go-math-grade-4-chapter-8-multiply-fractions-by-whole-numbers-review-test-answer-key

Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review/Test

Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review/Test Pdf Download links are given here. The main objective of providing the Go Math Answer Key is to make the students learn the concept of Multiply Fractions by Whole Numbers. Hence, students are advised to Download Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review/Test & examine their math skills after your preparation.

Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review/Test

Be the first student to grab your HMH Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review/Test and practice all the questions. Once you solve the questions covered in the Homework Practice FL then you can check the solutions at Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers. Hence, it tests your math skills and improves your knowledge.

Review/Test – Page No. 337

Choose the best term from the box.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review Test img 1

Question 1.
A ________ can name part of a whole or part of a group.
________

Answer: Fraction
A fraction can name part of a whole or part of a group.

Question 2.
A ______________ of a number is the product of the number and a counting number.
________

Answer: Multiple
A mutiple of a number is the product of the number and a counting number.

List the next four multiples of the unit fraction.

Question 3.
\(\frac{1}{8}\),
Type below:
________

Answer: 1/8, 2/8, 3/8, 4/8, 5/8

Explanation:
The next four multiples of the unit fraction \(\frac{1}{8}\) are 1/8, 2/8, 3/8, 4/8, 5/8

Question 4.
\(\frac{1}{4}\),
Type below:
________

Answer: 2/4, 3/4, 4/4, 5/4

Explanation:
The next four multiples of the unit fraction \(\frac{1}{4}\) are 2/4, 3/4, 4/4, 5/4.

Write the fraction as a product of a whole number and a unit fraction.

Question 5.
\(\frac{7}{12}\)
Type below:
________

Answer: 7, 1/12

Explanation:
Given the fraction \(\frac{7}{12}\)
The whole number is 7 and the unit fraction is \(\frac{1}{12}\).

Question 6.
\(\frac{4}{12}\)
Type below:
________

Answer: 4, 1/12

Explanation:
Given the fraction \(\frac{4}{12}\)
The whole number is 4 and the unit fraction is \(\frac{1}{12}\).

Question 7.
\(\frac{5}{4}\)
Type below:
________

Answer: 5, 1/4

Explanation:
Given the fraction \(\frac{5}{4}\)
The whole number is 5 and the unit fraction is \(\frac{1}{4}\).

Question 8.
\(\frac{3}{10}\),
Type below:
________

Answer: 3, 1/10

Explanation:
Given the fraction \(\frac{3}{10}\)
The whole number is 3 and the unit fraction is \(\frac{1}{10}\).

Question 9.
\(\frac{2}{3}\),
Type below:
________

Answer: 2, 1/3

Explanation:
Given the fraction \(\frac{2}{3}\)
The whole number is 2 and the unit fraction is \(\frac{1}{3}\).

Write the product as the product of a whole number and a unit fraction.

Question 10.
3 × \(\frac{2}{4}\),
Type below:
________

Answer: 6, \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
Given the fraction 3 × \(\frac{2}{4}\)
3 × \(\frac{2}{4}\) = \(\frac{6}{4}\)
The whole number is 6, and the unit fraction is \(\frac{1}{4}\)

Question 11.
2 × \(\frac{3}{5}\),
Type below:
________

Answer: 6, 1/5

Explanation:
Given the fraction 2 × \(\frac{3}{5}\),
\(\frac{6}{5}\)
The whole number is 6, and the unit fraction is \(\frac{1}{5}\)

Question 12.
4 × \(\frac{2}{3}\),
Type below:
________

Answer: 8, 1/3

Explanation:
Given the fraction 4 × \(\frac{2}{3}\),
= \(\frac{8}{3}\)
The whole number is 8, and the unit fraction is \(\frac{1}{3}\)

Multiply.

Question 13.
5 × \(\frac{7}{10}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: 35/10

Explanation:
5 × \(\frac{7}{10}\)
Multiply the whole number with the numerator of the fraction.
= \(\frac{35}{10}\)
5 × \(\frac{7}{10}\) = \(\frac{35}{10}\)

Question 14.
4 × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: 3

Explanation:
4 × \(\frac{3}{4}\)
Multiply the whole number with the numerator of the fraction.
4 × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{12}{4}\) = 3

Question 15.
3 × \(\frac{8}{12}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2

Explanation:
3 × \(\frac{8}{12}\)
Multiply the whole number with the numerator of the fraction.
\(\frac{24}{12}\) = 2

Multiply. Write the product as a mixed number.

