Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test contains all the topics of chapter 8. We have mentioned Step by Step Solutions for all the Questions in Practice Test, Chapter Test, Cumulative Practice, etc. Make sure to cross-check your knowledge in Chapter 8 by referring to our Go Math Grade 3 Answer Key Understand Fractions Assessment Test.

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test

Enhance your Math Skills by referring to the Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test. Score better grades in your exam taking the help of the 3rd Grade Go Math Answer Key Ch 8 Understand Fractions Assessment Test. Understand where you went wrong and clarify all your queries. Students can practice using these Go Math Grade 3 Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test where you lag.

Chapter 8: Understand Fractions Assessment Test

Test – Page 1 – Page No. 81

Question 1.
Each shape is divided into equal parts. Select the shapes that show fourths. Mark all that apply.
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 1 img 1
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 1 img 2
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 1 img 3
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 1 img 4

Answers: a,c,d 

Explanation: a,c,d shapes that show fourths. As a,c,d shapes are divided into four parts.

Question 2.
What fraction names the shaded part of the shape?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 1 img 5
Options:
a. 3 eighths
b. 5 eighths
c. 6 eighths
d. 8 eighths

Answer: b

Explanation: The given shape is divided into 8 equal parts in which 5 parts are shaded, so fraction name of the shaded part is 5 eights. i.e. 5/8.

Question 3.
The shaded part of the model shows what part of a garden is planted with peas. What fraction names the shaded part? Explain how you know how to write the fraction.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 1 img 6
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{6}\).

Explanation: Given a model of the garden shows 6 equal parts in it. Out of which, 1 part is where peas are planted is shaded. Therefore, fraction names of the shaded part is \(\frac{1}{6}\).

Test – Page 2 – Page No. 82

Question 4.
What fraction names point A on the number line?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 2 img 7
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{7}{8}\)

Explanation: Given the number line is divided into 8 parts, A is at 7th position. Therefore, the fraction name of point A on the number line is \(\frac{7}{8}\).

Question 5.
Kwan divided this circle into equal parts. Circle the word that makes the sentence true.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 2 img 8
The circle is divided into Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 2 img 9
_________

Answer: Sixths.

Explanation: Kwan divided the circle into six parts. Therefore the answer is Sixths.

Question 6.
Sophie uses 16 beads to make a necklace. One fourth of the beads are purple. How many of the beads are purple?
_____ beads

Answer: 4

Explanation:
Total no of beads used by Sophie is = 16
a portion of purple beads used = ¼
Therefore total no of purple beads = 16× ¼ = 4 beads.

Question 7.
Four brothers work together to mow 3 equal-sized fields. Each brother mows the same amount.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 2 img 10
How much does each brother mow? Mark all that apply.
Options:
a. 4 thirds of a field
b. 1 whole and 1 third of a field
c. 3 fourths of a field
d. 2 thirds of a field
e. 1 fourth of a field

Answer: c

Explanation:
No of persons to work = 4
total no of fields = 3
So dividing 3 equal-sized fields 4 equal parts = ¾
Therefore each person gets ¾ of the field as their share to mow.

Test – Page 3 – Page No. 83

Question 8.
Bailey shaded this model.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 3 img 11
Select one number from each column to show the part of the model Bailey shaded.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 3 img 12

Answer: Numerator – 4, Denominator – 6.

Explanation: Given the model shows 6 equal parts in which Bailey shaded 4 parts. Therefore, the fractional part Bailey shaded is 4/6. From the fraction Numerator is 4, Denominator is 6.

Question 9.
Jayson baked a pan of cornbread for a family dinner. He cut the cornbread into equal size pieces. At the end of the dinner, there were 2 pieces left. Explain how you find the number of pieces in the whole pan of cornbread if Jayson told you that 16 of the pan was left. Use a drawing to show your work.
_____ pieces

Answer: 12 pieces

Explanation:

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test
No of bread pieces left after dinner = 2
Considering 1/6 of the pan was left, we draw 6 ovals since the denominator is 6. Since 2 pieces are 1/6 of the pan, we represent them two circles in each oval. Therefore total no of pieces in the whole pan of cornbread are = 6 × 2 = 12.

Test – Page 4 – Page No. 84

Question 10.
The model shows one whole. What fraction of the model is NOT shaded?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 4 img 13
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{3}{4}\) of the model is not shaded.

Explanation: Given model is a circle that is divided into 4 parts. Out of which 1 part is shaded. Thus \(\frac{3}{4}\) of the model is not shaded.

Question 11.
Michael replaced \(\frac{1}{3}\) of the buttons on his coat. If he replaced a total of 3 buttons, how many buttons are on his coat? Show your work.
______ buttons

Answer: 9 buttons.

Explanation:
Let’s consider the total no of buttons be X
Given that Michael replaced 1/3 of his coat buttons which are 3 in number
which means 1/3 × X = 3
therefore X = 3×3 = 9
So the total no of buttons on his coat are 9.

