Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 14 Money and Time

Money and Time Vocabulary

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 1

Organize It
Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 2

 

Answer:

1. Analog clock .

2. The long hand pointing minutes is the minutes hand.

3. The short hand pointing hours is the hour hand.

Define it
Use your vocabulary cards to complete the puzzle.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 3

Answer:

1. Penny

2.Dime

3. Quarter

4. Nickel

Chapter 14 Vocabulary Cards

Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 4
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 5
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 6
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 7
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 8
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 9

Lesson 14.1 Find Total Values of Coins

Explore and Grow

Sort your coins.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 10
Explain how you sorted.
__________________
__________________
__________________
__________________

 

Answer:

Show and Grow

Count on to find the total value.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 11

 

Answer:

36 cents

Explanation :

1 dime = 10 cents

That means, 3x 10 = 30 cents

1 nickel = 5 cents

That means,  1x 5= 5 cents

and 1 cent

So , 3 dime +1 nickel+1 cent = 30 cents+ 5 cents +1 cent = 36 cents.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 12

 

Answer:

42 cents

Explanation:

1 quarter = 25 cents

That means , 1 x25= 25 cents

1 nickel = 5 cents

That means , 3  x 5  = 15 cents & 2 cents additional

Total : 25 cents + 15 cents + 2 cents = 42 cents

Therefore , total value is 42 cents .

Apply and Grow: Practice

Count on to find the total value.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 13

 

Answer:

55 cents

Explanation :

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 x 25 = 50

1 nickel = 5 cents

Total : 50 + 5 =55 cents

Total value of coins is 55 cents.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 14

 

Answer:

48 cents

 

Explanation:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Which means,  2 x 10 = 20 cents

and 3 cents

Total : 25 +20 +3 = 48 cents

Therefore, Total value is 48 cents.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 15

 

Answer:

66 cents

 

Explanation:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Which means , 3 x 10 = 30 cents

1 nickel = 5 cents

Which means , 2 x 5 = 10 cents

& 1 cent

Total : 25 +30+ 10 +1=66

Therefore , the total value of coins is 66 cents.

Question 6.
Reasoning
You have 27¢. Which groups of coins could you have?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 16

 

Answer:

This set of coins have total of 27 cents

 

Explanation:

1 dime = 10 cents

Which means, 2 x 10 = 20 cents

1nickel = 5 cents

and 2 cents

Total : 20 + 5 + 2 = 27 cents.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 2 quarters, 1 dime, 4 nickels, and 1 penny. How many cents do you have? Do you have enough money to buy the airplane?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 17
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 18

Answer:

I have 81 cents.

Yes, I have enough money to buy the airplane.

Explanation:

1 quarter = 25 cents

So 2 quarters = 25+25 =50 cents

1 dime =10 cents

1 nickel = 5 cents

So 4 nickels = 4 x 5 = 20 cents

1 penny =1 cent

Total amount is 50+10+20+1 =81 cents

The airplane costs 80 cents so, I have enough money to buy the plain.

Show and Grow

Question 7.
You have 5 dimes, 3 nickels, and 2 pennies. How many cents do you have? Do you have enough money to buy the coloring book?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 19
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 19.1

 

Answer:

I have 67 cents.

No, I do not have enough money to buy the coloring book.

 

Explanation:

1 dime =10 cents

so, 5 dimes = 5 x 10= 50 cents

1 nickel = 5 cents

So, 3 nickels = 3 x 5 = 15 cents

2 penny =2 cents

Total amount is 50+15+2 =67 cents

The coloring book costs 70 cents

So, I do not  have enough money to buy the book.

Question 8.
You have 4 dimes, 1 nickel, and 3 pennies. How many more cents do you need to buy the whistle? Draw and label the coins you need.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 20

Answer:

I have 48 cents.

No , I  do not have enough money to buy the whistle.

Explanation:

1 dime =10 cents

so, 4 dimes =4 x 10= 40 cents

1 nickel = 5 cents

3 pennies =3 cents

Total amount is 40+5+3 =48 cents

The whistle costs 59 cents so, I  do not have enough money to buy the whistle.

Question 9.
DIG DEEPER!
You have 3 quarters, 2 nickels, and 3 pennies. Your friend has 1 quarter and 5 dimes. Who has more money? How much more?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 21

Answer:

I have 13 cents money more than my friend .

Explanation:

My money :

1 quarter = 25 cents

So 3 quarters = 3 x 25 = 75 cents

1 nickel = 5 cents

So 2 nickel = 2 x 5 = 10 cents

3 pennies = 3 cents

Total amount: 75+10+3 = 88 cents

So, I have a total of 88 cents .

Friends money:

1 quarter= 25 cents

1 dime = 10 cents

So 5 dimes = 5 x 10 = 50 cents

Total amount = 25 +50= 75 cents

Friends money total is 75 cents

Now, the difference between my money and my friends money is

88 cents – 75 cents = 13 cents

That means, I have 13 cents more than my friend.

Find Total Values of Coins Homework & Practice 14.1

Count on to find the total value.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 22

Answer:

65 cents

Explanation:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Which means , 4 x 10 = 40 cents

Total : 25 + 40 = 65 cents

Therefore, the total value of coins is 65 cents.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 23

Answer:

38 cents

Explanation:

1 dime = 10 cents

Which means , 3 dime = 3 x 10 = 30 cents

1 nickel = 5 cents

and 3 cents

Total : 30+ 5 + 3 = 38 cents

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 24

Answer:

72 cents

Explanation:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Which means, 4 x 10 = 40 cents

1 nickel = 5 cents

and 2 cents

Total : 25 + 40+ 5 + 2 =72 cents

Question 4.
DIG DEEPER!
You had 52¢. You lost a coin. Now you have the 5 coins shown. What coin did you lose?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 24.1

 

Answer:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

and 2 cents

Total :  25+10+5+2 = 42 cents

Total amount i have is 52 cents

Now , 52 – 42 = 10

1 dime = 10 cents

So , I lost 1 dime.

Question 5.
Precision
Circle coins to show 80¢.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 24.2

 

Answer:

1 dime = 10 cents

80 cents = 8 dimes

 

Question 6.
Modeling Real Life
You have 3 quarters, 1 nickel, and 4 pennies. How many cents do you have? Do you have enough money to buy the boomerang?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 25

 

Answer:

No, I do not have enough money to buy the boomerang.

 

Explanation.

The cost of boomerang is 94 cents

1 quarter = 25 cents

3 x 25 =75 cents

1 nickel =5 cents

4 pennies = 4 cents

Total amount : 75+5+4 =84

I have 84 cents .

No, I do not have enough money to buy the boomerang

Question 7.
Modeling Real Life
You have 1 quarter, 3 dimes, and 1 nickel. How many more cents do you need to buy the toy bird? Draw the coins you need.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 26

 

Answer:

The cost of bird is 75 cents.

Explanation:

1 quarter = 25 cents.

1 dime = 10 cents,

3 dimes = 3 x 10 = 30 cents

1 nickel = 5 cents

Total amount : 25 +30+ 5 =60 cents

Now,

75- 60 = 15cents

I need 15 more cents to buy the toy bird .

Review & Refresh

Compare.

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 27

Answer:

324 > 317

327 is greater 317

Question 9.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 28

Answer:

426 > 206

426 is greater than 206

Question 10.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 29

Answer:

546 < 564

564 is greater than 546

Question 11.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 30

Answer:;

931 > 842

931 is greater than 846

Lesson 14.2 Order to Find Total Values of Coins

Explore and Grow

Order your coins from the greatest value to the least value. Draw and label each coin with its value. What is the total value of all the coins?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 31
Explain how ordering the coins helped you find the total.
_____________________________________
_____________________________________
_____________________________________
_____________________________________

 

Answer:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

and 1 penny = 1 cent

Total value of coins :

25+10+5+1=41 cents

>>>

Show and Grow

Draw and label the coins from the greatest value to the least value. Then find the total value.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 32

 

Answer:

45 cents

Explanation:

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Which means , 2 x 5 = 10 cents

Total value :

25 +10 + 10 = 45 cents

>

Quarter       >         Dime     >   Nickel

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 33

 

Answer:

1 quarter = 25 cents

which means, 2quarters = 2 x 25= 50 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

and 1 penny = 1 cents

Total : 50 +10+5+1 = 66 cents

Therefore total value of coins is 66 cents .

>>>

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 34

Answer: 31 cents

Explanation:

1 dime = 10 cents

which means , 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

1 nickel = 5 cents

which means , 2 nickel = 2 x5 = 10 cents

and 1 penny = 1 cent

Total : 20 +10 +1 = 31

Therefore, total value of coins is 31 cents

>>

Apply and Grow: Practice

Draw and label the coins from the greatest value to the least value. Then find the total value.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 35

 

Answer:

41 cents

Explanation :

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

and 1 penny = 1 cent

Total value = 25 +10 +5 +1 =41

Therefore total value of coins is 41 cents

>>>

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 36

 

Answer:

27 cents

 

Explanation :

1 dime = 10 cents

which means , 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

1 nickel = 5 cents

and 2 pennies = 2 cents

total : 20 +5 +2= 27

Therefore total value of coins is 27 cents .

>>

 

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 37

 

Answer:

85 cents

 

Explanation :

1 quarter = 25 cents

Which means, 2 quarter = 2 x25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

Which means, 3 dimes = 3 x 10 = 30 cents

And 1 nickel = 5 cents

Total :

50 +30 +5 = 85 cents

Therefore total value of coins is 85 cents.