Question 16.
3 × 1 \(\frac{1}{8}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 3 \(\frac{3}{8}\)

Explanation:
3 × 1 \(\frac{1}{8}\)
Convert from mixed fraction to the improper fraction.
1 \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{9}{8}\)
3 × \(\frac{9}{8}\) = \(\frac{27}{8}\)
= 3 \(\frac{3}{8}\)

Question 17.
2 × 2 \(\frac{1}{5}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 4 \(\frac{2}{5}\)

Explanation:
2 × 2 \(\frac{1}{5}\)
Convert from mixed fraction to the improper fraction.
2 × \(\frac{11}{5}\)
= \(\frac{22}{5}\)
= 4 \(\frac{2}{5}\)
2 × 2 \(\frac{1}{5}\) = 4 \(\frac{2}{5}\)

Question 18.
8 × 1 \(\frac{3}{5}\) = _______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 64/5

Explanation:
8 × 1 \(\frac{3}{5}\)
Convert from mixed fraction to the improper fraction.
8 × 1 \(\frac{3}{5}\) = 8 × \(\frac{8}{5}\)
= \(\frac{64}{5}\)
Convert from improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{64}{5}\) = 12 \(\frac{4}{5}\)
8 × 1 \(\frac{3}{5}\) = 12 \(\frac{4}{5}\)

Review/Test – Page No. 338

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 19.
Bryson has soccer practice for 2 \(\frac{1}{4}\) hours 2 times a week. How much time does Bryson spend at soccer practice in 1 week?
Options:
a. 2 hours
b. 4 hours
c. 4 \(\frac{2}{4}\) hours
d. 8 \(\frac{2}{4}\) hours

Answer: 4 \(\frac{2}{4}\) hours

Explanation:
Given,
Bryson has soccer practice for 2 \(\frac{1}{4}\) hours 2 times a week.
2 \(\frac{1}{4}\) × 2
= 4 \(\frac{2}{4}\) hours
Bryson spend 4 \(\frac{2}{4}\) hours at soccer practice in 1 week.
Thus the correct answer is option c.

Question 20.
Nigel cut a loaf of bread into 12 equal slices. His family ate some of the bread and now \(\frac{5}{12}\) is left. Nigel wants to put each of the leftover slices in its own bag. How many bags does Nigel need?
Options:
a. 5
b. 7
c. 12
d. 17

Answer: 5

Explanation:
Given,
Nigel cut a loaf of bread into 12 equal slices.
His family ate some of the bread and now \(\frac{5}{12}\) is left.
Nigel wants to put each of the leftover slices in its own bag.
\(\frac{5}{12}\) × 12 = 5
Therefore Nigel needs 5 bags.
Thus the correct answer is option a.

Question 21.
Micala made a list of some multiples of \(\frac{3}{5}\). Which could be Micala’s list?
Options:
a. \(\frac{3}{5}, \frac{9}{5}, \frac{12}{5}, \frac{19}{5}\)
b. \(\frac{3}{5}, \frac{6}{10}, \frac{9}{15}, \frac{12}{20}\)
c. \(\frac{1}{5}, \frac{3}{5}, \frac{6}{5}, \frac{9}{5}\)
d. \(\frac{3}{5}, \frac{6}{5}, \frac{9}{5}, \frac{12}{5}\)

Answer: \(\frac{3}{5}, \frac{6}{10}, \frac{9}{15}, \frac{12}{20}\)

Explanation:
The next multiples of \(\frac{3}{5}\) is \(\frac{3}{5}, \frac{6}{10}, \frac{9}{15}, \frac{12}{20}\).
Thus the correct answer is option b.

Question 22.
Lincoln spent 1 \(\frac{1}{4}\) hours reading a book. Phoebe spent 3 times as much time as Lincoln reading a book. How much time did Phoebe spend reading?
Options:
a. 1 \(\frac{1}{16}\) hours
b. 3 \(\frac{1}{4}\) hours
c. 3 \(\frac{3}{4}\) hours
d. 4 \(\frac{1}{4}\) hours

Answer: 3 \(\frac{3}{4}\) hours

Explanation:
Given,
Lincoln spent 1 \(\frac{1}{4}\) hours reading a book.
Phoebe spent 3 times as much time as Lincoln reading a book.
1 \(\frac{1}{4}\) × 3
\(\frac{5}{4}\) × 3 = \(\frac{15}{4}\)
Convert from improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{15}{4}\) = 3 \(\frac{3}{4}\) hours
Phoebe spent 3 \(\frac{3}{4}\) hours for reading.
Thus the correct answer is option c.

