Practicing the **Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Answer Key Unit 8 Module 2** will help students analyze their knowledge of concepts.

## Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Answer Key Unit 8 Module 2

**Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 8 Module 2 Session 1 Answer Key**

**Meters & Math**

A meter is about the same as the distance between the floor and the doorknob of your front door. Look at your front door, or a meter stick if you have one. Now think about how long 20 meters would be, and answer these questions:

Question 1.

If you walked across the biggest room in your home, would you go more or less than 20 meters?

Answer:

I will go less than 20 meters if I walked across the biggest room in my house.

Question 2.

Is it more or less than 20 meters from your bed to your front door?

Answer:

It is more than 20 meters from my bed to my front door.

Question 3.

How long would it take you to run 20 meters? Circle the answer that makes the most sense.

10 seconds

10 minutes

10 hours

Answer:

Explanation:

It takes 10 seconds to run 20 meters for me. So, a circle is drawn for 10 seconds.

Question 4.

List at least two different animals that might take 10 minutes to travel 20 meters.

Answer:

Tortoise and snail are two different animals that might take 10 minutes to travel 20 meters.

Question 5.

Which unit would you use to measure the length of a soccer field? (Circle one.)

centimeters

meters

inches

miles

Answer:

Explanation:

I used to measure the length of a soccer field with meters. So, a circle is drawn for the unit meters.

Question 6.

The kids measured the distance across their classroom twice. First, they measured it in centimeters. Then they measured it in meters. Fill in the bubble below the answers they most likely got.

1000 centimeters/10 meters

10 centimeters/1000 meters

100 centimeters/100 meters

Answer:

Explanation:

The kids measured the distance across their classroom twice. First, they measured it in centimeters. Then they measured it in meters. So, a bubble is filled as we can observe in the above image.

Question 7.

**CHALLENGE** The circumference, or distance around, a soccer ball is 68 centimeters. Is that longer or shorter than one meter? By how much? Show your work.

Answer:

It is shorter than 1 meter as we know that 1 meter is equal to 100 centimeters.

So, the circumference of the soccer ball is shorter to 1 meter by 100 – 68 = 32 centimeters.

Question 8.

Jamal is doing his math homework. He just got 24 for an answer. What was the question? Write down at least three different ideas below.

Answer:

The question would be as follows:

1. What is the distance between your bed and your main door in your home?

2. What is the distance between first bench and last bench in your class?

3. How far is grocery shop from your front gate?

Question 9.

**CHALLENGE** Write at least 10 different equations for 120. You can use addition, subtraction, multiplication, or division.

Answer:

Below are some of the equations for 120.

1. 10*12 = 120

2. 8*15 = 120

3. 6*20 = 120

4. 4*30 = 120

5. 240/2 = 120

6. 360/3 = 120

7. 1*120 = 120

8. 115+5 = 120

9. 100+20 = 120

10. 121-1 = 120

**Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 8 Module 2 Session 3 Answer Key**

**Numbers, Clocks & Crayons**

Question 1.

Read each number. Then write it in expanded form.

ex: two hundred twenty-nine

138 = 100 + 30 + 8

a. three hundred forty-two

342 = ______________

Answer:

The expanded form of three hundred forty-two is as below,

342 = 300 + 40 + 2

b. two hundred seventy-three

273 = ______________

Answer:

The expanded form of two hundred seventy-three is as below,

273 = 200 + 70 + 3

c. two hundred twenty-nine

229 = ______________

Answer:

The expanded form of two hundred twenty-nine is as below,

229 = 200 + 20 + 9

d. four hundred sixty-one

461 = _______________

Answer:

The expanded form of four hundred sixty-one is as below,

461 = 400 + 60 + 1

e. six hundred eighteen

618 = _______________

Answer:

The expanded form of six hundred eighteen is as below,

618 = 600 + 10 + 8

f. one hundred fifty-seven

________ = _____________

Answer:

The expanded form of one hundred fifty-seven is as below,

157 = 100 + 50 + 7

g. nine hundred ninety-nine

________ = _____________

Answer:

The expanded form of nine hundred ninety-nine is as below,

999 = 900 + 90 + 9

h. eight hundred thirty-five

________ = _____________

Answer:

The expanded form of eight hundred thirty-five is as below,

835 = 800 + 30 + 5

Question 2.

Write the numbers in the box in order on the lines from least to greatest.

Answer:

Explanation:

The numbers in the given box are arranged in order on the line from least to greatest as we can observe in the above image.

Question 3.

Read each of these digital clocks and show the time on the clock face.

a.

Answer:

Explanation:

The time on the above given digital clock is 5:15. The time 5:15 is shown on the clock face as we can observe in the above image.

b.

Answer:

Explanation:

The time on the above given digital clock is 9:00. The time 9:00 is shown on the clock face as we can observe in the above image.

c.

Answer:

Explanation:

The time on the above given digital clock is 4:45. The time 4:45 is shown on the clock face as we can observe in the above image.

d.