>>

Question 7.
Reasoning
You have a dime, a nickel, and one other coin. The total value is 40¢. What is your third coin?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 38

Answer:

The total value of  3 coins is 40 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

10 cents + 5 cents = 15 cents

Now , 40 cents – 15 cents =  25 cents

So the other coin is quarter

1 quarter = 25 cents

Therefore, 25 +10+ 5 = 40 cents.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 3 nickels and 4 pennies in one pocket. You have 2 dimes and 2 quarters in your other pocket. How much money do you have in all? Do you have enough money to buy the car?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 39
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 40

Answer:

The cost of car is 9 cents .

The amount i have in one pocket is 3 nickels and 4 pennies

1 nickel = 5 cents

which means , 3 nickels = 3 x 5 = 15 cents

4 pennies = 4 cents

Total = 15 cents + 4 cents = 19 cents

The amount i have in another pocket is 2 dimes , 2 quarters

1 dime = 10 cents

in which , 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

1 quarter = 25 cents

2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

Total : 20 cents + 50 cents = 70 cents

Total amount in both the pockets is 70 cents + 19 cents =89 cents

No, I do not have enough money to  buy the car.

Show and Grow

Question 8.
You have 30¢. You find 2 nickels, 1 dime, and 3 pennies in your room. How much money do you have now? Do you have enough money to buy the yo-yo?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 41
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 42

 

Answer:

I have 30 cents

Amount I found in my room =

1 nickel = 5 cents ,

2 nickel x 5 = 10 cents.

1 dime =10 cents.

3 pennies = 3 cents.

Total  : 10 +10 + 3

=23 cents

Now, total amount i have is

30 cents +23 cents = 53 cents

The cost of yo-yo is 50 cents

So , now I have enough money to buy the yo- yo

Question 9.
You have 1 nickel, 1 quarter, and 4 dimes. How many more cents do you need to buy the stuffed animal? Draw and label the coin you need.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 43

 

Answer:

1 nickel = 5 cents

1 quarter= 25 cents

1 dime =10 cents

Which means 4 dimes = 4 x 10=40 cents

Total amount = 5+25+40 =70 cents

But the cost of stuffed animal is 80 cents

So , I do not have enough cents to buy the stuffed animal.

I need 10 more cents to buy the stuffed animal.

Question 10.
DIG DEEPER!
You have 65¢. You give your friend a dime. You have 3 coins left. Draw and label the coins you have left.

Answer:

Given that,

I have 65 cents

The amount I gave to my friend is 1 dime

1 dime = 10 cents

Now,

65 cents – 10 cents = 55 cents

55 cents can be shown in 3 coins as

2 quarters and 1 nickel

Order to Find Total Values of Coins Homework & Practice 14.2

Draw and label the coins from the greatest value to the least value. Then find the total value.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 44

 

Answer:

35 cents

Explanation :

1 dime = 10 cents

which means, 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

and 1 nickel = 5 cents

which means, 3 nickels = 3 x 5 = 15 cents

Total:  20 +15 = 35 cents

Therefore total value of coins is 35 cents.

>

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 45

 

Answer: 63 cents

Explanation:

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

and 3 pennies = 3 cents

Total : 50 +10+3 = 63 cents

>>

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 46

 

Answer:

46 cents

Explanation :

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Which means , 2 nickel = 2 x 5 = 10 cents

and 1 penny = 1 cents

Total :

25 +10 +5 +5+1 = 46 cents

>>>

Question 4.
Open-Ended
Draw and label four coins that have a total value of 40¢

 

Answer: 40 cents can be written as 4 dimes

1 dime = 10 cents

Which means , 4 x 10 = 40 cents.

Question 5.
Modeling Real Life
You have 46¢. You find 4 pennies and 1 nickel in your room. How much money do you have now? Do you have enough money to buy the app?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 47
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 48

 

Answer:

I have 46 Cents

Explanation:

The amount I found is

4 pennies =  4 cents

1 nickel = 5 cents

Total  : 5 + 4 = 9 cents

Now,

Total amount I have is 46 cents +9 cents = 55 cents

The cost of app is 50 cents

yes , I have enough money to buy the app.

Question 7.
DIG DEEPER!
You have some nickels and dimes. You have 1 more nickel than dimes. The total value of your coins is 50¢. How many nickels and dimes do you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 49

Answer:

I have  4 nickels and  3 dimes.

Explanation:

1 nickel =5 cents

That means, 4 nickels= 4 x 5 = 20 cents

1 dime = 10 cents

That means , 3 dimes = 3 x 10 = 30

Total: 20 + 30 = 50 cents

So, I have  4 nickels and  3 dimes.

Review & Refresh

Question 8.
Which fruit is the least favorite?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 50

 

Answer:

Cherry is the least favorite.

Explanation :

In the given table ,

Total lines for orange fruit are 5

Total lines for cherry fruit are 2

Total lines for apple fruit are  4

On comparing them , 2 is smaller than 4 and 5

so, Cherry is the least favorite.

Lesson 14.3 Show Money Amounts in Different Ways

Explore and Grow

Use your coins to show 25 cents in two different ways. Draw and label the coins.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 51

Answer :

25 cents can be written as

1 quarter

1 quarter = 25 cents

Another way :

25 cents can be written as

2 dime , 1 nickel

1 dime = 10 cents

Which means , 2 dime = 2 x 10= 20

1 nickel = 5 cents.

 

Did everyone in your class use the same coins?
_____________________________________
_____________________________________
_____________________________________
_____________________________________

Answer:

No, everyone used different coins to make a total value of 25 cents

For example , my friend used 1 dime , 3 nickels

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Which means , 3 x 5 = 15 cents

Total : 10 + 15 = 25 cents

Show and Grow

Show the amount in two different ways.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 52

 

Answer:

45 cents can be written as

4 dime + 1 nickel

Which means  one dime = 10 cents

4 dime = 4 x 10 = 40

1 nickel = 5 cents

Total: 40+5 = 45

Another way: 1 quarter +2 dime

Which means , 1 quarter =25 cents

1 dime= 10 cents

2 dime = 2 x 10 = 20

Total=: 25+20= 45

Therefore, 45 can be written as  4 dime 1 nickel and 1 quarter 2 dime

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 53

 

Answer:

27 cents can be written as

2 dime +1 nickel+2 penny

Which means , 1 dime = 10 cents

2 dime = 2 x 10=20 cents

1 nickel = 5 cents

2 penny = 2 cents

Total: 20+5+ 2= 27 cents

Another way:

1 quarter+2 pennies

Which means , 1 quarter = 25 cents

2 penny = 2 cents

Total= 25 + 2 = 27 cents

Therefore 27 cents can be written as 2 dime +1 nickel+2 penny and 1 quarter +2 pennies

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 54

Answer:

80 cents can be written as

8 dimes

Which means 1 dime = 10 cents

So 8 dimes = 80 cents

Another way:

3 quarter + 1 nickel

Which means , 1 quarter = 25 cents

3 quarters = 3 x 25 = 75 cents

1 nickel = 5 cents

Total : 75 + 5 = 80 cents

Therefore, 80 cents can e written as 8 dimes and 3quarter and 1 nickel .

Apply and Grow: Practice

Show the amount in two different ways.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 55

 

Answer:

23 cents can be written as

2 dime  3 pennies

Which means , 1 dime = 10 cents

2 dimes =2 x 10 = 20 cents

3 pennies = 3 cents

Total : 20 + 3 = 23 cents

Another way:

4 nickel ,3 pennies

Which means, 1 nickel = 5 cents

4 nickel = 4 x 5 =20 cents

3 pennies = 3 cents

Total= 20 + 3 =23 cents

Therefore 23 cents can be written as 2 dimes + 3 pennies and 4 nickel + 3 pennies

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 56

 

Answer:

49 cents can be written as

1 quarter ,2 dime ,4 pennies

Which means , 1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

So,2 dime = 2 x 10 = 20 cents

4 pennies = 4 cents

Total : 25 +20+4 =49 cents

Another way :

49 Pennies

1 penny = 1 cent

49 pennies = 49 cents

Therefore, 49cents can be written as 1 Quarter 2 dime 4 pennies and 49 pennies.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 57

 

Answer:

75 cents can be written as

3 quarters

1 quarter = 25 cents

Which means , 3 quarters = 3 x 25 = 75

Another way:

1 quarter, 5 dimes

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Which means , 5 dimes = 5 x 10 = 50 cents

Total :  25 + 50 = 75 cents

Therefore , 75 cents can be written as 3 quarters and 1 quarter , 5 dimes

Question 7.
Structure
You have 55¢. You have no quarters. Draw to show what coins you might have.

Answer:

55 cents be written as 5 dimes , 1 nickel .

1 dime = 10 cents

Which means , 5 dimes = 5 x 10 = 50 cents

1 nickel = 5 cents

Total : 50 cents + 5 cents = 55 cents.

Question 8.
YOU BE THE TEACHER
Newton says he drew the fewest number of coins to show 66¢. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 58

Answer :

No, he is wrong

Newton used 6 coins to show 66 cents .

66 cents can also be shown as

2 quarters , 1 dime , 1 nickel and 1 cents

Total number of coins is 5

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

and cent

Total value of coins is 50+ 10 + 5 +1 = 66

Therefore ,66 cents can be shown in 5 coins .

so , Newton is wrong.

Think and Grow: Modeling Real Life

Newton has 2 dimes, 1 nickel, and 1 penny. Descartes uses the fewest number of coins to make the same amount. Draw and label their coins.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 59

 

Answer:

Total number of coins newton have is 4

2 dimes , 1 nickel and 1 penny

1 dime = 10 cents

Which means, 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

1 nickel = 5 cents

and 1 penny = 1 cent

Total value of coins is

20 +5+1 = 26 cents.

