Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two – and Three – Dimensional Shapes

Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two – and Three – Dimensional Shapes

Two – and Three – Dimensional Shapes Vocabulary

Organize It

Review Words:
hexagon
square

Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 1
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-1
Explanation:
Above given figures are
Square : A Square is a flat shape with 4 equal sides
and every angle is a right angle (90°).
Hexagon : A regular hexagon is a closed shape polygon
which has six equal sides and six equal angles. In case of any
regular polygon, all its sides and angles are equal.
Define It

Use your vocabulary cards to identify the words. Find each word in the word search.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 2
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-2

Explanation:
Cone : A cone is a three- dimensional geometric shape
that tapers smoothly from a flat base (frequently,
though not necessarily, circular) to a point called the apex or vertex.
In above figure the arrow is pointing towards apex or vertex.
Cube : A line segment formed where two edges meet.
A cube has 12 edges. Because all faces are squares and
congruent to each other, all 12 edges are the same length.
In above figure the arrow is pointing towards edge.
Triangle : In geometry, a triangle is a closed two- dimensional shape
with three straight sides. A triangle is also a polygon.
In above figure the arrow is pointing towards side.

Lesson 13.1 Sort Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Sort the Shape Sort Cards. Explain how you sorted.
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-3
Explanation:
Sort the Shape Sort Cards means we need some shapes,
we take print out shapes(in color) and then cut them out,
or print shapes(black and white) on different colors of paper or card,
cut them out, then mix them up. Or we might like to color them
by our self.  Now we have our shapes, let’s sort them by color.
In the above figure we are given with shapes and shapes in color
now we sort shapes according to colors as shown above.

Show and Grow

Question 1.
Circle the closed shapes with 4 vertices.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 3
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-4
Explanation:
In the above given figures we have closed shapes
with 4 vertices, so I have circled them.
2 are rectangles, one without color, one with blue color,
one is square with no color, One is rhombus with
blue in color these are closed shapes with 4 vertices.

Question 2.
Circle the closed shapes with no straight sides.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 4
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-5
Explanation:
In the above given figures we have closed shapes
with no straight sides so I have circled them.
3 are circles, one without color, one with green color
small in shape, One more circle in green color with
little big in shape, these are closed shapes with no straight sides.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Circle the closed shapes with only 3 vertices.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 5
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-6
Explanation:
In the above given figures we have closed shapes
with 3 vertices, so I have circled them.
3 are triangles, one without color, one with green color
and one shape is right angled triangle these are
closed shapes with 3 vertices.

Question 4.
Circle the closed shapes with only L-shaped vertices.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 6
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-7
Explanation:
In the above given figures we have closed shapes
with only L-shaped vertices, so I have circled them.
one rectangle without color, one square with purple color
and one shape is right angled triangle with purple color
these are closed shapes with only L-shaped vertices.

Question 5.
Circle the shapes with more than 4 straight sides.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 7
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-8
Explanation:
In the above given figures we have shapes
with more than 4 straight sides, so I have circled them.
one rectangle without color, one trapezium with no color
and one square with orange color are shapes
with more than 4 straight sides.

Question 6.
Circle the shapes with 6 straight sides.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 8
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-9
Explanation:
In the above given figures we have shapes
with 6 straight sides, so I have circled them.
one little big hexagon without color  and one
small hexagon with blue color are shapes
with 6 straight sides.

Question 7.
DIG DEEPER!
Draw 2 different two-dimensional shapes that have only 4 straight sides.
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-10

Explanation:
I have drawn 2 different two-dimensional shapes that have only
4 straight sides are square shape with no color and
rectangle shape in green color both are two-dimensional shapes
with only 4 straight sides.

Think and Grow: Modeling Real Life

Use the clues to color the picture.
Only 3 straight sides: blue
Only 4 straight sides: green
No straight sides: yellow
More than 4 vertices: red
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 9
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-11

Explanation:
I have used the given clues to color the picture.
Only 3 straight sides triangles with blue,
Only 4 straight sides square and rhombus with green,
No straight sides circles with yellow,
More than 4 vertices hexagon with red.

Show and Grow

Question 8.
Use the clues to color the picture.
Only 3 vertices: green
All L-shaped vertices: orange
Only 4 straight sides and
no L-shaped vertices: blue
6 straight sides: yellow
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 10
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-12

Explanation:
I have used the given clues to color the picture.
Only 3 vertices triangles with green,
All L-shaped vertices rectangle with orange,
Only 4 straight sides rhombus and
no L-shaped vertices with blue,
6 straight sides hexagon with yellow.

Sort Two-Dimensional Shapes Practice 13.1

Question 1.
Circle the closed shapes with no straight sides.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 11
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-13
Explanation:
In the above given figures we have shapes
with no straight sides, so I have circled them.
one small circle with blue color, one
little big circle with no color and one curve are shapes
with no straight sides.

