Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers

Do you want to get the best results in math tests? Refer to Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Compare Numbers. Get the free pdf of Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers now to start your practice. Just follow and grab more knowledge by referring to Go Math Grade 1 Chapter 7 Solution Key Compare Numbers.

Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Compare Numbers

Apply the math to real-time examples by learning the tricks using HMH Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Compare Numbers. The quick way of solving math problems will help the students to save time. So, students can practice more questions utilizing the time properly. If you want the best way of learning then you must use Go Math 1st Grade Chapter 7 Answer Key Compare Numbers.

Chapter 7: Compare Numbers

Lesson: 1 Algebra • Greater Than

Lesson: 2 Algebra • Less Than

Lesson: 3 Algebra • Use Symbols to Compare

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 4 Problem Solving • Compare Numbers

Lesson: 5 10 Less, 10 More

Review

Compare Numbers Show What You Know

Model More
Draw lines to match.
Circle the set that has more.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 1.1
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-1.1

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 1.2
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-1.2

More, Fewer
Question 3.
Circle the row that has more.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 1.3
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-1.3

Question 4.
Circle the row that has fewer
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 1.4
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-1.4

Draw Equal Groups
Question 5.
Draw a ball for each glove.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 1.5
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-1.5

Compare Numbers Vocabulary Builder

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 1.6
Visualize It
Draw pictures in the box to show more, fewer, or the same number.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 1.7
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-1.7

Understand Vocabulary
Complete the sentences with review words.
Question 1.
I see 2 white cats and 4 yellow cats. I see ______ yellow cats than white cats.
Answer: I see 2 white cats and 4 yellow cats. I see more yellow cats than white cats.

Question 2.
Dave has 9 grapes. Ann has 6 grapes. Ann has _______ grapes than Dave.
Answer: Dave has 9 grapes. Ann has 6 grapes. Ann has less grapes than Dave.

Question 3.
5 ducks and 5 swans are at the pond. There are the ______ number of ducks and swans.
Answer: 5 ducks and 5 swans are at the pond. There are the same number of ducks and swans.

Compare Numbers Game Rainy Day Bingo

Materials
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 2.1
Play with a partner.

  1. Toss the 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 2.3
  2. Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 2.2 to cover one space that shows a number that is 1 more.
  3. If you do not have a space that shows the number, your turn is over.
  4. The other player takes a turn.
  5. The first player to cover all of his or her spaces wins.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 2.4

Compare Numbers Vocabulary Game

Guess the Word
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 2.5
Materials
timer
How to Play
Play with a partner.

  1. Choose a math word from the Word Box. Do not tell your partner.
  2. Set the timer.
  3. Give a one-word clue.
  4. Your partner tries to guess the secret word.
  5. Repeat with a new one-word clue until your partner guesses correctly or time runs out.
  6. Take turns.
  7. The first player to correctly guess 5 words wins.

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Draw and write about it.

  • Write two questions you have about comparing numbers.
  • Explain how to compare 43 and 35.

Lesson 7.1 Algebra • Greater Than

Essential Question How can you compare two numbers to find which is greater?

Listen and Draw

Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 1 or an iTool to solve. Draw quick pictures to show your work.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 2

MATHEMATICAL PRACTICES
How did you use tools to decide which number is greater?
Answer:

Share and Show

Use your MathBoard and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 1 to show each number.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 3
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-3

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use a Concrete Model Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 1 if you need to.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 4
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-4

Write or draw to solve.
Question 6.
THINK SMARTER
Pam and Jake play a game for points. Pam’s points are 1 ten 6 ones. Jake’s points are 1 one 6 ten’s. Who has the greatest number of points?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 5
________
Answer: pam=1 ten +6 ones=10+6=16
jake=1 one +6 ten’s=1+60 =61
61>16

jake’s points are greatest than pam.

Question 7.
GO DEEPER
John has 51 cards. Paul has 32 cards. George has a stack of cards greater than either Paul or John. How many cards might George have?
____________
____________
Answer: John has 51 cards.
Paul has 32 cards.
George has a number of cards greater than either paul or john.
This means Gorge does have the number of cards greater than both paul and john.
The number of cards with john is 51 and the number of cars with Pail is 32 cards.
Therefore the number of cards that george may have is in between 33 and 51.
If George has any number of cards greater than 32 and less than 52, then this number of cards is greater than cards with Paul bus less than the cards with John.
The number of cards George has is >32 but <52

Problem Solving • Applications

Question 8.
THINK SMARTER
Color the balloons that show numbers greater than 56.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 6
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-6

Question 9.
THINK SMARTER
Compare. Is the math sentence true? Choose Yes or No.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 7
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-7

TAKE HOME ACTIVITY • Write 38, 63, 68, and 83 on slips of paper. Show your child two numbers, and ask which number is greater. Repeat with different pairs of numbers.