Given that ,

Descartes uses fewest number of coins to make same amount

26 can also be shown with 2 coins

1 quarter = 25 cents

1 penny = 1 cents

Total value is

25 + 1 = 26 cents

So ,   26 cents can be shown with 2 coins

2 is less than 6 so , Descartes uses few coins than Newton to show the same amount.

Show and Grow

Question 9.
Newton has 3 dimes and 2 pennies. Descartes uses the fewest number of coins to make the same amount. Draw and label their coins.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 60

Answer:

Total number of coins newton have is 5

3 dimes , 2 pennies

1 dime = 10 cents

Which means , 3 dimes = 3 x 10 = 30 cents

2 pennies = 2 cents.

Total value of coins is

30 + 2 = 32 cents

Given that,

Descartes used the fewest number of coins to make the same amount

32 cents can be shown in 4 coins

1 quarter, 1 dime and 2 pennies

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

and 2 pennies = 2 cents

Total : 25 + 10 + 2 = 37 cents

 

So, 37 cents can be shown in 4 coins

4 is less than 5.

Descartes used few coins than newton to show the same amount

Question 10.
You use fewer than 5 coins to buy the pack of gum. Draw and label coins to show how you pay.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 60.1

Answer:

The cost of gum is 70 cents

70 cents can be shown in 4 coins as

2 quarters , 2 dime

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

Which means , 2 x 10 = 20 cents

Total amount = 50 + 20 = 70

Question 11.
DIG DEEPER!
You have 2 quarters. Newton and Descartes each have 5 coins and the same amount of money as you. Their coins are different. Draw and label their coins.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 61

Answer:

1 quarter = 25 cents

Which means, 2 quarters= 2 x 25 = 50 cents

50 cents can be shown in 5 coins as 5 dime

1 dime = 10 cents

Which means 50 cents = 5 dimes

 

Show Money Amounts in Different Ways Homework & Practice 14.3

Show money amounts in different ways.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 14 Money and Time 62

Answer:

15 cents can be written as:

1 dime +1 Nickel

which means 1 dime = 1o cents

1 nickel =5 cents

10+5 = 15 cents

Another way:

15 cents can also be written as:

1 dime +5 pennies

1 dime =10 cents

5 pennies = 5 cents

Total: 10 +5 = 15 cents

So, 15 cents can be written as 1 dime 1 nickel and 1 dime 5 pennies

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 14 Money and Time 63

 

Answer:  58 cents can be written as

2 quarter 8 pennies

1 quarter = 25 cents

Which means 2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

8 pennies = 8 cents

Total : 50 + 8 = 58 cents

Another way :

5 dime 1 nickel 3 pennies

Which means,

1 dime = 10 cents

=5 dime = 5 x 10 = 50cents

1 nickel = 5 cents

1 pennies = 3 cents

Total : 50+ 5+3= 58

So, 58 cents can be written as 2 quarter 8 pennies and 5 dime 1 nickel 3 pennies.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 14 Money and Time 64

 

Answer:

90 cents can be written as

3 quarters 1 nickel 1 dime

Which means,

1quarter =25 cents

3 quarters = 3 x 25 = 75 cents

1 nickel =5 cents

1 dime = 10 cents

Total : 75+5+10=  90 cents

Another way :

9 dimes

1dime = 10 cents

9 dimes = 9 x 10 = 90 cents .

So , 90 cents can be written as 3 quarters1 dime 1 nickel and 9 dimes.

Question 4.
Reasoning
Draw to show 60¢ with only 3 coins.

Answer:

60  cents can be drawn in 3 coins as

2 quarters and 1 dime

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

Total : 50 + 10 = 60.

Question 5.
Structure
Draw to show 42¢ without using dimes.

Answer:

42 cents can be drawn as

1 quarter , 3 nickels and 2 pennies

1 quarter = 25 cents

1 nickel = 5 cents

Which means 3 x 5 = 15 cents

2 pennies = 2 cents

Total : 25 +15 + 2 = 42 cents

Question 6.
Modeling Real Life
Newton has 6 dimes and 1 nickel. Descartes uses the fewest number of coins to make the same amount. Draw and label their coins.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 14 Money and Time 65

Answer :

6 dimes and 1 nickel

Total number of coins is 7

1 dime = 10 cents

Which means, 6 dimes = 6 x 10 = 60 cents

1 nickel = 5 cents

Total : 60 +5 = 65 cents

65 cents can be shown in fewest number of coins as

2 quarters , 1 dime and 1 nickel

Total number of coins is 4

Question 7.
Modeling Real Life
You use fewer than 5 coins to buy the pen. Draw and label coins to show how you pay.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 14 Money and Time 66

Answer:

The cost of pen is 52 cents

52 cents be shown in fewer than 5 coins as

2 quarter and 2 pennies

1 quarter = 25 cents

Which means, 2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

and 2 pennies = 2 cents

Total 50 +2 = 52 cents.

Review & Refresh

Question 8.
A green scarf is 50 inches long. An orange scarf is 40 inches long. A red scarf is 38 inches long. How much longer is the green scarf than the red scarf?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 14 Money and Time 67

 

Answer:

22 inches

Explanation:

The length of green scarf is 50 inches

The length of red scarf is 38 inches

Now ,

50 inches – 38 inches = 22 inches

Therefore , Green scarf is 22 inches longer than red scarf.

Lesson 14.4 Make One Dollar

Explore and Grow

Newton has 4 coins. The total value is 100¢. Draw and label his coins

Answer:

Given ,

The total value of money is 100 cents

100 cents can be shown in 4 coins as 4 quarters

1 quarter = 25 cents

Which means 4 quarters = 4 x 25 = 100 cents

So, Newton has 4 quarters

Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 14 Money and Time 68
Descartes has 10 coins. The total value is 100¢. Draw and label his coins.

 

Answer:

Given ,

Total value of money is 100 cents

100 cents be shown in 10 coins as 10 dimes

1 dime = 10 cents

Which means , 10 dimes = 10 x 10 = 100 cents

So, Descartes have 10 dimes .

Show and Grow

Draw coins to make $1. How many cents do you need?

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 69

Answer:

$1 = 100 cents

So, 100 cents – 25 cents = 75 cents

I need 75 cents to make $1.

75 Cents can e shown as 3 quarters

1 quarter = 25 cents

3 quarters = 3 x 25 = 7 cents

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 70

 

Answer:

$1 = 100 cents

So, 100 cents – 80 cents = 20 cents

I need 20 cents to make $1.

20 cents can be shown as 2 dimes

1 dime = 10 cents

2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

Apply and Grow: Practice

Draw coins to make $1. How many cents do you need?

Question 3.
35¢
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 70.1

 

Answer:  $1 = 100 cents

So, 100 cents – 35 cents = 65 cents

I need 65 cents to make $1.

65 cents can be shown as

2 quarters , 1 dime and 1 nickel

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 quarters =  2 x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

and 1 nickel = 5 cents

Total : 50 +10 +5 = 65 cents

Question 4.
72¢
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 70.2

 

Answer:

$1 = 100 cents

So, 100 cents – 72 cents = 28 cents

I need 28 cents to make $1.

28 cents can be shown as

1 quarter , 3 pennies

1 quarter = 25 cents and

3 pennies = 3 cents

Total : 25 +3 = 28 cents

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 71

 

Answer:

$1 = 100 cents

1 dime = 10 cents

so 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

so, 100 cents – 20 cents = 80 cents

I need 20 cents to make $1.

20 cents can be shown as 2 dimes

1 dime = 10 cents

Which means , 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 72

Answer:  $1 = 100 cents

1 quarter = 25 cents

Which means , 3 x 25 = 75 cents

1 dime = 10 cents

Total : 75 + 10 = 85 cents

Now, 100 – 85 = 15 cents

So, I need 15 cents to make $1.

15 cents can be shown as

1 dime and 1 nickel

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Total : 10 +5 = 15 cents

Question 7.
Number Sense
Circle coins to make $1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 73

 

Answer:

Explanation:

$1 is equals to 100  cents

1 quarter = 25 cents

Which means

2 quarters = 2x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

5 dimes = 5 x 10 = 50 cents

Total : 50 +50 = 100 cents

So, 2 quarters and 5 dimes make $1.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 1 quarter, 3 pennies, and 1 dime in one pocket. You have 2 pennies, 2 nickels, and 4 dimes in your other pocket. How many more cents do you need to make $1?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 74

Answer:

The amount i have in one pocket is

1 quarter =25 cents

3 pennies = 3 cents

and 1 dime = 10 cents

Total : 25 +10 +3 = 38 cents

The amount I have in another pocket :

2 pennies = 2 cents

1 nickel = 5 cents

which means, 2 nickels = 2 x5 = 10 cents

1 dime = 10 cents

Which means, 4 dimes = 4 x 10 = 40 cents .

Total : 2 + 10 +40 =52 cents

Now , the total amount i have in both pockets is

38+52 = 90 cents

We know that $1 is equal to 100 cents

100 – 90 = 10

10 cents can be shown as 1 dime

.

Show and Grow

Question 8.
You have 2 dimes and 1 nickel in your desk. You have a quarter and 10 pennies in your backpack. How many more cents do you need to make $1?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 74.1

Answer:

Total amount I have in my desk is

2dimes and 1 nickel

1 dime = 10 cents

Which means, 2 dime =2 x 10 = 20 cents

1 nickel = 5 cents

Total = 20 +5 = 25 cents

Total amount I have in my pocket is

a quarter and 10 pennies

1 quarter = 25 cents

and 10 pennies = 10 cents

Total : 25 +10 = 35 cents

Total amount I have is

The amount in my desk + the amount in my pocket

Which means, 25 cents +35 cents

=60 cents

We know that ,

$1 is equal to 100 cents

100 cents – 60 cents

= 40 cents.

