he earn per day?

$ _____

Answer:

$80

Explanation:

Total number of days worked = 7

Total earned money = 560 dollars

560 / 7 = 80 dollars per day

Question 5.

Megan answered 18 questions correctly on a test. That is 75% of the total number of questions. How many questions were on the test?

_____ questions

Answer:

24 questions

Explanation:

Megan answered 18 questions correctly

That is 75% of the total number of questions = 18

Then, 100% of the questions = 18*100/75 = 24

So, the total number of questions on the test = 24 questions

### Share and Show – Page No. 343

Question 1.

Mariana runs at a rate of 180 meters per minute. How far does she run in 5 minutes?

_____ meters

Answer:

900 meters

Explanation:

Mariana runs at a rate of 180 meters per minute

Then, Mariana runs per 5 minutes = 5×180 = 900 meters

So, Mariana runs 900 meters per 5 minutes

Question 2.

What if Mariana runs for 20 minutes at the same speed? How many kilometers will she run?

_____ kilometers

Answer:

3.6 kilometers

Explanation:

From the given information

Marians runs at a rate of 180 meters per minute

Then the speed of Mariana = 180/1 = 180 meters per minute

If Mariana runs 20 minutes then the covered distance = 20×180 = 3600 meters

1000 meters = 1 kilometer

Then, 3600 meters = 3600/1000 = 3.6 kilometers

So, Mariana runs 3.6 kilometers in 20 minutes

Question 3.

A car traveled 130 miles in 2 hours. How fast did the car travel?

_____ miles per hour

Answer:

65 miles per hour

Explanation:

A car travelled 130 miles in 2 hours

Then the speed of the car = Distance/Time

That is, Speed of the car = 130 miles/ 2 hours = 65 miles per hour

So, the car travels 65 miles per hour

Question 4.

A subway car travels at a rate of 32 feet per second. How far does it travel in 16 seconds?

_____ feet

Answer:

512 feet

Explanation:

A subway car travels at a rate of 32 feet per second

1 second = 32 feet

then, 16 seconds = 16 x 32/1 = 512 feet

So, a subway car travels 512 feet per 16 seconds

Question 5.

A garden snail travels at a rate of 2.6 feet per minute. At this rate, how long will it take for the snail to travel 65 feet?

_____ minutes

Answer:

25 minutes

Explanation:

A garden snail travels at a rate of 2.6 feet per minute

So, 2.6 feet = 1 minute

Then, 65 feet = 65/2.6 = 650/26 = 25 minutes

So, the snail travels 65 feet in 25 minutes

Question 6.

A squirrel can run at a maximum speed of 12 miles per hour. At this rate, how many seconds will it take the squirrel to run 3 miles?

_____ seconds

Answer:

900 seconds

Explanation:

A squirrel can run at a maximum speed of 12 miles per hour

1 hour = 3600 seconds

So, the squirrel can run 12 miles in 3600 seconds

Then, the squirrel can run 3 miles in 3×3600/12 = 900 seconds

So, the squirrel can take 900 seconds of time to run 3 miles

Question 7.

A cyclist rides 8 miles in 32 minutes. What is the speed of the cyclist in miles per hour?

_____ miles per hour

Answer:

15 miles per hour

Explanation:

A cyclist rides 8 miles in 32 minutes

32minutes = 8 miles

Then, 60 minutes = 60×8/32 = 15 miles

So, a cyclist rides 15 miles in 60 minutes that is one hour

So, the speed of the cyclist per hour = 15 miles/ 1 = 15 miles per hour

### Share and Show – Page No. 344

**On Your Own**

Question 8.

A pilot flies 441 kilometers in 31.5 minutes. What is the speed of the airplane?

_____ kilometers per minute

Answer:

14 kilometers per minute

Explanation:

From the given information

A pilot flies 441 kilometers in 31.5 minutes

Speed = Distance / Time

Here, distance = 441 kilometers

Time = 31.5 minutes

Speed of the airplane = 441/31.5 = 4410/315 = 14 kilometers per minute

Question 9.

Chris spent half of his money on a pair of headphones. Then he spent half of his remaining money on CDs. Finally, he spent his remaining $12.75 on a book. How much money did Chris have to begin with?

