# Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Unit 1 Module 4 Answer Key

The solutions to Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Answer Key Unit 1 Module 4 can help students to clear their doubts quickly.

## Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Answer Key Unit 1 Module 4

Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Unit 1 Module 4 Session 2 Answer Key

Making Ten

Question 1.
Complete each equation.
7 + ____ = 10 10 = 2 + ____ ____ + 5 = 10 10 = ____ +6
7 + 3 = 10
10 = 2 + 8
5 + 5 = 10
10 = 4 +6

Question 2.
Complete each equation.
27 + ____ = 30 30 = 2 + ____ ____ + 5 = 30 30 = ____ + 26
27 + ____ = 40 40 = 2 + ____ ____ + 5 = 40 40 = ____ + 26
27 + ____ = 80 80 = 2 + ____ ____ + 5 = 80 80 = ____ +26
27 + 3 = 30   30 = 2 + 28   25+ 5 = 30    30 = 4 + 26
27 + 13 = 40   40 = 2 + 38   35 + 5 = 40  40 = 14 + 26
27 + 53 = 80   80 = 2 + 78   75 + 5 = 80  80 = 54 +26

Question 3.
Show your thinking when you solve these problems.

a. Fiona’s team had 27 points and the other team had 40 points. If the other team scored no more points, how many more points would Fiona’s team need to win the game?
Given,
Fiona’s team had 27 points and the other team had 40 points.
40 – 27 = 14 more poinrs

b. Mark has $35. He needs$80 to buy the bike he really wants. How much more money does Mark need to buy the bike?
Given,
Mark has $35. He needs$80 to buy the bike he really wants.
$80 –$35 = $45 Question 4. Show your thinking when you solve these problems. a. Terilyn and Mark are on a fishing trip. Terilyn caught 13 fish. She has to catch 10 more to have as many fish as Mark. How many fish has Mark caught? Answer: Given, Terilyn and Mark are on a fishing trip. Terilyn caught 13 fish. She has to catch 10 more to have as many fish as Mark. 13 + 10 = 23 fishes b. Terilyn has some grapes in her lunch. She gave 20 grapes to Mark, and now she has 28 grapes left. How many grapes did Terilyn have to start with? Answer: Given, Terilyn has some grapes in her lunch. She gave 20 grapes to Mark, and now she has 28 grapes left. 20 + 28 = 48 grapes Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Unit 1 Module 4 Session 4 Answer Key Double-Digit Addition Question 1. Add each pair of numbers. Show all your work. Try to use different methods to add the numbers. a. 20 + 20 = Answer: 20 + 20 = 40 b. 40 + 30 = Answer: 40 + 30 = 70 c. 30 + 60 = Answer: 30 + 60 = 90 d. Answer: By adding 50 and 80 we get 130. e. Answer: By adding 70 and 80 we get 150. f. Answer: By adding 90 and 20 we get 110. Question 2. Victor had 120 baseball cards. His cousin gave him 40 more cards. Then his brother gave him 50 more cards. How many baseball cards does Victor have now? Show all your work. Answer: Victor had 120 baseball cards. His cousin gave him 40 more cards. Then his brother gave him 50 more cards. 120 +40 +50 210 210 baseball cards. Show all your work when you solve these problems. Question 3. The toy store is having a special on board games. If you buy two games for$17 each, you get $5 off the total. How much would you end up paying for those two games? Answer: Given, The toy store is having a special on board games. If you buy two games for$17 each, you get $5 off the total.$17 × 2 = $34$34 – $5 =$29

Question 4.
Action figures that usually cost $12 are on sale. During the sale you can get two action figures for$15. How much do you save when you buy two for $15? Answer: Given, Action figures that usually cost$12 are on sale. During the sale you can get two action figures for $15.$12 × 2 = $24$24 – $15 =$9
You can save \$9

Question 5.
CHALLENGE Jaime has 38 marbles. If Jorge had 14 more marbles, he would have twice as many marbles as Jaime. How many marbles does Jorge have now?

Given,
Jaime has 38 marbles. If Jorge had 14 more marbles, he would have twice as many marbles as Jaime.
38 + 38 = 76
76 – 14 = 62 marbles

Bridges in Mathematics Grade 3 Home Connections Unit 1 Module 4 Session 6 Answer Key

Patterns & Sums

Question 1.
Add each pair of numbers. Show all your work.

a. 30 + 65 =
30
+65
95
By adding 30 and 65 we get 95.

b. 42 + 35 =
42
+35
77
By adding 42 and 35 we get 77.

c. 46 + 38 =
46
+38
84
By adding 46 and 38 we get 84.

d.

By adding 53 and 82 we get 135.

e.

By adding 67 and 85 we get 152.

f.

By adding 94 and 76 we get 170.

Question 2.
Victor had 126 Lego pieces. His cousin gave him 20 more Lego pieces. Then his brother gave him 58 more. How many Lego pieces does Victor have now? Show all your work.
Given,
Victor had 126 Lego pieces.
His cousin gave him 20 more Lego pieces.
Then his brother gave him 58 more.
126 + 20 + 58 = 204 lego pieces

Show your work when solving these story problems.

Question 3.
Some of the third graders and fourth graders started a new kickball game at recess. The third graders scored 8 runs in the first inning and 4 runs in the second inning. The fourth graders scored 5 runs in the first inning and 16 runs in the second. How many more runs do the fourth graders have?

Given,
Some of the third graders and fourth graders started a new kickball game at recess.
The third graders scored 8 runs in the first inning and 4 runs in the second inning.
8 + 4 = 12 runs
The fourth graders scored 5 runs in the first inning and 16 runs in the second.
5 + 16 = 21 runs
21 – 12 = 9 more runs

Question 4.
CHALLENGE Barbara has three chickens. Last week they each laid 4 eggs, and this week they each laid 5 eggs. Barbara gave 8 eggs away and used 7 of the eggs for making breakfasts and cookies. How many eggs does she have left?