# Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 15 Answer Key

## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 2 Lesson 15 Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 15 Problem Set Answer Key

Question 1.
Find the sums below. Choose mental math or the algorithm.
a. 46 mL + 5 mL

Answer:
46 mL + 5 mL=51ml

Explanation:
46ml+4ml+1ml                      5ml
=50ml+1ml                              /\
=50ml                                     4   1
46 mL + 5 mL=51ml

b. 46 mL + 25 mL

Answer:
46 mL + 25 mL=71ml

Explanation:
46ml+5ml+20ml               25ml
=51ml+20ml                      /\
=71ml                               5  20
46 mL + 25 mL=71ml

c. 46 mL + 125 mL

Answer:
46ml+125ml=171ml

Explanation:
46ml+25ml+100ml                     125ml
=71ml+100ml                                /\
=171ml                                      25     100
46 mL + 125 mL=171ml

d. 59 cm + 30 cm

Answer:
59cm+30cm=89cm

Explanation:
59cm+30cm=89cm

e. 509 cm + 83 cm

Answer:
509cm+83cm=592cm

Explanation:
509cm+1cm+82cm              83cm
=510cm+82cm                       /\
=592cm                                1    82
509cm+83cm=592cm

f. 597 cm + 30 cm

Answer:
597 cm + 30 cm=627cm

Explanation:
597cm+3cm+27cm                   30cm
=600cm+2cm                              /\
=627cm                                    3     27
597 cm + 30 cm=627cm

g. 29 g + 63 g

Answer:
29g+63g=92g

Explanation:
29g+1g+62g                 63g
=30g+62g                       /\
=92g                            1      62
29g+63g=92g

h. 345 g + 294 g

Answer:
345g+294g=639g i. 480 g + 476 g

Answer:
480 g + 476 g=956g j. 1 L 245 mL + 2 L 412 mL

Answer:
1 L 245 mL + 2 L 412 mL=3L 657mL

Explanation:
1L+2L=3L
245ml+412ml 245ml+412ml=657ml
1 L 245 mL + 2 L 412 mL=3L 657mL

k. 2 kg 509 g + 3 kg 367 g

Answer:
2 kg 509 g + 3 kg 367 g=5 kg 876g

Explanation:
2 kg+3 kg=5kg
509g+367g=509g+1g+366g           367g
=510g+366g                                      /\
=876g                                              1     366
2 kg 509 g + 3 kg 367 g=5 kg 876g

Question 2.
Nadine and Jen buy a small bag of popcorn and a pretzel at the movie theater. The pretzel weighs 63 grams more than the popcorn. What is the weight of the pretzel? Answer:
The pretzel weighs 107 grams

Explanation: Nadine and Jen buy a small bag of popcorn and a pretzel at the movie theater. The pretzel weighs 63 grams more than the popcorn
44+63=107
Therefore, the pretzel weighs 107 grams

Question 3.
In math class, Jason and Andrea find the total liquid volume of water in their beakers. Jason says the total is 782 milliliters, but Andrea says it is 792 milliliters. The amount of water in each beaker can be found in the table to the right. Show whose calculation is correct. Explain the mistake of the other student.

 Student Liquid Volume Jason 475 mL Andrea 317 mL

Answer:
The total liquid volume of water in Jason’s and Andrea’s beakers is 792mL Explanation:
Andrea is correct.Jason forgot to rename some ones as tens.Or he forgot to add the ten he renamed to the 7tens and 1ten that were already there.

Question 4.
It takes Greg 15 minutes to mow the front lawn. It takes him 17 more minutes to mow the back lawn than the front lawn. What is the total amount of time Greg spends mowing the lawns?

