go-math-grade-4-chapter-12-relative-sizes-of-measurement-units-pages-219-244-answer-key

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units

Grade 4 Students can easily gain the basic learning knowledge of Relative sizes of measurement units math concepts by using the Go Math Answer Key Homework Practice FL provided here. All exercise problems & their answers are easily available here in Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units for free of cost. Hence, make use of the detailed explanative solutions of all Homework practice questions from our subject expertise provided Go Math Grade 4 Answer Key.

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units

If you wanna succeed in your academics math concepts and enhance your skills then preparing the questions from Go Math Grade 4 Solution Key Homework Practice FL Chapter 11 Angles is the best way. So, practice well from HMH Go Math Grade 4 Answer Key will let you give so many advantages while preparation. Click on the links and kickstart your preparation with Go math 4th Grade homework practice questions and answers.

Lesson 1: Measurement Benchmarks

Lesson 2: Customary Units of Length

Lesson 3: Customary Units of Weight

Lesson 4: Customary Units of Liquid Volume

Lesson 5: Line Plots

Lesson 6: Metric Units of Length

Lesson 7: Metric Units of Mass and Liquid Volume

Lesson 8: Units of Time

Lesson 9: Problem Solving Elapsed Time

Lesson 10: Mixed Measures

Lesson 11:

Lesson 12:

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 221

Measurement Benchmarks

Use benchmarks to choose the customary unit you would use to measure each.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 1

Question 1.
height of a computer
foot

Question 2.
weight of a table
_________

Answer: pound
The customary unit to measure the weight of a table is the pound.

Question 3.
length of a semi-truck
_________

Answer: foot
The customary unit to measure the length of a semi-truck is foot

Question 4.
the amount of liquid a bathtub holds
_________

Answer: gallon

Explanation:
To start, the standard bathtub will hold roughly around 80 gallons of water. Much smaller bathtubs can only hold around 40 gallons of water, which typically are more suited for smaller children or function more as a shower space.
The customary unit to measure the amount of liquid a bathtub holds is a gallon.

Use benchmarks to choose the metric unit you would use to measure each.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 2

Question 5.
mass of a grasshopper
_________

Answer: gram
The metric unit to measure the mass of a grasshopper is the gram.

Question 6.
the amount of liquid a water bottle holds
_________

Answer: liter
Liquid volume is the amount of liquid in a container. You can measure liquid volume using metric units such as milliliter (mL) and liter (L). A dropper holds about 1 milliliter. A water bottle holds about 1 liter.

Question 7.
length of a soccer field
_________

Answer: meter
The metric unit to measure the length of a soccer field is meter.

Question 8.
length of a pencil
_________

Answer: centimeter
The metric unit to measure the length of a pencil is centimeter.

Circle the better estimate.

Question 9.
mass of a chicken egg
Options:
a. 50 grams
b. 50 kilograms

Answer: 50 grams

Explanation:
The estimated mass of the chicken egg is 50 grams.
Thus the correct answer is option A.

Question 10.
length of a car
Options:
a. 12 miles
b. 12 feet

Answer: 12 feet

Explanation:
The length of the car will be measured in feet. So the estimated length of a car is 12 feet.
Thus the correct answer is option B.

Question 11.
amount of liquid a drinking glass holds
Options:
a. 8 ounces
b. 8 quarts

Answer: 8 ounces

Explanation:
A small glass holds about 8 fluid ounces. The amount of liquid a drinking glass holds is 8 ounces.
Thus the correct answer is option A.

Complete the sentence. Write more or less.

Question 12.
A camera has a length of ____ than one centimeter.

Answer: more
A camera has a length of more than one centimeter.

Question 13.
A bowling ball weighs ____ than one pound.

Answer: more
A bowling ball weighs more than one pound.

Problem Solving

Question 14.
What is the better estimate for the mass of a textbook, 1 gram or 1 kilogram?
1 _________

Answer: kilogram
The mass of the textbook will more than a gram. So, the better estimate for the mass of a textbook is 1 kilogram.

Question 15.
What is the better estimate for the height of a desk, 1 meter or 1 kilometer?
1 _________

Answer: meter
The height of the desk will be less than a kilometer. So, the better estimate for the height of a desk is 1 meter.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 222

Lesson Check

Question 1.
Which is the best estimate for the weight of a stapler?
Options:
a. 4 ounces
b. 4 pounds
c. 4 inches
d. 4 feet

Answer: 4 pounds

Explanation:
Ounces are the way to light for a stapler. Four ounces would be a small cup paper cup filled with water, thus making it four pounds.
Thus the correct answer is option B.

Question 2.
Which is the best estimate for the length of a car?
Options:
a. 4 kilometers
b. 4 tons
c. 4 kilograms
d. 4 meters

Answer: 4 meters

Explanation:
The metric unit to measure the length of the car is meter.
The best estimate for the length of a car is 4 meters.
Thus the correct answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
Bart practices his trumpet 1 \(\frac{1}{4}\) hours each day. How many hours will he practice in 6 days?
Options:
a. 8 \(\frac{2}{4}\) hours
b. 7 \(\frac{2}{4}\) hours
c. 7 hours
d. 6 \(\frac{2}{4}\) hours

Answer: 7 \(\frac{2}{4}\) hours

Explanation:
Given that,
Bart practices his trumpet 1 \(\frac{1}{4}\) hours each day.
We have to find the number of hours he practices in 6 days.
Multiply the number of hours he practices per day with the number of days.
= 6 × 1 \(\frac{1}{4}\) hours
= 7 \(\frac{2}{4}\) hours
Bart practices his trumpet 7 \(\frac{2}{4}\) hours in 6 days.
Thus the correct answer is option B.

Question 4.
Millie collected 100 stamps from different countries. Thirty-two of the stamps are from countries in Africa. What is \(\frac{32}{100}\) written as a decimal?
Options:
a. 32
b. 3.2
c. 0.32
d. 0.032

Answer: 0.32

Explanation:
Given,
Millie collected 100 stamps from different countries. Thirty-two of the stamps are from countries in Africa.
The decimal form of \(\frac{32}{100}\) is 0.32
Thus the correct answer is option C.

Question 5.
Diedre drew a quadrilateral with 4 right angles and 4 sides of the same length. What kind of polygon did Diedre draw?
Options:
a. square
b. trapezoid
c. hexagon
d. pentagon

Answer: square

Explanation:
A square contains 4 congruent sides. 4 right angles (90°). Opposite sides are parallel. All angles are congruent.
Thus the correct answer is option A.

Question 6.
How many degrees are in an angle that turns through \(\frac{1}{2}\) of a circle?
Options:
a. 60°
b. 90°
c. 120°
d. 180°

Answer: 180°

Explanation:
The angle of a circle is 360°. The degrees are in an angle that turns through \(\frac{1}{2}\) of a circle is 180°
Thus the correct answer is option D.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 223

Customary Units of Length

Complete.

Question 1.
3 feet = 36 inches
Think: 1 foot = 12 inches,
so 3 feet = 3 × 12 inches, or 36 inches

Question 2.
2 yards = _____ feet

Answer: 6

Explanation:
Convert from yards to feet.
1 yard = 3 feet
2 yards = 2 × 3 ft
= 6 feet
Thus 2 yards = 6 feet.

Question 3.
8 feet = _____ inches

Answer: 96

Explanation:
Convert from feet to inches.
We know that
1 feet = 12 inches
8 feet = 8 × 12 inches = 96 inches
Thus 8 feet = 96 inches

Question 4.
7 yards = _____ feet

Answer: 21

Explanation:
Convert from yards to feet.
1 yard = 3 feet
7 yards = 7 × 3 ft = 21 feet
Thus 7 yards = 21 feet

Question 5.
4 feet = _____ inches

Answer: 48

Explanation:
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
4 feet = 4 × 12 inches = 48 inches
Thus 4 feet = 48 inches

Question 6.
15 yards = _____ feet

Answer: 45

Explanation:
Convert from yards to feet.
1 yard = 3 feet
15 yards = 15 × 3ft = 45 feet
Thus 15 yards = 45 feet

Question 7.
10 feet = _____ inches

Answer: 120

Explanation:
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
10 feet = 10 × 12 in. = 120 inches
Thus 10 feet = 120 inches

Compare using <, >, or =.

