go-math-grade-3-chapter-5-use-multiplication-facts-answer-key

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 5 Use Multiplication Facts Extra Practice

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 5 Use Multiplication Facts Extra Practice gives your preparation a head start. Thus, students who wish to prepare different questions of Chapter 5 Extra Practice can refer to HMH Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 5 Use Multiplication Facts Extra Practice. Resolve all your doubts on the concepts by checking the step by step solutions provided for the 3rd Grade Go Math Answer Key Ch 5 Use Multiplication Facts Extra Practice.

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 5 Use Multiplication Facts Extra Practice

Learn all basics regarding Multiplication taking the help of the Go Math Answer Key Chapter 5 Extra Practice. You will have the basics of multiplication using the line plot, number line, and graphs. Get acquainted with tips and tricks to solve various problems on Multiplication easily by referring to Examples over here. You will achieve better grades after practicing 3rd Grade Go Math Answer Key Ch 5 Use Multiplication Facts Extra Practice only a daily basis.

Common Core – Page No. 101000

Lesson 5.1

Describe a pattern for the table. Then complete the table.

Question 1.

Teams 2 3 4 5 6
Players 12 18 24 _________ _________

Answer:

Teams 2 3 4 5 6
Players 12 18 24 30 36

Explanation:

Multiply 6 with a number of tables.
Multiply 6 with 5 teams = 6 × 5 = 30
Multiply 6 with 6 teams = 6 × 6 = 36

Question 2.

Tables 4 5 6 7 8
Chairs 16 20 _________ 28 _________

Answer:

Tables 4 5 6 7 8
Chairs 16 20 24 28 32

Explanation:

Multiply 4 with number of tables.
Number of chairs for 6 tables = x
Number of chairs for 8 tables = y
Now multiply number of tables with 4 = 6 × 4 = 24
And then multiply 8 tables with 4 = 8 × 4 = 32
Therefore the missing numbers in the table are 24 and 32

Lesson 5.2

Find the unknown factor.

Question 3.
72 = 9 × t
t = _______

Answer: 8

Explanation:

t × 9 = 72
t = 72/9 = 8
The unknown factor t is 8.

Question 4.
4 × ★ = 28
★ = _______

Answer: 7

Explanation:

4 × ★ = 28
★ = 28/4 = 7
★ = 7

Question 5.
b × 5 = 30
b = _______

Answer: 6

Explanation:

b × 5 = 30
b = 30/5 = 6
Thus the unknown factor b is 6.

Question 6.
d × 3 = 24
d = _______

Answer: 8

Explanation:

d × 3 = 24
d = 24/3 = 8
Therefore the unknown factor d is 8.

Question 7.
48 = 8 × p
p = _______

Answer: 6

Explanation:

8 × p = 48
p = 48/8
p = 6
Thus the unknown factor p is 6.

Question 8.
6 × ▲ = 24
▲= _______

Answer: 4

6 × ▲= 24
▲= 24/6
▲= 4
So the unknown factor▲is 4.

Question 9.
56 = 7 × ■
■ = _______

Answer: 8

Explanation:

7 × ■ = 56
■ = 56/7
7 divides 56 eight times.
So the unknown factor ■ is 8.

Question 10.
2 × g = 20
g = _______

Answer: 10

Explanation:

2 × g = 20
g = 20/2 = 10
Therefore the unknown factor g is 10.

Question 11.
h × 7 = 35
h = _______

Answer: 5

Explanation:

h × 7 = 35
h = 35/7
h = 5
Thus the unknown factor h is 5.

Question 12.
9 = 9 × a
a = _______

Answer: 1

Explanation:

9 × a = 9
a = 9/9
a = 1
So the unknown factor a is 1.

Question 13.
c × 4 = 36
c = _______

Answer: 9

Explanation:

c × 4 = 36
c = 36/4
4 divides 36 nine times.
c = 9
Therefore the unknown factor is 9.

Question 14.
5 × y = 40
y = _______

Answer: 8

Explanation:

5 × y = 40
y = 40/5
y = 8
Thus the unknown factor is 8.