Algebra • Greater Than Homework & Practice 7.1

Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 8 if you need to.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 9
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-9

Problem Solving
Question 4.
Color the blocks that show numbers greater than 47.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.1 10
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-10

Question 5.
WRITE
Write a number that is greater than 29. Draw quick pictures to explain.
Answer: 30
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-10 (1)

Lesson Check
Question 1.
Circle the number that is greater than 65. Write the numbers.
37
49
56
66
_____ is greater than _____.
_____ > _____
Answer: 66
66 is greater than 65.
66 > 65

Question 2.
Circle the number that is greater than 29. Write the numbers.
19
20
28
92
_____ is greater than _____.
_____ > _____
Answer:
92 is greater than 29.
92 > 29

Spiral Review
Question 3.
What is 5 + 7? Write the sum.
5 + 7 = _____
Answer:5 + 7 = 12

Question 4.
Count forward. Write the number that is missing.
110, 111, ____, 113, 114
Answer:110, 111, 112, 113, 114

Lesson 7.2 Algebra • Less Than

Essential Question How can you compare two numbers to find which is less?

Listen and Draw

Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 1 to solve. Draw quick pictures to show your work.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 2

MATHEMATICAL PRACTICES
Compare How does your drawing show which number is less? Explain.
Answer:

Share and Show

Use your MathBoard and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 1 to show each number.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 3
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.2-3

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use a Concrete Model
GO DEEPER Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 1 if you need to.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 4
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.2-4

Write a number to solve.
Question 8.
THINK SMARTER
Ella has 22 beads. Lauren has fewer beads than Ella. How many beads might Lauren have?
_______
Answer: 21
Ella has 22 deads
If Lauren has less than Ella
Then Lauren must have beads less than 22
21<22

Problem Solving • Applications

Write a number to solve.
Question 9.
THINK SMARTER
Nan makes the number 46. Marty makes a number that is less than 46. What could be a number Marty makes?
__________
Answer: 45
45 is less than 46.
4546

Question 10.
THINK SMARTER
Jack makes the number 92. Kit makes a number that has fewer ones than 92. What could be a number Kit makes?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 5
_________
Answer: 91
91 is less than 92.
91 < 92

Question 11.
THINK SMARTER
Write a number that is less than 67.

How do you know your number is less than 67?
Answer: 66
67=6 ten’s 7ones
66=6 ten’s 6ones
Therefore ones helps to identift the lesser number

TAKE HOME ACTIVITY • Write 47, 54, 57, and 74 on slips of paper. Show your child two numbers, and ask which number is less. Repeat with different pairs of numbers.

Algebra • Less Than Homework & Practice 7.2

Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 6 if you need to.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 7
Answer:
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.2-7

Problem Solving
Write a number to solve.
Question 4.
Lori makes the number 74. Gabe makes a number that is less than 74. What could be a number Gabe makes?
________
Answer:73
73 is less than 74.
73 < 74

Question 5.
WRITE
Write a number that is less than 41. Draw quick pictures to explain.
Answer: 40
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.1-10 (2)

Lesson Check
Question 1.
Circle the number that is less than 52. Write the numbers.
25
52
64
88
_____ is less than _____
____ < ____
Answer:25
25 is less than 52
25 < 52

Question 2.
Circle the number that is less than 76. Write the numbers.
100
81
77
59
_____ is less than _____
____ < ____
Answer:59
59 is less than 76.
59 < 76

Spiral Review
Question 3.
Write the number. What number does the model show?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.2 8
_____ ten’s and ____ ones = ____
Answer: 30 ten’s and 7 ones = 37

Question 4.
Count by ten’s. Write the missing numbers.
8, 18, 28, ____, ____, 58
Answer: 8, 18, 28, 38, 48, 58

Lesson 7.3 Algebra • Use Symbols to Compare

Essential Question How can you use symbols to show how numbers compare?

