Practicing the **Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connection Answer Key Unit 1 Module 1** will help students analyze their knowledge of concepts.

## Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Answer Key Unit 1 Module 1

**Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 1 Module 1 Session 3 Answer Key**

**Numbers & Shapes**

Question 1.

Trace the words and numbers. Then draw a lines to the matching set.–

Answer: Below is the matching set with tracing lines and words,

Question 2.

Fill in the missing numbers on the line below.

Answer: The given figure consists of numbers from 11 to 17. In between few numbers are missed. So, after filling in the missing numbers the figure is,

Question 3.

There were 3 apples on the table. Jan put 6 more apples on the table. How many apples were on the table in all? Show your work.

There were ____ apples on the table in all.

Answer: There were 9 apples on the table in all.

Explanation: Given that,

There were 3 apples on the table.

Jan put 6 more apples on the table.

Now, we will find out how many apples were on the table in all.

So, the values are 3, 6

i.e., 6 more means add 6 to 3.

Then the total number of apples is 6 + 3 = 9.

Hence, 6 apples were on the table in all.

Question 4.

**CHALLENGE** Make a picture that is worth 24⊄. You can use shapes like these. Label your picture. Prove that it is worth 24⊄.

Answer: The below picture is labeled as Pent House.

The house consists of 2 squares, 2 circles, and 2 triangles.

The total worth of the house is,

2 squares = 2 x 5 = 10

2 circles = 2 x 4 = 8

2 Triangles = 2 x 3 = 6

Therefore, the total worth of the house is 10 + 8 + 6 = 24.

**Bridges in Mathematics Grade 2 Home Connections Unit 1 Module 1 Session 5 Answer Key**

**Addition & Subtraction Practice**

Question 1.

Add. Count the dots to help.

Answer: Given the figure,

Now, we will find out each figure’s additional value.

The following are,

(i)

The figure consists of 2 boxes, one box has 4 dots and the other box has 2 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 4, 2

i.e., 4 + 2 = 6.

(ii)

The figure consists of 2 boxes, one box has 3 dots and the other box has 2 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 3, 2

i.e., 3 + 2 = 5.

(iii)

The figure consists of 2 boxes, one box has 6 dots and the other box has 1 dot.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 6, 1

i.e., 6 + 1 = 7.

(iv)

The figure consists of 2 boxes, one box has 3 dots and the other box has 0 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 3, 0

i.e., 3 + 0 = 3.

(v)

The figure consists of 2 boxes, one box has 2 dots and the other box has 2 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 2, 2

i.e., 2 + 2 = 4.

(vi)

The figure consists of 2 boxes, one box has 1 dot and the other box has 4 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 1, 4

i.e., 1 + 4 = 5.

(vii)

The figure consists of 2 boxes, one box has 2 dots and the other box has 5 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 2, 5

i.e., 2 + 5= 7.

(viii)

The figure consists of 2 boxes, one box has 1 dot and the other box has 5 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 1, 5

i.e., 1 + 5 = 6.

(ix)

The figure consists of 2 boxes, one box has 0 dots and the other box has 6 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 0, 6

i.e., 0 + 6 = 6.

(x)

The figure consists of 2 boxes, one box has 3 dots and the other box has 1 dot.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 3, 1

i.e., 3 + 1 = 4.

(xi)

The figure consists of 2 boxes, one box has 6 dots and the other box has 2 dots.

Now, we will find the total number of dots.

So, the values are 6, 2

i.e., 6 + 2 = 8.

Question 2.

Subtract. Cross out the dots to help.

Answer:

Explanation: Given the problems in a figure,

Each problem consists of one dots box.

Now, we will find the subtraction value of the given value.

The following values are,

(i) 4, 2

i.e., 4-2

The subtracted value is 2.

(ii) 3, 2

i.e., 3-2

After subtraction, the value is 1.

(iii) 6, 1

i.e., 6-1

The subtracted value is 5.

(iv) 3, 0

i.e., 3-0 =3

0 is subtracted from any value, to get the original value only.

(v) 2, 2

i.e., 2-2

The final subtracted value is 0.

(vi) 4, 1

i.e., 4-1

After subtraction, the final value is 3.

(v) 5, 0

i.e., 5 – 0 = 5.

0 is subtracted from any value, to get the original value only.

(vi) 5, 1

i.e., 5 – 1

The subtracted value is 4.

(vii) 6, 0

i.e., 6 – 0 = 6.

0 is subtracted from any value, to get the original value only.

(viii) 3, 1

i.e., 3 – 1

The final value is 2.

(ix) 6, 2

i.e., 6 – 2

The subtracted value is 4.

Question 3.

Marco has 6 dollars. How many more dollars does he need to have 10 dollars in all? Show your work.

Marco needs ___ dollars to have 10 dollars in all

Answer: Marco needs 4 dollars to have 10 dollars in all.

Explanation: Given the data,

Marco has 6 dollars.

He needs to have 10 dollars in all.

Now, we will find how many extra he needs.

So, the values are 10, 6

i.e., 10 – 6 = 4.

Therefore, Macro needs 4 dollars to have 10 dollars in all.

Question 4.

**CHALLENGE** Katy has 5 dollars. How many more dimes does she need to have 8 dollars in all? Show your work.

Katy needs ___ more dimes to have 8 dollars in all.

Answer: Katy needs 30 more dimes to have 8 dollars in all.

Explanation: Given the data,

Katy has 5 dollars.

Now, we will find out how many more dimes she needs to have 8 dollars in all.

Then, the values are 8, 5

i.e., 8 -3

So, we need 3 more dollars for 8 dollars in all.

But, we will find the dollars in dimes.

we know that 10 dimes = 1 dollar.

i.e., 10 dimes x 3 = 30 dimes.

30 dimes = 3 dollars.

Hence, Katy needs 30 more dimes to have 8 dollars in all.