$ _____

Answer:

$51

Explanation:

Total money with the Chris= x amount

Chris spent half of his money on a pair of headphones = x/2

Then he spent half of his remaining money on CDs = x/4

Finally, he spent his remaining $12.75 on a book

So, total amount x = x/2+x/4+$12.75

$12.75 = (x-x/2-x/4)

= (4x-2x-x)/4

$12.75 = x/4

Then, x = $12.75×4 = $51

So, Chris have to begin with $51

Question 10.

AndrÃ© and Yazmeen leave at the same time and travel 75 miles to a fair. AndrÃ© drives 11 miles in 12 minutes. Yazmeen drives 26 miles in 24 minutes. If they continue at the same rates, who will arrive at the fair first? Explain.

____________

Answer:

AndrÃ© and Yazmeen leave at the same time and travel 75 miles to a fair

AndrÃ© drives 11 miles in 12 minutes

So, Andre can reach 75 miles in = 75×12/11

That is, Andre can travel 75 miles in 81 minutes

Yazmeen drives 26 miles in 24 minutes

So, Yazmeen can reach 75 miles in = 75×24/26 = 69 minutes

That means, Yazmeen can reach 75 miles in 69 minutes

So, Yazmeen can reach the fair first

Question 11.

Make Arguments Bonnie says that if she drives at an average rate of 40 miles per hour, it will take her about 2 hours to drive 20 miles across town. Does Bonnieâ€™s statement make sense? Explain.

____________

Answer:

Make Arguments Bonnie says that if she drives at an average rate of 40 miles per hour, it will take her about 2 hours to drive 20 miles across town

Speed of the Bonnie = 40 miles per hour

Then, Bonnie can cover the distance in 2 hours = 2×40 = 80 miles

So, Bonnie statement is wrong

Question 12.

Claire says that if she runs at an average rate of 6 miles per hour, it will take her about 2 hours to run 18 miles. Do you agree or disagree with Claire? Use numbers and words to support your answer.

____________

Answer:

Claire says that if she runs at an average rate of 6 miles per hour, it will take her about 2 hours to run 18 miles

Claire runs in 1 hour = 6 miles

Then, Claire runs in 2 hours = 2×6 = 12 miles

So, the Claire statement is wrong

### Problem Solving Distance, Rate, and Time Formulas – Page No. 345

**Read each problem and solve.**

Question 1.

A downhill skier is traveling at a rate of 0.5 mile per minute. How far will the skier travel in 18 minutes?

_____ miles

Answer:

9 miles

Explanation:

A downhill skier is traveling at a rate of 0.5 miles per minute

1 minute = 0.5 mile

then, 18 minutes = 18×0.5 = 9 miles

So, the skier travel 9 miles in 18 minutes

Question 2.

How long will it take a seal swimming at a speed of 8 miles per hour to travel 52 miles?

_____ hours

Answer:

6.5 hours

Explanation:

A seal swimming at a speed of 8 miles per hour

Then,52 miles = 52/8 = 6.5 hours

So, A seal swimming can travel 52 miles in 6.5 hours

Question 3.

A dragonfly traveled at a rate of 35 miles per hour for 2.5 hours. What distance did the dragonfly travel?

_____ miles

Answer:

87.5 miles

Explanation:

A dragonfly traveled at a rate of 35 miles per hour for 2.5 hours

That means, 1 hour = 35 miles

Then, 2.5 hours = 2.5×35 = 87.5 miles

So, a dragonfly travels 87.5 miles in 2.5 hours

Question 4.

A race car travels 1,212 kilometers in 4 hours. What is the carâ€™s rate of speed?

_____ kilometers per hour

Answer:

303 kilometers per hour

Explanation:

A race car travels 1,212 kilometers in 4 hours

Speed = Distance/ Time

Here, distance = 1212 kilometers

Time = 4 hours

Then, Speed of the race car = 1212/4 = 303 kilometers per hour

Question 5.

Kim and Jay leave at the same time to travel 25 miles to the beach. Kim drives 9 miles in 12 minutes. Jay drives 10 miles in 15 minutes. If they both continue at the same rate, who will arrive at the beach first?