Listen and Draw

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 1. Draw quick pictures to show your work. Write the numbers to compare.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 2

Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-2

MATHEMATICAL PRACTICES
Represent Compare 47 and 32 in two ways. What two symbols do you use?
Answer: 47 is greater than 32
32 is less than 47
47>32
32<47

Share and Show

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 1. Draw to show each number. Write <, >, or =. Complete the sentence.
Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 3
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-3

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 4
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-4

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 5
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-5

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 6
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-6

On Your Own

Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 7
MATHEMATICAL PRACTICE Use Symbols
GO DEEPER Write <, >, or =. Draw a quick picture if you need to.
Question 5.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 8
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-8

Question 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 9
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-9

Question 7.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 10
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-10

Question 8.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 11
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-11

Question 9.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 12
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-12

Question 10.
THINK SMARTER
Gill and Rob win tokens in a game. Gill has 86 tokens. Rob has 61 tokens. 70 tokens are needed for a prize. Who has enough tokens for a prize? Write the number.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 13
______
Answer: Gill has enough money.
Gill has 86 tokens.
Rob has 61 tokens.
The total tokens needed is 70
Gill has more than 70.
Rob has less than 70.
86>70
61<70

THINK SMARTER Write numbers to solve.
Question 11.
96 = _____
Answer: 96=96

Question 12.
53 > _____
Answer: 53 > 52

Question 13.
83 < _____
Answer: 83 < 84

Question 14.
40 < _____
Answer: 40 < 41

Question 15.
71 > ____
Answer: 71 > 70

Question 16.
29 = _____
Answer: 29 = 29

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child show you how to write <, >, and = to compare two numbers. Ask him or her to use words to explain each comparison.

Algebra • Use Symbols to Compare Homework & Practice 7.3

Write <, >, or =. Draw a quick picture if you need to.
Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 14
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-14

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 15
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-15

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 16
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-16

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 17
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-17

Question 5.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 18
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-18

Question 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 19
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-19

Question 7.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 20
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-20

Question 8.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 21
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-21

Problem Solving
Write <, >, or = to solve. Circle your answer.
Question 9.
Tracey has 26 shells. Heba has 29 shells. Who has a greater number of shells?
Tracey Heba
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 22
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-22

Question 10.
WRITE
Choose some numbers to compare to 55. Use <, >, and =.
Answer: 55<56
55>54
55=55
55= 5 tens 5 ones
54= 5 tens 4 ones
56=5 tens 6 ones

Lesson Check
Question 1.
Compare each pair of numbers. Write <, >, or =.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 23
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-23

Question 2.
Compare each pair of numbers. Write <, >, or =
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 24
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-24

Spiral Review
Question 3.
What number does the model show? Write the numbers.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 25
____ ten’s and ____ ones = ____
Answer: 7 ten’s and 9 ones = 79

Question 4.
Use the model. Write the number three different ways.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 26
____ ten ____ones
___ + ____
_____
Answer: 1 ten 8 ones
10 + 8
18

Compare Numbers Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Circle the greater number. Write the numbers.
Question 1.
38
83
____ is greater than _____.
____ > ____
Answer: 83
83 is greater than 38.
83 > 38

Circle the number that is less. Write the numbers.
Question 2.
61
29
____ is less than _____.
____ < ____
Answer: 29
29 is less than 61.
29 < 61

Question 3.
Matt scores 34 points and wins the game. Lee scores points and does not win. The number of Lee’s points is less than the number of Matt’s points. Is Lee’s score 49 or 29?
_______
Answer: 29
Matt score is 34
34= 3 tens 4 ones.
49= 4 tens 9 ones.
29= 2 tens 9 ones.
49 is greater than 34.
49>34
Therefore lee’s score must be less than 34.
29 is less than 34.
29<34.

Question 4.
THINK SMARTER
Circle the symbol that makes the math sentence true.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.3 27
Answer:
Go-Math-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.3-27

Lesson 7.4 Problem Solving • Compare Numbers

Essential Question How can making a model help you compare numbers?

Cassidy has the number cards shown below. She gives away the cards with numbers less than 49 and greater than 53. Which number cards does Cassidy have now?

HOME CONNECTION • Your child made a model of the problem. The numbers crossed out are less than 49 and also greater than 53. The remaining numbers solve the problem.

