Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays

Do you want to get the best results in math tests? Refer to Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 1 Numbers and Arrays. Get the free pdf of Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays now to begin your practice. Bigideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays long with questions and answers are included here. Just follow and grab more knowledge by referring to BIM grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays Solution key.

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 1 Numbers and Arrays

Apply the math to real-time examples by learning the tricks using Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays. The quick way of solving math problems will help the students to save time. So, we suggest the students practice more questions which helps them to score good marks in the exams. If you want the best way of learning then you must use Big Ideas Math Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays Answer Key.

Vocabulary

Lesson 1: Even and Odd Numbers

Lesson 2: Model Even and Odd Numbers

Lesson 3: Equal Groups

Lesson 4: Use Arrays

Lesson 5: Make Arrays

Performance Task

Numbers and Arrays Vocabulary

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 1

Organize It

Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 2
Answer: Plus sign
‘+’ is the mathematical symbol used to represent the notion of positive as well as the operation of addition.

Define It

Use your vocabulary cards to identify the word.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 3
Answer: Even

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 4
Answer: Even

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 5
Answer: Odd

Chapter 1 Vocabulary Cards

Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 6
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 7
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 8

Lesson 1.1 Even and Odd Numbers

Explore and Grow

Use linking cubes to model each story.

There are 6 students in the gym. Does each student have a partner?

There are 5 students in the library. Does each student have a partner?

Think and Grow

Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 9

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 10

Answer: Even

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-10-1-Answer

Explanation: There are 6 parts, An even number can be shown as 2 equal parts.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 11

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-11-Answer
Explanation: There are 9 parts, An odd number cannot be shown as 2 equal parts.

Color cubes to show the number. Circle even or odd.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 12

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-12-Answer
Explanation: 11 is odd number and cannot be shown as 2 equal parts.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 13

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-13-Answer
Explanation: 16 is even number and can be shown as 2 equal parts.

Apply and Grow: Practice

Color cubes to show the number. Circle even or odd.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 14

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-14-Answer
Explanation: 13 is odd number and cannot be shown as 2 equal parts.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 15

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-15-Answer
Explanation: 10 is even number and can be shown as 2 equal parts.

Is the number even or odd?

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 16

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-16-Answer
Explanation: 1 is odd number and cannot be shown as 2 equal parts.

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 17

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-17-Answer
Explanation: 4 is even number and can be shown as 2 equal parts.

Question 9.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 18

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-18-Answer
Explanation: 18 is even number and can be shown as 2 equal parts.

Question 10.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 19

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-19-Answer
Explanation: 17 is odd number and cannot be shown as 2 equal parts.

Question 11.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 20

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-20-Answer
Explanation: 19 is odd number and cannot be shown as 2 equal parts.

Question 12.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 21

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-21-Answer
Explanation: 20 is even number and can be shown as 2 equal parts.

Question 13.
Number Sense
Circle even or odd to describe each group. Then write each number in the correct group.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 22

Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-22-Answer

Think and Grow: Modeling Real Life

There is an even number of students in your class. There are more than 16 but fewer than 20 students. How many students are in your class?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 23

Answer: 18 Students
Explanation: Between 16 and 20, Even number is 18.

Show how you know:

Show and Grow

Question 14.
There is an odd number of cows in a field. There are more than 13 but fewer than 17 cows. How many cows are in the field?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 24

Answer: 15 cows
Explanation: Between 13 and 17, Odd number is 15.

Question 15.
There are 14 geese on a farm. There are 2 more chickens than geese. Is there an even or odd number of chickens?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 25

Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 26

Answer: Even
Explanation: There are total 16 Chickens on a farm, which is Even number.

Even and Odd Numbers Home & Practice 1.1

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 27

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-27-Answer
Explanation: Total 11 parts, which cannot be shown as 2 equal parts.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 28

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-28-Answer
Explanation: Total 10 parts, which can be shown as 2 equal parts.

Color cubes to show the number. Circle even or Odd

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 29

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-29-Answer
Explanation: 9 is Odd number which cannot be shown in 2 equal parts.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 30

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-30-Answer
Explanation: 14 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 31

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-31-Answer
Explanation: 18 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 32

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-32-Answer
Explanation: 15 is Odd number which cannot be shown in 2 equal parts.

Is the number even or odd?