Question 8.
3 yards _____ 10 feet

Answer: <

Explanation:
Convert from yards to feet.
1 yard = 3 feet
3 yards = 3 × 3 ft = 9 feet
9 feet is less than 10 feet
3 yards < 10 feet

Question 9.
5 feet _____ 60 inches

Answer: =

Explanation:
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
5 feet = 5 × 12 inches = 60 inches
5 feet = 60 inches

Question 10.
8 yards _____ 20 feet

Answer: >

Explanation:
Convert from yards to feet.
1 yard = 3 feet
8 yards = 8 × 3 feet = 24 feet
24 feet is greater than 20 feet
8 yards > 20 feet

Question 11.
3 feet _____ 10 inches

Answer: >

Explanation:
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
3 feet = 3 × 12 inches = 36 inches
3 feet is greater than 10 inches
3 feet > 10 inches

Question 12.
3 yards _____ 21 feet

Answer: <

Explanation:
Convert from yards to feet.
1 yard = 3 feet
3 yards = 3 × 3 feet = 9 feet
9 feet is less than 21 feet
3 yards < 21 feet

Question 13.
6 feet _____ 72 inches

Answer: =

Explanation:
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
6 feet = 6 × 12 inches = 72 inches
6 feet = 72 inches

Problem Solving

Question 14.
Carla has two lengths of ribbon. One ribbon is 2 feet long. The other ribbon is 30 inches long. Which length of ribbon is longer?
2 feet _____ 30 inches

Answer: <

Explanation:
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
2 feet = 2 × 12 inches = 24 inches
24 inches is less than 30 inches
2 feet < 30 inches

Question 15.
A football player gained 2 yards on one play. On the next play, he gained 5 feet. Was his gain greater on the first play or the second play?
2 yards _____ 5 feet

Answer: >

Explanation:
Convert from yards to feet.
1 yard = 3 feet
2 yards = 2 × 3 feet = 6 feet
2 yards > 5 feet

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 224

Lesson Check

Question 1.
Marta has 14 feet of wire to use to make necklaces. She needs to know the length in inches so she can determine how many necklaces to make. How many inches of wire does Marta have?
Options:
a. 42 inches
b. 84 inches
c. 168 inches
d. 504 inches

Answer: 168 inches

Explanation:
Marta has 14 feet of wire to use to make necklaces.
We have to convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
14 feet = 14 × 12 inches = 168 inches
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
Jarod bought 8 yards of ribbon. He needs 200 inches to use to make curtains. How many inches of ribbon does he have?
Options:
a. 8 inches
b. 80 inches
c. 96 inches
d. 288 inches

Answer: 288 inches

Explanation:
Jarod bought 8 yards of ribbon. He needs 200 inches to use to make curtains.
Convert from yards to inches
1 yard = 36 inches
8 yards = 8 × 36 inches = 288 inches
Thus the correct answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
Which describes the turn shown below?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 3
Options:
a. \(\frac{1}{4}\) turn counterclockwise
b. \(\frac{1}{4}\) turn clockwise
c. \(\frac{1}{2}\) turn clockwise
d. \(\frac{3}{4}\) turn counterclockwise

Answer: \(\frac{1}{4}\) turn counterclockwise

Explanation:
By seeing the above figure we can say that the shaded part turn \(\frac{1}{4}\) counterclockwise.
Thus the correct answer is option A.

Question 4.
Which decimal represents the shaded part of the model below?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 4
Options:
a. 0.03
b. 0.3
c. 0.33
d. 0.7

Answer: 0.3

Explanation:
The figure shows that there are 10 blocks in which 3 of them are shaded.
The decimal form of the shaded part is 3/10 = 0.3
Thus the correct answer is option B.

Question 5.
Three sisters shared $3.60 equally. How much did each sister get?
Options:
a. $1.00
b. $1.20
c. $1.80
d. $10.80

Answer: $1.20

Explanation:
Given,
Three sisters shared $3.60 equally.
3.60/3 = 1.20
Thus the correct answer is option B.

Question 6.
Which is the best estimate for the width of your index finger?
Options:
a. 1 millimeter
b. 1 gram
c. 1 centimeter
d. 1 liter

Answer: 1 millimeter

Explanation:
The best estimate to measure the width of the index finger is 1 millimeter.
Thus the correct answer is option A.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 225

Customary Units of Weight

Complete.

Question 1.
5 pounds = 80 ounces
Think: 1 pound = 16 ounces, so
5 pounds = 5 × 16 ounces, or 80 ounces

Question 2.
7 tons = _____ pounds

Answer: 14000

Explanation:
Convert from tons to pounds.
1 ton = 2000 pounds
7 tons = 7 × 2000 pounds = 14,000 pounds
Thus 7 tons = 14,000 pounds

Question 3.
2 pounds = _____ ounces

Answer: 32

Explanation:
Convert from pounds to ounces.
1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 ounces = 32 ounces
Thus 2 pounds = 32 ounces

Question 4.
3 tons = _____ pounds

Answer: 6000

Explanation:
Convert from tons to pounds
1 ton = 2000 pounds
3 tons = 3 × 2000 pounds = 6000 pounds
Thus 3 tons = 6000 pounds

Question 5.
10 pounds = _____ ounces

Answer: 160

Explanation:
Convert from pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
10 pounds = 10 × 16 ounces = 160 ounces
Thus 10 pounds = 160 ounces

Question 6.
5 tons = _____ pounds

Answer: 10000

Explanation:
Convert from tons to pounds
1 ton = 2000 pounds
5 tons = 5 × 2000 pounds = 10,000 piunds
Thus 5 tons = 10,000 pounds

Question 7.
7 pounds = _____ ounces

Answer: 112 ounces

Explanation:
Convert from pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
7 pounds = 7 × 16 ounces = 112 ounces
Thus 7 ounces = 112 ounces

Compare using <, >, or =.

Question 8.
8 pounds _____ 80 ounces

Answer: >

Explanation:
Convert from pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
8 pounds = 8 × 16 ounces = 128 ounces
8 pounds > 80 ounces

Question 9.
1 ton _____ 100 pounds

Answer: >

Explanation:
Convert from tons to pounds
1 ton = 2000 pounds
1 ton > 100 pounds

Question 10.
3 pounds _____ 50 ounces

Answer: <

Explanation:
Convert from pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces
3 pounds < 50 ounces

Question 11.
5 tons _____ 1,000 pounds

Answer: >

Explanation:
Convert from tons to pounds
1 ton = 2000 pounds
5 tons = 5 × 2000 pounds = 10000
5 tons > 1,000 pounds

Question 12.
16 pounds _____ 256 ounces

Answer: =

Explanation:
Convert from pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
16 pounds = 16 × 16 ounces = 256 ounces
16 pounds = 256 ounces

Question 13.
8 tons _____ 16,000 pounds

Answer: =

Explanation:
Convert from tons to pounds
1 ton = 2000 pounds
8 tons = 8 × 2000 pounds = 16000
8 tons = 16,000 pounds

Problem Solving

Question 14.
A company that makes steel girders can produce 6 tons of girders in one day. How many pounds is this?
6 tons = _____ pounds

Answer: 12000

Explanation:
A company that makes steel girders can produce 6 tons of girders in one day.
Convert from tons to pounds
1 ton = 2000 pounds
6 tons = 6 × 2000 pounds = 12000
6 tons = 12,000 pounds

Question 15.
Larry’s baby sister weighed 6 pounds at birth. How many ounces did the baby weigh?
6 pounds = _____ ounces

Answer: 96

Explanation:
Larry’s baby sister weighed 6 pounds at birth.
Convert from pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
6 pounds = 6 × 16 ounces = 96 ounces

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 226

Lesson Check

Question 1.
Ann bought 2 pounds of cheese to make lasagna. The recipe gives the amount of cheese needed in ounces. How many ounces of cheese did she buy?
Options:
a. 20 ounces
b. 32 ounces
c. 40 ounces
d. 64 ounces

Answer: 32 ounces

Explanation:
Given,
Ann bought 2 pounds of cheese to make lasagna. The recipe gives the amount of cheese needed in ounces.
Convert from pounds to ounces.
1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 ounces = 32 ounces
Thus the correct answer is option B.

Question 2.
A school bus weighs 7 tons. The weight limit for a bridge is given in pounds. What is this weight of the bus in pounds?
Options:
a. 700 pounds
b. 1,400 pounds
c. 7,000 pounds
d. 14,000 pounds

Answer: 14,000 pounds

Explanation:
Given,
A school bus weighs 7 tons. The weight limit for a bridge is given in pounds.
Convert from tons to pounds
1 ton = 2000 pounds
7 tons = 7 × 2000 pounds = 14,000 pounds
Thus the correct answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
What is the measure of m∠EHG?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 5
Options:
a. 60°
b. 100°
c. 120°
d. 130°

Answer: 120°

Explanation:
From the above diagram, we can see that there is one right angle and one 30° angle.
90° + 30° = 120°
Thus the correct answer is option C.

Question 4.
How many lines of symmetry does the square below have?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 6
Options:
a. 0
b. 2
c. 4
d. 6

Answer: 4
The above figure consists of 4 symmetric lines.
The correct answer is option C.

