Go Math Grade 3 Answer Key Division Facts and Strategies Extra Practice

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 7 Division Facts and Strategies Extra Practice

Are you looking for Homework Help on Go Math Grade 3 Ch 7? Then, this Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 7 Division Facts and Strategies Extra Practice is of great help during your preparation. Assess your preparation standard and understand where you went wrong with Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 7 Division Facts and Strategies Extra Practice.

Grade 3 Go Math Answer Key Chapter 7 Division Facts and Strategies Extra Practice

Taking the help of approaches used for solving the Problems in HMH Go Math Grade 3 Chapter 7 Division Facts and Strategies Extra Practice you can get faster results. Get to know about the topics in advance and begin your preparation. Solve the Questions from 3rd Grade Go Math Answer Key Ch 7 Extra Practice and clarify all your queries then and there itself.

Common Core – Page No. 149000

Lessons 7.1–7.2

Find the quotient. You may want to draw a quick picture to help.

Question 1.
8 ÷ 2 = ______

Answer: 4

Question 2.
______ = 14 ÷ 2

Answer: 7

Question 3.
18 ÷ 2 = ______

Answer: 9

Question 4.
______ = 12 ÷ 2

Answer: 6

Question 5.
70 ÷ 10 = ______

Answer: 7

Question 6.
50 ÷ 10 = ______

Answer: 5

Question 7.
40 ÷ 10 = ______

Answer: 4

Question 8.
90 ÷ 10 = ______

Answer: 9

Lessons 7.3–7.4

Find the quotient.

Question 9.
15 ÷ 5 = ______

Answer: 3

Explanation:

5 divides 15 into 3 equal groups. So the quotient of 15 and 5 is 3.

Question 10.
______ = 45 ÷ 5

Answer: 9

Explanation:

5 divides 45 into nine equal groups. Thus the quotient is 9.

Question 11.
______ = 10 ÷ 5

Answer: 2

Explanation:

5 divides 10 two times. So the quotient of 10 and 5 is 2.

Question 12.
40 ÷ 5 = ______

Answer: 8

Explanation:

5 divides 40 into eight equal groups. So the quotient is 8.

Question 13.
6 ÷ 3 = ______

Answer: 2

Explanation:

3 divides 6 into two equal groups. Thus the quotient is 2.

Question 14.
______ = 21 ÷ 3

Answer: 7

Explanation:

3 divides 21 into seven equal groups. So the quotient is 7.

Question 15.
______ = 24 ÷ 3

Answer: 8

Explanation:

3 divides 24 eight times. Thus the quotient is 8.

Question 16.
______ = 18 ÷ 3

Answer: 6

Explanation:

3 divides 18 into six equal parts. Therefore the quotient is 6.

Question 17.
There are 30 balloons arranged in 6 equal groups. How many balloons are in each group?
______ balloons

Answer: 5 balloons

Explanation:

Total number of balloons = 30
Number of balloons arranged in equals groups = 6
Number of balloons in each group = x
Divide the number of balloons by a number of equal groups.
= 30 ÷ 6 = 5 balloons
Therefore number of balloons in each group = 5

Question 18.
Mr. Song spends $27 on sports drinks. Each bottle costs $3. How many bottles does Mr. Song buy?
______ bottles

Answer: 9

Explanation:

Given,
Mr. Song spends $27 on sports drinks. Each bottle costs $3.
Number of bottles he bought = x
x × 3 = 27
x = 27 ÷ 3 = 9
Thus Mr. Song bought 9 bottles.

Lesson 7.5

Find the quotient.

Question 19.
28 ÷ 4 = ______

Answer: 7

Explanation:

4 divides 28 seven times. So the quotient is 7.

Question 20.
______ = 16 ÷ 4

Answer: 4

Explanation:

4 divides 16 four times. The quotient of 16 and 4 is 4.

Question 21.
______ = 20 ÷ 4

Answer: 5

Explanation:

4 divides 20 five times. Thus the quotient is 5.

Question 22.
______ = 32 ÷ 4

Answer: 8

Explanation:

4 divides 32 eight times. So the quotient of 32 and 4 is 8.

Question 23.
4)\(\bar { 3 6 }\)
______

Answer: 9

Explanation:

4 divides 36 nine times. Thus the quotient is 9.