____________

Answer:

Kim reaches the beach first

Explanation:

Kim and Jay leave at the same time to travel 25 miles to the beach

Kim drives 9 miles in 12 minutes

Then, Kim travels 25 miles in = 25×12/9 = 33 minutes

Jay drives 10 miles in 15 minutes

Then, Jay travels 25 miles in = 25×15/10 = 37.5 minutes

So, Kim reaches the beach first

Question 6.

Describe the location of the variable d in the formulas involving rate, time, and distance.

Type below:

____________

Answer:

Formula Distance = Rate x Time

Distance (d) = Rate x Time

### Lesson Check – Page No. 346

Question 1.

Mark cycled 25 miles at a rate of 10 miles per hour. How long did it take Mark to cycle 25 miles?

_____ hours

Answer:

2.5 hours

Explanation:

Mark cycled 25 miles at a rate of 10 miles per hour

That means, 10 miles = 1 hour

Then, 25 miles = 25/10 =2.5 hours

So, Mark take 2.5 hours to cycle 25 miles

Question 2.

Joy ran 13 miles in 3 \(\frac{1}{4}\) hours. What was her average rate?

_____ miles per hour

Answer:

4 miles per hour

Explanation:

Joy ran 13 miles in 3 Â¼ hours

3 Â¼ = 13/4 = 3.25 hours

Then, the average rate of the Joy = 13/3.25 hours = 4 miles per hour

**Spiral Review**

Question 3.

Write two ratios that are equivalent to \(\frac{9}{12}\).

Type below:

____________

Answer:

3/4 and 18/24

Explanation:

Equivalent ratios of 9/12 is 3/4 and 18/24

Multiply the numerator and denominator of Â¾ with 3

That is 3×3/4×3 = 9/12

Divide the numerator and denominator of 18/24 with 2

That is (18/2)/(24/2) = 9/12

Question 4.

In the Chang familyâ€™s budget, 0.6% of the expenses are for internet service. What fraction of the familyâ€™s expenses is for internet service? Write the fraction in simplest form.

\(\frac{â–¡}{â–¡}\)

Answer:

\(\frac{3}{500}\)

Explanation:

In the Chang familyâ€™s budget, 0.6% of the expenses are for internet service

That is 0.6% = 0.6/100 = 6/1000 = 3/500

So, 3/500 part of the familyâ€™s expenses is used for internet service

Question 5.

How many meters are equivalent to 357 centimeters?

_____ meters

Answer:

3.57 meters

Explanation:

357 ntimeters

100centimeters = 1 meter

Then, 357 centimeters = 357/100 = 3.57 meters

3.57 meters is equivalent to 357 centimeters

Question 6.

What is the product of the two quantities shown below?

\(\frac{60 \mathrm{mi}}{1 \mathrm{hr}}\) Ã— 12 hr

_____ miles

Answer:

720 miles

Explanation:

60 mi/1hr x 12 hr

That is, 60 milesx12 = 720 miles

So, the equivalent quantity of 60mi/1hr x 12hr is 720 miles

### Chapter 6 Review/Test – Page No. 347

Question 1.

A construction crew needs to remove 2.5 tons of river rock during the construction of new office buildings

The weight of the rocks is ____________ pounds

Answer:

The weight of the rocks is 5,000 pounds

Explanation:

A construction crew needs to remove 2.5 tons of river rock during the construction of new office buildings

1 Ton = 2000 pounds

Then, 2.5 Tons = 2.5×2000

= 25×200 = 5000 pounds

So, the weight of the rocks is 5000 pounds

Question 2.

Select the conversions that are equivalent to 10 yards. Mark all that apply

Options:

a. 20 feet

b. 240 inches

c. 30 feet

d. 360 inches

Answer:

c. 30 feet

d. 360 inches

Explanation:

a. 20 feet

3feet = 1 yard

Then, 20 feet = 20/3 yard

b. 240 inches

36 inches = 1 yard

Then, 240 inches = 240/36 = 6 yards

c. 30 feet

3feet = 1 yard

Then, 30 feet =30/3 = 10 yards

d. 360inches

36 inches = 1 yard

Then, 360 inches = 360/36 = 10 yards

So, 30 feet and 360 inches are equivalent to 10 yards

Question 3.