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 33

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-33-Answer
Explanation: 2 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 34

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-34-Answer
Explanation: 5 is Odd number which cannot be shown in 2 equal parts.

Review & Refresh

Question 9.
DIG DEEPER!
You break apart a linking cube train to make two equal parts. There is 1 cube left over. Is the number of cubes even or odd? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 35

Answer: Odd
Explanation: There are 5 parts in cube train, when it is broken in 2 equal parts then there is 1 cube left (2+2+1) which is Odd number.

Question 10.
Modeling Real Life
There is an even number of eggs in a nest. There are more than 10 but fewer than 14 eggs. How many eggs are in the nest?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 36

Answer: 12 eggs
Explanation: 12 is even number and also between 10 and 14, 12 is the only even number.

Question 11.
Modeling Real Life
You have 6 green crayons. You have 1 more blue crayon than green crayons. Do you have an even or an odd number of blue crayons?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 37
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 38

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-37-Answer
Explanation:  Total 7 blue crayon which is Odd number so it cannot be shown in 2 equal parts.

Review & Refresh

Question 12.
6 + 6 = ___
Answer: 12
Explanation: 12 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Question 13.
9 + 9 = ___
Answer: 18
Explanation: 18 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Question 14.
7 + 7 = ___
Answer: 14
Explanation: 14 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Question 15.
8 + 8 = ___
Answer: 16
Explanation: 16 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Lesson 1.2 Model Even and Odd Numbers

Explore and Grow

Use linking cubes to model each sum. Is the sum even or odd?

Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 19.1

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-20.1-Answer
Explanation: 4+4=8, 8 is Even number which can be shown in 2 equal parts.

Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 20.1

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-20.1--Answer
Explanation: 5+4=9, 9 is Odd number which cannot be shown in 2 equal parts.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 22.1

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-22.1-Answer
Explanation: 7=4+3, Odd number

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 23.1

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-23.1-Answer
Explanation: 10=5+5, Even number

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 24.1
Answer: Even

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-24.1-Answer
Explanation: 14=7+7, Even number

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 25.1
Answer: Odd

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-25.1-Answer

Explanation: 17=9+8, Odd number

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 26.1

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-26.1-Answer
Explanation: 18=9+9, Even number

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 27.1

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-27.1-Answer
Explanation: 13=7+6, Odd number

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 28.1

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-28.1-Answer
Explanation: 15=8+7, Odd number

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 29.1

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-29.1-Answer

Explanation: 20=10+10, Even number

Question 9.
YOU BE THE TEACHER
Descartes uses doubles plus 1 to model an odd number. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 30.1

Answer: Yes
Explanation: 3+4=7, Odd number which cannot be shown as 2 equal parts.

Question 10.
You do 6 sit-ups on Saturday and 7 on Sunday. Do you do an even or odd number of sit-ups in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 31.1

Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-31.1-Answer
Explanation: 6+7=13, It is an Odd number

Think and Grow: Modeling Real Life

There is an even number of marbles in one bag and an odd number of marbles in another bag. Is there an even or an odd number of marbles in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 32.1

Which equation could match the story?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 33.1
There is an ___ number of marbles in all.
Answer: Odd
Explanation: 8+7=15, 8 is even and 7 is odd number, in total 15 is Odd number of marbles.

Show and Grow

Question 11.
Two buckets each have an odd number of seashells. Is there an even or an odd number of seashells in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 34.1
Which equation could match the story?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 35.1
There is an __ number of seashells in all.
Answer: Odd
Explanation: 9+5=14, 9 and 5 are odd numbers which in total 14 is Even number.

Question 12.
DIG DEEPER!
You have an odd number of flowers. You and your friend have an even number of flowers in all. Does your friend have an even or an odd number of flowers?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 36.1
Your friend has an ___ number of flowers.
Answer: Even
Explanation: Friend has only even number of flowers.

Model Even and Odd Numbers Homework & Practice 1.2

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 37.1
Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-37.1-Answer
Explanation: 8=4+4, Even number

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 38.1

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-38.1-Answer
Explanation: 17=9+8, Odd number

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 39

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-39-Answer
Explanation: 9=5+4, Odd number

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 40

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-40-Answer
Explanation: 16=8+8, Even number

Question 5.
Reasoning
Fill in the blanks using even or odd.
The sum of two even numbers is ___.
Answer: Even
The sum of two odd numbers is ___.
Answer: Even
The sum of an even number and an odd number is __.
Answer: Odd

Question 6.
You do 10 jumping jacks on Saturday and 10 on Sunday. Do you do an even or odd number of jumping jacks in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 41

Answer: Even
Explanation: 10+10=20, which is Even number.

