Students looking for the **Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Answer Key**** Unit 4 Module 2** can find a better approach to solve the problems.

## Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Answer Key Unit 4 Module 2

**Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Unit 4 Module 2 Session 1 Answer Key**

**Multiplication Strategies**

Question 1.

The top box shows the product of the two middle numbers and the bottom box shows the sum of the two middle numbers. Fill in the missing numbers.

a.

Answer:

Explanation:

Given the top box shows the product of the two middle numbers that is 16 X 0.25 = 4 and the bottom box shows the sum of the two middle numbers that is 16 + 0.25 = 16.25 respectively.

b.

Answer:

Explanation:

Given The top box shows the product of the two middle numbers that is 0.25 X 28 = 7 and the bottom box shows the sum of the two middle numbers that is 0.25 + 28 = 28.25 respectively.

c.

Answer:

Explanation:

Given that the top box shows product of two middle numbers that is 0.75 X 8 = 6 and bottom box shows sum of two middle numbers that is 0.75 + 8 = 8.75 respectively.

d.

Answer:

Explanation:

Given that the top box shows product of two middle numbers that is 3 X 0.75 = 2.25 and bottom box shows sum of two middle numbers that is 3 + 0.75 = 3.75 respectively.

Question 2.

Find the product.

a. \(\frac{1}{5}\) of 40 =

Answer:

8,

Explanation:

Given from the question ‘of ‘ means multiply so 1/5 of 40 = (1/5) X 40 = 40/5 = 8. So, the product is 8.

b. \(\frac{1}{3}\) of 21 =

Answer:

7,

Explanation:

Given from the question the product is (1/3) X 21 = 21/3 = 7.

c. \(\frac{3}{5}\) of 40 =

Answer:

24,

Explanation:

Given from the question the product is (3/5) X 40 = 3 X 8 = 24.

d. \(\frac{2}{3}\) of 21 =

Answer:

14,

Explanation:

Given from the question the product is (2/3) X 21 = 2 X 7 = 14.

e. \(\frac{1}{6}\) of 24 =

Answer:

4,

Explanation:

Given from the question the product is (1/6) X 24 = 24/6 = 4.

f. \(\frac{1}{12}\) of 36 =

Answer:

3,

Explanation:

Given from the above question the product is (1/12) X 36 = 36/12 = 3.

g. \(\frac{4}{6}\) of 24 =

Answer:

16,

Explanation:

Given from above question the product is (4/6) X 24 = 4 X 4 = 16.

h. \(\frac{4}{12}\) of 36 =

Answer:

12,

Explanation:

Given from the above question the product is (4/12) X 36 = 4 X 3 = 12.

Question 3.

Matthew bought 16 gallons of gas for $4.25 per gallon. How much did he spend? Show your work.

Answer:

Matthew spends $68 on gas,

Explanation:

Given that total number of gallons Matthew bought is 16, cost of 1 gallon is $4.25. So therefore total cost spend on 16 gallons by Matthew is 16 X $4.25 = $68.

Question 4.

Tracy bought a dozen of her mother’s favorite flowers for $9.00. How much did each flower cost? Show your thinking.

Answer:

Cost of each flower is $0.75,

Explanation:

Given that cost of total number of flowers are $9.00 total flowers are 12 so, cost of each flower is $9.00 /12 = 0.75.

Question 5.

Gavin also bought a dozen flowers for his mother, but her favorite flowers cost $0.35 each. How much did Gavin spend? Show your thinking.

Answer:

Gavin spend on flowers are $4.20,

Explanation:

Given that cost of each flower is $0.35 and total number of flowers are 12 so, Total cost Gavin spend on flowers is 12 x 0.35 = $4.20.

Question 6.

Xavier earns $12.50 for each lawn he mows. If he mowed 8 lawns last week, how much money did he earn? Show your work.

Answer:

Total money Xavier earn is $100,

Explanation:

Given that cost of each lawn is $12.50 and number of laws moved last week are 8 so total money earned by Xavier is $12.50 X 8 = $100.

Question 7.

**CHALLENGE** Randi and her sister made balloon animals and sold them for $0.50 each at a school carnival. They made $48.00. If Randi made twice as many balloon animals as her sister, how many balloon animals did each girl make? Show your work.

Answer:

Randi made 64 and her sister made 32,

Explanation:

Let’s Randi’s sister made X balloon then balloon made by Randi is 2X cost of one balloon is $0.50. So total balloon made by Randi and her sister are X + 2X = 3X that is 3 X $0.50 = $1.5X given they made $48.00. So X = 48 / 1.5 = 32, Randi’s sister made 32 balloons and Randi made twice that is 2 X 32 = 64 balloons.

**Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Unit 4 Module 2 Session 3 Answer Key**

**Dante’s Decision**

Dante wants to spend some of his allowance money, but he is having a hard time deciding what to buy. He loves baseball cards, packs of gum, and bouncy balls. Fill in the ratio tables and answer the questions to help Dante keep track of what he can buy.

Question 1.