Question 2.
Circle the closed shapes with 4 sides of the same length.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 12
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-14Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-14
Explanation:
In the above given figures we have shapes
with 4 sides of the same length, so I have circled them.
one small rhombus with no color, one
little big rhombus with green color and one square
with no color are shapes with 4 sides of the same length.

Question 3.
Circle the shapes with no vertices.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 13
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-15
Explanation:
In the above given figures we have shapes
with no vertices, so I have circled them.
one small circle with no color, one
little big circle with red color and one big circle
with red color are shapes with vertices.

Question 4.
Circle the shapes with more than 4 vertices.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 14
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-16
Explanation:
In the above given figures we have shapes
with more than 4 vertices, so I have circled them.
One is Pentagon with no color, one
hexagon with orange color are shapes with
more than 4 vertices.

Question 5.
DIG DEEPER!
Draw 2 different two-dimensional shapes with
2 long straight sides and 2 short straight sides.
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-17
Explanation:
In the above figures we have drawn 2 different
two-dimensional shapes one triangle  shape with
2 long straight sides and one rectangle shape  with
2 short straight sides.

Question 6.
Modeling Real Life
Use the clues to color the picture.
Only 3 vertices: yellow
Only 4 sides: black
Only 1 straight side: orange
No straight sides: blue
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 15
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-18
Explanation:
Using the clues to colored the picture,
Only 3 vertices triangle with yellow,
Only 4 sides square with black,
Only 1 straight side semi circles with orange,
and no straight sides circles with blue.

Review & Refresh

Question 7.
Circle the longer object.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 16
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-19
Explanation:
In the given images tennis bat is longer than the color
brush so circled it with circle.

Lesson 13.2 Describe Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Which shape has three sides?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 17

Which shapes have 4 sides and 4 L-shaped vertices?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 18

Which shapes have 4 sides and no L-shaped vertices?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 19
Use your materials to build each shape you circled.
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-20
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-21
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-22

Explanation:
Triangle shape has three sides,
Rectangle and Square shapes have 4 sides as 1,2,3,4 and
4 L-shaped vertices as a, b, c, d.
1 Trapezium, 2 rhombus are shapes have 4 sides as 1,2,3,4 and
no L-shaped vertices pointed them.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 20
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-23
Explanation:
Given Hexagon shape which has 6 straight sides
as 1,2,3,4,5,6 and 6 vertices as a, b, c, d ,e, f.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 20
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-24
Explanation:
Given Hexagon shape which has 6 straight sides
as 1,2,3,4,5,6 and 6 vertices as a, b, c, d ,e, f.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 22
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-25
Explanation:
Given right angled triangle has 3 straight sides as
1,2,3 and 3 vertices as a, b, c.

Question 4.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 23
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-26
Explanation:
Given rhombus has 4 straight sides as 1,2,3,4 and
4 vertices as a, b, c, d.

Apply and Grow: Practice

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 24
Answer:
Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 13 Two - and Three - Dimensional Shapes-27
Explanation:
Given rhombus has 4 straight sides as 1,2,3,4 and
4 vertices as a, b, c, d.

Question 6.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 25
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-26
Explanation:
Given right angled triangle has 3
straight sides 1,2,3 and 3 vertices as
a, b, c.

Question 7.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 26
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-27

Question 8.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 27
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-28
Explanation:
Given Hexagon shape which has 6 straight sides
as 1,2,3,4,5,6 and 6 vertices as a, b, c, d ,e, f.

Circle the attributes of the shape.

Question 9.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 28
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-29

Explanation:
Triangle has 3 straight sides and
3 vertices so circled the attributes of the shape.

Question 10.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 29
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-30
Explanation:
Square has 4 straight sides of the
same length , 4 vertices and its closed shape so
circled the attributes of the shape.

Question 11.
MP Precision
Match each shape with an attribute that describes it.
Circle                           Rectangle                   Hexagon
6 straight sides           0 vertices                    only 4 vertices
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-31
Explanation:
We know Circle has 0 vertices,
Rectangle has only 4 vertices and
Hexagon has 6 straight sides so matched
according to their attributes that describe shape about them.

Think and Grow: Modeling Real Life

A board game has ‘4 sides and 4 L-shaped vertices.
Name and draw two shapes for the board game.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 30
Circle: Square        Hexagon        Trapezoid      Rectangle
Draw shapes:
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-32
Explanation :
Circled Square and Rectangle.
Given a board game has ‘4 sides and 4 L-shaped vertices.
we can draw two shapes for the board game as
Square and Rectangle
with Square shape of 4 sides as 1,2,3,4 and
4 L-shaped vertices as a, b, c, d
and Rectangle shape of 4 sides as 1,2,3,4 and
4 L-shaped vertices as a, b, c, d.