Question 24.
4)\(\bar { 1 2 }\)
______

Answer: 3

12 ÷ 4

4 divides 12 three times. So the quotient of 12 and 4 is 3.

Question 25.
4)\(\bar { 2 4 }\)
______

Answer: 6

Explanation:

4 divides 24 six times. Thus the quotient is 6.
24 ÷ 4 = 6

Question 26.
4)\(\bar { 4 }\)
______

Answer: 1

Explanation:

Any number divides by the same number will be always 1. Thus the quotient is 1.

Find the unknown number.

Question 27.
a = 40 ÷ 4
a = _____

Answer: 10

Explanation:

Let the unknown number be a
4 divides 40 ten times.
a = 40 ÷ 4
a = 40/4 = 10
Therefore a = 10

Question 28.
0 ÷ 4 = b
b = _____

Answer: 0

Explanation:

0 divides by any number are always 0. So the value of b is 0.

Question 29.
c = 36 ÷ 4
c = ______

Answer: 9

Explanation:

Let c be the unknown number
36 ÷ 4 = C
4 divides 36 nine times.
Thus the value of c is 9.

Question 30.
8 ÷ 4 = d
d = ______

Answer: 2

Explanation:

d is the unknown number
d = 8 ÷ 4
4 divides 8 two times.
Thus the value of d is 2.

Common Core – Page No. 150000

Lessons 7.6–7.7

Find the unknown factor and quotient.

Question 1.
7 × ______ = 35 35 ÷ 7 = ______

Answer: 5, 5

Explanation:

Let the unknown factor be x
7 × x = 35
x = 35 ÷ 7
x = 5
Now check whether the related multiplication and division facts are the same.
35 ÷ 7 = 5
Thus the unknown factor and quotient are the same. So the answer is 5.

Question 2.
6 × ______ = 54 54 ÷ 6 = ______

Answer: 9, 9

Explanation:

Let the unknown factor be y
6 × y = 54
y = 54 ÷ 6
6 divides 54 nine times. Thus the unknown factor is 9.
Now check if the related multiplication and division facts are the same.
54 ÷ 6 = 9
Therefore the unknown factor and the quotient are the same I.e., 9

Question 3.
6 × ______ = 18 18 ÷ 6 = ______

Answer: 3, 3

Explanation:

Let the unknown factor be t
6 × t = 18
t = 18/6 = 3
Now check the related multiplication and division facts of the equation
18 ÷ 6 = 3
The related multiplication and division facts are the same.
Thus the unknown factor and quotient are 3.

Question 4.
7 × ______ = 49 49 ÷ 7 = ______

Answer: 7, 7

Explanation:

Let the unknown factor be x
7 × x = 49
x = 49/7 = 7
Check whether the related multiplication and division facts of the equation are the same or not.
49 ÷ 7 = 7
By thus we can say that the related facts are the same. So the unknown factor and quotient are 7.

Find the quotient.

Question 5.
36 ÷ 6 = ______

Answer: 6

Explanation:

First take the factors of 6
Factors of 6 are 3, 2
First divide 36 by 3
36 ÷ 3 = 12
Now divide 12 by 2
12 ÷ 2 = 6
So the quotient is 6.

Question 6.
48 ÷ 6 = ______

Answer: 8

Explanation:

The factors of 6 are 3 and 2
First divide by 3
48 ÷ 3 = 16
Now divide 16 by 2
16 ÷ 2 = 8
So the quotient is 8.

Question 7.
7)\(\bar { 6 3 }\)
______

Answer: 9

Explanation:

The factors of 7 are 1, 7
Divide 63 by 7
7 divides 63 nine times. So the quotient is 9.

Question 8.
7)\(\bar { 5 6 }\)
______

Answer: 8

Explanation:

The factors of 7 are 1, 7
7 divides 56 eight times. So the quotient is 8.

Lessons 7.8–7.9

Find the quotient.

Question 9.
40 ÷ 8 = ______

Answer: 5

Explanation:

Factors of 8 is 4, 2
First divide by 4
40 ÷ 4 = 10
Next divide 10 by 2
10 ÷ 2 = 5
So the quotient is 5.