Try Another Problem

Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 1
Make a model to solve.
Question 1.
Tony has these number cards. He gives away the cards with numbers less than 16 and greater than 19. Which number cards does Tony have now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 2
Tony has number cards _____ .
Answer: Tony has number cards 17,18,22.

Question 2.
Carol has these number cards. She keeps the cards with numbers greater than 98 and less than 95. Circle the number cards Carol keeps.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 3
Carol keeps number cards ______.
Answer: Carol keeps number cards 99,91,90.

MATHEMATICAL PRACTICES
Model Explain how you can find the number cards Tony has now.
Answer:

Share and Show

MATHEMATICAL PRACTICE Use Models Make a model to solve.
Question 3.
Felipe has these number cards. He gives away cards with numbers less than 60 and greater than 65. Which number cards does Felipe have now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 4
Felipe has number cards ______.
Answer: Felipe has number cards 58,68.

Question 4.
THINK SMARTER
Molly underlines the number cards greater than 76 and circles the number cards less than 84. Which number cards are both greater than 76 and less than 84?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 5
Number cards ________ are both greater than 76 and less than 84.
Answer: Number cards 78 and 82 are both greater than 76 and less than 84.

On Your Own

WRITE Choose a way to solve. Draw or write to explain.
Question 5.
GO DEEPER
Some cows were in the field. 6 more cows walked there. Then there were 13 cows. How many cows were in the field before?
______ cows
Answer: 7 cows

Explanation:
Given that,
Some cows were in the field. 6 more cows walked there.
Then there were 13 cows.
6+x=13
x=13-6
x=7

Question 6.
THINK SMARTER
Ed has 6 marbles. How many marbles can he put in a red cup and how many can he put in a blue cup?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 6
____ + ____ = 6
Answer: 3+3-6

Question 7.
THINK SMARTER+
Lani has these number cards. Write each number in the box to show less than 24 or greater than 24.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 7
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-7-Compare-Numbers-7.4-7

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to tell you a number that is greater than 59 and a number less than 59.

Problem Solving • Compare Numbers Homework & Practice 7.4

Make a model to solve.
Question 1.
Ava has these number cards. She gives away cards with numbers less than 34 and greater than 38. Which number cards does Ava have now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 8
Ava has number cards ______.
Answer: Ava has number cards 35,37.

Question 2.
Ron has these number cards. He keeps the cards with numbers greater than 60 and less than 56. Circle the number cards Ron keeps.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 9
Ron keeps number cards ______.
Answer: Ron keeps number cards 61,54.

Question 3.
WRITE
Write your own problem. Choose a secret number. Write clues about the number using the words is greater than and is less than.
________________
________________
Answer: x is greater than 98 and less than 100
x>98
x<100

Lesson Check
Question 1.
Juan crosses out the numbers that are less than 45 and greater than 50. Circle the numbers that are left.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 7 Compare Numbers 7.4 10
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-7-Compare-Numbers-7.4-10

Spiral Review
Question 2.
Count back 3. Write is the difference.
9 – 3 = _____
Answer: 9-3=6

Question 3.
Write the number to complete the related facts.
4 + 7 = 11
7 + 4 = 11
11 – 4 = 7
____ – _____ = ____
Answer: 711=4

Lesson 7.5 10 Less, 10 More

Essential Question How can you identify numbers that are 10 less or 10 more than a number?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 1 to solve. Draw quick pictures to show your work.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 2
Pat ________
Tony _____
Jan ______

MATHEMATICAL PRACTICES
What number has one less 10 than 12? Explain.
Answer: 2
We are looking for a new number which is 10 less than 12.
We will get the new number by subtracting 10 from 12.
We write it down as:
12-10=2

Model and Draw

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 3
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-3

Share and Show

Use mental math. Write the numbers that are 10 less and 10 more.
Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-4

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-5

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-6

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-7

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 8
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-8

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 9
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-9

Question 7.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 10
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-10

Question 8.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 11
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-11

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Apply Use mental math. Complete the chart. Explain your method.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 12
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-12 (1)

Question 16.
THINK SMARTER
Solve. I have 89 rocks. I want to collect 10 more. How many rocks will I have then?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 13
_______ rocks
Answer: 99
89+10=99

