Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key

Practicing the Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Answer Key Unit 6 Module 4 will help students analyze their knowledge of concepts.

Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Answer Key Unit 6 Module 4

Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Session 1 Answer Key

Halves & Extra Facts

Cutting Numbers in Half

Question 1.
Since we’ve been talking about halves, let’s see what happens when we “cut” some numbers in half.
What’s half of 2?
What’s half of 6?
What’s half of 10?
What’s half of 20?
What’s half of 60?
What’s half of 100?
What’s half of 200?
What’s half of 600?
What’s half of 1,000?
Answer:
Half of 2 is
1/2 × 2 = 1
So, half of 2 is 1.

Half of 6 is
1/2 × 6 = 3
So, half of 6 is 3.

Half of 10
1/2 × 10 = 5
So, half of 10 is 5.

Half of 20
1/2 × 20 = 10
So, half of 20 is 10.

Half of 60
1/2 × 60 = 30
So, half of 60 is 30.

Half of 100
1/2 × 100 = 50
So, half of 100 is 50.

Half of 200
1/2 × 200 = 100
So, half of 200 is 100.

Half of 600
1/2 × 600 = 300
So, half of 600 is 300.

Half of 1,000
1/2 × 1000 = 500
So, half of 1000 is 500.

Question 2.
What makes it pretty easy to divide these numbers in half?
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 1
Answer:
1/2 × 1 = 1/2

Question 3.
Solve these half facts.
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 2
Answer:
Bridges-in-Mathematics-Grade-2-Home-Connections-Unit-6-Module-4-Answer-Key-2
By subtracting 5 from 10 we get 5.
By subtracting 50 from 100 we get 50.
By subtracting 4 from 8 we get 4.
By subtracting 40 from 80 we get 40.
By subtracting 6 from 12 we get 6.
By subtracting 60 from 120 we get 60.
By subtracting 20 from 40 we get 20.
By subtracting 7 from 14 we get 7.
By subtracting 9 from 18 we get 9.
By subtracting 8 from 16 we get 8.
By subtracting 10 from 20 we get 10.
By subtracting 3 from 6 we get 3.
By subtracting 30 from 60 we get 30.
By subtracting 100 from 200 we get 100.

Question 4.
Now try these subtraction combinations.
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 3
Answer:
Bridges-in-Mathematics-Grade-2-Home-Connections-Unit-6-Module-4-Answer-Key-3
By subtracting 6 from 12 we get 6.
By subtracting 6 from 13 we get 7.
By subtracting 7 from 12 we get 5.
By subtracting 8 from 16 we get 8.
By subtracting 8 from 15 we get 7.
By subtracting 9 from 16 we get 7.
By subtracting 7 from 16 we get 9.

Sometimes story problems give you more facts than you need to solve the problem. In each problem below, cross out the fact you don’t need. Then solve the problem. Show your work.

Question 5.
Jenny has 12 toy people. She is building a house for them. She used 12 blocks for the front gate and 48 blocks for the rest of the house. How many blocks did Jenny use in all?
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 4
Jenny used _____________ blocks in all.
Answer:
Given,
Jenny has 12 toy people. She is building a house for them.
She used 12 blocks for the front gate and 48 blocks for the rest of the house.
12 + 48 = 60 blocks
Jenny used 60 blocks in all.

Question 6.
Juan had 56 crayons. He gave 23 of his crayons to his friend. Juan also gave his friend 15 marking pens. How many crayons does Juan have left?
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 5
Juan has _____________ crayons left.
Answer:
Given,
Juan had 56 crayons.
He gave 23 of his crayons to his friend. Juan also gave his friend 15 marking pens.
56 – 23 – 15 = 18
Juan has 18 crayons left.

Question 7.
CHALLENGE The Toy Factory made 90 robots on Tuesday. There are 23 workers at the factory. They sold 54 of the robots on Wednesday. How many robots did they have left?
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 6
The Toy Factory had _______________ robots left.
Answer:
Given,
The Toy Factory made 90 robots on Tuesday.
They sold 54 of the robots on Wednesday.
90 – 54 = 36
The Toy Factory had 36 robots left.

Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Session 3 Answer Key

Exploring Symmetry

Question 1.
Look at the shapes below.
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 7
a. Circle the shapes that are symmetrical.
Answer:
Bridges-in-Mathematics-Grade-2-Home-Connections-Unit-6-Module-4-Answer-Key-7

b. Cross out the shapes that are not symmetical.
Answer:
Bridges-in-Mathematics-Grade-2-Home-Connections-Unit-6-Module-4-Answer-Key-7 (1)

Question 2.
What is the name of each shape, and how many lines of symmetry does it have? Write the name of each shape on the line. Then use your ruler and a pencil to draw in the lines of symmetry, and write the number on the line below the shape name.
ex:
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 8
This is an equilateral triangle.
It has 3 line(s) of symmetry.

a.
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 9
This is a ______________
It has ____________ line(s) of symmetry.
Answer:
This is a isosceles trapezoid
It has one line(s) of symmetry.

b.
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 10
This is a ______________
It has ____________ line(s) of symmetry.
Answer:
This is a square
It has 4 lines of symmetry.

c.
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 11
This is a ______________
It has ____________ line(s) of symmetry.
Answer:
This is a hexagon.
It has 6 lines of symmetry.

Question 3.
Draw the other half of each of these figures as carefully as you can so they’re symmetrical when you’re finished. (Hint: If you want to see what the whole figure looks like before you draw the other half, set a mirror upright down the midline and take a peek.)
Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 6 Module 4 Answer Key 12
Answer:
Bridges-in-Mathematics-Grade-2-Home-Connections-Unit-6-Module-4-Answer-Key-12

Question 4.
Now, here comes the fun part. Have someone in your family draw half a picture of something symmetrical, like a pair of glasses, or a teddy bear, or a butterfly, or…. Then take your pencil and crayons and draw in the other half. When you’re finished, you draw a half picture and let a family member draw in the other half.
Answer:
Bridges-in-Mathematics-Grade-2-Home-Connections-Unit-6-Module-4-Answer-Key-8

Leave a Comment

Scroll to Top