Question 5.
To make dough, Reba needs 2 \(\frac{1}{2}\) cups of flour. How much flour does she need to make 5 batches of dough?
Options:
a. 14 \(\frac{1}{2}\) cups
b. 12 \(\frac{1}{2}\) cups
c. 11 \(\frac{1}{2}\) cups
d. 10 \(\frac{1}{2}\) cups

Answer: 12 \(\frac{1}{2}\) cups

Question 6.
Judi’s father is 6 feet tall. The minimum height to ride a rollercoaster is given in inches. How many inches tall is Judi’s father?
Options:
a. 60 inches
b. 66 inches
c. 72 inches
d. 216 inches

Answer: 72 inches

Explanation:
Given,
Judi’s father is 6 feet tall. The minimum height to ride a rollercoaster is given in inches.
Convert from feet to inches
1 feet = 12 inches
6 feet = 6 × 12 inches = 72 inches
Thus the correct answer is option C.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 227

Customary Units of Liquid Volume

Complete.

Question 1.
6 gallons = 24 quarts
Think: 1 gallon = 4 quarts,
so 6 gallons = 6 × 4 quarts, or 24 quarts

Question 2.
12 quarts = ______ pints

Answer: 24

Explanation:
Convert from quarts to pints.
1 quart = 2 pints
12 quarts = 12 × 2 pints = 24 pints
12 quarts = 24 pints

Question 3.
6 cups = ______ fluid ounces

Answer: 48

Explanation:
Convert from cups to fluid cups
1 cup = 8 fluid ounces
6 cups = 6 × 8 fluid ounces
= 48 fluid ounces
Thus 6 cups = 48 fluid ounces

Question 4.
9 pints = ______ cups

Answer: 18

Explanation:
Convert from pints to cups.
1 pint = 2 cups
9 pints = 9 × 2 cups = 18 cups
Thus 9 pints = 18 cups

Question 5.
10 quarts = ______ cups

Answer: 40

Explanation:
Convert from quarts to cups.
1 quart = 4 cups
10 quarts = 10 × 4 cups = 40 cups
Thus 10 quarts = 40 cups

Question 6.
5 gallons = ______ pints

Answer: 40

Explanation:
Convert from gallons to pints.
1 gallon = 8 pints
5 gallons = 5 × 8 pints = 40 pints
Thus 5 gallons = 40 pints

Question 7.
3 gallons = ______ cups

Answer: 48

Explanation:
Convert from gallons from cups.
1 gallon = 16 cups
3 gallons = 3 × 16 cups = 48 cups
3 gallons = 48 cups

Compare using <, >, or =.

Question 8.
6 pints ______ 60 fluid ounces

Answer: >

Explanation:
Convert from pints to fluid ounces.
1 pint = 16 fluid ounces
6 pints = 6 × 16 fluid ounces = 96 fluid ounces
6 pints = 96 fluid ounces
6 pints > 60 fluid ounces

Question 9.
3 gallons ______ 30 quarts

Answer: <

Explanation:
Convert from gallons to quarts.
1 gallon = 4 quarts
3 gallons = 3 × 4 quarts = 12 quarts

Question 10.
5 quarts ______ 20 cups

Answer: =

Explanation:
Convert from quarts to cups.
1 quart = 4 cups
5 quarts = 5 × 4 cups = 20 cups
5 quarts = 20 cups

Question 11.
6 cups ______ 12 pints

Answer: <

Explanation:
Convert from cups to pints.
1 cup = 1/2 pint
6 cups = 6 × 1/2 pint = 3 cups
6 cups < 12 pints

Question 12.
8 quarts ______ 16 pints

Answer: =

Explanation:
Convert from quarts to pints.
1 quart = 2 pints
8 quarts = 8 × 2 pints = 16 pints
8 quarts = 16 pints

Question 13.
6 gallons ______ 96 pints

Answer: <

Explanation:
Convert gallons to pints.
1 gallon = 8 pints
6 gallons = 6 × 8 pints = 48 pints
6 gallons < 96 pints

Problem Solving

Question 14.
A chef makes 1 \(\frac{1}{2}\) gallons of soup in a large pot. How many 1-cup servings can the chef get from this large pot of soup?
______ 1-cup servings

Answer: 24

Explanation:
A chef makes 1 \(\frac{1}{2}\) gallons of soup in a large pot.
1 gallon = 16 cups
1/2 gallon = 8 cups
16 + 8 = 24 cups

Question 15.
Kendra’s water bottle contains 2 quarts of water. She wants to add drink mix to it, but the directions for the drink mix give the amount of water in fluid ounces. How many fluid ounces are in her bottle?
______ fluid ounces

Answer: 64

Explanation:
Kendra’s water bottle contains 2 quarts of water. She wants to add drink mix to it, but the directions for the drink mix give the amount of water in fluid ounces.
1 quart = 32 fluid ounces
2 quarts = 2 × 32 fluid ounces = 64 fluid ounces.
Thus there are 64 fluid ounces in her bottle.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 228

Lesson Check

Question 1.
Joshua drinks 8 cups of water a day. The recommended daily amount is given in fluid ounces. How many fluid ounces of water does he drink each day?
Options:
a. 16 fluid ounces
b. 32 fluid ounces
c. 64 fluid ounces
d. 128 fluid ounces

Answer: 64 fluid ounces

Explanation:
Given,
Joshua drinks 8 cups of water a day. The recommended daily amount is given in fluid ounces.
1 cup = 8 fluid ounces
8 cups = 8 × 8 fluid ounces = 64 fluid ounces
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
A cafeteria used 5 gallons of milk in preparing lunch. How many 1-quart containers of milk did the cafeteria use?
Options:
a. 10
b. 20
c. 40
d. 80

Answer: 20

Explanation:
A cafeteria used 5 gallons of milk in preparing lunch.
Convert from gallons to quarts
1 gallon = 4 quarts
5 gallons = 5 × 4 quarts = 20 quarts
Thus the correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Roy uses \(\frac{1}{4}\) cup of batter for each muffin. Which list shows the amounts of batter he will use depending on the number of muffins he makes?
Options:
a. \(\frac{1}{4}, \frac{1}{5}, \frac{1}{6}, \frac{1}{7}, \frac{1}{8}\)
b. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)
c. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{3}{12}, \frac{4}{16}, \frac{5}{20}\)
d. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{4}{16}, \frac{6}{24}, \frac{8}{32}\)

Answer: \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{4}{16}, \frac{6}{24}, \frac{8}{32}\)

Explanation:
All fractions must be equal to \(\frac{1}{4}\)
a. \(\frac{1}{4}, \frac{1}{5}, \frac{1}{6}, \frac{1}{7}, \frac{1}{8}\)
In this all fractions are not equal to \(\frac{1}{4}\)
b. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)
\(\frac{2}{4}\) = \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{4}{4}\) = 1
In this all fractions are not equal to \(\frac{1}{4}\)
c. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{3}{12}, \frac{4}{16}, \frac{5}{20}\)
\(\frac{2}{8}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{3}{12}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{4}{16}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{5}{20}\) = \(\frac{1}{4}\)
d. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{4}{16}, \frac{6}{24}, \frac{8}{32}\)
\(\frac{2}{8}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{4}{16}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{6}{24}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{8}{32}\) = \(\frac{1}{4}\)
Thus the correct answer is option D.

Question 4.
Beth has \(\frac{7}{100}\) of a dollar. Which shows the amount of money Beth has?
Options:
a. $7.00
b. $0.70
c. $0.07
d. $0.007

Answer: $0.07

Explanation:
Beth has \(\frac{7}{100}\) of a dollar.
The decimal form of \(\frac{7}{100}\) = 0.07
Thus the correct answer is option C.

Question 5.
Name the figure that Enrico drew below.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 7
Options:
a. a ray
b. a line
c. a line segment
d. an octagon

Answer: a ray

Explanation:
In geometry, a ray can be defined as a part of a line that has a fixed starting point but no endpoint. It can extend infinitely in one direction. On its way to infinity, a ray may pass through more than one point. When naming a ray, it is denoted by drawing a small ray on top of the name of the ray.
Thus the correct answer is option A.

Question 6.
A hippopotamus weighs 4 tons. Feeding instructions are given for weights in pounds. How many pounds does the hippopotamus weigh?
Options:
a. 4,000 pounds
b. 6,000 pounds
c. 8,000 pounds
d. 12,000 pounds

Answer: 8,000 pounds

Explanation:
A hippopotamus weighs 4 tons. Feeding instructions are given for weights in pounds.
Convert from tons to pounds.
1 ton = 2000 pounds
4 tons = 2 × 2000 pounds = 4000 pounds.
Thus the correct answer is option A.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 229

Line Plots

Question 1.
Some students compared the time they spend riding the school bus. Complete the tally table and line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 8
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 9

Time Spent on School Bus
Time (in hour) Tally
\(\frac{1}{6}\) ||
\(\frac{2}{6}\)
\(\frac{3}{6}\)
\(\frac{4}{6}\)

Answer:

Time Spent on School Bus
Time (in hour) Tally
\(\frac{1}{6}\) ||
\(\frac{2}{6}\) |
\(\frac{3}{6}\) ||||
\(\frac{4}{6}\) |

Go-Math-Grade-4-Answer-Key-Homework-Practice-FL-Chapter-12-Relative-Sizes-of-Measurement-Units-img-9

Use your line plot for 2 and 3.