Review/Test – Page No. 339

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 23.
Griffin used a number line to write the multiples of \(\frac{3}{8}\). Which multiple on the number line shows the product 2 × \(\frac{3}{8}\)?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review Test img 2
Options:
a. \(\frac{2}{8}\)
b. \(\frac{3}{8}\)
c. \(\frac{6}{8}\)
d. \(\frac{9}{8}\)

Answer: \(\frac{9}{8}\)

Explanation:
Given,
Griffin used a number line to write the multiples of \(\frac{3}{8}\).
The multiples of \(\frac{3}{8}\) is \(\frac{6}{8}\), \(\frac{9}{8}\)
3 × \(\frac{3}{8}\) = \(\frac{9}{8}\)
Thus the correct answer is option d.

Question 24.
Serena’s rabbit weighs 3 \(\frac{1}{2}\) pounds. Jarod’s rabbit weighs 3 times as much as Serena’s rabbit. How much does Jarod’s rabbit weigh?
Options:
a. 3 \(\frac{1}{6}\) pounds
b. 7 \(\frac{1}{6}\) pounds
c. 9 \(\frac{1}{2}\) pounds
d. 10 \(\frac{1}{2}\) pounds

Answer: 10 \(\frac{1}{2}\) pounds

Explanation:
Given,
Serena’s rabbit weighs 3 \(\frac{1}{2}\) pounds.
Jarod’s rabbit weighs 3 times as much as Serena’s rabbit.
3 \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{7}{2}\)
\(\frac{7}{2}\) × 3 = \(\frac{21}{2}\)
Convert from improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{21}{2}\) = 10 \(\frac{1}{2}\) pounds
Thus the correct answer is option d.

Question 25.
Jacadi is setting up a tent. Each section of a tent pole is \(\frac{2}{3}\) yard long. She needs 4 sections to make 1 pole. How long is 1 tent pole?
Options:
a. \(\frac{12}{3}\) yards
b. \(\frac{8}{3}\) yards
c. 8 yards
d. \(\frac{4}{3}\) yards

Answer: \(\frac{12}{3}\) yards

Explanation:
Given,
Jacadi is setting up a tent. Each section of a tent pole is \(\frac{2}{3}\) yard long. She needs 4 sections to make 1 pole.
\(\frac{2}{3}\) × 4 = \(\frac{12}{3}\)
Thus the correct answer is option a.

Review/Test – Page No. 340

Question 26.
Oliver has music lessons Monday, Wednesday, and Friday. Each lesson is \(\frac{3}{4}\) hour. Oliver says he will have lessons for 2 \(\frac{1}{2}\) hours this week. Do you agree or disagree? Explain your reasoning.
________

Answer: Oliver is incorrect because if he were correct he would learn for 2 hours and \(\frac{1}{2}\) minutes because, \(\frac{3}{4}\) × 3 = 3 \(\frac{1}{2}\) hours.

Question 27.
The common snapping turtle is a freshwater turtle. It can grow to about 1 \(\frac{1}{6}\) feet long. The leatherback sea turtle is the largest of all sea turtles. The average length of a leatherback is about 5 times as long as a common snapping turtle.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review Test img 3
A. Draw a diagram to compare the lengths of the turtles. Then write an equation to find the length of a leatherback. Explain how the diagram helps you write the equation.
Type below:
________

Answer: 1 \(\frac{1}{6}\)x

Question 27.
B. About how long is the leatherback sea turtle?
______ \(\frac{□}{□}\) feet

Answer: 5 \(\frac{5}{6}\) feet

Explanation:
1 \(\frac{1}{6}\) × 5
Convert from mixed fraction to the improper fraction.
1 \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{7}{6}\)
\(\frac{7}{6}\) × 5 = 5 \(\frac{5}{6}\) feet

Question 27.
A loggerhead sea turtle is about 3 times as long as the common snapping turtle. How long is the loggerhead? Explain your answer.
______ \(\frac{□}{□}\) feet

Answer: 3 \(\frac{3}{6}\) feet

Explanation:
Given,
A loggerhead sea turtle is about 3 times as long as the common snapping turtle.
1 \(\frac{1}{6}\) × 3
Convert from the mixed fraction to the improper fraction.
1 \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{7}{6}\)
\(\frac{7}{6}\) × 3 = 3 \(\frac{3}{6}\) feet

Conclusion: 

Check out the Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers Review/Test to Score max marks in the exam. If you feel Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 8 Multiply Fractions by Whole Numbers is helpful and trustworthy then share it with your friends to support them & overcome the difficulties of Multiply Fractions by Whole Numbers.

Leave a Comment

Scroll to Top