So, I need 40 cents more to make $1.

Question 9.
A notebook costs $1. You have 5 dimes and 4 pennies. How much more money do you need to buy the notebook?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 75

Answer:

1 dime = 10 cents

Which means 5 dimes = 5 x 10 = 50 cents

and 4 pennies = 4 cents

Total : 50 cents +4 cents = 54 cents

we know that,

$1 is equal to 100 cents

Now , 100 – 54 = 46 cents

So ,I need 46 cents more to buy the book.

Question 10.
DIG DEEPER!
You have a $1 bill. You have 33 more cents than your friend. How much money does your friend have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 76

Answer:

I have $1 bill

Given that I have 33 cents more than my friend

We know that ,$1 is equal to 100 cents

Now,

100 cents – 33 cents = 67 cents

So , my friend have 67 cents.

Make One Dollar Homework & Practice 14.4

Draw coins to make $1. How many cents do you need?

Question 1.
54¢
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 77

Answer:  $1 = 100 cents

so, 100 cents – 54 cents = 46 cents

I need 46 cents to make $1.

46 cents can be shown as

1 quarter , 2 dime and 1 penny

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Which means, 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

and 1 penny = 1 cent

Question 2.
38¢
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 78

Answer:

$1 = 100 cents

So, 100 cents – 38 cents = 62 cents

I need 62 cents to make $1.

62 cents can be shown as

2 quarters, 1 dime and 2 pennies.

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 quarters = 2 x 25 = 50

1 dime= 10 cents

2 pennies = 2 cents

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 79

Answer:

$1 =100 cents

Given coins are 1 quarter and 2 pennies

1 quarter = 25 cents

and 2 pennies = 2cents

Total value : 25 +2 = 27

So, 100 – 27 =73

Therefore , I need 73 cents to make $1

73 cents can be shown as

2 quarters , 2 dime and 3 pennies

1 quarter = 25 cents

Which means 2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

Which means , 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

and 3 pennies = 3 cents

Total : 50 +20 +3 = 73.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 80

Answer:

$1 = 100 cents

Given coins are 1 dime and 1 nickel

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Total : 10 +5 = 15 cents

Now , 100 cents – 15 cents =85 cents

So , I need 85 cents to make $1.

85 cents can be written as

3 quarters , 1 dime

1 quarter = 25 cents

Which means , 3 quarters = 3 x 25 = 75 cents

1 dime = 10 cents

Total : 75 +10 = 85 cents

Question 5.
Structure
Show $1 using only nickels and dimes.

Answer:

1 dime = 10 cents  and

1 nickel = 5 cents

$1 is equals to 100 cents

100 cents can be shown as 8 dimes 4 nickels

8dimes = 8 x 10 = 80

4 nickels = 4 x 5 = 20

Total value = 100 cents

 

Question 6.
Structure
How many nickels make $1?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 81

Answer :

20 nickels

1 nickel = 5 cents

Which means ,20 nickels =

20 x 5 = 100

100 cents =$1

So 20 nickels make $1.

Question 7.
Modeling Real Life
You have 1 dime and 4 nickels in a jar. You have 1 quarter and 3 pennies in your pocket. How many more cents do you need to make $1?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 81.1

Answer:

The amount I have in jar is

1 dime = 10 cents

and 1 nickel = 5 cents

Which means , 4 nickels = 4 x 5 = 20 cents

Total : 10 + 20 = 30 cents

The amount i found in my pocket is

1 quarter = 25 cents

and 3 pennies = 3 cents

Total : 25+ 3 = 28 cents

Now , the total amount i have is

Amount in jar +amount in my pocket

= 30 +28 = 58cents

We know that, $1 is equal to 100 cents

100 – 58 = 42 cents

So, I need 42 cents more to make $1.

Question 8.
Modeling Real Life
A snack costs $1. You have 2 quarters and 2 dimes. How much more money do you need to buy the snack?

Answer:

The cost of snack is $1.

1 quarter = 25 cents

2 quarters = 2x 25= 50 cents

1 dimes = 10 cents

2 dimes= 2 x 10 = 20 cents

Total : 50 +20= 70 cents

$1 = 100 cents

100 – 70 = 30 cents

So , I need 30 cents more to buy the snack.

Review & Refresh

Question 9.
100 – 54 = ____

Answer : 46

By regrouping, 0 in units place becomes 10 and the 0 in tens place becomes 9 after the second regrouping.

Question 10.
200 – 134 = ____

Answer: 64

By regrouping, 0 in units place becomes 10 and the 0 in tens place becomes 9 after the second regrouping.

Lesson 14.5 Make Change from One Dollar

Explore and Grow

Model the story.
Newton buys a bag of fish crackers for 45¢. He pays with a $1 bill. What is his change?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 82
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 83

Explain how you solved.
_______________________________
_______________________________
_______________________________
_______________________________

 

Answer: 55 cents

Explanation :

$1 is equals to 100 cents

The cost of fire crackers is 45 cents

Now his change is

$1 bill – cost of fire crackers

100 cents -45 cents

=55 cents

So, Newtons change is 55 cents.

 

Show and Grow

You buy the item shown. You pay with a $1 bill. What is your change?

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 84

 

Answer:

65 Cents

Explanation:

$1 is equal to 100 cents

So, 100 cents – 35cents  = 65

Therefore, 65 cents is the change.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 85

Answer:

51 Cents

Explanation:

$1 is equals to 100 cents

So, 100 cents – 49 cents = 51 cents

Therefore: 51 cents is the change.

Apply and Grow: Practice

You buy the item shown. You pay with a $1 bill. What is your change?

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 86

Answer:

85 Cents

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -15 cents =85 cents

Therefore 85 cents is the change.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 87

Answer:

39 Cents

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -61 cents =39 cents

Therefore 39 cents is the change.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 88

 

Answer:

13 Cents

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -87 cents =13 cents

Therefore ,13 cents is the change.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 89

 

Answer:

41 Cents

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -59 cents =41 cents

Therefore ,41 cents is the change.

Question 7.
Reasoning
Newton buys a notebook for 34¢. Descartes buys one for 52¢. You buy one for 48¢. You each pay with $1. Who gets back the most amount of money? How do you know?
__________________
__________________
__________________

 

Answer:

Newton gets back the most amount of money.

Explanation:

$1 is equals to 100 cents

Given that ,

The cost of newtons book is 34 cents

So, 100 cents – 32 cents = 68 cents .

The cost of Descartes book is 52 cents.

So , 100 cents – 52 cents = 48 cents.

The cost of my book is 48cents .

So, 100 cents – 48 cents = 52 cents

Therefore, newton gets back the most amount of money.

Think and Grow: Modeling Real Life

You pay for some school supplies with $1. Your change is 17¢. How much money did you spend?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 90
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 91

Answer:

83 Cents

Explanation:

$1 is equals to 100 cents

My change is 17 cents

Now , 100 cents – 17 cents =83 cents

So, the cost of school supplies is 83 cents.

Show and Grow

Question 8.
You pay for some erasers with $1. Your change is 38¢. How much money did you spend?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 92

 

Answer:

62 Cents

Explanation:

$1 is equals to 100 cents

My change is 38 cents

Now , 100 cents – 38 cents =62 cents

So the cost of erasers is 62 cents.

Question 9.
You buy a toy ring. You pay with $1. You get back 1 quarter, 2 dimes, 1 nickel, and 1 penny. How much does the toy ring cost?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 93

Answer:

59 Cents.

Explanation:

$1 is equals to 100 cents

My change is 1 quarter = 25 cents

1dime = 10 cents

Which means , 2 dimes = 2 x 10 = 20 cents

1 nickel = 5 cents

1 penny = 1 cent

Total = 25 +10 + 5 +1 =41 cents

100 cents – 41 cents = 59 cents

Therefore , the cost of toy ring is 59 cents.

Question 10.
You buy a banana for 25¢ and an orange for 45¢. You pay with $1. What is your change?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 94

Answer:

Change is 30 Cents.

Explanation:

The cost of banana is 25 cents and the cost of orange is 45 cents

Total cost : 25 cents + 45 cents = 70 cents

$1 is equals to 100 cents

Now, 100 – 70 = 30 cents

Therefore ,30 cents is the change.

Make Change from One Dollar Homework & Practice 14.5

You buy the item shown. You pay with a $1 bill. What is your change?

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 95

Answer:

55 Cents.

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -45 cents =55 cents

Therefore 55 cents is the change.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 96

Answer:

24 Cents.

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -76 cents =24 cents

Therefore, 24 cents is the change.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 97

Answer:

87 Cents.

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -13 cents =87 cents

Therefore, 87 cents is the change.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 98

Answer:

63 Cents.

Explanation:

$1 = 100 cents

So, 100 cents -37 cents = 63 cents

Therefore, 63 cents is the change.

Question 5.
Reasoning
A puzzle costs 68¢. Newton pays for it with a $1 bill. Draw to show his change in two ways.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 99

Answer:

Change is 32 Cents.

Explanation:

$1 is equals to 100 cents

The cost of puzzle is 68 cents

Now, 100 – 68 = 32 cents

Therefore, 32 is the change.