Question 2.
How many students compared times?
______ students

Answer: 8
By seeing the above line plot we can say that there is 8 number of students.

Question 3.
What is the difference between the longest time and shortest time students spent riding the bus?
\(\frac{□}{□}\) hour

Answer: \(\frac{1}{2}\) hour

Explanation:
\(\frac{4}{6}\) – \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{3}{6}\) = \(\frac{1}{2}\) hour

Problem Solving

For 4–5, make a tally table on a separate sheet of paper.

Make a line plot in the space below the problem.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 10
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 11

Answer:
Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL img-1

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 12
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 13

Answer:
Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL img-2

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 230

Lesson Check

Use the line plot for 1 and 2.

Question 1.
How many students were reading during study time?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 14
Options:
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Answer: 8

Explanation:
By seeing the above line plot we can say that there are 8 students.
The correct answer is option D.

Question 2.
What is the difference between the longest time and the shortest time spent reading?
Options:
a. \(\frac{4}{8}\) hour
b. \(\frac{3}{8}\) hour
c. \(\frac{2}{8}\) hour
d. \(\frac{1}{8}\) hour

Answer: \(\frac{3}{8}\) hour

Explanation:
\(\frac{4}{8}\) hour – \(\frac{1}{8}\) hour
(4 – 1)/8 = \(\frac{3}{8}\) hour
Thus the correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Bridget is allowed to play on-line games for \(\frac{75}{100}\) of an hour each day. Which shows that fraction as a decimal?
Options:
a. 75.0
b. 7.50
c. 0.75
d. 0.075

Answer: 0.75

Explanation:
The decimal form of \(\frac{75}{100}\) is 0.75
Thus the correct answer is option C.

Question 4.
Bobby’s collection of sports cards has \(\frac{3}{10}\) baseball cards and \(\frac{39}{100}\) football cards. The rest are soccer cards. What fraction of Bobby’s sports cards are baseball or football cards?
Options:
a. \(\frac{9}{100}\)
b. \(\frac{42}{100}\)
c. \(\frac{52}{100}\)
d. \(\frac{69}{100}\)

Answer: \(\frac{42}{100}\)

Question 5.
Jeremy gives his horse 12 gallons of water each day. How many 1-quart pails of water is that?
Options:
a. 24
b. 48
c. 72
d. 96

Answer: 48

Explanation:
Convert from gallons to quarts
1 gallon = 4 quarts
12 gallons = 12 × 4 quarts = 48 quarts
12 gallons = 48 quarts
Thus the correct answer is option B.

Question 6.
An iguana at a pet store is 5 feet long. Measurements for iguana cages are given in inches. How many inches long is the iguana?
Options:
a. 45 inches
b. 50 inches
c. 60 inches
d. 72 inches

Answer: 60 inches

Explanation:
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
5 feet = 5 × 12 inches = 60 inches
Thus the correct answer is option C.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 231

Metric Units of Length

Complete.

Question 1.
4 meters = 400 centimeters
Think: 1 meter = 100 centimeters,
so 4 meters = 4 × 100 centimeters, or 400 centimeters

Question 2.
8 centimeters = ______ millimeters

Answer: 80 millimeters

Explanation:
Convert from centimeters to millimeters
1 centimeter = 10 millimeter
8 centimeters = 8 × 10 millimeters = 80 millimeters

Question 3.
5 meters = ______ decimeters

Answer: 50

Explanation:
Converting from meters to decimeters
We know that,
1 meter = 10 decimeters
5 meters = 5 × 10 decimeters = 50 decimeters

Question 4.
9 meters = ______ millimeters

Answer: 90

Explanation:
Convert from meters to millimeters
1 meter = 10 millimeters
9 meters = 9 × 10 millimeters = 90 millimeters

Question 5.
7 meters = ______ centimeters

Answer: 700

Explanation:
Convert from meters to centimeters
We know that
1 meter = 100 centimeters
7 meters = 7 × 100 centimeters
7 meters = 700 centimeters

Compare using <, >, or =.

Question 6.
8 meters ______ 80 centimeters

Answer: <

Explanation:
Convert from meters to centimeters
We know that
1 meter = 100 centimeters
8 meters = 800 centimeters
8 meters is less than 80 centimeters
8 meters < 80 centimeters

Question 7.
3 decimeters ______ 30 centimeters

Answer: =

Explanation:
Convert from decimeters to centimeters
We know that
1 decimeter = 10 centimeters
3 decimeters = 30 centimeters

Question 8.
4 meters ______ 450 centimeters

Answer: <

Explanation:
Convert from meters to centimeters
We know that
1 meter = 100 centimeters
4 meters = 400 centimeters
4 meters < 450 centimeters

Question 9.
90 centimeters ______ 9 millimeters

Answer: >

Explanation:
Converting from centimeters to millimeters
1 centimeter = 10 millimeter
90 centimeters = 900 millimeters
90 centimeters > 9 millimeters

Describe the length in meters. Write your answer as a fraction and as a decimal.

Question 10.
43 centimeters =
Type below:
_________

Answer: 0.43 meters

Explanation:
Convert from centimeters to meters
1 centimeter = 1/100 meter
43 centimeters = 43 × 1/100 = 0.43 meters

Question 11.
6 decimeters =
Type below:
_________

Answer: 0.6 meters

Explanation:
Convert from decimeter to meter
1 decimeter = 1/10 meter
6 decimeters = 6 × 1/10 meter = 0.6 meter

Question 12.
8 centimeters =
Type below:
_________

Answer:  0.08

Explanation:
Convert from centimeters to meters
1 centimeter = 1/100 meter
8 centimeters = 8 × 1/100 meter = 0.08 meter

Question 13.
3 decimeters =
Type below:
_________

Answer: 0.3 meter

Explanation:
Convert from decimeter to meter
1 decimeter = 1/10 meter
3 decimeter = 3 × 1/10 meter = 0.3 meter

Problem Solving

Question 14.
A flagpole is 4 meters tall. How many centimeters tall is the flagpole?
_____ centimeters

Answer: 400 centimeters

Explanation:
Given that,
A flagpole is 4 meters tall
We have to convert the meters to centimeters.
1 meter = 100 centimeter
4 meters = 4 × 100 cm = 400 centimeters
Thus the flagpole is 400 centimeters tall.

Question 15.
A new building is 25 meters tall. How many decimeters tall is the building?
_____ decimeters

Answer: 250 decimeters

Explanation:
A new building is 25 meters tall.
Convert from meters to decimeters.
1 meter = 10 decimeters
25 meters = 25 × 10 decimeters = 250 decimeters
Thus the building is 250 decimeters tall.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 232

Lesson Check

Question 1.
A pencil is 15 centimeters long. How many millimeters long is that pencil?
Options:
a. 1.5 millimeters
b. 15 millimeters
c. 150 millimeters
d. 1,500 millimeters

Answer: 150 millimeters

Explanation:
Convert from centimeters to millimeters.
1 centimeter = 10 millimeters
15 centimeters = 15 × 10 = 150 millimeters
Thus the correct answer is 150 millimeters.

Question 2.
John’s father is 2 meters tall. How many centimeters tall is John’s father?
Options:
a. 2,000 centimeters
b. 200 centimeters
c. 20 centimeters
d. 2 centimeters

Answer: 200 centimeters

Explanation:
Convert from meters to centimeters.
1 meter = 100 centimeters
2 meters = 2 × 100 centimeters
= 200 centimeters
Thus the correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Bruce reads for \(\frac{3}{4}\) hour each night. How long will he read in 4 nights?
Options:
a. \(\frac{3}{16}\) hours
b. \(\frac{7}{4}\) hours
c. \(\frac{9}{4}\) hours
d. \(\frac{12}{4}\) hours

Answer: \(\frac{12}{4}\) hours

Explanation:
Given that,
Bruce reads for \(\frac{3}{4}\) hour each night.
\(\frac{3}{4}\) × 4 = \(\frac{12}{4}\) hours
Thus the correct answer is option D.

Question 4.
Mark jogged 0.6 mile. Caroline jogged 0.49 mile. Which inequality correctly compares the distances they jogged?
Options:
a. 0.6 = 0.49
b. 0.6 > 0.49
c. 0.6 < 0.49
d. 0.6 + 0.49 = 1.09

Answer: 0.6 > 0.49

Explanation:
0.6=Mark
>
0.49= Caroline
This is because 0.6 equals 0.60 so 0.60>0.49
Thus the correct answer is option B.

