## Engage NY Eureka Math 6th Grade Module 2 Lesson 2 Answer Key

### Eureka Math Grade 6 Module 2 Lesson 2 Example Answer Key

Example 1.

Question # _________

Write It as a division expression. ______________

Write It as a multiplication expression. ______________

Make a rough draft of a model to represent the problem:

As you travel to each model, be sure to answer the following questions:

Answer:

Example 2.

Molly has 9 cups of flour. If this is \(\frac{3}{4}\) of the amount she needs to make bread, how many cups does she need?

a. Construct the tape diagram by reading it backward. Draw a tape diagram and label the unknown.

Answer:

b. Next, shade in \(\frac{3}{4}\).

Answer:

c. Label the shaded region to show that 9 is equal to \(\frac{3}{4}\) of the total.

Answer:

d. Analyze the model to determine the quotient.

Answer:

3 units = 9

1 unit = 9 ÷ 3 = 3

4units = 4 × 3 = 12

Molly needs 12 cups of flour to make bread.

### Eureka Math Grade 6 Module 2 Lesson 2 Exercise Answer Key

Exercise 1.

A construction company is setting up signs on 2 miles of a road. If the company places a sign at every mile, how many signs will it use?

Answer:

2 ÷ \(\frac{1}{4}\) → Haw many \(\frac{1}{4}\) in 2?

2 ÷ \(\frac{1}{4}\) = 8 fourths ÷ 1 fourth = 8

There are 8 fourths in 2. The company will use 8 signs.

Exercise 2.

George bought 4 submarine sandwiches for a birthday party. If each person will eat \(\frac{2}{3}\) of a sandwich, how many people can George feed?

Answer:

4 ÷ \(\frac{2}{3}\) → Haw many \(\frac{2}{3}\) in 2?

4 ÷ \(\frac{2}{3}\) = 12 thirds ÷ 2 thirds = 8

There are 6 two-thirds in 4. George can feed 6 people.

Exercise 3.

Miranda buys 6 pounds of nuts. If she puts \(\frac{3}{4}\) pound In each bag, how many bags can she make?

Answer:

6 ÷ \(\frac{3}{4}\) → Haw many \(\frac{3}{4}\) in 6?

6 ÷ \(\frac{3}{4}\) = 24 fourths ÷ 3 fourths = 8

There are 8 three-fourths in 6. Miranda can make 8 bags.

Exercise 4.

Margo freezes 8 cups of strawberries. If this is \(\frac{2}{3}\) of the total strawberries that she picked, how many cups of strawberries did Margo pick?

Answer:

8 ÷ \(\frac{2}{3}\) → 8 is \(\frac{2}{3}\) group of what size?

2 units = 8

1 unit = 8 ÷ 2 = 4

3 units = 3 × 4 = 12

Margo picked 12 cups of strawberries.

Exercise 5.

Regina is chopping up wood. She has chopped 10 logs so far. If the 10 logs represent \(\frac{5}{8}\) of all the logs that need to be chopped, how many logs need to be chopped in all?

Answer:

10 ÷ \(\frac{5}{8}\) → 10 is 6 ÷ \(\frac{5}{8}\) group of what size?

5 units = 10

1 unit = 10 ÷ 5 = 2

B units = 8 × 2 = 16

Regina will chop 16 logs.

### Eureka Math Grade 6 Module 2 Lesson 2 Problem Set Answer Key

Rewrite each problem as a multiplication question. Model your answer.

Question 1.

Nicole used \(\frac{3}{8}\) of her ribbon to wrap a present. If she used 6 feet of ribbon for the present, how much ribbon did Nicole have at first?

Answer:

6 ÷ \(\frac{3}{8}\)

6 is \(\frac{3}{8}\) of what number?

3 units = 6

1 unit = 6 ÷ 3 = 2

8 units = 8 × 2 = 16

Nicole started with 16 feet of ribbon.

Question 2.

A Boy Scout has 3 meters of rope. He cuts the rope into cords \(\frac{3}{5}\)m long. How many cords will he make?

Answer:

How many \(\frac{3}{5}\) are in 3?

3 ÷ \(\frac{3}{5}\) = 15 fifths ÷ 3 fifths = \(\frac{15}{3}\) = 5

The Boy Scout can make 5 cords.

Question 3.

12 gallons of water fill a tank to \(\frac{3}{4}\) capacity.

a. What is the capacity of the tank?

Answer:

12 ÷ \(\frac{3}{4}\)

12 is \(\frac{3}{4}\) of what number?

3units = 12

1 unit = 12 ÷ 3 = 4

4 units = 4 × 4 = 16

The tank’s capacity is 16 gallons.

b. If the tank is then filled to capacity, how many half-gallon bottles can be filled with the water in the tank?

Answer:

How many \(\frac{1}{2}\) are in 16?

16 ÷ \(\frac{1}{2}\) = 32 halves ÷ 1 half = 32

32 bottles can be filled.

Question 4.

Hunter spent \(\frac{2}{3}\) of his money on a video game before spending half of his remaining money on lunch. If his lunch costs $10, how much money did he have at first?

Answer:

$10 is \(\frac{1}{6}\) of what number?

10 ÷ \(\frac{1}{6}\)

1 unit = $ 10

6 units = 6 × $10 = $60

Hunter had $60 at first.

Question 5.

Students were surveyed about their favorite colors. \(\frac{1}{4}\) of the students preferred red, \(\frac{1}{8}\) of the students preferred blue, and of the remaining students preferred green. If 15 students preferred green, how many students were surveyed?

Answer:

15 is \(\frac{3}{8}\) of what number?

15 ÷ \(\frac{3}{8}\)

3 units = 15

1 unit = 15 ÷ 3 = 5

8 units = 8 × 5 = 40

40 students were surveyed.

Question 6.

Mr. Scruggs got some money for his birthday. He spent \(\frac{1}{5}\) of it on dog treats. Then, he divided the remainder equally among his 3 favorite charities.

a. What fraction of his money did each charity receive?

Answer:

\(\frac{4}{5} \div 3=\frac{1}{3} \times \frac{4}{5}=\frac{4}{15}\) Each charity received \(\frac{4}{15}\) of Mr. Scruggs’ birthday money.

b. If he donated $60 to each charity, how much money did he receive for his birthday?

Answer:

60 is \(\frac{4}{15}\) of what number?

60 ÷ \(\frac{4}{15}\)

4 units = $60

1 unit = $60 ÷ 4 = $15

15 units = 15 × $15 = $225

Mr. Scruggs got $225 for his birthday.

### Eureka Math Grade 6 Module 2 Lesson 2 Exit Ticket Answer Key

Solve each division problem using a model.

Question 1.

Henry bought 4 pies, which he plans to share with a group of his friends. If there Is exactly enough to give each member of the group one-sixth of the pie, how many people are In the group?

Answer:

4 ÷ \(\frac{1}{6}\) → How many \(\frac{1}{6}\) in 4?

There are 6 sixths in 1, and 24 sixths in 4. Henry can share the pies with 24 people.

Question 2.

Rachel finished \(\frac{3}{4}\) of the race in 6 hours. How long was the entire race?

Answer:

6 ÷ \(\frac{3}{4}\) → \(\frac{3}{4}\) of what number is 6?

3 units = 6

1 units = 6 ÷ 3 = 2

4 units = 4 × 2 = 8

The race was 8 hours.