Question 12.
Four teachers share 3 gallons of paint equally. How much paint does each teacher get?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 4 img 14
_____ fourths

Answer: ¾

Explanation:
No of teachers to share paint = 4
the total amount of paint = 3 gallons
So dividing 3 gallons of paint into 4 equal parts = ¾
Therefore each teacher gets ¾ of paint as their share.

Question 13.
Each shape is 1 whole.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 4 img 15
For numbers 13a–13e, choose Yes or No to show whether the number names the parts that are shaded.
a. 3
i. yes
ii. no

Answer: No

Explanation: The total 4 models are shaded.

Question 13.
b. 4
i. yes
ii. no

Answer: Yes

Explanation: The 4 models are shaded.

Question 13.
c. \(\frac{12}{3}\)
i. yes
ii. no

Answer: Yes

Explanation: \(\frac{12}{3}\) means 4 parts, which represents 4 shaded parts/model.

Question 13.
d. \(\frac{12}{4}\)
i. yes
ii. no

Answer: No

Explanation: \(\frac{12}{4}\) means 3 parts, which represents 3 shaded parts/model. So answer is no.

Question 13.
e. \(\frac{3}{12}\)
i. yes
ii. no

Answer: No.

Explanation: \(\frac{3}{12}\) means \(\frac{1}{4}\) part is shaded. So answer is no.

Test – Page 5 – Page No. 85

Question 14.
A store sold 6 fruit trees. Five of the trees were apple trees. What fraction of the trees were apple trees?
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{6}\)

Explanation:
Given that total of 6 trees were sold
no of apple trees are 5
Therefore fraction of apple trees out of total sold trees are = No of apple trees / Total no of trees
= \(\frac{5}{6}\).

Question 15.
Christina and Erin made vegetable trays for a neighborhood picnic.
Part A
Christina put 15 vegetables on her tray. If \(\frac{1}{5}\) of the vegetables were carrots, how many carrots were on the tray? Make a drawing to show your work.
_____ carrots

Answer: 3 carrots.

Explanation:

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test

Total vegetables on Christina tray = 15
part of carrots on the tray  = 1/5
Total of carrots = (Total no of vegetables × part of the carrots)
= 15 × 1/5 = 3 carrots.

Question 15.
Part B
Erin put 20 vegetables on her tray. If \(\frac{1}{4}\) of them were carrots, how many carrots were on Christina’s and Erin’s trays? Explain how you found your answer.
_____ carrots

Answer: Total 8 carrots.

Explanation:
No of carrots in Christina’s tray = 3
Total vegetables on Erin’s tray = 20
part of carrots on the tray  = 1/4
Total of carrots = (Total no of vegetables × part of the carrots)
= 20 × 1/4
= 5 carrots.
Therefore total no of carrots on both of their trays = 5 + 3 = 8 carrots

Question 16.
Maria has 8 tulip bulbs. She gives 5 of the tulip bulbs to her neighbor. What fraction of her tulip bulbs does she give to her neighbor?
\(\frac{□}{□}\) tulip bulbs

Answer: \(\frac{5}{8}\)

Explanation:
Total no of tulip bulbs Maria has = 8
No of tuple bulbs she gave to neighbor = 5
Therefore fraction of tuple bulbs she gave =\(\frac{5}{8}\).

Test – Page 6 – Page No. 86

Question 17.
Lucy rode her bike around the block 4 times for a total of 1 mile yesterday. Today she wants to ride her bike \(\frac{3}{4}\) of a mile. How many times will she need to ride her bike around the block?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 6 img 16
______ times

Answer: 3 times

Explanation:
No of times Lucy rode to complete 1 mile = 4
So in one time, she completes ¼ mile
Therefore to complete ¾ mile, she has to complete = ¼ + ¼ + ¼, which is 3 times

Question 18.
Jackson colored some shapes.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 6 img 17
Select one number from each column to show a fraction greater than 1 that names the parts Jackson colored.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test Test - Page 6 img 18

Answer: Numerator – 6, Denominator – 2

Explanation: As there are 6 halves that are shaded and the fraction greater than 1 is \(\frac{6}{2}\).

Question 19.
Samira ran around a park loop that was \(\frac{1}{3}\) mile long. She ran around the loop 9 times. Samira says she ran \(\frac{9}{3}\) miles. Her brother Amal says she ran 3 miles. Who is correct? Use words and drawings to explain how you know.
_________

Answer: Both are correct.

Explanation:
The distance of the loop is = \(\frac{1}{3}\) mile
Samira ran around nine times = 9 × \(\frac{1}{3}\)
=\(\frac{9}{3}\)
= 3miles

So both are correct.

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Assessment Test

Each circle represents a park where each shaded part we considered as 1/3 mile. Each circle can be completed in 3 rounds, therefore running nine times covers all the three circles = 9 ×\(\frac{1}{3}\)
= \(\frac{9}{3}\).
= 3miles.

Conclusion

We wish the knowledge shed regarding Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Assessment Test is helpful to you. In case of any other queries feel free to reach us and we will try to help you. Do check your knowledge by accessing our Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Understand Fractions Extra Practice and improve your math skills.

Leave a Comment

Scroll to Top