Common Core – Page No. 102000

Lesson 5.3

Solve.

Question 1.
Hailey plants 6 rows of marigolds. Each row has 20 marigolds. How many marigolds does Hailey plant in all?
_______ marigolds

Answer: 120

Explanation:

Given that, Hailey plants 6 rows of marigolds.
Each row contains 20 marigolds.
Total number of marigolds that Hailey planted in all = x
x = 20 × 6 = 120
Therefore Hailey planted 120 marigolds.

Question 2.
A meeting room has 8 rows of chairs. Each row has 10 chairs. The first people to arrive fill 2 rows. How many chairs are not filled?
_______ chairs

Answer: 60

Explanation:

Given, A meeting room has 8 rows of chairs.
Each row has 10 chairs.
Total number of chairs = 8 × 10 = 80 chairs
The first people to arrive fill 2 rows.
That means 2 × 10 = 20 chairs
Number of chairs that are not filled = total number of chairs – number of filled chairs
= 80 – 20 = 60 chairs.

Lesson 5.4

Question 3.
1. Use a number line to find the product.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 5 Use Multiplication Facts Extra Practice Common Core img 1
4 × 30 = _______

Answer: 120

Step 1:

Starts at 0.

Step 2:

Make a jump of 30s until you reach 120.

Step 3:

Count the number of jumps till you reach 120.
Number of jumps = 4
4 × 30 = 120

Use place value to find the product.

Question 4.
40 × 8 = _______ tens × 8
= _______ tens = _______

Answer:

i. 4
ii. 32
iii. 320

Explanation:

4 × tens = 4 tens = 40
4 tens × 8 = 32 tens
32 tens = 32 × 10 = 320

Question 5.
5 × 60 = 5 × _______ tens
= _______ tens = _______

Answer:

i. 6
ii. 30 tens
iii. 300

Explanation:

60 = 6 × tens = 6 tens
5 × 6 tens = 30 tens
30 tens = 30 × 10 = 300

Lesson 5.5

Find the product.

Question 6.
9 0
× 3
——
_______

Answer: 270

Explanation:

First multiply 3 with ones = 3 × 0 = 0
Next multiply 3 with tens = 3 × 90 = 270
So the product of 90 and 3 is 270.

Question 7.
5 0
× 8
——
_______

Answer: 400

Explanation:

First multiply 8 with ones = 8 × 0 = 0
Now multiply 8 with tens = 8 × 50 = 400
The product of 50 and 8 is 400.

Question 8.
7 0
× 9
——
_______

Answer: 630

Explanation:

Multiply 9 with ones = 9 × 0 = 0
Multiply 9 with tens = 9 × 70 = 630
The product of 9 and 70 is 630.

Question 9.
8 0
× 7
——
_______

Answer: 560

Explanation:

Multiply 7 with ones = 7 × 0 = 0
And then multiply 7 with tens = 7 × 80 = 560
Thus the product of 80 and 7 is 560.

Solve.

Question 10.
During the summer, Jayden volunteers at the library for 20 hours each week for 7 weeks. How many hours does Jayden volunteer in all?
_______ hours

Answer: 140 hours

Explanation:

During the summer, Jayden volunteers at the library for 20 hours each week for 7 weeks.
For each week he worked 20 hours
Number of hours he worked for 7 weeks = y
y = 7 × 20 = 140 hours
Therefore Jayden volunteers at the library for 20 hours.

Question 11.
Trisha teaches 8 different cooking classes. There are 20 students in each class. How many students in all are in Trisha’s cooking classes?
_______ students

Answer: 160 students

Explanation:

Given,
Trisha teaches 8 different cooking classes.
There are 20 students in each class.
Total number of students = number of classes × number of students in each class
= 8 × 20 = 160 students.
Therefore the total number of students in all the cooking classes area 120.

Extra Practice will pave a way for enhancing your knowledge of the concept of Multiplication. Tap on the links available and learn whichever topic you want to prepare. Check out Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 5 Use Multiplication Facts and learn related topics.

Leave a Comment

Scroll to Top