Show and Grow

Question 12.
A board game has 4 sides and no L-shaped vertices.
Name and draw two shapes for the board game.
Circle: Triangle      Trapezoid       Rhombus      Square
Draw shapes:
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-33
Explanation:
Given a board game has 4 sides and no L-shaped vertices.
we can draw two shapes for the board game as
Trapezoid and Rhombus with as Trapezoid shape has 4 sides
as 1,2,3,4 and no L-shaped vertices
and Rhombus shape of 4 sides as 1,2,3,4 and
no L-shaped vertices.

Describe Two-Dimensional Shapes Practice 13.2

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 31
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-34
Explanation:
Given Hexagon shape which has 6 straight sides
as 1,2,3,4,5,6 and 6 vertices as a, b, c, d ,e, f.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 32
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-36
Explanation:
Given rhombus has 4 straight sides as 1,2,3,4 and
4 vertices as a, b, c, d.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 33
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-37
Explanation:
Given circle has no straight sides and
no vertices.

Question 4.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 34
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-38
Explanation:
Given triangle has 3 straight sides
and 3 vertices.

Circle the attributes of the shape.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 35
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-39
Explanation:
Trapezoid has 4 straight sides
and its closed shape so circled the attributes of the
Trapezoid shape.

Question 6.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 36
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-40
Explanation:
Rectangle has 4 straight sides
and 4 vertices circled the attributes of the  Rectangle shape.

Question 7.
MP Precision
Match each shape with an attribute that describes it.
Triangle                             Trapezoid               Circle
only 3 straight sides          0 straight sides       4 vertices
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-41
Explanation:
We know Triangle has only 3 straight sides,
Trapezoid has 4 vertices and
Circle has 0 straight sides, so matched
according to their attributes that describe shape about them.

Question 8.
Modeling Real Life
A photograph has 4 straight sides of the same length and 4 vertices. Draw and name two possible shapes for the photograph.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 37

_Square___ , __Rhombus__
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-42
Explanation:
Given a photograph has 4 straight sides of the same length and 4 vertices.
So two possible shapes for the photograph are one is Square and one
is Rhombus both has 4 straight sides of the same length and 4 vertices.
So drawn as shown in the figure above.

Review & Refresh

Question 9.
MP Reasoning
Which sentences are correct?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 38
There are 5 ponies.
There are 7 deer.
There are more goats than ponies.
The numbers of deer and goats are the same.
Answer:
Sentences  2. There are 7 deer and
3. There are more goats than ponies are correct.

Explanation:
Given 4 sentences as
There are 5 ponies.
There are 7 deer.
There are more goats than ponies.
The numbers of deer and goats are the same.
1.There are 5 ponies. which is incorrect as there are only 4 ponies,
2. There are 7 deer yes correct as there are 7 deer,
3. There are more goats than ponies correct because 8 goats are there
and 4 ponies so goats are more,
4. The numbers of deer and goats are the same is incorrect
as number of deer are 7 and goats are 8 both are not the same,
Therefore Sentences  2. There are 7 deer and
3. There are more goats than ponies are correct.

Lesson 13.3 Combine Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Use 2 triangles to make a new two-dimensional shape. Draw your shape.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 39
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-43
Explanation:
Using 2 triangles to make a new two-dimensional shape
We got Rhombus shape.

Use 3 triangles to make a new two-dimensional shape. Draw your shape.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 40
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-44
Explanation:
Using 3 triangles to make a new two-dimensional shape
We got Trapezoid shape.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 41
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-45
Explanation:
2 Trapezoids make a Hexagon.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 42
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-46
Explanation:
3 Rhombus make a Hexagon.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 43
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-47
Explanation:
2 Semi Circles make a one Circle.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 44
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-48
Explanation:
2 Right Angled Triangles make a Rectangle.

Apply and Grow: Practice

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 45
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-49

Explanation:
3 Triangles make a Trapezoid.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 46
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-50

Explanation:
2 Squares make a Rectangle.

Question 7.
Draw the shape you can use 2 times to make a Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 47.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-51
Explanation:
We take 2 times trapezoid to make a hexagon as
shown in the figure above.

Question 8.
Draw the shape you can use 3 times to make a Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 47.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-52

Explanation:
We take 3 times rhombus to make a hexagon as
shown in the figure above.

Question 9.
MP Choose Tools
Which shape can you use 2 times to make a Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 48 ?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 49
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-53
Explanation:
Triangle shape can be used 2 times to make a Rhombus
as shown in the figure.