32 cents can be written as 3 dime, 2 pennies

1 dime = 10 cents

3 dimes = 3 x 10 = 30 cents

2 pennies = 2 cents

Total : 30 + 2 = 32 cents

Another way ,

1 quarter 7 pennies

Which means, 1 quarter = 25 cents

7 pennies = 7 cents

Total: 25 + 7 = 32 cents

Therefore 32 cents can be written as 3 dime 2 pennies and 1 quarter 7 pennies.

Question 6.
Modeling Real Life
You buy a pencil sharpener. You give the cashier $1. You get back 2 quarters, 1 nickel, and 3 pennies. How much does the pencil sharpener cost?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 100

 

Answer:

42 Cents.

Explanation:

$1 is equals to 100 cents

My change is 2 quarters 1 nickel 3 pennies

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 quarters = 2 x 25 =50 cents

1 nickel = 5 cents

3 pennies = 3 pennies

Total: 50 +5+3=58 cents

Now,

100 – 58 = 42 cents

Therefore, the cost of the pencil sharpener is 42 cents .

Question 7.
Modeling Real Life
You buy an onion for 51¢ and a pepper for 22¢. You pay with a $1 bill. What is your change?

Answer:

27 Cents.

Explanation:

The cost of an onion is 51 cents and the cost of 22 cents

Total cost : 51 + 22 =73 cents

$1 is equals to 100 cents

100 cents – 73cents = 27 cents

Therefore, 27 cents is the change.

Review & Refresh

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 101

Answer:

There are three straight sides and three vertices.

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 102

There are six straight sides and six vertices.

Lesson 14.6 Find Total Values of Bills

Explore and Grow

Model the story.
Descartes has three $5 bills and three $1 bills. How much money does he have in all?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 103

 

Answer:

$18.

Explanation:

Given that ,

Descartes have Three $5 bills and three $1 bill

Three $5 bills = $5+$5+$5 = $15.

and three $1 bills = $3

Total amount =$15+$3= $18.

Show and Grow

Count on to find the total value.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 104

 

 

Answer: $45.

Explanation:

Three $5 bills =$5+$5+$5 = $15

$10 and $20

Total value :

$15 +$10 +$20= $45

Therefore, total value = $45.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 105

 

Answer: $32.

Explanation:

Two $1 bills = $2

Two $5 bills = $5+$5= $10

and two $10 = $10 +$10= $20

Total value = $2+$10+$20=$32

Therefore ,the total value is $32.

Apply and Grow: Practice

Count on to find the total value.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 106

 

Answer: $16.

Explanation:

$10 ,$5 and $1

Total value :

$10 +$5 +$1 =$16

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 107

Answer:

$36.

Explanation:

Total value of $20 , $10 ,$5 and $1

=$20 +$10 +$5 +$1 =$36 .

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 108

Answer: $75.

Explanation:

Total value of a $5 bill, $10 bill and three$20 bills is

$5+$10+$20+$20+$20= $75

Therefore the total value is $75.

Question 6.
Which One Doesn’t Belong?
Which group of bills does not belong with the other two?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 109

 

Answer:

 

Explanation:

The total value of dollar bills is $61

But the remaining dollar sets total value is $65

So ,this set is different from the other two sets.

Think and Grow: Modeling Real Life

You buy some T-shirts for $39. Draw and label bills to show two different ways to pay for the T-shirts. One way should use the fewest number of bills.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 110

 

Answer:

$39 can be shown as

A $20 bill ,a $10 bill ,a $5 bill and four $1 bills

Another way:

$39 can be shown as

a $20 bill , three $5 bills and four $1 bills.

Show and Grow

Question 7.
You buy a pair of sneakers for $24. Draw and label bills to show two different ways to pay for the sneakers. One way should use the fewest number of bills.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 111

Answer:

$24 can be shown as

a $20 bill and four $1 bill

    

$24 can also be shown as

A$20 bill and two $2 bills

Question 8.
Newton has three $20 bills, one $10 bill, one $5 bill, and three $1 bills. Does he have enough money to buy a new dog house that costs $80? Explain.

Answer:

No , he do not have enough money to buy a dog house

Explanation:

Three $20 bills = $20+$20+$20= $60

$10 , $5 and three $1

Total value :

$60 +$10 +$5+$1 = $76

But, the cost of dog house is $80

So, he do not have enough money to buy a dog house.

Question 9.
DIG DEEPER!
Explain why you would order a group of bills from the greatest value to the least value to find the total value.
_____________________________________
_____________________________________

Find Total Values of Bills Homework & Practice 14.6

Count on to find the total value.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 112

Answer:

$10 +$ 1= $11

Therefore the total value is $11

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 113

 

Answer:

$50

Explanation:

Two $10 bills = $10 +$10 = $20

Two $5 bills = $5+$5 = $10

Total value = $20+$20+$10 = $50

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 114

Answer:

$91

Explanation:

Four $20 bills = $20 +$20 +$20 +$20 = $80

$10 and $ 1

Total value = $80 +$10 +$1 = $91.

Question 4.
YOU BE THE TEACHER
Newton says he drew the fewest number of bills to show $35. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 115

Answer:

No , he is wrong.

Explanation:

$35 can be shown in few bills as

a $20 bill, a $10  and a $5 bill

 

Question 5.
Modeling Real Life
A pair of headphones costs $88. Draw and label bills to show two different ways to pay for the headphones. One way should use the fewest number of bills.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 116

 

Answer:

The cost of head phones is $88 .

$ 88 can be shown as

four $20 bills, a $5 bill ,a $2 bill and a$1 bill

   

 

Question 6.
Modeling Real Life
Descartes has two $20 bills, three $10 bills, and four $1 bills. Does he have enough money to buy a scratching post that costs $62? Explain.
__________________________

__________________________

 

Answer:

Yes ,he have enough money to buy a scratching post

Explanation:

Descartes have

Two $20 bills

Which means , 2 x 20 = 40

Three $10 bills

Which means, 3 x 10 = 30

Four $ 1bills

Total : $40 +$30 +$4 =

$74

The cost of scratching post is $62

So ,Descartes have enough money to but the post.

Review & Refresh

Question 7.
A photo album has 3 rows of photos. There are 4 photos in each row. How many photos are there in all?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 117

 

Answer: 12 Photos.

Explanation:

Given that,

A photo album has 3 rows of photos

and there are 4 photos in each row

Now, the total number of phone are

4 +4+4 = 12

So , there are 12 photos in all.

Lesson 14.7 Problem Solving: Money

Explore and Grow

Model the story.
You buy a book for 60¢. Your friend buys a book for 33¢. How much do you and your friend spend in all?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 118
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 119
Explain how you solved.
_______________________________
_______________________________
_______________________________

_______________________________

 

Answer: 93 Cents.

Explanation:

The cost of my book is 60 cents and

The cost of my friends book is 33 cents

Total value of our money is

60 cents + 33 cents

= 93 cents.

Therefore, me and my friend spent 93 cents in all.

Show and Grow

Question 1.
Descartes has two $10 bills and two $5 bills. He has $21 more than Newton. How much money does Newton have?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 120

 

Answer: $9

Explanation:

Total amount of Descartes is

Two $10 bills

Which means, 2 x $10 bills = $20

Two $5 bills

Which means , 2 x $5 = $10

Total value = $20 +$10 = $30

Descartes have $30

Given that, Descartes have $21 more than newton

now , Newtons money =

$30 – $21 = $9

Therefore ,Newton have $9

Question 2.
Descartes has some coins in a jar. He puts in 4 dimes, 1 nickel, and 1 penny. Now he has $1. How many cents were in the jar to start?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 121

 

Answer: 54 Cents.

Explanation:

1 dime = 10 cents

Which means , 4 dimes = 4 x 10 = 40

1 nickel = 5 cents

and 1 penny = 1 cents

total value :

40 +5+1= 46 cents

We know that,

$1 is equals to 100 cents

now , 100 cents -46 cents = 54 cents

Therefore, there are 54 cents in the start.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Newton has some money. He loses a $10 bill and three $1 bills. Now he has $19. How much money did he have to start?

 

Answer: $32.

Explanation:

The total money newton lost is

$10 bill

and three $ 1 bill which means, $3

Total : $10 +$3 = $13

Given that ,

He have $19 after losing some money

Now, the total money newton have on the beginning is

lost money +leftover money

$13 +$19 = $32

Therefore , Newton have $32 in the starting.

Question 4.
Descartes has one $20 bill, three $10 bills, and three $5 bills. He spends $50. How much money does he have left?

 

Answer: $15

Explanation:

Total money Descartes have is

$20 bill

Three $10 bills = 3 x 10 = 30  and

Three $5 bills = 3 x 5 = 15

Total : $20 +$30 +$15= $65

Given that,

He spent $50

Therefore , Leftover money =

$65 – $50 = $15

So, Descartes is left with $15 .

Question 5.
A joke book costs $1. You have 2 quarters and 1nickel. How much more money do you need to buy the joke book?

Answer: 45 Cents.

Explanation:

$1 is equal to 100 cents

1 quarter = 25 cents

Which means, 2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

1 nickel = 5 cents = 5 cents

Total : 50 cents +5 cents = 55 cents

now ,

100 cents – 55 cents = 45 cents

So , I need 45 cents more to buy the book.

Question 6.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says that 3 dimes and 2 nickels is 50¢. Is your friend correct? Explain.
_______________________________
_______________________________

 

Answer:

No, He is wrong.

Explanation:

1 dime = 10 cents

Which means , 3 dimes = 3 x 10 = 30 cents

1 nickel = 5 cents

Which means, 2 nickels = 2 x 5 = 10

Total value = 30 + 10 = 40

So, he is wrong

Think and Grow: Modeling Real Life

You have a $20 bill and a $5 bill. Your friend has $10 less than you. Do you and your friend have enough money to buy a $38 skateboard? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 122

 

Answer:

No.