Meredith runs at a rate of 190 meters per minute. Use the formula d=rÃ—t to find how far she runs in 6 minutes.

_____ meters

Answer:

1,140 meters

Explanation:

Meredith runs at a rate of 190 meters per minute

Formula d = r x t

Here, d= 190 meters, t = 1 minute

Then, r = 190/1 = 190 meters per minute

Now, t = 6 minutes and r = 190 meters per minute

Then d = 190 x 6 = 1,140 meters

Question 4.

The table shows data for 4 cyclists during one day of training. Complete the table by finding the speed for each cyclist. Use the formula r = d Ã· t.

Type below:

____________

Answer:

D = RxT

Alisha

36 = Rx3

Then, Rate of Alisha =36/3 =12 miles per hour

Jose

39 = Rx3

Then, Rate of Jose = 39/3 = 13 miles per hour

Raul

40 = Rx4

Then, Rate of Raul = 40/4 = 10 miles per hour

Ruthie

22= Rx2

Then, Rate of Ruthie = 22/2 = 11 miles per hour

### Page No. 348

Question 5.

For numbers 5aâ€“5c, choose <, >, or =.

5a. 5 kilometers ÎŸ 5,000 meters

5b. 254 centiliters ÎŸ 25.4 liters

5c. 6 kilogram ÎŸ 600 gram

5 kilometers _____ 5,000 meters

254 centiliters _____ 25.4 liters

6 kilogram _____ 600 gram

Answer:

5a. 5 kilometers ÎŸ 5,000 meters

5b. 254 centiliters ÎŸ 25.4 liters

5c. 6 kilogram ÎŸ 600 gram

5 kilometers = 5,000 meters

254 centiliters < 25.4 liters

6 kilogram > 600 gram

Explanation:

a. 5 kilometers —— 5000 meters

1 kilometer = 1000 meters

then,5 kilometers 5×1000 = 5000 meters

So, 5 kilometers = 5000 meters

b. 254 centiliters ——25.4 liters

100centiliters = 1 liter

Then, 254 centiliters = 254/100 = 2.54 liters

So, 254 centiliters < 25.4 liters

c. 6 kilograms —– 600 grams

1kilogram = 1000 grams

Then, 6 kilograms = 6000 grams

So, 6 kilograms > 600 grams

Question 6.

A recipe calls for 16 fluid ounces of light whipping cream. If Anthony has 1 pint of whipping cream in his refrigerator, does he have enough for the recipe? Explain your answer using numbers and words.

____________

Answer:

A recipe calls for 16 fluid ounces of light whipping cream

8 fluid ounces = 1 cup

So, 16 fluid ounces = 2 cups = 1 pint

If Anthony has 1 pint of whipping cream in his refrigerator, then it is enough for the recipe

Question 7.

For numbers 7aâ€“7d, choose <, >, or =.

7a. 43 feet ÎŸ 15 yards

7b. 10 pints ÎŸ 5 quarts

7c. 5 tons ÎŸ 5,000 pounds

7d. 6 miles ÎŸ 600 yards

43 feet _____ 15 yards

10 pints _____ 5 quarts

5 tons _____ 5,000 pounds

6 miles _____ 600 yards

Answer:

43 feet < 15 yards

10 pints = 5 quarts

5 tons > 5,000 pounds

6 miles > 600 yards

Explanation:

a. 43 feet —- 15 yards

3feet = 1 yard

Then, 43 feet = 43/3 = 14.3 yards

So, 43 feet < 15 yards

b. 10 pints —- 5 quarts

1 pints = 1 quart

then, 10 pints = 10/2 = 5 quarts

So, 10 pints = 5 quarts

c. 5 tons —– 5000 pounds

1 ton = 2000 pounds

then, 5 tons = 5×2000 = 10,000 pounds

So, 5 tons > 5000 pounds

d. 6 miles —- 600 yards

1 mile =1760 yards

then, 6 miles = 6×1760 = 10,560yards

So, 6 miles > 600 yards

Question 8.