Problem Solving • Applications

Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 17.
The plant has 4 fewer ladybugs on it than the tree. The tree has 7 ladybugs on it. How many ladybugs are on the plant?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 14
______ lady bugs
Answer: 3 lady bugs.
Tree has 7 ladybugs on it.
Plant has 4 less than tree.
7-4=3

Question 18.
Amy has 7 ribbons. Charlotte has 9 ribbons. How many more ribbons does Charlotte have than Amy?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 15
______ more ribbons
Answer: 2 more ribbons.
Amy has 7 ribbons.
Charlotte has 9 ribbons.
9-7=2

Question 19.
GO DEEPER
Margo has 28 stamps. Chet has 10 more stamps than Margo. Luis has 10 more stamps than Chet. How many stamps does Luis have?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 16
_______ stamps
Answer: 48 stamps.
Margo has 28 stamps.
Chet has 10 more stamps than Margo = 28 +10 = 38.
Luis has 10 more stamps than Chet = 38 + 10 = 48.

Question 20.
THINK SMARTER+
Draw a quick picture to show a number that is 10 less than the model.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 17
What is the new number?Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 18
Answer: What is the new number?Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-18

TAKE HOME ACTIVITY • Write a two-digit number, such as 25, 40, or 81. Ask your child to identify the numbers that are ten less than and ten more than that number. Repeat with other numbers.

10 Less, 10 More Homework & Practice 7.5

Use mental math. Complete the chart.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 19
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-19

Problem Solving
Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 5.
Jim has 16 books. Doug has 10 fewer books than Jim. How many books does Doug have?
______ books
Answer: Doug has 6 books.
16 – 10 = 6

Question 6.
WRITE
Choose a number from 10 to 90. Draw and write to show the numbers that are 10 less and 10 more than your number.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-7-Compare-Numbers-7.5-4

Lesson Check
Question 1.
What number is 10 less than 67. Write the number.
_______
Answer:57
67-10=57

Question 2.
What number is 10 more than 39. Write the number.
________
Answer: 49
39+10=49

Spiral Review
Question 3.
How many ten’s and ones make this number? Write how many.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 20
____ ten ____ ones
Answer: 1 ten 8 ones.

Question 4.
Look at the model. Write the number. What number does the model show?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers 7.5 21
_____ ten’s = ____
Answer: 7 ten’s = 70.

Compare Numbers Review/Test

Question 1.
Compare. Is the math sentence true? Choose Yes or No.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 1
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-1

Question 2.
Choose all the numbers that are less than 71.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 2
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-2

Question 3.
Circle the symbol that makes the math sentence true.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 3
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-3

Question 4.
Megan has these number cards. Write each number in the box to show less than 33 or greater than 33.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-4

Question 5.
Use mental math. Complete the chart.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-5

Question 6.
Write a number that is less than 30.
__________________
How do you know your number is less than 30?
_______________
Answer: 29
30 = 3 ten’s
29= 2 ten’s 9 ones
then’s help to know the number less than 30

Question 7.
Choose all the math sentences that are true.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-7

Question 8.
James circles the numbers that are less than 87 or greater than 91. Which numbers does James circle?
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 8
James circles ______ and _____.
Answer: James circles 86 and 92.

Question 9.
THINK SMARTER+
Draw a quick picture to show a number that is 10 more than the model.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 9
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-10

Question 10.
Compare. Is the math sentence true? Circle yes or no.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 10
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-10

Question 11.
GO DEEPER
Write <, >, or = to compare the numbers.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 11
How do the drawings help you compare the numbers?
Answer:
Straight line indicates ten’s.
Circles indicates ones.
48=4 ten’s 8 ones.
36=3 ten’s 6 ones.
Therefore ten’s helping to compare the numbers.

Question 12.
Circle the words that make the sentence true.
Go Math Grade 1 Chapter 7 Answer Key Pdf Compare Numbers rt 12
Answer:
We have to compare the two numbers 88 and 90.
88 is less than 90.
Go-Math-Grade-1-Chapter-7-Answer-Key-Pdf-Compare-Numbers-rt-12

Final Words:

We hope the details mentioned in the above pdf are helpful for all the grade 1 students. Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 7 Compare Numbers PDF for download. Get the explanation for every problem along with practice questions. Students can easily solve any math questions in minutes with the help of Go Math Grade 1 Answer Key Ch 7 Compare Numbers.

Leave a Comment

Scroll to Top