Use the line plot for 5 and 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 15

Question 5.
How many lawns were mowed?
Options:
a. 8
b. 9
c. 10
d. 11

Answer: 11

Explanation:
By seeing the above line plot we can say that 11 lawns were mowed.
Thus the correct answer is option D.

Question 6.
What is the difference between the greatest amount and least amount of gasoline used to mow lawns?
Options:
a. \(\frac{6}{8}\) gallon
b. \(\frac{5}{8}\) gallon
c. \(\frac{4}{8}\) gallon
d. \(\frac{3}{8}\) gallon

Answer: \(\frac{4}{8}\) gallon

Explanation:
\(\frac{5}{8}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{4}{8}\) gallon
Thus the correct answer is option C.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 233

Metric Units of Mass and Liquid Volume

Complete.

Question 1.
5 liters = 5,000 milliliters
Think: 1 liter 5 1,000 milliliters,
so 5 liters 5 5 × 1,000 milliliters, or 5,000 milliliters

Question 2.
3 kilograms = ______ grams

Answer: 3000

Explanation:
Convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
3 kilograms = 3 × 1000 grams = 3000 grams
3 kilograms = 3000 grams

Question 3.
8 liters = ______ milliliters

Answer: 8000

Explanation:
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
8 liters = 8 × 1000 milliliters = 8000 milliliters
8 liters = 8000 milliliters

Question 4.
7 kilograms = ______ grams

Answer: 7000

Explanation:
Convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
7 kilograms = 7 × 1000 grams = 7000 grams

Question 5.
9 liters = ______ milliliters

Answer: 9000

Explanation:
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
9 liters = 9 × 1000 milliliters = 9000 milliliters
9 liters = 9000 milliliters

Question 6.
2 liters = ______ milliliters

Answer: 2000

Explanation:
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters
2 liters = 2000 milliliters

Question 7.
6 kilograms = ______ grams

Answer: 6000

Explanation:
Convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
6 kilograms = 6000 grams

Compare using <, >, or =.

Question 8.
8 kilograms ______ 850 grams

Answer: >

Explanation:
Convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
8 kilograms = 8000 grams
8 kilograms > 850 grams

Question 9.
3 liters ______ 3,500 milliliters

Answer: <

Explanation:
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3000 milliliters
3 liters < 3,500 milliliters

Question 10.
1 kilogram ______ 1,000 grams

Answer: =

Explanation:
Convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams

Question 11.
5 liters ______ 520 milliliters

Answer: >

Explanation:
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
5 liter = 5000 milliliters
5 liters > 520 milliliters

Problem Solving

Question 12.
Kenny buys four 1-liter bottles of water. How many milliliters of water does Kenny buy?
______ milliliters

Answer: 4000

Explanation:
Given that,
Kenny buys four 1-liter bottles of water.
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
4 liter = 4000 milliliters
Thus Kenny can buy 4000 milliliters.

Question 13.
Mrs. Jones bought three 2-kilogram packages of flour. How many grams of flour did she buy?
______ grams

Answer: 6000

Explanation:
Mrs. Jones bought three 2-kilogram packages of flour.
Convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
Thus she can buy 6000 grams of flour.

Question 14.
Colleen bought 8 kilograms of apples and 2.5 kilograms of pears. How many more grams of apples than pears did she buy?
______ grams

Answer: 5500

Explanation:
Colleen bought 8 kilograms of apples and 2.5 kilograms of pears.
8 kilograms – 2.5 kilograms = 5.5 kilograms
Convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
5.5 kilograms = 5500 grams

Question 15.
Dave uses 500 milliliters of juice for a punch recipe. He mixes it with 2 liters of ginger ale. How many milliliters of punch does he make?
______ milliliters

Answer: 2500

Explanation:
Dave uses 500 milliliters of juice for a punch recipe. He mixes it with 2 liters of ginger ale.
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
2 liter = 2000 milliliters
2000 milliliters + 500 milliters = 2500 milliters.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 234

Lesson Check

Question 1.
During his hike, Milt drank 1 liter of water and 1 liter of sports drink. How many milliliters of liquid did he drink in all?
Options:
a. 20 milliliters
b. 200 milliliters
c. 2,000 milliliters
d. 20,000 milliliters

Answer: 2,000 milliliters

Explanation:
Convert from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
Larinda cooked a 4-kilogram roast. The roast left over after the meal weighed 3 kilograms. How many grams of roast were eaten during that meal?
Options:
a. 7,000 grams
b. 1,000 grams
c. 700 grams
d. 100 grams

Answer: 1,000 grams

Explanation:
Given,
Larinda cooked a 4-kilogram roast. The roast left over after the meal weighed 3 kilograms.
So subtract the amount Larinda cooked and left over roast
That means 4 kilograms – 3 kilograms = 1 kilogram
Now convert from kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
Thus the correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Use a protractor to find the angle measure.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 16
Options:
a. 15°
b. 35°
c. 135°
d. 145°

Answer: 135°
By measuring with the help of the protractor we can say that the angle measure is 135°
Thus the correct answer is option is C.

Question 4.
Which of the following shows parallel lines?
Options:
a. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 17
b. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 18
c. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 19
d. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 20

Answer: Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 19
By seeing the above figures we can say that option c is parallel.
So, the correct answer is option C.

Question 5.
Carly bought 3 pounds of birdseed. How many ounces of birdseed did she buy?
Options:
a. 30 ounces
b. 36 ounces
c. 42 ounces
d. 48 ounces

Answer: 48 ounces

Explanation:
Convert from pounds to ounces.
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces
Thus the correct answer is option D.

Question 6.
A door is 8 decimeters wide. How wide is the door in centimeters?
Options:
a. 8 centimeters
b. 80 centimeters
c. 800 centimeters
d. 8,000 centimeters

Answer: 80 centimeters

Explanation:
Given that,
A door is 8 decimeters wide.
Convert from decimeter to centimeter.
1 decimeter = 10 centimeter
8 decimeter = 8 × 10 cm = 80 centimeters
Thus the correct answer is option B.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 235

Units of Time

Complete.

Question 1.
6 minutes = 360 seconds
Think: 1 minute = 60 seconds,
so 6 minutes = 6 × 60 seconds, or 360 seconds

Question 2.
5 weeks = ______ days

Answer: 35

Explanation:
Convert from weeks to days
1 week = 7 days
5 weeks = 5 × 7 days = 35 days

Question 3.
3 years = ______ weeks

Answer: 156 weeks

Explanation:
Convert from years to weeks.
1 year = 52 weeks
3 years = 3 × 52 weeks = 156 weeks

Question 4.
9 hours = ______ minutes

Answer: 540 minutes

Explanation:
Convert from hours to minutes.
1 hour = 60 minutes
9 hours = 9 × 60 minutes = 540 minutes

Question 5.
9 minutes = ______ seconds

Answer: 540 seconds

Explanation:
Convert from minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
9 minutes = 9 × 60 seconds = 540 seconds

Question 6.
5 years = ______ months

Answer: 60 minutes

Explanation:
Convert from years to months.
1 year = 12 minutes
5 years = 5 × 12 minutes = 60 minutes

Question 7.
7 days = ______ hours

Answer: 168 hours

Explanation:
Convert days to hours
1 day = 24 hours
7 days = 7 × 24 hours = 168 hours

Compare using <, >, or =.

Question 8.
2 years ______ 14 months

Answer: >

Explanation:
Convert from years to months.
1 year = 12 months
2 years = 24 months
2 years > 14 months

Question 9.
3 hours ______ 300 minutes

Answer: <

Explanation:
Convert from hours to minutes
1 hour = 60 minutes
3 hours = 3 × 60 minutes = 180 minutes
3 hours < 300 minutes

Question 10.
2 days ______ 48 hours

Answer: =

Explanation:
Convert from days to hours.
1 day = 24 hours
2 days = 48 hours

Question 11.
6 years ______ 300 weeks

Answer: >

Explanation:
Convert from years to weeks.
1 year = 52 weeks
6 years = 6 × 52 weeks = 312 weeks
312 weeks > 300 weeks

Question 12.
4 hours ______ 400 minutes

Answer: <

Explanation:
Convert from hours to minutes.
1 hour = 60 minutes
4 hours = 4 × 60 minutes = 240 minutes

Question 13.
5 minutes ______ 300 seconds

Answer: =

Explanation:
Convert from minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
5 minutes = 5 × 60 seconds = 300 seconds
5 minutes = 300 seconds

Problem Solving

Question 14.
Jody practiced a piano piece for 500 seconds. Bill practiced a piano piece for 8 minutes. Who practiced longer?
_________

Answer: Jody

Explanation:
Given that,
Jody practiced a piano piece for 500 seconds. Bill practiced a piano piece for 8 minutes.
Convert from minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
8 minutes = 8 × 60 seconds = 480 seconds
By this, we can say that Jody practiced longer.

