Time plays an important role in our life. We are all familiar with time and we know about its units. There are specific units to measure the time. Time is defined as the continued progress of existence in past, present, and future. Let us see some examples on units of time for better understanding.
By seeing the units of time conversion questions students will get an idea of how to convert the units of time into years, months, days, hours, minutes, and seconds. Test your knowledge on units of time by solving the practice questions here and score better grades in the exams.
Also, Refer:
Units of Time
Units of Time | |
Minute | 60 seconds |
Hour | 60 Minutes or 3,600 seconds |
Day | 24 hours, or 86400 seconds |
Week | 7 days, or 604,800 seconds |
Month | 28-31 days, or 2419200 – 2,678.400 seconds |
Year | 365.25 days or about 31,557,600 seconds |
Converting Units of Time Examples
Example 1.
How many minutes are there in a year?
Solution:
We have to convert from year to minute.
We know that there are 365 days in a year.
1 day = 1440 minutes
365 days = 365 × 1440 minutes = 252,600 minutes
Thus there are 252,600 minutes in a year.
Example 2.
Convert 180 months into years.
Solution:
We have to convert from months to years.
There are 12 months in a year.
We are given 180 months
180 ÷ 12 = 15
Thus 180 months = 15 years.
Example 3.
Convert 4 years 9 months into days.
Solution:
We have to convert from years months to days.
1 year = 12 months
12 months + 9 months = 21 months
Now convert from months to days.
1 month = 30.4 days
21 months = 638.7 days
Thus 4 years 9 months = 638.7 days.
Example 4.
Convert 5 years into months.
Solution:
We have to convert from years to months.
1 year = 12 months
5 year = 5 × 12 months = 60 months
Thus 5 years = 60 months
Want to get more excellence in solving math fundamentals at primary standard? Avail our comprehensive collection of Worksheets, Practice Test, Word Problems on 4th Grade Math and students can learn great mathematics tricks in no time.
Example 5.
Convert 30 days into hours.
Solution:
We have to convert from days to hours.
We know that,
1 day = 24 hours
30 days = 30 × 24 hours = 720 hours
Thus there are 720 hours in 30 days.
Example 6.
Convert 24 months into minutes.
Solution:
We have to convert from months to minutes.
1 month = 43800 minutes
24 months = 24 × 43800 minutes = 1051200 minutes
Thus there are 1,051,200 minutes in 24 months.
Example 7.
Convert 12 hours into seconds.
Solution:
We have to convert from hours to seconds
1 hour = 3600 seconds
12 hours = 12 × 3600 seconds = 43200 seconds
Thus there are 43,200 seconds in 12 hours.
Example 8.
Convert 800 days into hours.
Solution:
We have to convert from days to hours.
We know that,
1 day = 24 hours
800 days = 800 × 24 = 19,200 hours
Thus there are 19,200 hours in 800 days.
Example 9.
Convert 36 hours into seconds.
Solution:
We have to convert from hours to seconds
1 hour = 3600 seconds
36 hours = 36 × 3600 seconds = 129600 seconds
Thus there are 129600 seconds in 36 hours.
Example 10.
Convert the following into seconds.
i. 1 months
ii. 15 days
iii. 180 hours
Solution:
i. 1 month
We have to convert from months to seconds
1 month = 30 days
1 day = 86400
30 days = 30 × 86400 seconds = 2592000 seconds
Thus 1 month has 2592000 seconds
ii. 15 days
We have to convert from days to seconds
1 day = 86400 seconds
15 days = 15 × 86400 seconds = 1296000 seconds
Thus there are 1296000 seconds in 15 days.
iii. 180 hours
We have to convert from hours to seconds
1 hour = 3600 seconds
180 hours = 180 × 3600 seconds = 648000 seconds
Thus there are 648000 seconds in 180 hours.