Explanation :

The  amount I have is

$20 and $ 5

Total : $20+$5 = $25

Given that , my friend have $10 less than me

Which means,

$25 – $10= $15

But the cost of skateboard is $38

So , me and my friend do not have enough value to buy the skateboard.

Show and Grow

Question 7.
You have 1 quarter, 2 dimes, and 3 pennies. Your friend has 4 nickels and 2 pennies. Do you and your friend have enough money to buy a 75¢ bottle of orange juice? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 123
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 124

 

Answer:

My money:

1 quarter = 25 cents

1 dimes = 10 cents

Which means , 2 x 10 = 20 cents

3 pennies = 3 cents

Total : 25 + 20 + 3 = 48 cents

I have 48 cents

My friends money:

1 nickel = 5 cents

Which means , 4 nickels = 4 x 5 = 20 cents

2 pennies = 2 cents

Total : 20 + 2 = 22 cents

My friend have 22 cents

The cost of orange juice is 75 cents.

Therefore, me and my friend do not have enough money to buy the orange juice.

Question 8.
Descartes buys a board game for $19. He has three $5 bills and two $1 bills left over. How much money did he have before he bought the game?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 125

 

Answer: $26.

Explanation:

The cost of board game = $19

Total value of leftover money is

Three $5 bills = 3 x 5 = $15

Two $1 bills = 2 x 1 = $2

Total : $15 +$2

= $17

The total money Descartes have in the beginning is

leftover money + cost of board game

=$17 +$19

= $26

Therefore , Descartes have $26 before he bought the game.

Question 9.
DIG DEEPER!
You have 25¢ in your desk, 18¢ in your backpack, and 50¢ in your pocket. You spend 43¢ and lose a quarter. How much money do you have left?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 126

Answer: 25 cents.

Explanation:

The amount I have in my desk is 25 cents

The amount have in my backpack is 18 cents

The amount I have in my pocket is 50 cents

Now,  The total amount I have with me is:

25 cents +18 cents + 50 cents = 93 cents.

1 quarter = 25 cents

The amount I spend = 43 cents

total : 25 + 43 = 68 cents

Now, The money I have left is

93 cents – 68 cents = 25 cents

Therefore , I am left with 25 cents  .

Problem Solving: Money Homework & Practice 14.7

Question 1.
Newton has $30. Descartes has a $20 bill, a $10 bill, and two $1 bills. How much more money does Descartes have?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 127

 

Answer:

The money newton has is $30 .

Descartes have $20 bill ,$10 bill and two $1 bill

Total money : 20 +10+1+1 =32

So Descartes have $32

Now, $32 – $30 = $2

Therefore, Descartes have $2 more than Newton.

Question 2.
You have some money. You spend 2 quarters and 3dimes at the cafeteria. Now you have 20¢. How much money did you have to start?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 128

 

Answer: $1.

Explanation:

1 quarter = 25 cents

Which means , 2 quarters = 2 x 25 = 50 cents

1 dime =10 cents

Which means, 3 dimes = 3 x 10 = 30 cents

Total amount : 50 +30 = 80

After spending 80 cents at cafeteria , I have 20 cents

Now , the money i have at start is

80 cents + 20 = 100 cents

100 cents =  $1

Therefore , I have $ 1 in the start.

Question 3.
YOU BE THE TEACHER
You buy a sandwich for 75¢. You pay with $1. Your friend says your change will be 1 quarter. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 129

 

Answer:

Yes, he is correct .

The cost of sandwich is 75 cents

$1 is equals to 100 cents

100 cents – 75 cents = 25 cents

As we know that ,

1 quarter = 25 cents

so , he is correct.

Question 4.
Modeling Real Life
You have 12 pennies, 2 dimes, and 1 nickel. Your friend has 20¢ more than you. Do you and your friend have enough money to buy a toy car that costs $1? Explain.
_______________________________
_______________________________

 

Answer:

No , me and my friend do not have enough money to buy a toy car

Explanation :

The amount I have is

12 pennies, 2 dimes and 1 nickel

12 pennies = 12 cents

1 dime = 10 cents

Which means 2 dime = 2 x 10 = 20 cents

and 1 nickel = 5 cents

Total amount =

12 +20 +5 = 37 cents

Therefore I have 37 cents

Friends money :

He has 20 cents more than me

Which means, 37 +20 = 57 cents

But , we know that $1 = 100 cents

So we do not have enough money to buy a toy car

Question 5.
Modeling Real Life
Descartes has $45. He spends a $20 bill and a $1 bill. He earns two $5 bills and a $10 bill. How much money does he have now?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 130

 

Answer:

Given that , Descartes has $45

He spends $ 20 and $1 bill

total : 20 + 1 = 21

now, $45 -$21= $24

Then,

He earns 2 $5 bills and a $10 bill

Total : $24 +$5 +$5+$10= $44

Therefore ,Descartes have $44 .

Review & Refresh

Question 6.
Which time does not belong with the other three?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 131

 

Answer:

 

Explanation :

In the above clock the time is 4 hours 30 minutes.

But the time in remaining three is 3 hours 3 minutes.

So, it does not belong with the other three.

Lesson 14.8 Tell Time to the Nearest Five Minutes

Explore and Grow

Label the missing minutes around the clock. Then tell the time.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 132

 

Answer:

  1. 15
  2. 30
  3. 55.
  4. The time is 3 hours 30 minutes

Show and Grow

Write the time.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 133

 

Answer: 1 hours 25 minutes.

Explanation:

As the hours hand is in between 1 and 2 and the minutes hand on 5. So, the time is on 25 minutes.

That means, the time is 1 hours and 25 minutes.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 134

 

Answer:8 hours 10 minutes.

Explanation:

As the hours hand is on 8 and the minutes hand on 10. So, the time is on 10 minutes.

That means, the time is 8 hours and 10 minutes.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 14 Money and Time 135

 

Answer: 6 hours 45 minutes.

Explanation:

As the hours hand is in between 6 and 7 and the minutes hand on 9. So, the time is on 45 minutes.

That means, the time is 6 hours and 45 minutes.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 136

 

Answer: 5 hours 55 minutes.

Explanation:

As the hours hand is in between 5 and 6 and the minutes hand on 11. So, the time is on 55 minutes.

That means, the time is 5 hours and 55 minutes.

Apply and Grow: Practice

Write the time.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 137

 

Answer: 3 hours 50 minutes.

Explanation:

As the hours hand is in between 3 and 4 and the minutes hand on 10. So, the time is on 50 minutes.

That means, the time is 3 hours and 50 minutes.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 138

 

Answer: 11 hours 20 minutes.

Explanation:

As the hours hand is in between 11 and 12 and the minutes hand on 4. So, the time is on 20 minutes.

That means, the time is 11 hours and 20 minutes.

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 139

 

Answer: 5 hours 30 minutes.

Explanation:

As the hours hand is in between 5 and 6 and the minutes hand on 6. So, the time is on 30 minutes.

That means, the time is 5 hours and 30 minutes.

Draw to show the time.

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 140

Answer:

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 141

Answer:

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 142

 

Answer:

Question 11.
Patterns
Write the next time in the pattern.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 143

 

Answer:

8:30

The sequence is differ  by 5 minutes

Question 12.
Precision
The hour hand points between the 4 and the 5. The minute hand points to the 4. What time is it?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 144

 

Answer:

As the hour hand points between 4 and 5 .the minute hand points to the 4

The time is 4 hours 20 minutes

Think and Grow: Modeling Real Life

Baseball practice lasts 40 minutes. Show and write the time practice ends.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 145

 

Answer: 3 hours 55 minutes

Show and Grow

Question 13.
Recess lasts 25 minutes. Show and write the time recess ends.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 146

 

Answer: 12 hours 35 minutes

Question 14.
DIG DEEPER!
A train ride starts at 6:40. The ride lasts 45 minutes. What time does the ride end?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 147
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 148

 

Answer:  7 hours 25 minutes

Tell Time to the Nearest Five Minutes Homework & Practice 14.8

Write the time.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 149

 

Answer:

10 hours 35 minutes.

As the hours hand is in between 10 and 11 and the minutes hand is near to 7. So, the time is near to 35 minutes.

That means, the time is 10 hours and 35 minutes.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 150

 

Answer:

6 hours 10 minutes.

As the hours hand is on 6, the minutes hand is on 2. So, the time is near to 10 minutes.

That means, the time is 6 hours and 10 minutes.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 151

 

Answer:

7 hours 25 minutes.

As the hours hand is in between 7 and 8 and the minutes hand is near to 5. So, the time is near to 25 minutes.

That means, the time is 7 hours and 25 minutes.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 152

 

Answer: 

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 153

 

Answer:

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 154

 

Answer:

Question 7.
Reasoning
The minute hand points to the 7. What number will it point to in 10 minutes?

Answer :  9

Each number the minutes hand points, indicates 5 minutes.

So,10 minutes indicates 2 more numbers, the minutes hand moves on to.

That means, 7 + 2 = 9.

So, after 10 minutes, the minutes hand points on to 9.

Question 8.
Precision
The hour hand points between the 11 and the 12. In 25 minutes it will be the next hour. What time is it now?

Answer :

11 hours 35 minutes.

Explanation:

Each number the minutes hand point, indicates 5 minutes.

So, 25  minutes indicates 5  more numbers, the minutes hand moves on to.

that means ,5 x 5 = 25

So, after 25 minutes, the time is 12: 00

now, the time is 11 hours 35 minutes .