Question 10.
______ = 24 ÷ 8

Answer: 3

Explanation:

The factors of 8 is 4 and 2
Divide 24 by 4
24 ÷ 4 = 6
Now divide 6 by 2
6 ÷ 2 = 3
So the quotient of 24 ÷ 8 = 3

Question 11.
72 ÷ 9 = ______

Answer: 8

Explanation:

The factors of 9 are 3, 3
First divide 72 by 3
72 ÷ 3 = 24
Next divide 24 by 3
24 ÷ 3 = 8
The quotient of 72 ÷ 9 = 8

Question 12.
______ = 81 ÷ 9

Answer: 9

Explanation:

The factors of 9 are 3, 3
Divide 81 by 3
81 ÷ 3 = 27
Now divide 27 by 3
27 ÷ 3 = 9
The quotient of 81 ÷ 9 = 9

Find the unknown number.

Question 13.
36 ÷ 9 = m
m = ______

Answer: 4

Explanation:

Let m be the unknown number
The factors of 9 are 3, 3
First, divide by 3
36 ÷ 3 = 12
Next divide 12 by 3
12 ÷ 3 = 4
So the value of m is 4.

Question 14.
18 ÷ 9 = ■
■ ______

Answer: 2

Explanation:

Take the factors of 9
Divide 18 by 3
18 ÷ 3 = 6
Now divide 6 by 3
6 ÷ 3 = 2
■ = 2

Question 15.
48 ÷ 8 = b
b = ______

Answer: 6

Let b be the unknown number
The factors of 8 is 4, 2
Divide 48 by 4
48 ÷ 4 = 12
Next divide 12 by 2
12 ÷ 2 = 6
Therefore the value of b = 6

Question 16.
56 ÷ 8 = p
p = ______

Answer: 7

Explanation:

Let p be the unknown number
The factors of 8 are 4, 2
First, divide 56 by 4
56 ÷ 4 = 14
Next divide 14 by 2
14 ÷ 2 = 6
The value of p is 6.

Lesson 7.10

Question 17.
At a store, there are 5 vases. Each vase has the same number of flowers. Sixteen flowers are sold. Now there are 24 flowers left. How many flowers were in each vase?
______ flowers

Answer: 8 flowers

Explanation:

Given that,
Number of vases = 4
Number of flowers sold = 16
Number of flowers left = 24
Total number of flowers = 16 + 24 = 40
To find the number of flowers in each vase you need to divide the total number of flowers by number of vases
= 40 ÷ 5 = 8 flowers
Thus the number of flowers in each vase = 8

Question 18.
Lizzy bought 4 bags of apples. Each bag had the same number of apples. Her mom gave her 8 more apples. Now Lizzy has 36 apples. How many apples were in each bag?
______ bags

Answer: 7 apples

Explanation:

Given,
Lizzy bought 4 bags of apples.
Number of apples her mother gave = 8
Number of apples now Lizzy have = 36
To find the actual number of apples before her mother gave, we need to subtract 8 from 36
36 – 8 = 28
Now divide the number of apples by number of bags
28 ÷ 4 = 7 apples
Therefore the number of apples in each bag = 7 apples

Lesson 7.11

Follow the order of operations to find the unknown number.

Question 19.
10 − 3 + 4 = t
t = ______

Answer: 11

Explanation:

First subtract from left to right and then add
10 – 3 + 4 = 7 + 4 = 11
Therefore t = 11

Question 20.
8 − 3 × 2 = p
p = ______

Answer: 2

Explanation:

First multiple 3 and 2
3 × 2 = 6
And then subtract 6 from 8, you get 2
Thus p = 2

Question 21.
24 ÷ 6 + 2 = w
w = ______

Answer: 6

Explanation:

First, divide 24 and 6
24 ÷ 6 = 4
Now add from left to right
4 + 2 = 6
Therefore the unknown number w = 6

Conclusion

Solve the Problems in Go Math Grade 3 Chapter 7 Division Facts and Strategies Extra Practice and score better grades in your exams. If you want homework help you can always go through Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 7 Division Facts and Strategies. Become pro in the concepts of Grade 3 Chapter 7 Division Facts and Strategies with our Step by Step Solution provided here.

Leave a Comment

Scroll to Top