Question 7.
Modeling Real Life
You and your friend each have an even number of googly eyes. Do you and your friend have an even or an odd number of googly eyes in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 42

Which equation could match the story?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 43
You have an __ number of googly eyes in all.
Answer: 4+6=10
Explanation: 4 and 6 are Even numbers. So totally 10 googly eyes which is even number.

Question 8.
DIG DEEPER!
You hop an even number of times. You and your friend hop an odd number of times in all. Does your friend hop an even or an odd number of times?
Your friend hops an ___ number of times.
Answer: Your Friend hops an Odd number of times.
Explanation: you hop an even and overall odd number, so your friend has odd number of times.

Review & Refresh

Circle the shape that shows equal shares.

Question 9.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 44
Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-44-Answer

Question 10.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 45

Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-45-Answer

Lesson 1.3 Equal Groups

Explore and Grow

Circle groups of two oranges. Complete the sentence.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 46
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 47

Answer: 4 groups of 2 is 8.

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-46-Answer

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 49

Answer: 5 groups of 2
5+5=10

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 50

Answer: 2 groups of 3
2+2+2=6

Question 3.
Circle groups of 3. Write a repeated addition equation.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 51

Answer: 5 groups of 3
5+5+5+5+5=25
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-51-Answer

Apply and Grow: Practice

Question 4.
Circle groups of 5. Write a repeated addition equation.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 52

Answer: 3 groups of 5
5+5=15
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-52-Answer

Question 5.
Circle groups of 4. Write a repeated addition equation.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 53

Answer: 4 groups of 4
Answer: 4+4+4+4=16
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-53-Answer

Question 6.
YOU BE THE TEACHER
Newton says he can circle 5 equal groups. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 54

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-54-Answer
Yes he is correct. Newton can circle 3 groups of 5 parts. So, 3+3+3+3+3=15

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 3 boxes. There are 5 pencils in each box. How many pencils are there in all?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 55
Model:
Repeated addition equation:
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 56

Answer: 15 pencils in total. 5+5+5=15.

Show and Grow

Question 7.
You have 5 bags. There are 4 notebooks in each bag. How many notebooks are there in all?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 57
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 58

Answer: 20 notebooks in total. 5+5+5+5=20.

Question 8.
DIG DEEPER!
There are 4 boxes. Each box has the same number of glue sticks. There are 16 in all. How many glue sticks are in each box?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 59

Answer: There are 4 glue sticks in each box.

Question 9.
Explain how you solved Exercises 7 and 8. What did you do differently?
_______________________________________
_______________________________________

Answer: Adding the number with the given number of times.

Equal Groups Homework & Practice 1.3

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 60

Answer: 3 groups of 2
3+3=6

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 61

Answer: 4 groups of 3
4+4+4=12

Question 3.
Circle groups of 2. Write a repeated addition equation.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 62

Answer: 4 groups of 2
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-62-Answer
Answer: 2+2+2+2=8

Question 4.
Structure
Show two different ways to put the buttons in equal groups.
One Way:
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 63
Another Way:
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 64

Answer: Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-63-Answer

Question 5.
Modeling Real Life
You have 3 jars of paint brushes.There are 6 paint brushes in each jar. How many paint brushes are there in all?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 65

Answer: 18 paintbrushes
Explanation: 6+6+6=18
Review & Refresh

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 66
How many students chose baseball? ___

Answer: 5 students chose baseball
Which sport is the most favorite? Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 67

Answer: Favorite sport is Soccer

Lesson 1.4 Use Arrays

Explore and Grow

How many equal groups are there? Write an addition equation to tell how many cars there are in all.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 67.1
Number of equal groups: ___
Answer: 2
Addition equation:
3+3=6

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 68

Answer: 2 rows of 4
4+4=8

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 69

Answer: 3 rows of 4
4+4+4=12

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 70

Answer: 4 rows of 4
4+4+4+4=16

Apply and Grow: Practice

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 71

Answer: 2 rows of 5
5+5=10

Question 5.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 72

Answer: 3 rows of 3
3+3+3=9

Question 6.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 73

Answer: 3 rows of 5
5+5+5=15

Question 7.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 74

Answer: 5 rows of 4
5+5+5+5=20

Question 8.
Logic
Which arrays show the same number of circles?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 75

Answer: Red and Blue circles show the same number.