Question 15.
Yvette’s younger brother just turned 3 years old. Fred’s brother is now 30 months old. Whose brother is older?
_________ ‘s brother

Answer: Yvette

Explanation:
Given,
Yvette’s younger brother just turned 3 years old.
Fred’s brother is now 30 months old.
Convert years to months.
1 year = 12 months
3 years = 36 months
By this, we can say that Yvette’s brother is older.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 236

Lesson Check

Question 1.
Glen rode his bike for 2 hours. For how many minutes did Glen ride his bike?
Options:
a. 60 minutes
b. 100 minutes
c. 120 minutes
d. 150 minutes

Answer: 120 minutes

Explanation:
Glen rode his bike for 2 hours.
Convert from hours to minutes.
1 hour = 60 minutes
2 hours = 2 × 60 minutes = 120 minutes
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
Tina says that vacation starts in exactly 4 weeks. In how many days does vacation start?
Options:
a. 28 days
b. 35 days
c. 42 days
d. 48 days

Answer: 28 days

Explanation:
Tina says that vacation starts in exactly 4 weeks.
Convert from weeks to days.
1 week = 7 days
4 weeks = 4 × 7 days = 28 days
Thus the correct answer is option A.

Spiral Review

Question 3.
Kayla bought \(\frac{9}{4}\) pounds of apples. What is that weight as a mixed number?
Options:
a. 1 \(\frac{1}{4}\) pounds
b. 1 \(\frac{4}{9}\) pounds
c. 2 \(\frac{1}{4}\) pounds
d. 2 \(\frac{3}{4}\) pounds

Answer: 2 \(\frac{1}{4}\) pounds

Explanation:
Kayla bought \(\frac{9}{4}\) pounds of apples.
Convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{9}{4}\) = 2 \(\frac{1}{4}\) pounds
Thus the correct answer is option C.

Question 4.
Judy, Jeff, and Jim each earned $5.40 raking leaves. How much did they earn in all?
Options:
a. $1.60
b. $10.80
c. $15.20
d. $16.20

Answer: $16.20

Explanation:
Judy, Jeff, and Jim each earned $5.40 raking leaves.
5.40 + 5.40 + 5.40 = 16.20
The amount earned in total is $16.20
Thus the correct answer is option D.

Question 5.
Melinda rode her bike \(\frac{54}{100}\)mile to the library. Then she rode \(\frac{4}{10}\) mile to the store. How far did Melinda ride her bike in all?
Options:
a. 0.14 mile
b. 0.58 mile
c. 0.94 mile
d. 1.04 miles

Answer: 0.94 mile

Explanation:
Melinda rode her bike \(\frac{54}{100}\) mile to the library.
Then she rode \(\frac{4}{10}\) mile to the store.
Convert from fraction to decimal form.
\(\frac{54}{100}\) = 0.54 mile
\(\frac{4}{10}\) = 0.4 mile
0.54 + 0.4 = 0.94 mile
Thus the correct answer is option C.

Question 6.
One day, the students drank 60 quarts of milk at lunch. How many pints of milk did the students drink?
Options:
a. 30 pints
b. 120 pints
c. 240 pints
d. 480 pints

Answer: 120 pints

Explanation:
One day, the students drank 60 quarts of milk at lunch.
Convert from quarts to pints.
We know that 1 quart = 2 pints
60 quarts = 60 × 2 pints = 120 pints
Thus the correct answer is option B.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 237

Problem Solving Elapsed Time

Read each problem and solve.

Question 1.
Molly started her piano lesson at 3:45 P.M. The lesson lasted 20 minutes. What time did the piano lesson end?
Think: What do I need to find?
How can I draw a diagram to help?
4:05 P.M.

Question 2.
Brendan spent 24 minutes playing a computer game. He stopped playing at 3:55 P.M and went outside to ride his bike. What time did he start playing the computer game?
_____ P.M.

Answer: 3: 31 P.M

Explanation:
Given,
Brendan spent 24 minutes playing a computer game.
He stopped playing at 3:55 P.M and went outside to ride his bike.
To find at what time did he start playing the computer game,
we have to subtract 24 minutes from 3:55 P.M
3 hr 55 min
0 hr 24 min
3 hr 31 min
He started playing the computer game at 3: 31 P.M.

Question 3.
Aimee’s karate class lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 5:00 P.M. What time does Aimee’s karate class start?
_____ P.M.

Answer: 3:45 P.M

Explanation:
Given,
Aimee’s karate class lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 5:00 P.M.
Subtract 1 hour and 15 minutes from 5:00 P.M
5 hr 00 min
1 hr 15 min
3 hr 45 min
Therefore, Aimee’s karate class start at 3:45 P.M.

Question 4.
Mr. Giarmo left for work at 7:15 A.M. Twenty-five minutes later, he arrived at his work. What time did Mr. Giarmo arrive at his work?
_____ A.M.

Answer: 7: 40 A.M

Explanation:
Mr. Giarmo left for work at 7:15 A.M. Twenty-five minutes later, he arrived at his work.
7 hr 15 min
+ 0 hr 25 min
7 hr 40 min
Mr. Giarmo arrive at his work at 7: 40 A.M

Question 5.
Ms. Brown’s flight left at 9:20 A.M. Her plane landed 1 hour and 23 minutes later. What time did her plane land?
_____ A.M.

Answer: 10:43 A.M

Explanation:
Given,
Ms. Brown’s flight left at 9:20 A.M. Her plane landed 1 hour and 23 minutes later.
9 hr 20 min
1 hr 23 min
10 hr 43 min
Thus plane land at 10:43 A.M.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 238

Lesson Check

Question 1.
Bobbie went snowboarding with friends at 10:10 A.M. They snowboarded for 1 hour and 43 minutes, and then stopped to eat lunch. What time did they stop for lunch?
Options:
a. 8:27 A.M.
b. 10:53 A.M.
c. 11:53 A.M.
d. 12:53 A.M.

Answer: 11:53 A.M.

Explanation:
Given,
Bobbie went snowboarding with friends at 10:10 A.M.
They snowboarded for 1 hour and 43 minutes and then stopped to eat lunch.
10 hr 10 min
+ 1 hr 43 min
11 hr 53 min
They stop for lunch at 11:53 A.M.
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
The Cain family drove for 1 hour and 15 minutes and arrived at their camping spot at 3:44 P.M. What time did the Cain family start driving?
Options:
a. 4:59 P.M.
b. 2:44 P.M.
c. 2:39 P.M.
d. 2:29 P.M.

Answer: 2:29 P.M.

Explanation:
Given,
The Cain family drove for 1 hour and 15 minutes and arrived at their camping spot at 3:44 P.M.
3 hr 44 min
-1 hr 15 min
2 hr 29 min
Thus the Cain family start driving at 2:29 P.M
The correct answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
A praying mantis can grow up to 15 centimeters long. How long is this in millimeters?
Options:
a. 15 millimeters
b. 150 millimeters
c. 1,500 millimeters
d. 15,000 millimeters

Answer: 150 millimeters

Explanation:
A praying mantis can grow up to 15 centimeters long.
Convert from centimeters to millimeters.
1 centimeter = 10 millimeters
15 centimeter = 15 × 10 millimeter = 150 millimeters
Thus the correct answer is option B.

Question 4.
Thom’s minestrone soup recipe makes 3 liters of soup. How many milliliters of soup is this?
Options:
a. 30 milliliters
b. 300 milliliters
c. 3,000 milliliters
d. 30,000 milliliters

Answer: 3,000 milliliters

Explanation:
Given,
Thom’s minestrone soup recipe makes 3 liters of soup.
Converting from liters to milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3 × 1000 milliliters = 3000 milliliters
Thus the correct answer is option C.

Question 5.
Stewart walks \(\frac{2}{3}\) mile each day. Which is a multiple of \(\frac{2}{3}\) ?
Options:
a. \(\frac{4}{3}\)
b. \(\frac{4}{6}\)
c. \(\frac{8}{10}\)
d. \(\frac{2}{12}\)

Answer: \(\frac{4}{3}\)

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × 2 = \(\frac{4}{3}\)
Thus the correct answer is option A.

Question 6.
Angelica colored in 0.60 of the squares on her grid. Which of the following expresses 0.60 as tenths in fraction form?
Options:
a. \(\frac{60}{100}\)
b. \(\frac{60}{10}\)
c. \(\frac{6}{100}\)
d. \(\frac{6}{10}\)

Answer: \(\frac{6}{10}\)

Explanation:
Given,
Angelica colored in 0.60 of the squares on her grid.
The fraction form of \(\frac{6}{10}\) is 0.60
Thus the correct answer is option D.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 239

Mixed Measures

Complete.