Answer:

Explanation:

The time on the above given digital clock is 3:30. The time 3:30 is shown on the clock face as we can observe in the above image.

You can get boxes of crayons in three different sizes at the store. Use the pictures above to help solve these problems.

Question 4.

Miguel bought a small box of crayons. He gave the clerk a $1.00 bill. How much money did he get back? Show your work. Mark the answer clearly.

Answer:

Miguel bought a small box of crayons.

The cost of small box of crayons is 79¢.

He gave the clerk a $1.00 bill.

We know that $1.00 = 100¢

Subtract 79¢ from 100¢ the difference is equal to 21¢.

100¢ – 79¢ = 21¢

Miguel will get** 21¢** back.

Question 5.

Emma wants to get a medium box of crayons for her sister and a large box of crayons for herself. How many crayons will that be in all? Show your work. Mark the answer clearly.

Answer:

Emma wants to get a medium box of crayons for her sister and a large box of crayons for herself.

Total number of crayons in medium box are 24.

Total number of crayons in medium box are 64.

Add 24 with 64 the sum is equal to 88.

24 + 64 = 88

There are **88 crayons** in both medium and large box.

Question 6.

Emma only has $2.00 in her pocket. Is that enough money to buy a medium and a large box of crayons? Explain your answer.

Answer:

Emma only has $2.00 in her pocket.

The cost of medium box of crayons is 99¢.

The cost of large box of crayons is $1.50.

We know that $1.00 = 100¢

Add the cost of medium and a large box of crayons.

99¢ + 150¢ = 249¢ = **$2.49**

Emma doesn’t have enough money to buy a medium and a large box of crayons.

**Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 8 Module 2 Session 5 Answer Key**

**Combinations & Crayons**

Question 1.

Circle all the combinations that make 100 in red. Then take a pencil and go back and do them. Circle all the combinations that do not make 100 in blue. Then take a pencil and go back and solve them.

Answer:

Explanation:

The combinations that make 100 ae circled with red color. The combinations that don’t make 100 ae circled with blue color as we can observe in the above image.

Question 2.

Add these strings of numbers. Use combinations of 100 to help.

ex:

ex:

a. 30 + 70 + 90 + 10 = _______________

Answer:

Explanation:

The combination of 100 are circled and the strings of numbers are added as we can observe in the above image. After adding the numbers, the sum is equal to 200.

b. 20 + 60 + 40 + 20 = _______________

Answer:

Explanation:

The combination of 100 are circled and the strings of numbers are added as we can observe in the above image. After adding the numbers, the sum is equal to 140.

c. 90 + 50 + 50 + 30 + 70 = _______________

Answer:

Explanation:

The combination of 100 are circled and the strings of numbers are added as we can observe in the above image. After adding the numbers, the sum is equal to 290.

d. 80 + 20 + 50 + 20 + 50 = _______________

Answer:

Explanation:

The combination of 100 are circled and the strings of numbers are added as we can observe in the above image. After adding the numbers, the sum is equal to 220.

e. 20 + 98 + 80 + 2 + 43 = _________________

Answer:

Explanation:

The combination of 100 are circled and the strings of numbers are added as we can observe in the above image. After adding the numbers, the sum is equal to 243.

f. 96 + 92 + 4 + 8 + 59 = ________________

Answer:

Explanation:

The combination of 100 are circled and the strings of numbers are added as we can observe in the above image. After adding the numbers, the sum is equal to 259.

You can get boxes of crayons in 3 different sizes at the store. Use the pictures above to help solve these problems.

Question 3.

Sam bought two small boxes of crayons. He gave the clerk $2.00. How much change did he get? Show your work.

Answer:

Sam bought two small boxes of crayons.

The cost of small box of crayons is 79¢.

2 x 79¢ = 158¢

The cost of two small boxes of crayons is 158¢.

He gave the clerk a $2.00 bill.

We know that $1.00 = 100¢

$2.00 = 200¢

Subtract 158¢ from 200¢ the difference is equal to 42¢.

200¢ – 158¢ = 42¢

Sam will get the change** 42¢** back.

Question 4.

**CHALLENGE** Ms. Fernandez bought 10 medium boxes of crayons for her second graders. Then she bought a large box of crayons for herself. She gave the clerk a $20 bill. How much change did she get? Show your work.

Answer:

Ms. Fernandez bought 10 medium boxes of crayons for her second graders.

The cost of medium box of crayons is 99¢.

10 x 99¢ = 990¢

The cost of 10 medium boxes of crayons is 990¢.

She bought a large box of crayons for herself.

The cost of large box of crayons is $1.50 or 150¢.

990¢ +150¢ = 1140¢

She gave the clerk a $20 bill.

We know that $1.00 = 100¢

$20.00 = 2000¢

Subtract 1140¢ from 2000¢ the difference is equal to 860¢.

2000¢ – 1140¢ = 860¢

Ms. Fernandez will get the change** 860¢ or $8.60** back.