Think and Grow: Modeling Real Life

The arrays show the desks in two classrooms. Which classroom has more desks?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 76
Repeated addition equations:
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 77

Classroom A: 5+5+5+5+5=25
Classroom B: 7+7+7+7=28
Answer: Classroom B has more number of desks.

Show and Grow

Question 9.
The arrays show gardens of green and yellow pepper plants. Are there more green pepper plants or yellow pepper plants?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 78

Answer: Green pepper plants
Explanation: There are 15 Green pepper plants and 12 Yellow pepper plants.

Use Arrays Homework & Practice 1.4

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 79

Answer: 3 rows of 2
2+2+2=6

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 80

Answer: 2 rows of 2
2+2=4

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 81

Answer: 1 rows of 1
1+1+1+1=4

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 82

Answer: 3 rows of 6
6+6+6= 18

Question 5.
Number Sense
Use the array to complete the equation.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 83

Answer: 6+6=12

Question 6.
Modeling Real Life
The arrays show toy cars. Are there more orange cars or blue cars?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 84

Answer: Orange cars
Explanation: There are 16 orange cars and 15 blue cars.

Question 7.
DIG DEEPER!
The arrays show a sheet of stickers separated into two pieces. How many rows and columns of stickers did the sheet have before it was separated?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 85

Answer: 5 rows and 5 columns

Review & Refresh

Question 8.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 86

Answer: 6 flat surfaces
8 vertices
12 edges

Question 9.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 87

Answer: 0 flat surfaces
0  vertices
0 edges

Lesson 1.5 Make Arrays

Explore and Grow

Use counters to model the story. Write an addition equation to match.

There are 4 rows of students. There are 3 students in each row. How many students are there in all?

Addition equation:

Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 87.1

Answer: 12 students
Explanation: 3+3+3+3=12 students.

Show and Grow

Question 1.
A photo album has 3 rows of photos. There are 2 photos in each row. How many photos are there in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 88
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 89

Answer: 6 photos
Explanation: 2+2+2=6

Question 2.
You have 4 rows of stickers. There are 5 stickers in each row. How many stickers do you have in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 90

Answer: 20 stickers
Explanation: 5+5+5+5=20

Apply and Grow: Practice

Question 3.
An ice cube tray has 5 rows. There are 2 ice cubes in each row. How many ice cubes are there in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 91
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 92

Answer: 10 ice cubes
Explanation: 2+2+2+2+2=10

Question 4.
A bookcase has 3 shelves. There are 5 stuffed animals on each shelf. How many stuffed animals are there in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 93

Answer: 15 stuffed animals
Explanation: 5+5+5=15 stuffed animals

Question 5.
A closet has 4 shelves. There are 2 games on each shelf. How many games are there in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 94

Answer: 8 games
Explanation: 2+2+2+2=8

Question 6.
Structure
Make an array to match the equation.
5 + 5 + 5 + 5 = 20

Answer: Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-Lesson 1.5 (6)-Answer

Think and Grow: Modeling Real Life

A marching band has 3 equal rows of drummers. There are 15 drummers in all. How many drummers are in each row?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 95
Model:
Repeated addition equation:
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 96

Answer: 5 Drummers
Explanation: 5+5+5=15

Show and Grow

Question 7.
A quilt has 4 equal rows of patches. There are 24 patches in all. How many patches are in each row?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 97

Answer: 6 patches
Explanation: 6+6+6+6=24

Question 8.
A building has 3 equal rows of windows. There are 18 windows in all. How many columns are there?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 98

Answer: 6 columns
Explanation: 3+3+3+3+3+3=18

Make Arrays Homework & Practice 1.5

Question 1.
A parking lot has 3 rows. There are 5 parking spots in each row. How many parking spots are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 99

Answer: 15 parking spots
Explanation: 5+5+5=15

Question 2.
A bookcase has 4 shelves. There are 3 books on each shelf. How many books are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 100

Answer: 12 books
Explanation: 3+3+3+3=12

Question 3.
Reasoning
Newton has 10 tokens. Which equations can Newton use to make an array with his tokens?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 101

Answer: 2+2+2+2+2=10  and 5+5=10

Question 4.
Modeling Real Life
A theater has 4 equal rows of seats. There are 16 seats in all. How many seats are in each row?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 102

Answer: 4 seats
Explanation: 4+4+4+4=16

Question 5.
Modeling Real Life
A chorus has 5 equal rows of singers. There are 30 singers in all. How many singers are in each row?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 103

Answer: 6 singers
Explanation: 6+6+6+6+6=30

Review & Refresh

Question 6.
There are 9 lions in all. How many lions are in the den?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 104

Answer: 0 lions are in den.
Explanation: All 9 lions are outside the den. Therefore, 0 lions are in the den.