The distance from Calebâ€™s house to the school is 1.5 miles, and the distance from Ashleeâ€™s house to the school is 3,520 feet. Who lives closer to the school, Caleb or Ashlee? Use numbers and words to support your answer.

____________

Answer:

There are 5280 feet in one mile.

So, you need to change the miles to feet.

1.5 x 5280 = 7920.

7920 > 3520

So, Ashley lives closer.

### Page No. 349

Question 9.

Write the mass measurements in order from least to greatest.

Type below:

____________

Answer:

7.4 kilograms, 7.4 centigrams, 7.4 decigrams

Question 10.

An elephantâ€™s heart beats 28 times per minute. Complete the product to find how many times its heart beats in 30 minutes

Type below:

____________

Answer:

840 beats

Explanation:

An elephantâ€™s heart beats 28 times per minute

Then, elephantâ€™s heart beats in 30 minutes = 28 x 30 = 840

So, an elephantâ€™s heartbeat is 840 times in 30 minutes

Question 11.

The length of a rectangular football field, including both end zones, is 120 yards. The area of the field is 57,600 square feet. For numbers 11aâ€“11d, select True or False for each statement.

11a. The width of the field is 480 yards.

11b. The length of the field is 360 feet.

11c. The width of the field is 160 feet.

11d. The area of the field is 6,400 square yards.

11a. ____________

11b. ____________

11c. ____________

11d. ____________

Answer:

11a. True

11b. True

11c. False

11d. False

Explanation:

The length of a rectangular football field, including both end zones, is 120 yards

The area of the field is 57,600 square feet

That is length x width = 57,600 square feet

Here, length = 120 yards

Then, width = 57,600/120 = 480 yards

11a. True

11b. 1 yard = 3 feet

Then, 120 yards = 120×3 = 360 feet

True

11c. 480 yards = 480×3 = 1440

False

11d. 6400 square yards

3 feet = 1 yard

then, 57,600 square feet = 57,600/3 = 19,200 square yards

False

Question 12.

Harry received a package for his birthday. The package weighed 357,000 centigrams. Select the conversions that are equivalent to 357,000 centigrams. Mark all that apply.

Options:

a. 3.57 kilograms

b. 357 dekagrams

c. 3,570 grams

d. 3,570,000 decigrams

Answer:

a. 3.57 kilograms

b. 357 dekagrams

c. 3,570 grams

Explanation:

Harry received a package for his birthday

The package weighed 357,000 centigrams

100centigrams = 1 gram

Then, 357,000 centigrams = 357,000/100 = 3570 grams

1000 grams = 1 kilogram

Then, 3570 grams = 3570/1000 = 3.57 kilograms

10grams = 1 dekagram

Then, 3570 grams = 3570/10 = 357 dekagrams

1gram = 10 decigrams

Then, 3570 grams = 35700 decigrams

Options a, b and c are true

### Page No. 350

Question 13.

Mr. Martin wrote the following problem on the board.

Juanitaâ€™s car has a gas mileage of 21 miles per gallon. How many miles can Juanita travel on 7 gallons of gas?

Alex used the expression \(\frac{21 \text { miles }}{\text { 1 gallon }} \times \frac{1}{7 \text { gallons }}\) to find the answer. Explain Alexâ€™s mistake.

Type below:

____________

Answer:

Juanitaâ€™s car has a gas mileage of 21 miles per gallon

Juanita traveled miles on 7 gallons of gas = 21×7 = 147 miles

But, Alex used the expression 21 miles 1 gallon Ã—17 gallons

In the place of 7 gallons, Alex used 17 gallons

Question 14.

Mr. Chen filled his sonâ€™s wading pool with 20 gallons of water.

20 gallons is equivalent to ____________ quarts.

Answer:

80 quarts

Explanation:

Mr. Chen filled his sonâ€™s wading pool with 20 gallons of water

1gallon = 4 quarts

Then, 20 gallons = 20×4 = 80 quarts

So, 20 gallons is equivalent to 80 quarts

Question 15.

Nadia has a can of vegetables with a mass of 411 grams. Write equivalent conversions in the correct boxes.

