Are you confused about solving the word problems on decimal? If yes, then make use of our page to know the simple methods to solve the decimal word problems. We use decimal numbers every day when dealing with money, weight, length, etc. Practice the questions given in the below section. It is a mixture of various types of word problems like addition, subtraction, multiplication, and division. Solving more Decimal word problems will help the students of 5th grade to score best grades in the exams.

**Also, Refer:**

### Word Problems on Decimal with Answers PDF

Let us discuss the operation of decimals with some word problems. Go through the questions given below and understand the concept. Learn how to read the question and know which operation is used to solve the problem. By this, the students can easily solve any type of problem and score well in the exams. We have provided the step by step explanations for all the word problems on decimals.

**Example 1. **

The product of two decimal numbers is 28.16. If one number is 2.2 find the other number?

**Solution:**

Given,

The product of two numbers is 28.16

One number is 2.2

Other number is 28.16 ÷ 2.2 = 12.8

Therefore 12.8 × 2.2 = 28.16

The other number is 12.8

**Example 2. **

The sum of two decimal numbers is 72.8 and one number is 2.8 find the other number?

**Solution:**

Given,

The Sum of two decimal numbers is 72.8

One number is 2.8

Other number is 72.8 – 2.8 = 70

The other number is 70

**Example 3. **

Michael bought 9 meters of thread for $642.1 Find the cost price per meter.

**Solution:**

Given that,

The total number of meters of thread is 9

Michael bought 9 meters of thread for $642.1

For 1 meter = 642.1 ÷ 9 = 71.34

Therefore the cost of one-meter thread is 71.34

**Example 4. **

Joseph buy 1 kg of rice to 24.3 Find the cost of 4 kg of rice?

**Solution:**

Given that,

Joseph buy a 1 kg rice for 24.3

For 4 kg rice = 24.3 × 4 = 97.2

The cost of 4 kg rice = 388.8

Therefore the cost of 4 kg of rice is 388.8

**Example 5. **

Richard buys 12 pieces of cake for $46.8 find the cost of 3 pieces of cake?

**Solution:**

Given that,

Total number of cake pieces = 12

Richard buys 12 pieces of cake for $46.8

Cost of one piece = 46.8/12 = 3.9

Cost of 3 pieces of cake = 11.7

Hence the cost of 3 pieces of cake is $11.7

**Also Go through the articles:**

**Example 6. **

The multiple of two numbers is 30.72 and one number is 2.4 find the other number?

**Solution:**

Given that

The multiple of two numbers is 30.72

One number is 2.4

Other number is 30.72/2.4 = 12.8

Thus the other number is 12.8

**Example 7.**

Charles brought 10 pens per 62.42 find the cost of 3 pens?

**Solution:**

Given that,

Total number of pens = 10

Charles brought 10 pens per 62.42

The cost of one pen is 62.42/10 = 6.242

Cost of 3 pens is 6.242 × 3 = 18.72

Thus the cost of three pens is 18.72

**Example 8.**

The product of two decimal numbers is 13.8 If one number is 2 find another number?

**Solution:**

Given that,

The Product of two decimal numbers is 13.8

One number is 2

Other number is 13.8 ÷ 2 = 6.9

Thus the another number is 6.9

**Example 9. **

The sum of two numbers is 16.6 one number is 8.3 find the sum of another number?

**Solution:**

Given that,

The sum of the two numbers is 16.6

One number is 8.3

Other number is 16.6 – 8.3 = 8.3

Therefore the sum of the other numbers is 8.3

**Example 10. **

Thomas buys 10 flowers for $40.4 Find the cost of 1 flower and 4 flowers?

**Solution:**

Given that,

The total number of flowers is 10

The cost of 10 flowers is $40.4

Cost of 1 flower is 40.4/10 = 4.04

Therefore the cost of 1 flower is $4.04