Numbers and Arrays Performance Task

Question 1.
Your art supplies are packaged in boxes as described below.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 105
a. What do you have the most of ?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 106

Answer: 16 Crayons
Explanation: Colored Pencils= 5+5+5=15
Markers= 7+7=14
Crayons= 4+4+4+4=16
Crayons are more than Colored Pencils and Markers.
b. Do you have an even or an odd number of markers?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 107

Answer: Even number of markers

Question 2.
a. You have 5 equal rows of paint bottles. You have 20 paint bottles in all. How many paint bottles are in each row?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 108

Answer: 4 paint bottles are in each row.
b. You add another row of paint bottles. How many paint bottles do you have now?
Answer: 24 paint bottles
c. Describe another way to arrange the paint bottles you have now.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 109

Answer: 6+6+6+6=24 paint bottles

Numbers and Arrays Activity

Array Flip and Find

To Play: Place the Array Flip and Find Cards face down in the boxes. Take turns flipping two cards. If your cards show the same total, keep the cards. If your cards show different totals, flip the cards back over. Play until all matches are made.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 110

Numbers and Arrays Chapter Practice

1.1 Even and Odd Numbers

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 111

Answer:  Odd number
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-111-Answer
Explanation: 5 cube part

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 112

Answer: Even number
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-112-Answer
Explanation: 14 cube part

Color cubes to show the number. Circle even or odd.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 113
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-113-Answer

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 114
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-114-Answer

Question 5.
Modeling Real Life
You see an odd number of boats. There are more than 15 but fewer than 19 boats. How many boats do you see?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 115

Show how you know:

Answer: 17 boats
Explanation: Between 15 and 19 there is Odd number 17.

1.2 Model Even and Odd Numbers

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 116

Answer: 9=5+4
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-116-Answer

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 117

Answer: 18=9+9
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-117-Answer

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 118

Answer: 10=5+5
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-118-Answer

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 119

Answer: 7+6=13
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-119-Answer

1.3 Equal Groups

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 120

Answer: 4 groups of 2
Answer: 4+4=8

Question 11.
Circle groups of 3. Write a repeated addition equation.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 121

Answer: 4 groups of 3
Answer: 3+3+3+3=12
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-121-Answer

Question 12.
Structure
Show two different ways to put the balls in equal groups.
One Way:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 122
Another Way:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 123
Answer: Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-1-Numbers-and-Arrays-122-Answer

1.4 Use Arrays

Question 13.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 124

Answer: 3 rows of 2
Answer: 2+2+2=6

Question 14.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 125

Answer: 2 rows of 4
Answer: 4+4=8

Question 15.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 126

Answer: 5 rows of 3
Answer: 3+3+3+3+3=15

Question 16.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 127

Answer: 4 rows of 5
Answer: 5+5+5+5=20

1.5 Make Arrays

Question 17.
A cupboard has 4 shelves. There are 3 glasses on each shelf. How many glasses are there in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 1 Numbers and Arrays 128

Answer: 12 glasses
Answer: 3+3+3+3=12

Question 18.
A bingo card has 5 rows. There are 5 squares in each row. How many squares are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 129

Answer: 25 squares
Answer: 5+5+5+5+5=25

Question 19.
Modeling Real Life
A pet store has 5 equal rows of fish tanks. There are 20 fish tanks in all. How many fish tanks are in each row?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays 130

Answer: 4 fish tanks
Explanation: 4+4+4+4+4=20

Conclusion:

We wish the info prevailed in Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays is satisfactory for all the students. This Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 1 Numbers and Arrays pdf not only helps the students but also helps the teachers to learn the simple techniques. Compare the problems with the real-time and improve your math skills. For any doubts feel free to post the comments in the below-mentioned comment box.

Leave a Comment

Scroll to Top