Question 9.
Modeling Real Life
Your walk to school lasts 15 minutes. Show and write the time your walk ends.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 157

 

Answer: 8 hours 25 minutes

Question 10.
DIG DEEPER!
Your swimming lesson starts at 5:30. It lasts 35 minutes. What time does the lesson end?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 158

 

Answer:

6 hours 5 minutes.

Explanation:

Each number the minutes hand points, indicates 5 minutes.

So,35 minutes indicates 7 more numbers, the minutes hand moves on to.

That means, 7 x 5= 35

So, after 35 minutes, the lesson ends on 6 hours 5 minutes.

Review & Refresh

Question 11.
The crayon is about 7 centimeters long. What is the best estimate of the length of the toothpick?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 159

 

Answer: 4 Centimeters.

Explanation:

Given,

The length of crayon is 7 meters long.

4 centimeters is the best estimate of length of the toothpick .

Lesson 14.9 Tell Time Before and After the Hour

Explore and Grow

Write each time on the digital clocks. How much time has passed?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 160

 

Answer:

1) the time is  11hours 45 minutes

2)  the time is 12: 00

on comparing both the clocks 15 minutes time has been passed.

Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 161

 

Answer:

1) In the first clock the time is 1:00

2) In the second clock the time is 1:15

on comparing both the clocks 15 minutes has been passed

Show and Grow

Write the time. Circle another way to say the time.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 162

 

Answer:

4 hours 15 minutes.

As the hours hand is in between 4 and 5 and the minutes hand on 3 . So, the time is near to 15 minutes.

That means, the time is 4 hours and 15 minutes.

Also known as quarter past 4.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 163

 

Answer:

11 hours 30 minutes.

As the hours hand is in between 11 and 12 and the minutes hand is on 6. So, the time is near to 30 minutes.

That means, the time is 11 hours and 30 minutes.

Also known as half past 11.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 164

 

Answer:

2 hours 45 minutes.

As the hours hand is in between 2 and 3 and the minutes hand is near to 9. So, the time is near to 45 minutes.

That means, the time is 2 hours and 45 minutes.

Also known as quarter to 3.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 165

 

Answer:

9 hours 20 minutes.

As the hours hand is in between 9 and 10 and the minutes hand is near to 4. So, the time is near to 20 minutes.

That means, the time is 9 hours and 20 minutes.

also known as 20 minutes after 9.

Apply and Grow: Practice

Write the time. Circle another way to say the time.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 166

Answer: 1 hours 30 minutes.

As the hours hand is in between 1 and 2 and the minutes hand is near to 6. So, the time is near to 30 minutes.

That means, the time is 1 hours and 30 minutes.

Also known as half past 1.

 

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 167

 

 

Answer:

7 hours 10 minutes.

As the hours hand is in between 7 and 8 and the minutes hand is near to 2. So, the time is near to 10 minutes.

That means, the time is 7 hours and 10 minutes.

also known as ,10 minutes after 7

Show and write the time.

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 168

 

Answer: 10 : 45

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 169

 

Answer: 5 hours 15 minutes

Question 9.
Which One Doesn’t Belong? Which time does not belong with the other three?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 170

 

Answer: Quarter past 7

 

Explanation:

6 : 45

45 minutes after 6 means 6 :45

Quarter to 7 means 6 : 45

These three are same .

But , quarter past 7 means 7 : 30

So, quarter past 7 is different.

Question 10.
Precision
Is it time for homework or dinner?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 171

 

Answer: Dinner

Quarter after 6 is also known as 6 hours 15 minutes .

6: 15 p.m.- dinner

Think and Grow: Modeling Real Life

School starts at quarter past 8. Are you early or late to school? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 172
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 173

 

Answer:

Early to school

now, the time is 7 hours 55 minutes

the school starts at 8 hours 15 minutes ;it means quarter past 8 .

so, I am early to school

Show and Grow

Question 11.
A movie starts at quarter to 6. Are you early or late to the movie? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 174
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 175

 

Answer:

I am late to the movie .

Now, the time is 6 hours 5 minutes .

but, the movie starts at quarter to 6

which means , 5 hours 45 minutes

so I am late to the movie .

Question 12.
DIG DEEPER!
You arrive at the bus station 20 minutes before 12. Which is the first bus you can board? How many minutes are there until it leaves?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 176Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 177

 

Answer:

The time when i arrived bus station is 11 hours 40 minutes

So, I can board blue bus.

Blue bus leaves at 11 hours 55 minutes .

So , there are 15 more minutes until the blue bus leaves the bus station.

Tell Time Before and After the Hour Homework & Practice 14.9

Write the time. Circle another way to say the time.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 178

 

Answer: quarter to 12 means 11 hours 45 minutes

 

As the hours hand is between 11 and 12, the minutes hand is on 9. So, the time is near to  45 minutes.

That means, the time is 11 hours and 45 minutes.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 179

Answer: 40 minutes after 5 which means 5 hours 40 minutes

As the hours hand is between 5 and 6, the minutes hand is on 8. So, the time is near to  40 minutes.

That means, the time is 5 hours and 40 minutes.

Show and write the time.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 180

Answer: 3 hours 30 minutes

 

As the hours hand is between 3 and 4, the minutes hand is on 6. So, the time is near to 30 minutes.

That means, the time is 3 hours and 30 minutes.

 

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 181

 

Answer: 12 hours 15 minutes

As the hours hand is between 12 and 1, the minutes hand is on 3. So, the time is near to  15 minutes.

That means, the time is 12 hours and 15 minutes.

 

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Newton says it is 2:45, or quarter to 3. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 182

 

Answer:

Yes, he is correct.

Explanation:

quarter means 15 minutes .

Each number the minutes hand points, indicates 5 minutes.

That means, 3 x 5= 15

so, 2:45 and quarter to 3 are both same

So, newton is correct

Question 6.
Modeling Real Life
A show starts at quarter to 7. Are you early or late to the show? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 183

 

Answer:

I am  early to the show

Now ,the time is 6 hours 30 minutes

but the show starts at quarter to 7 which means 6 hours 45 minutes

So ,I am 15 minutes early to the show

Question 7.
DIG DEEPER!
You arrive at the metro station 10minutes after 2. Which is the first train you can board? How many minutes are there until it leaves?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 184

 

Answer:

The time 10 minutes after 2 is 2 hours 10 minutes

So ,I can board the yellow train which will leaves the railway station at 2: 30

There are 20 minutes more until the yellow train leaves the railway station.

Review & Refresh

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 185

Answers: 162.

 

Question 9.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 186

Answer: 177

Explanation:

Question 10.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 187

Answer: 446.

Explanation:

Lesson 14.10 Relate A.M. and P.M.

Explore and Grow

Describe what you do in the morning. Show and write the time. Describe what you do in the evening. Show and write the time.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 188

Show and Grow

Write the time. Circle a.m. or p.m.

Question 1.
Eat breakfast
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 189

 

Answer: 7 hours 30 minutes a.m.

As the hours hand is on 7, the minutes hand is on 6. So, the time is near to 30  minutes.

That means, the time is 7 hours and 30 minutes.

Question 2.
Eat dinner
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 190

 

Answer:

6 hours 15 minutes p.m.

As the hours hand is between 6 and 7, the minutes hand is on 3. So, the time is near to  15 minutes.

That means, the time is 6 hours and 15 minutes.

Question 3.
Go to art class
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 191

 

Answer :

10 hours 25 minutes a.m.

As the hours hand is between 10 and11, the minutes hand is on 5. So, the time is near to 25  minutes.

That means, the time is 10 hours and 25 minutes.

Question 4.
Do homework
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 192

 

Answer:

4 hours 40 minutes p.m.

As the hours hand is between 4 and 5, the minutes hand is on 8. So, the time is near to  40  minutes.

That means, the time is 4 hours and 40 minutes.

Apply and Grow: Practice

Write the time. Circle a.m. or p.m.

Question 5.
Ride the bus to school
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 193

 

Answer:

8:00 a.m.

As the hours hand is on 8, the minutes hand is on 12.

That means, the time is 8 hours

Question 6.
Go to a party
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 194

 

Answer:

6hours 30 minutes p.m.

As the hours hand is between 6 and 7, the minutes hand is on 6. So, the time is 30  minutes.

That means, the time is 6 hours and 30 minutes.

Draw to show the time. Circle a.m. or p.m.

Question 7.
Read before bed
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 195

 

Answer:

7 hours and 50 minutes p.m.

Question 8.
Sunrise
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 196

 

Answer:

5 hours 20 minutes a.m.

Question 9.
Reasoning
Use the times in the list to complete the story.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 197

 

Answer:

You arrive at school at 8: 30 a.m. Your class goes to music at 10:15 a.m. After school,

you read a book at 5:20 p.m.

Think and Grow: Modeling Real Life

Use the times to complete the timeline. Write something you might do at those times.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 198

 

Answer:

1) 8: 45 a.m. –  School time

2)2:50 p.m. –  Music class time

3) 4:10 p.m. –  Home work

Show and Grow

Question 10.
Use the times to complete the timeline. Write something you might do at those times.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 14 Money and Time 199
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 200

 

Answer:

1) 7: 30 a.m. – Yoga class

2) 9:55 a.m.-  Art class

3) 7:35 p.m. – Dinner

Question 11.
DIG DEEPER!
Use the times to complete the timeline. Then rewrite each time digitally below, including a.m. or p.m
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 201
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 202

 

Answer:

1) 20 minutes before 7 –      6:40 a.m

2) 10 minutes after 11   –     11:10 a.m

3) noon                         –      12:00 p.m

4) quarter past 3           –        3:15 p.m

5)  half past 6                 –        6:30 p.m

6)2  0 minutes after 8    –        8:20 p.m

Relate A.M. and P.M. Homework & Practice 14.10

Write the time. Circle a.m. or p.m.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 203

 

Answer:

9 hours 25 minutes p.m

As the hours hand is between 9 and 10, the minutes hand is on 5. So, the time is near to 25 minutes.