Dante’s favorite packs of baseball cards cost $1.70 each. Fill in the table below to show the cost of different numbers of packs of baseball cards.

Answer:

Explanation:

Given cost of favorite of baseball cards are $1.70 so, cost of different numbers are 2 X $1.70 = $3.40; 4 X $1.70 = $6.80; 8 X $1.70 = $13.60; 9 X $1.70 = $15.30 ; 10 X $1.70 = $17; 15 X $1.70 = $25.50 ; 25 X $1.70 = $42.50.

Question 2.

Dante’s favorite gum costs $0.60 a pack. Fill in the table below to show the cost of different numbers of packs of gum.

Answer:

Explanation:

Given cost of favorite gum $0.60 then cost of different numbers are 2 X $0.60 = $1.20; 5 X $0.60 = $3.00; 9 X $0.60 = $5.40; 10 X $0.60 = $6.00 ; 19 X $0.60 = 11.40; 20 X $0.60 = $12.00; 25 X $0.60 = $15.00.

Question 3.

Bouncy balls come in packages that cost $3.15 each. Fill in the table below to show the cost of different numbers of packs of bouncy balls.

Answer:

Explanation:

Given that cost of bouncy balls in packages is $3.15 then cost of different numbers are 2 X $3.1 = $6.30; 3 X $3.15 = $9.45; 6 X $3.15 = $18.90 ; 9 X $3.15 = $28.35; 10 X $3.15 = $31.50 ; 12 X $3.15 = $37.80; 20 X $3.15 = $63.00.

Question 4.

Dante decided to spend only $20.00 of his allowance and save the rest for later.

a. Can he buy 12 packs of baseball cards? Why or why not?

Answer:

No,

Explanation:

No Dante can’t buy 12 packs of baseball cards as cost of 12 packs are 12 X $1.70 = $2.040.

b. Can he buy 30 packs of gum? Why or why not?

Answer:

Yes,

Explanation:

Yes, Dante can buy 30 packs of gum as cost of 30 packs gum is 30 X $0.60 = $18.

c. How much of the $20.00 will he still have after he buys 5 packs of bouncy balls?

Answer:

$4.25,

Explanation:

Given cost of 5 bouncy balls are 5 x $3.15 = $15.75 so therefore $20 – $15.75 = $4.25.

Question 5.

Write the following decimals in base ten numerals.

a. 3,000 + 60 + 0.4 + 0.002 _________

b. One hundred seventeen and three-thousandths ____________

Answer:

a. 3,060.402,

b. 117.003,

Explanation:

Given from above decimals

a. The base ten numerals of 3,000 + 60 + 0.4 + 0.002 = 3,060.402,

b. Number form as 117.003.

Question 6.

Write the number names (words) for the following decimals.

a. 300 + 0.10 + 0.004 ____________

b. 13.029 ____________

Answer:

a. 300 + 0.10 + 0.004 = Three hundred and one hundred four thousandths,

b. 13.029 = Thirteen and twenty – nine thousandths,

Explanation:

Given that from the question written the number names respectively.

Question 7.

Write the following decimals in expanded form.

ex 642.835 (6 × 100) + (4 × 10) + (2 × 1) + (8 × 0.1) + (3 × 0.01) + (5 × 0.001)

a. Four thousand fifty-three and two hundred sixty-nine thousandths

Answer:

(4 X 1000) + (5 X 10) + (3 X 1) + (2 X 0.1) + (6 X 0.01) + (9 X 0.001),

Explanation:

Given from above number name written in decimals expanded form.

b. 9,615.243

Answer:

(9 X 1000) + (6 X 100) + (1 X 10) + (5 X 1) + (2 X 0.1) + (4 X 0.01) + (3 X 0.001),

Explanation:

Given from above expanded in decimal form.

Question 8.

Use >, =, or < to compare each pair of decimals.

45.01 45.10 5.055 5.550 19.023 19.032 70.0 0.70

Answer:

45.01 < 45.10; 5.055 < 5.550 ; 19.023 < 19.032; 70.0 > 0.70,

Explanation:

Given from above comparing decimals see the decimal places after the point and put the symbol according to their places that is 01 < 10; 055 < 550; 023 < 032; 70 > 0 (before decimal point).

Question 9.

**CHALLENGE** Abby is going to make tie-dyed T-shirts for her class to wear on a field trip. Each shirt costs $3.95 and the dye for each shirt costs $0.50. Abby also needs to buy two boxes of salt to add to the mix for $4.50 each. If she has collected $124.70, how many tie-dyed T-shirts can Abby make? Show your work.

Answer:

26 shirts tie-dyed T-shirts can make,

Explanation:

Given that cost of each shirt is $3.95 and dye for each shirt is $0.50 so $3.95 + $0.50 = $4.45 and Abby need to buy two boxes of salt to add to mix = 2 x $4.50 = $9 total money collected by Abby is $124.70. So, the expression is ($124.70 – $9) ÷ $4.45 = $115.7 ÷ $4.45 = 26 therefore number of T-shirts can Abby make is 26.