Type below:

____________

Answer:

0.411, 41.1, 4.11

Explanation:

Nadia has a can of vegetables with a mass of 411 grams

1000 grams = 1 kilogram

Then, 411 grams = 411/1000 = 0.411 kilograms

100grams = 1 hectogram

Then, 411 grams = 411/100 = 4.11 hectograms

10grams = 1 dekagram

Then, 411 grams = 411/10 = 41.1 dekagram

Question 16.

Steve is driving 440 miles to visit the Grand Canyon. He drives at an average rate of 55 miles per hour. Explain how you can find the amount of time it will take Steve to get to the Grand Canyon.

Type below:

____________

Answer:

Steve is driving 440 miles to visit the Grand Canyon

He drives at an average rate of 55 miles per hour

Then, 440 miles = 440/55 = 8 hours

So, Steve can take 8 hours of time to visit the Grand Canyon

### Page No. 351

Question 17.

Lucy walks one time around the lake. She walks for 1.5 hours at an average rate of 3 miles per hour. What is the distance, in miles, around the lake?

_____ miles

Answer:

4.5 miles

Explanation:

Lucy walks one time around the lake

She walks for 1.5 hours at an average rate of 3 miles per hour

1 hour = 3 miles

Then, 1.5 hours = 1.5×3 = 4.5 miles

So, Luke walks 4.5 miles around the lake

Question 18.

The parking lot at a store has a width of 20 yards 2 feet and a length of 30 yards.

Part A

Derrick says that the width could also be written as 22 feet. Explain whether you agree or disagree with Derrick.

Type below:

____________

Answer:

Derrick says that the width could also be written as 22 feet

1yard = 3 feet

20 yards = 60 feet

So, we cannot write 20 yards 2 feet as 22 feet

Question 19.

Part B

The cost to repave the parking lot is $2 per square foot. Explain how much it would cost to repave the parking lot.

Type below:

____________

Answer:

The cost to repave the parking lot is $2 per square foot

Parking lot area =20 yards 2 feet x 30 yards

1yard = 3 feet

Then, 20 yards = 20×3 = 60 feet

30 yards = 30×3 = 90 feet

so, Parking lot area = 62 feet x 90 feet = 5580 feet

1 square foot cost = $2

then, 5580 feet cost = 2×5580 = $11,160

### Page No. 352

Question 19.

Jake is using a horse trailer to take his horses to his new ranch.

Part A

Complete the table by finding the weight, in pounds, of Jakeâ€™s horse trailer and each horse.

Type below:

____________

Answer:

Horse weight in Tons = 0.5 T

Trailer weight in Tons = 1.25 T

1 ton = 2000 pounds

then, 0.5 T = 0.5×2000 = 1000 pounds

then, 1.25 T = 1.25×2000 = 2,500 pounds

Question 19.

Part B

Jakeâ€™s truck can tow a maximum weight of 5,000 pounds. What is the maximum number of horses he can take in his trailer at one time without going over the maximum weight his truck can tow? Use numbers and words to support your answer.

Type below:

____________

Answer:

Max. No of Horses = (Max weight truck can tow)/(Average weight of one horse)

The weight of a horse is not given in the question .Thus, we assume the average weight of one horse, to be equal to 1000 pounds,

Max. No of Horses = 5000 pounds/ 1000 pounds

Max. No of Horses = 5

Question 20.

A rectangular room measures 13 feet by 132 inches. Tonya said the area of the room is 1,716 square feet. Explain her mistake, then find the area in square feet.

Type below:

____________

Answer:

A rectangular room measures 13 feet by 132 inches =13 feetx132 inches

Tonya said the area of the room is 1,716 square feet

Area of the rectangular room = 13 feet x 132 inches

12inches = 1 foot

Then, 132 inches = 132/12 = 11 feet

So, the area of the rectangular room = 13 feet x 12 feet = 156 feet

So, Tonyaâ€™s answer is wrong

### Conclusion:

Get free access to Download Go Math Grade 6 Answer Key Chapter 6 Convert Units of Length from here. I wish the information prevailed in Go Math Grade 6 Answer Key is beneficial for all the students. We have given the step by step explanation for each and every problem here. So refer to our Go Math 6th Grade Solution Key Chapter 6 Convert Units of Length. If you have any doubts regarding the tops you can ask your doubts in the below mentioned comment section.