The solutions to **Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Answer Key Unit 7 Module 4** can help students to clear their doubts quickly.

## Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Answer Key Unit 7 Module 4

**Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Unit 7 Module 4 Session 3 Answer Key**

**Quadrilaterals & Fractions**

Question 1.

Fill in the bubble to show the answer. Then write an explanation.

a. This shape is a:

trapezoid

square

parallelogram

rectangle

Answer: The name of the above figure is a parallelogram.

b. Explain why:

Answer: It has 2 pairs of parallel sides.

c. How do you know that the shape in the problem above is not a rectangle? Use labeled sketches, numbers or words to explain.

Answer: It cannot be a rectangle because it doesn’t have 4 right angles, it has 0 right angles.

Question 2.

a. Write these fractions where they belong on the number line below:

Answer:

b. Name two pairs of equivalent fractions from the number line above.

_________ = _________ and _________ = ____________

Answer:

2/6 = 1/3 and 1/2 = 3/6

or

4/6 = 2/3

c. What fraction is equivalent to 1 on the number line above? ___________ = 1

Answer: 6/6 = 1

Question 3.

a. Write in fractions on the number line below:

Answer:

b. Name two equivalent fractions from the number line above.

____________ = ______________

Answer: 2/4 = 1/2

c. **CHALLENGE** Write in a fraction for 1 on the number line for problem 3a.

Answer: 4/4 = 1

Question 4.

Jenny worked on her homework from 6:15 until 7:15 last night. Spelling took \(\frac{1}{6}\) of the time; math took \(\frac{1}{3}\) of the time and reading took \(\frac{1}{2}\) of the time.

a. Jenny spent ___________ minutes on spelling.

Answer:

Given,

Jenny worked on her homework from 6:15 until 7:15 last night. Spelling took \(\frac{1}{6}\) of the time

7:15 – 6:15 = 1:00

1 hour = 60 minutes

60 × \(\frac{1}{6}\) = 10

Jenny spent 10 minutes on spelling.

b. Jenny spent ______________ minutes on math.

Answer:

Given,

Jenny worked on her homework from 6:15 until 7:15 last night. Spelling took \(\frac{1}{6}\) of the time

7:15 – 6:15 = 1:00

1 hour = 60 minutes

60 × \(\frac{1}{3}\) = 20

Jenny spent 20 minutes on math.

c. Jenny spent _______________ minutes on reading.

Answer:

Given,

Jenny worked on her homework from 6:15 until 7:15 last night. Spelling took \(\frac{1}{6}\) of the time

7:15 – 6:15 = 1:00

1 hour = 60 minutes

60 × \(\frac{1}{2}\) = 30

Jenny spent 30 minutes on reading.

Question 5.

**CHALLENGE** The students at Shady Cove School voted for a school mascot. Half the votes went to the Pilots and Mariners, with the Mariners getting 30 more votes than the Pilots. The Eagles got 60 votes and the Dolphins got twice as many votes as the Eagles.

a. What is the new mascot of Shady Cove School? How do you know?

Answer:

Given,

The students at Shady Cove School voted for a school mascot. Half the votes went to the Pilots and Mariners, with the Mariners getting 30 more votes than the Pilots.

The Eagles got 60 votes and the Dolphins got twice as many votes as the Eagles.

Eagles: 30 × 2 = 60

Dolphins: 60 × 2 = 120

Pilots:

30/2 = 15

60 + 15 = 75 votes

Mariners:

120 – 15 = 105 votes

b. How many students voted? Show your work.

Answer:

Half of the votes

105 + 75 = 180 votes

60 + 120 = 180 votes

Total votes = 180 + 180 = 360

**Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Unit 7 Module 4 Session 4 Answer Key**

**More True or False Challenges**

Question 1.

