Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key

Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 12 Answer Key

Eureka Math Grade 3 Module 1 Answer Key

Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Pattern Sheet Answer Key

Multiply.

EngageNY Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Pattern Sheet Answer Key 1
EngageNY Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Pattern Sheet Answer Key 2

multiply by 3 (6–10)

Multiplied by 3 (6–10) as shown below
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-1
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-2

Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Problem Set Answer Key

Question 1.
There are 8 birds at the pet store. Two birds are in each cage.
Circle to show how many cages there are.
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Problem Set Answer Key 4
8 ÷ 2 = ____4______
There are ___4____ cages of birds.

There are 4 cages of birds,
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-3
Explanation:
Given there are 8 birds at the pet store and two
birds are in each cage.
Number of cages are 8 ÷ 2 = 4 cages,
Circled to show 4 number of cages of birds as shown above.

Question 2.
The pet store sells 10 fish. They equally divide the fish into 5 bowls.
Draw fish to find the number in each bowl.
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Problem Set Answer Key 5
5 × ___2____ = 10
10 ÷ 5 = ___2_____
There are ____2____ fish in each bowl.

There are 2 fish in each bowl,
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-4
Explanation:
Given the pet store sells 10 fish and they are equally
divided the fish into 5 bowls.
Means each bowl has 10 ÷ 5 = 2 fish ( 5 X 2 = 10),
Drawn fish and found the number in each bowl as 2 fish,

Question 3.
Match.
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Problem Set Answer Key 6

Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-5Explanation:
Matched expressions as
10 ÷ 2 = 5,
16 ÷ 2 = 8,
18 ÷ 2 = 9,
14 ÷ 2 = 7 and
12 ÷ 2 = 6.

Question 4.
Laina buys 14 meters of ribbon. She cuts her ribbon into
2 equal pieces. How many meters long is each piece?
Label the tape diagram to represent the problem, including the unknown.
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Problem Set Answer Key 7
Each piece is ____7______ meters long.

Laina’s each piece of ribbon is 7 meters long,
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-6

Explanation:
Given Laina buys 14 meters of ribbon and she cuts
her ribbon into 2 equal pieces. So number of meters
long each piece is 14 ÷ 2 = 7 meters long,
Labeled the tape diagram to represent the problem,
including the unknown as shown in the above picture.

Question 5.
Roy eats 2 cereal bars every morning. Each box has a total
of 12 bars. How many days will it take Roy to finish 1 box?

It will take Roy to  finish 1 box in 6 days,

Explanation:
Given Roy eats 2 cereal bars every morning and each
box has a total of 12 bars.
So, Number of days it will take Roy to finish 1 box is
12 ÷ 2 = 6 days.

Question 6.
Sarah and Esther equally share the cost of a present.
The present costs $18. How much does Sarah pay?

Sarah pay’s $9 for the present,

Explanation:
Given Sarah and Esther equally share the cost of a present.
The present costs $18, As 2 persons have equally paid for the
present each paid $18 ÷ 2 = $9,
Therefore  Sarah pay’s $9 for the present.

Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Exit Ticket Answer Key

There are 14 mints in 1 box. Cecilia eats 2 mints each day.
How many days does it take Cecilia to eat 1 box of mints?
Draw and label a tape diagram to solve.

It takes Cecilia ____7___ days to eat 1 box of mints.

Cecilia eats 1 box of mints in 7 days,
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-7
Explanation:
Given there are 14 mints in 1 box and Cecilia eats
2 mints each day. So, number of days it will take Cecilia
to eat 1 box of mints are 14 ÷ 2 = 7 days,
Drawn and labeled a tape diagram to solve as shown above
in the picture.

Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Homework Answer Key

Question 1.
Ten people wait in line for the roller coaster.
Two people sit in each car. Circle to find the total number of cars needed.
Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 12 Homework Answer Key 8
10 ÷ 2 = ____5______
There are ___5____ cars needed.

Number of cars needed are 5,
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-8
Explanation:
Given Ten people wait in line for the roller coaster,
Two people sit in each car. So, number of cars needed are
10 ÷ 2 = 5, Circled the total 5 number of cars needed as
shown above in the picture.

Question 2.
Mr. Ramirez divides 12 frogs equally into 6 groups for
students to study. Draw frogs to find the number in each group.
Label known and unknown information on the tape diagram
to help you solve.
Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 12 Homework Answer Key 9
6 × ___2____ = 12
12 ÷ 6 = ___2____
There are ____2____ frogs in each group.

The number of frogs in each group are 2,
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-9
Explanation:
Given Mr. Ramirez divides 12 frogs equally into 6 groups for
students to study. Drawn frogs to find the number in each group
as 12 ÷ 6 = 2 frogs, Labeled known and unknown information
on the tape diagram and solved as shown above in the picture.

Question 3.
Match.
Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 12 Homework Answer Key 10

Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-10Explanation:
Matched expressions as
10 ÷ 2 = 5,
16 ÷ 2 = 8,
18 ÷ 2 = 9 and
14 ÷ 2 = 7 respectively.

Question 4.
Betsy pours 16 cups of water to equally fill 2 bottles.
How many cups of water are in each bottle?
Label the tape diagram to represent the problem, including the unknown.
There are ____8_____ cups of water in each bottle.
Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 12 Homework Answer Key 11
There are 8 cups of water in each bottle,
Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 12 Answer Key-11
Explanation:
Given Betsy pours 16 cups of water to equally fill 2 bottles,
So, number of cups of water in each bottle are 16 ÷ 2 = 8 cups,
Labeled the tape diagram to represent the problem
including the unknown as shown above in the picture.

Question 5.
An earthworm tunnels 2 centimeters into the ground each day.
The earthworm tunnels at about the same pace every day.
How many days will it take the earthworm to tunnel 14 centimeters?

It will take 7 days for the earthworm to tunnel
14 centimeters into the ground,

Explanation:
Given an earthworm tunnels 2 centimeters into the
ground each day and the earthworm tunnels at about
the same pace every day, It will take the earthworm to
tunnel 14 centimeters is 14 ÷ 2 = 7 days.

Question 6.
Sebastian and Teshawn go to the movies.
The tickets cost $16 in total. The boys share the cost equally.
How much does Teshawn pay?

Teshawn pays $8 cost for the ticket,

Explanation:
Given Sebastian and Teshawn go to the movie and
the tickets cost $16 in total. Both the boys share the
cost equally means each had cost of $16 ÷ 2 = $8,
Therefore Teshawn pays $8 cost for the ticket.

Leave a Comment

Scroll to Top