Answer:
The total amount of time Greg spends mowing the lawns is 47min ### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 15 Exit Ticket Answer Key

Question 1.
Find the sums below. Choose mental math or the algorithm.
a. 24 cm + 36 cm

Answer:
24cm+36cm=60cm

Explanation:
24cm+6cm+30cm                36cm
=30cm+30cm                          /\
=60cm                                  6      30
24cm+36cm=60cm

b. 562 m + 180 m

Answer:
562m+180m=742m c. 345 km + 239 km

Answer:
345km+239km=584km Question 2.
Brianna jogs 15 minutes more on Sunday than Saturday. She jogged 26 minutes on Saturday.
a. How many minutes does she jog on Sunday?

Answer:
Barianna jogs on Sunday for 41 minutes

Explanation:
Brianna jogs 15 minutes more on Sunday than Saturday.She jogged 26 minutes on Saturday
Add 15min+26min to find the time he jogs on sunday
=15min+5min+21min                   26min
=20min+21min                                   /\
=41min                                            5      21
15min+26min=41min
Barianna jogs on Sunday for 41 minutes

b. How many minutes does she jog in total?

Answer:
67 minutes

Explanation:
Barianna jogs on Sunday for 41 minutes, She jogged 26 minutes on Saturday.
Add 41min+26min
=40min+1min+26min             41min
=40min+27min                             /\
=47min                                      40     1
41min+26min=47min
Barianna jogs for 47min in total.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 15 Homework Answer Key

Question 1.
Find the sums below. Choose mental math or the algorithm.
a. 75 cm + 7 cm

Answer:
75cm+7cm=82cm

Explanation:
75cm+7cm                           7cm
=75cm+5cm+2cm                 /\
=80cm+2cm                       5      2
82cm
75cm+7cm=82cm

b. 39 kg + 56 kg

Answer:
39kg+56kg=95kg

Explanation:
39kg+56kg                      56kg
=39kg+1kg+55kg              /\
=40kg+55kg                   1       55
=95kg
39kg+56kg=95kg

c. 362 mL + 229 mL

Answer:
362ml+229ml=591ml d. 283 g + 92 g

Answer:
283g+92g=375g e. 451 mL + 339 mL

Answer:
451ml+339ml=790ml f. 149 L + 331 L

Answer:
149L+331L=480L Question 2.
The liquid volume of five drinks is shown below.

 Drink Liquid Volume Apple juice 125 mL Milk 236 mL Water 248 mL Orange juice 174 mL Fruit punch 208 mL

a. Jen drinks the apple juice and the water. How many milliliters does she drink in all?
Jen drinks ________ mL.

Answer:
Jen drinks 373 mL. b. Kevin drinks the milk and the fruit punch. How many milliliters does he drink in all?

Answer:
Kevin drinks 444ml Question 3.
There are 75 students in Grade 3. There are 44 more students in Grade 4 than in Grade 3. How many students are in Grade 4?

Answer: Explanation:
There are 75 students in Grade 3 and there are 44 ore students in grade4 than in grade3.So, add 75 and 44
75+44=119
Therefore, there are 119 students in Grade 4.

Question 4.
Mr. Green’s sunflower grew 29 centimeters in one week. The next week it grew 5 centimeters more than the previous week. What is the total number of centimeters the sunflower grew in 2 weeks?

Answer: Explanation:
Mr. Green’s sunflower grew 29 centimeters in one week. The next week it grew 5 centimeters more than 1st week.
29+5=34cm
It grew 34cm in second week
Both 2 weeks
29 centimeters in one week and 34 centimeters in second week
29+34=63centimeter.
63 is the total number of centimeters the sunflower grew in 2 weeks

Question 5.
Kylie records the weights of 3 objects as shown below. Which 2 objects can she put on a pan balance to equal the weight of a 460 gram bag? Show how you know.

 Paperback Book 343 grams Banana 108 grams Bar of Soap 117 grams

Answer:
The 2 objects can she put on a pan balance to equal the weight of a 460 gram bag are Paperback Book and Bar of Soap.

Explanation: Total weight of Paperback Book and banana is 343+108= 451gram
Total weight of Paperback Book and Bar of Soap is 343+117=460grams.

Scroll to Top