That means, the time is 9 hours and 25 minutes.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 204

 

Answer:

7hours 15 minutes A.m.

As the hours hand is between 7 and 8, the minutes hand is on 3. So, the time is 15  minutes.

That means, the time is 7 hours and 15 minutes.

Draw to show the time. Circle a.m. or p.m.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 205

 

Answer: 12:00 P.m.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 206

 

Answer: 4: 40 P.m.

Question 5.
Reasoning
Right now, it is p.m. In 10 minutes it will be a.m. What time is it now? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 207

 

Answer:

Time is 11 hours 50 minutes.

Each minute hand point indicates 5 minutes

That means 2x 5= 10 minutes

a.m. starts imediatly after 12:00 pm

So, now the time is 11: 50 p.m.

Question 6.
Modeling Real Life
Use the times to complete the timeline. Write something you might do at those times.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 208

 

Answer:

1 ) 8:15 a.m. – break fast

2) 11: 55 a.m. – art class

3)  8: 15 p.m.- drawing time

Question 7.
DIG DEEPER!
Use the times to complete the timeline. Then rewrite each time digitally below, including a.m. or p.m.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 209

 

Answer:

1 ) Quarter to 8 –            7:45 a.m.

2) 20 minutes after 8 –  8: 20 a.m.

3) Quarter past 11 –      11: 15 a.m.

4) Noon –                       12:00 p.m.

5) 10 minutes after 2 –   2 : 10 p.m.

6) Half past 9-                 9:30 p.m.

Review & Refresh

Question 8.
65 + 36 = ____

 

Answer:

65 +36 = 101

Question 9.
56 + 18 = ____

Money and Time Performance Task 14

Question 1.
a. You have two $1 bills, 1 quarter, 5 dimes, 3 nickels, and 2 pennies. How much more money do you need to buy a subway pass?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 210

 

The cost of  subway pass is $3

$3 is equals to 300 cents

$1 is equals to 100 cents

Two $1 = 100 + 100 = 200cents

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Which means , 5 x 10 = 50

1 nickel = 5 cents

Which means, 3 x 5 = 15

and 2 pennies = 2  cents

Total :  200 +25+50+15+2 = 292

300 – 292 = 8 cents

I need 8 more cents to buy a pass.

So, I do not have enough money to buy a subway pass.

b. You find a dime. Do you have enough money to buy the pass now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 211

 

Answer:

Yes

 

Explanation:

1 dime = 10 cents

292 +10 = 302 cents

The cost of subway pass is $3 which means 300 cents

If I find a dime, I have enough money to buy a pass

Question 2.
A weekly subway pass is $32. A customer pays with a $50 bill. Use tally marks to show three different ways that the customer can receive change. What is the total change?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 212Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 212.2

 

Answer:

The cost of weekly subway pass is $32 .

Given that ,

A customer paid a $50 bill

Total change :

$50 -$32 = $18

$18 can be shown as

1) 1 $10 bill , 1 $5 bill and 3 $1 bill

2) 1 $10 bill, 8 $1 bills

3) 3 $ 5 bills and 3 $1 bill .

Question 3.
You arrive at the subway station at quarter to 3. What times will the subways arrive?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 213

 

Answer:

car A arrives subway

Money and Time Activity

To Play: Place the Flip and Find Cards face down in the boxes. Take turns flipping 2 cards. If your cards show the same time or value, keep the cards. If your cards show different times or values, flip the cards back over. Play until all matches are made.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 214

Money and Time Chapter Practice

4.1 Find Total Values of Coins

Question 1.
Count on to find the total value.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 215

 

Answer: 46 cents

 

Explanation

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Which means , 5 x 2 =10 cents

1 penny = 1 cent

Total : 25 +10+5+5+1 = 46 cents

Therefore the total value of coins 46 cents.

Question 2.
Modeling Real Life
You have 2 quarters, 2 dimes, and 1 penny. How many cents do you have? Do you have enough money to buy the frozen fruit bar?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 216
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 217

Answer:

The cost of frozen fruit bar is 75 cents

1 quarter = 25 cents

which means , 2 quarter = 2 x 25 = 50 cents

1 dime = 10 cents

which means , 2 dimes = 2 x 10 = 20 dimes

1 penny = 1 cent

total amount I have is 50+20+1 = 71 cents

therefore I have 71 cents

So ,I do not have enough money to buy the frozen fruit bar.

14.2 Order to Find Total Values of Coins

Question 3.
Draw and label the coins from the greatest value to the least value. Then find the total value.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 218

 

Answer:

43 cents

Explanation

1 quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

3 pennies = 3cents

Total value = 25 +10 +5 + 3 = 43 cents

>>>

14.3 Show Money Amounts in Different Ways

Question 4.
Draw and label coins to show the amount in two different ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 219

 

Answer:

56 cents can be shown as

2 quarter, 1 nickel and 1 penny

1 quarter = 25 cents

Which means, 2 x 25 = 50 cents

1 nickel = 5 cents

and 1 penny = 1 cents

Total : 50+5+1 = 56 cents

Another way :

56  cents can be shown as 5 dime, 1 nickel and 1 penny

1 dime = 10 cents

5 dimes = 5 x 10 = 50 cents

1 nickel = 5 cents

and 1 penny = 1 cent

Total value :

50 + 5+1 = 56 cents

14.4 Make One Dollar

Draw coins to make $1. How many cents do you need?

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 220

 

Answer: $ 1 is equals to 100 cents

100 cents – 79 cents = 21 cents.

So , I need 21 cents to make $ 1

21 cents can be shown in coins as 2 dime , 1 penny

1 dime = 10 cents

Which means , 2 dime = 2 x 10 = 20 cents

1 penny = 1 cent

Total : 20 + 1 = 21 cents

 

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 221

$1 is equals to 100 cents

1 dime = 10 cents

Which means , 2 cents= 2 x 10 = 20 cents

3 pennies = 3 cents

Total value = 20+3 = 23 cents

Now, 100 cents- 23 cents = 77 cents

77 cents can be shown as 3 quarters , 2 pennies

1 quarter = 25 cents

Which means , 3 quarters = 3 x 25 = 75 cents

2 pennies = 2 cents

Total value : 75 + 2 = 77 cents

 

14.5 Make Change from One Dollar

Question 7.
Reasoning
Newton buys a toy for 21¢. Descartes buys one for 94¢. You buy one for 57¢. You each pay with $1. Who gets back the least amount of money? How do you know?
_____________________________________
_____________________________________

 

Answer:

$1 is equals to 100 cents

The cost of newtons toy is 21 cents

100 – 21 =79 cents

So, 79 cents is change newtons gets back.

Now, the cost of descartes toy is 94 cents

100 – 97 = 3 cents

So Descartes change is 3 cents

On comparing both newtons and Descartes money

79 cents is greater than 3cents;

79 > 3

Therefore, Descartes gets back the least amount of money.

14.6 Find Total Values of Bills

Question 8.
Count on to find the total value.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 222

 

Answer:

$ 38

 

Explanation :

We have , Three $ 1 bills

which means , $1 +$1 $1 = $3

One $ 5 bill

One $ 10 bill

One $ 20 bill

 

Total value :

$ 3+ $5 +$10 + $20 =$38

Therefore the total value of the dollar bills is $ 38.

Question 9.
Newton has five $10 bills. He has $32 more than Descartes. How much money does Descartes have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 223

 

Answer:  $18

 

Explanation :

five $ 10 bills is equals to

5 x 10 = $ 50

Given that , Newton has $32 more than Descartes

We know that, Newton have $50

Now, $50 – $32 = $18

Therefore , Descartes have $18

14.8 Tell Time to the Nearest Five Minutes

Write the time.

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 224

 

Answer: 7 hours 20 minutes

 

Explanation :

As the hours hand is between 7 and 8, the minutes hand is on 4. So, the time is 20 minutes.

That means, the time is 7 hours and 20 minutes.

Question 11.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 225

 

Answer: 3 hours 45 minutes

 

Explanation :

As the hours hand is between 3 and 4, the minutes hand is on 9. So, the time is 45 minutes.

That means, the time is 3 hours and 45 minutes.

Question 12.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 226

 

Answer: 10 hours 15 minutes

 

Explanation :

As the hours hand is between 10 and 11, the minutes hand is on 3. So, the time is 15 minutes.

That means, the time is 10 hours and 15 minutes.

14.9 Tell Time Before and After the Hour

Question 13.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 227

 

Answer: quarter past 5

which means 5 hours 15 minutes

quarter to 5 means 4 hours 45 minutes

Question 14.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 228

 

Answer: quarter to 10

which means ,9 hours 45 minutes

half past 9 means 9 hours 30 minutes

Question 15.
Modeling Real Life
Soccer practice starts at half past 1. Are you early or late to soccer practice? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 229

 

Answer:  I am late to soccer practice.

 

Explanation:

now the time is 1 hour 45 minutes .

The class starts at half past one

Which means ,1 hour 30 minutes

So ,I am late by 15 minutes to the class.

14.10 Relate A.M. and P.M.

Draw to show the time. Circle a.m. or p.m.

Question 16.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 230

Answer : 9hours 30 minutes p.m

Question 17.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 14 Money and Time 231

 

Answer:

7 hours 25 minutes a.m.

Leave a Comment

Scroll to Top