Question 1.
8 pounds 4 ounces = 132 ounces
Think: 8 pounds = 8 × 16 ounces, or 128 ounces.
128 ounces + 4 ounces = 132 ounces

Question 2.
5 weeks 3 days = _____ days

Answer: 38 days

Explanation:
Given,
Convert from weeks to days.
1 week = 7 days
5 weeks = 5 × 7 days = 35 days
35 days + 3 days = 38 days

Question 3.
4 minutes 45 seconds = _____ seconds

Answer: 285 seconds

Explanation:
Convert from minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
4 minutes = 4 × 60 seconds = 240 seconds
240 seconds + 45 seconds = 285 seconds

Question 4.
4 hours 30 minutes = _____ minutes

Answer: 270 minutes

Explanation:
Convert from hours to minutes.
1 hour = 60 min
4 hours = 4 × 60 mins = 240 mins
240 mins + 30 mins = 270 mins

Question 5.
3 tons 600 pounds = _____ pounds

Answer: 6600 pounds

Explanation:
1 ton = 2000 pounds
3 tons = 3 × 2000 pounds = 6000 pounds
6000 pounds + 600 pounds = 6600 pounds

Question 6.
6 pints 1 cup = _____ cups

Answer: 13 cups

Explanation:
Convert from pints to cups.
1 pint = 2 cups
6 pints = 6 × 2 cups = 12 cups
12 cups + 1 cup = 13 cups

Question 7.
7 pounds 12 ounces = _____ ounces

Answer: 124 ounces

Explanation:
Convert from pounds to ounces.
1 pound = 16 ounces
7 pounds = 7 × 16 ounces = 112 ounces
112 ounces + 12 ounces = 124 ounces

Add or subtract.

Question 8.
9 gal 1 qt
+ 6 gal 1 qt
—————
_____ gal _____ qt

Answer: 15 gal 2 qt

Explanation:
We add
9 gal 1 qt
+ 6 gal 1 qt
15 gal 2 qt

Question 9.
12 lb 5 oz
– 7 lb 10 oz
—————
_____ lb _____ oz

Answer: 4 lb 11 oz

Explanation:
We subtract
12 lb 5 oz
– 7 lb 10 oz
Borrow 1 lb and then convert it into ounces
we know that
1 lb = 16 ounces
11 lb 21 oz
– 7 lb 10 oz
4 lb 11 oz

Question 10.
8 hr 3 min
+ 4 hr 12 min
—————
_____ hr _____ min

Answer: 12 hr 15 min

Explanation:
We add
8 hr 3 min
+ 4 hr 12 min
12 hr 15 min

Problem Solving

Question 11.
Michael’s basketball team practiced for 2 hours 40 minutes yesterday and 3 hours 15 minutes today. How much longer did the team practice today than yesterday?
_____ minutes

Answer: 35 minutes

Explanation:
Given,
Michael’s basketball team practiced for 2 hours 40 minutes yesterday and 3 hours 15 minutes today.
Subtract
3 hours 15 minutes
-2 hours 40 minutes
0 hour 35 minutes

Question 12.
Rhonda had a piece of ribbon that was 5 feet 3 inches long. She removed a 5-inch piece to use in her art project. What is the length of the piece of ribbon now?
_____ feet _____ inches

Answer: 4 feet 10 inches

Explanation:
Rhonda had a piece of ribbon that was 5 feet 3 inches long. She removed a 5-inch piece to use in her art project.
We subtract
5 feet 3 inches
– 0 feet 5 inches
Borrow one feet and then convert it into the inches
1 foot = 12 inches
4 feet 15 inches
-0 feet 5 inches
4 feet 10 inches

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 240

Lesson Check

Question 1.
Marsha bought 1 pound 11 ounces of roast beef and 2 pounds 5 ounces of corned beef. How much more corned beef did she buy than roast beef?
Options:
a. 16 ounces
b. 10 ounces
c. 7 ounces
d. 6 ounces

Answer: 10 ounces

Explanation:
Given,
Marsha bought 1 pound 11 ounces of roast beef and 2 pounds 5 ounces of corned beef.
Subtract roast beef from corned beef.
2 pounds 5 ounces  – 1 pound 11 ounces
Borrow 1 pound and convert it into the ounces.
1 pound 21 ounces
– 1 pound 11 ounces
0 pound 10 ounces
Thus the correct answer is option B.

Question 2.
Theodore says there are 2 weeks 5 days left in the year. How many days are left in the year?
Options:
a. 14 days
b. 15 days
c. 19 days
d. 25 days

Answer: 19 days

Explanation:
Convert from weeks to days.
1 week = 7 days
2 weeks = 14 days
14 + 5 = 19 days
Thus the correct answer is option C.

Spiral Review

Question 3.
On one grid, 0.5 of the squares are shaded. On another grid, 0.05 of the squares are shaded. Which statement is true?
Options:
a. 0.05 > 0.5
b. 0.05 = 0.5
c. 0.05 < 0.5
d. 0.05 + 0.5 = 1.0

Answer: 0.05 < 0.5

Explanation:
On one grid, 0.5 of the squares are shaded. On another grid, 0.05 of the squares are shaded.
0.5 is greater than 0.05
0.05 < 0.5
Thus the correct answer is option C.

Question 4.
Classify the triangle shown below.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 21
Options:
a. right
b. acute
c. equilateral
d. obtuse

Answer: right
By seeing the above figure we can say that the figure is right-angle triangle.
Thus the answer is option A.

Question 5.
Sahil’s brother is 3 years old. How many weeks old is his brother?
Options:
a. 30 weeks
b. 36 weeks
c. 90 weeks
d. 156 weeks

Answer: 156 weeks

Explanation:
Convert from years to weeks
1 year = 52 weeks
3 years = 3 × 52 weeks = 156 weeks
Thus the correct answer is option D.

Question 6.
Sierra’s swimming lessons last 1 hour 20 minutes. She finished her lesson at 10:50 A.M. At what time did her lesson start?
Options:
a. 9:30 A.M.
b. 9:50 A.M.
c. 10:30 A.M.
d. 12:10 A.M.

Answer: 9:30 A.M.

Explanation:
Sierra’s swimming lessons last 1 hour 20 minutes.
She finished her lesson at 10:50 A.M.
10 hr 50 min
– 1 hr 20 min
9 hr 30 min
Thus Sierra’s swimming lesson starts at 9:30 A.M
Thus the correct answer is option A.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 241

Patterns in Measurement Units

Each table shows a pattern for two customary units of time or volume. Label the columns of the table.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 22

Question 2.

_________ _________
1 12
2 24
3 36
4 48
5 60

Answer:
The label for the columns of the table is shown below:

Feet Inches
1 12
2 24
3 36
4 48
5 60

Question 3.

_________ _________
1 2
2 4
3 6
4 8
5 10

Answer:
The label for the columns of the table is shown below:

Quart Pints
1 2
2 4
3 6
4 8
5 10

Question 4.

_________ _________
1 7
2 14
3 21
4 28
5 35

Answer:
The label for the columns of the table is shown below:

Week Days
1 7
2 14
3 21
4 28
5 35

Problem Solving

Use the table for 5 and 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 23

Question 5.
Marguerite made the table to compare two metric measures of length. Name a pair of units Marguerite could be comparing.
1 ________
= 10 ________

Answer:
1 = centimeter
10 = millimeters

Question 6.
Name another pair of metric units of length that have the same relationship.
1 ________
= 10 ________

Answer:
1 = meter
10 = decimeters

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 242

Lesson Check

Question 1.
Joanne made a table to relate two units of measure. The number pairs in her table are 1 and 16, 2 and 32, 3 and 48, 4 and 64. Which are the best labels for
Joanne’s table?
Options:
a. Cups, Fluid Ounces
b. Gallons, Quarts
c. Pounds, Ounces
d. Yards, Inches

Answer: Pounds, Ounces

Explanation:
Joanne made a table to relate two units of measure. The number pairs in her table are 1 and 16, 2 and 32, 3 and 48, 4 and 64.
By seeing the pairs we can say that the units of the measure are pounds, ounces.
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
Cade made a table to relate two units of time. The number pairs in his table are 1 and 24, 2 and 48, 3 and 72, 4 and 96. Which are the best labels for Cade’s table?
Options:
a. Days, Hours
b. Days, Weeks
c. Years, Months
d. Years, Weeks

Answer: Days, Hours

Explanation:
Cade made a table to relate two units of time. The number pairs in his table are 1 and 24, 2 and 48, 3 and 72, 4 and 96.
By seeing the above pairs we can say that the unit of measure is Days, Hours.
Thus the correct answer is option A.

Spiral Review

Question 3.
Anita has 2 quarters, 1 nickel, and 4 pennies. Write Anita’s total amount as a fraction of a dollar
Options:
a. \(\frac{39}{100}\)
b. \(\frac{54}{100}\)
c. \(\frac{59}{100}\)
d. \(\frac{84}{100}\)

Answer: \(\frac{59}{100}\)

Explanation:

Well, first off, you should know that the denominator of the fraction will be $1.00, since we’re putting it in a fraction as a dollar.
2 quarters = $0.50
1 nickel = $0.05
4 pennies = $0.04
Add them all,
$0.50 + $0.05 + $0.04 = $0.59
The fraction of 0.59 is \(\frac{59}{100}\)
Thus the correct answer is option C.