An equation is true if both sides are equal. It is false if both sides are not equal. Circle true or false for each equation. You do not need to explain all your answers.

ex:

Equation: 18 – 3 = 5 × 3

Circle One:

F

Optional Explanation: 18 – 3 is 15 and 5 + 5 + 5 = 15

a. Equation: 5 + 8 = 3 × 4

Circle One:

T

F

Optional Explanation: ___________

Answer:

5 + 8 = 13

3 × 4 = 12

13 ≠ 12

So, the statement is false.

b. 6 × 4 = 3 × 8

Circle One:

T

F

Optional Explanation: ___________

Answer:

6 × 4 = 24

3 × 8 = 24

24 = 24

The statement is true.

c. 20 – 10 = 20 ÷ 2

Circle One:

T

F

Optional Explanation: ___________

Answer:

20 – 10 = 10

20 ÷ 2 = 10

10 = 10

The statement is true.

d. 8 + 8 = 4 × 5

Circle One:

T

F

Optional Explanation: ___________

Answer:

8 + 8 = 16

4 × 5 = 20

16 ≠ 20

The statement is false.

e. 5 + 7 = 20 – 8

Circle One:

T

F

Optional Explanation: ___________

Answer:

5 + 7 = 12

20 – 8 = 12

12 = 12

The statement is true.

Question 2.

Use <, >, or = to complete each equation.

ex: 32 + 876 > 870 + 24

a. 100 ÷ 10 _____________ 100 ÷ 5

Answer:

100 ÷ 10 = 10

100 ÷ 5 = 20

10 < 20

100 ÷ 10 < 100 ÷ 5

b. 6 × 7 ______________ 5 × 8

Answer:

6 × 7 = 42

5 × 8 = 40

42 > 40

6 × 7 > 5 × 8

c. 478 – 138 ______________ 678 – 132

Answer:

478 – 138 = 340

678 – 132 = 546

340 < 546

478 – 138 < 678 – 132

Question 3.

Pick the equation that will help you solve the problem. Then solve the problem.

a. Josh got 7 toy cars from each of his 4 brothers. He gave 12 cars to his friend. How many cars did he have left?

7 + 4 – 12 = c

(7 × 4) – 12 = c

(7 × 12) – 4 = c

Answer:

Given,

Josh got 7 toy cars from each of his 4 brothers.

7 × 4 = 28

He gave 12 cars to his friend.

28 – 12 = 16

b. Josh has ______________ cars left.

Answer:

(7 × 4) – 12 = c

c = 16

Josh has 16 cars left.

Question 4.

Pick the equation that will help you solve the problem. Then solve the problem.

a. Sarah left her house at 3:00. It took her 15 minutes to go to the bank. Then it took her 20 minutes to do some shopping. Then it took 15 minutes to drive home. What time did Sarah get home?

300 – 15 – 20 – 15 = m

15 + 20 – 15 = m

15 + 20 + 15 = m

Answer:

Given,

Sarah left her house at 3:00. It took her 15 minutes to go to the bank. Then it took her 20 minutes to do some shopping. Then it took 15 minutes to drive home.

15 + 15 + 20 = m

b. Sarah got home at _______________.

Answer:

15 + 15 + 20 = m

30 + 20 = m

m = 50

3:00 + 0:50 = 3:50

Sarah got home at 3:50.

**Use labeled sketches, numbers, or words to show your work on these problems.**

Question 5.

Sage s Aunt Barbara is making her famous orange spongecake for a party. The recipe requires 5 eggs and makes a cake that will serve 8 people. 72 people will be at the party.

a. How many cakes should Aunt Barbara make?

Answer:

Given,

Sage s Aunt Barbara is making her famous orange spongecake for a party. The recipe requires 5 eggs and makes a cake that will serve 8 people. 72 people will be at the party.

72 ÷ 8 = 9

Aunt Barbara make 9 cakes.

b. How many dozens of eggs will she need to make that many cakes?

Answer:

9 – 5 = 4 dozen

c. How many eggs will be left over?

Answer:

8 – 5 = 3 eggs

Question 6.

**CHALLENGE** Cameron is having a birthday party. His father bought a baseball cap for every party guest. He didn’t buy a cap for Cameron because he already had one. The baseball caps cost $5.95 each. Cameron’s dad spent $71.40 on the caps. How many kids came to the party?

Answer:

Given,

Cameron is having a birthday party. His father bought a baseball cap for every party guest. He didn’t buy a cap for Cameron because he already had one.

The baseball caps cost $5.95 each.

Cameron’s dad spent $71.40 on the caps.

71.40 ÷ 5.95 = 12

Thus 12 kids came to the party.