Question 4.
The minute hand of a clock moves from 12 to 6. Which describes the turn the minute hand makes?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\) turn
b. \(\frac{1}{2}\) turn
c. \(\frac{3}{4}\) turn
d. 1 full turn

Answer: \(\frac{1}{2}\) turn

Explanation:
The minute hand of a clock moves from 12 to 6.
If we observe the clock we can say that the minute hand makes \(\frac{1}{2}\) turn.
Thus the correct answer is option B.

Question 5.
Roderick has a dog that has a mass of 9 kilograms. What is the mass of the dog in grams?
Options:
a. 9 grams
b. 900 grams
c. 9,000 grams
d. 90,000 grams

Answer: 9,000 grams

Explanation:
Given,
Roderick has a dog that has a mass of 9 kilograms.
Convert from 9 kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
9 kilograms = 9000 grams
Thus the correct answer is option C.

Question 6.
Kari mixed 3 gallons 2 quarts of lemonlime drink with 2 gallons 3 quarts of pink lemonade to make punch. How much more lemon-lime drink did Kari use than pink lemonade?
Options:
a. 3 quarts
b. 4 quarts
c. 1 gallon 1 quart
d. 1 gallon 2 quarts

Answer: 3 quarts

Explanation:
Given,
Kari mixed 3 gallons 2 quarts of lemonlime drink with 2 gallons 3 quarts of pink lemonade to make punch.
Subtract
3 gallons 2 quarts
2 gallons 3 quarts
Borrow 1 gallon and then convert it to the quarts.
2 gallons 6 quarts
-2 gallons 3 quarts
0 gallons 3 quarts
Thus the correct answer is option A.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 243

Lesson 12.1

Use benchmarks to choose the unit you would use to measure each.

Question 1.
length of a car
customary unit: ________
metric unit: ________

Answer:
The customary units of the length of a car are a foot.
The metric unit to measure the length of a car is meter.

Question 2.
liquid volume of a sink
customary unit: ________
metric unit: ________

Answer:
The customary unit to measure the liquid volume of a sink is a gallon.
The metric unit to find the liquid volume of a sink is a liter.

Question 3.
weight or mass of a parakeet
customary unit: ________
metric unit: ________

Answer:
The customary unit to measure the weight or mass of a parakeet is an ounce.
The metric unit to find the weight or mass of a parakeet is a gram.

Question 4.
length of your thumb
customary unit: ________
metric unit: ________

Answer:
The customary unit to measure the length of your thumb is inch.
The metric unit to find the length of your thumb is centimeter.

Lessons 12.2—12.4

Complete.

Question 5.
6 yards = _____ feet

Answer: 18 feet

Explanation:
Convert from yards to feet
1 yard = 3 feet
6 yards = 6 × 3 feet = 18 feet

Question 6.
2 feet = _____ inches

Answer: 24 inches

Explanation:
Convert from feet to inches
1 feet = 12 inches
2 feet = 2 × 12 inches = 24 inches

Question 7.
3 pounds = _____ ounces

Answer: 48

Explanation:
Convert from pounds to ounces.
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces

Question 8.
2 tons = _____ pounds

Answer: 4000

Explanation:
Convert from Tons to pounds.
1 ton = 2000 pounds
2 tons = 4000 pounds

Question 9.
5 gallons = _____ quarts

Answer: 20 quarts

Explanation:
Convert from gallons to quarts
1 gallon = 4 quarts
5 gallons = 5 × 4 quarts = 20 quarts

Question 10.
4 quarts = _____ cups

Answer: 16 cups

Explanation:
Convert from quarts to cups.
1 quart = 4 cups
4 quarts = 4 × 4 cups = 16 cups

Lesson 12.5

Use the line plot for 1–2.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - Relative Sizes of Measurement Units img 24

Question 11.
What is the difference in height between the tallest plant and the shortest plant?
\(\frac{□}{□}\) foot

Answer: \(\frac{1}{2}\) foot

Explanation:
By seeing the line plot we can say that the tallest plant is \(\frac{5}{6}\) foot.
the tallest plant is \(\frac{2}{6}\) foot
\(\frac{5}{6}\) foot – \(\frac{2}{6}\) = \(\frac{3}{6}\)
= \(\frac{1}{2}\) foot

Question 12.
How many plants are in Box A?
_____ plants

Answer: 10 plants

Explanation:
By seeing the line plot we can say that there are 10 plants in Box A.

Common Core – Relative Sizes of Measurement Units – Page No. 244

Lessons 12.6—12.8

Complete.

Question 1.
9 centimeters = _____ millimeters

Answer: 90

Explanation:
Converting from centimeters to millimeters.
We know that,
1 centimeter = 10 millimeters
9 centimeters = 9 × 10 millimeters = 90 millimeters

Question 2.
7 meters = _____ decimeters

Answer: 70

Explanation:
Converting from meters to decimeters
1 meter = 10 decimeter
7 meters = 7 × 10 decimeter = 70 decimeters

Question 3.
5 decimeters = _____ centimeters

Answer: 50

Explanation:
Converting from decimeters to centimeters.
1 decimeter = 10 centimeters
5 decimeters = 5 × 10 centimeters = 50 centimeters

Question 4.
4 liters = _____ milliliters

Answer: 4000

Explanation:
Converting from liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
4 liters = 4 × 1000 milliliters = 4000 milliliters

Question 5.
3 kilograms = _____ grams

Answer: 3000

Explanation:
Converting from kilograms to grams
1 kilogram = 1000 grams
3 kilograms = 3 × 1000 grams = 3000 grams

Question 6.
3 weeks = _____ days

Answer: 21

Explanation:
Converting from weeks to days.
1 week = 7 days
3 weeks = 3 × 7 days = 21 days

Question 7.
6 hours = _____ minutes

Answer: 360

Explanation:
Converting from hours to minutes
1 hour = 60 minutes
6 hours = 6 × 60 minutes = 360 minutes

Question 8.
2 days = _____ hours

Answer: 48

Explanation:
Converting from days to hours.
1 day = 24 hours
2 days = 2 × 24 hours = 48 hours

Lesson 12.10

Add or subtract.

Question 9.
3 ft 8 in.
+ 1 ft 2 in.
————–
_____ ft _____ in.

Answer: 4 ft 10 in.

Explanation:
3 ft 8 in.
+ 1 ft 2 in.
4 ft 10 in

Question 10.
9 lb 6 oz
– 4 lb 2 oz
————–
_____ lb _____ oz

Answer: 5 lb 4 oz.

Explanation:
9 lb 6 oz
– 4 lb 2 oz
5 lb 4 oz

Question 11.
5 gal 2 qt
– 1 gal 3 qt
————–
_____ gal _____ qt

Answer: 3 gal 3 qt

Explanation:
Borrow one gallon and convert it into quarts.
4 gal 6 qt
– 1 gal 3 qt
3 gal 3 qt

Question 12.
7 hr 10 min
– 3 hr 40 min
————–
_____ hr _____ min

Answer: 3 hr 30 min

Explanation:
Borrow one hour and convert it into minutes.
6 hr 70 min
– 3 hr 40 min
3 hr 30 min

Lessons 12.9 and 12.11

Question 13.
Rick needs to be at school at 8:15 A.M. It takes him 20 minutes to walk to school. At what time does he need to leave to get to school on time?
_____ : _____ A.M.

Answer: 7 : 55 A.M

Explanation:
Given,
Rick needs to be at school at 8:15 A.M. It takes him 20 minutes to walk to school.
Subtract 20 mins from 8:15 A.M
8 hr 15 min
– 0 hr 20 min
Borrow 1 hour and convert it to minutes
7 hr 75 min
– 0 hr 20 min
7 : 55 A.M

Question 14.
Sunny’s gymnastics class lasts 1 hour 20 minutes. The class starts at 3:50 P.M. At what time does the gymnastics class end?
_____ : _____ P.M.

Answer: 5 : 10 P.M

Explanation:
Given,
Sunny’s gymnastics class lasts 1 hour 20 minutes. The class starts at 3:50 P.M.
3 hr 50 min
+1 hr 20 min
5 hr 10 min
Thus the gymnastics class ends at 5:10 P.M.

Question 15.
David made a table to relate two customary units. Label the columns of the table.

Question 15.

_________ _________
1 16
2 32
3 48
4 64
5 80

Answer:
The label for the columns of the table is shown below:

Pounds Ounces
1 16
2 32
3 48
4 64
5 80

Conclusion:

Ace up your preparation with these chapterwise Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units provided here and score good marks in the standard tests. Bookmark CCSSMathAnswers portal and get more information about Go Math Answer Keys for various grades.

Leave a Comment

Scroll to Top