Question 10.
DIG DEEPER!
Draw to show 2 different ways you can use pattern blocks to make the shape.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 50
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-54

Explanation:
We can use 2 different ways pattern blocks to make the shape
one is of triangle and another is square.

Think and Grow: Modeling Real Life

Use the number of pattern blocks to fill the shape on the sign. How many of each block do you use? Draw to show your work.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 51
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-55

Explanation:
First time we use 3  blocks of trapezoid pattern blocks to fill
the shape on the sign, second time we use 4 blocks in that
3 blocks of triangles and 1 block of hexagon to fill the shape
on the sign.

Show and Grow

Question 11.
Use 3 pattern blocks to fill the shape on the sign. How many of each block do you use? Draw to show your work.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 52
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 53
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-56
Explanation:
We use 3 pattern blocks to fill the shape on the sign.
Each block of triangle, one trapezoid and one rhombus to fill
the shape on the sign.

Combine Two-Dimensional Shapes Practice 13.3

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 54
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-57
Explanation:
2 triangles make a rhombus as shown in the figure.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 55
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-58
Explanation:
As shown above in the figure 2 rhombus fill the shape of
the given sign.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 56
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-59
Explanation:
6 triangles make a hexagon as shown in the figure.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 57
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-60
Explanation:
2 quadrant makes a half semi circle as shown
in the figure above.

MP Choose Tools
Which 2 pattern blocks can you use to make the shape?
Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 58
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-61
Explanation:
We use one rhombus and one triangle blocks to make
the trapezoid shape as shown in the figure.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 59
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-62
Explanation:
We use one rhombus and one triangle blocks to make
the triangle shape as shown in the figure.

Question 7.
Modeling Real Life
Use 5 pattern blocks to fill the shape on the sign. How many of each block do you use? Draw to show your work.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 60
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-63
Explanation:
We have used 5 pattern blocks to fill the shape on the sign and
4 blocks of triangles,1 block of square, 2 trapezoids, 1 rhombus
and 1 hexagon to complete the Newton’s house.

Review & Refresh

Write the name

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 61
______6____: ____00______ :__00________
Answer:
6:00:00

Explanation:
The clock is showing 6 Hours, Zero Minutes and Zero Seconds.

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 62
___8_______: ___30_______: ___00_______
Answer:
8:30:00

Explanation:
The clock is showing 8 Hours, Thirty Minutes and Zero Seconds.

Lesson 13.4 Create More Shapes

Explore and Grow

Use two or more shapes to make the center of the flower. Use more shapes to fill in the rest of the flower.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 63
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 64
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-64
Explanation:
Used trapezoid, rhombus and triangle shapes to make the center of the flower
and used more shapes to fill in the rest of the flower.

Show and Grow

Question 1.
Use Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 65 to make a Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 66. Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 67
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-65
Explanation:
4 quadrants makes a circle as shown in the figure,
Step 1: Take one quadrant place it,
Step 2 : Take one more quadrant and place it makes semi circle,
Step 3 : Place one more quadrant as shown,
Step 4 : Now placing one more quadrant
and joining all together makes a full circle as shown.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Use Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 68 to make a Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 69. Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 70
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-66
Explanation:
4 right angled triangles makes rectangle as shown in the figure,
Step 1: Take one right angled triangle place it,
Step 2 : Take one more right angled triangle and place it
as shown it becomes square
Step 3 : Place one right angled triangle as shown,
Step 4 : Now place one more right angled triangle as shown
now joining all together makes a rectangle full as shown.

Question 3.
Use Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 71 and Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 72 to make a Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 73. Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 74
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-67
Explanation:
4 triangles makes rhombus as shown in the figure,
Step 1: Take one triangle place it,
Step 2 : Take one more triangle and place it
as shown it becomes rhombus
Step 3 : Place one triangle as shown, it becomes trapezoid
Step 4 : Now place one more triangle as shown
now joining all together makes a rhombus full as shown.

Question 4.
Draw the shape you can use 3 times to make a Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 75.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-68
Explanation:
We take 3 quadrants to make a shape as shown in the figure,
Step 1: Take one quadrant place it,
Step 2 : Take one more quadrant and place it makes semi circle,
Step 3 : Place one more quadrant as shown,
and joining all together makes a shape as required.

Question 5.
Draw the shape you can use 4 times to make a Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 76.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-68
Explanation:
We can use triangle 4 times to make a Triangle as
shown in four steps above.
Step 1: Take one triangle place it,
Step 2 : Take one more triangle and place it beside
the first one we get rhombus,
Step 3 : Place one more triangle beside rhombus as shown,
we get trapezoid,
Step 4: Now we place one more triangle on top of
trapezoid after joining all together makes a triangle shape.

Question 6.
DIG DEEPER!
Draw to show two different ways you con join the shapes on the left to make the larger shape.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 77
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-69
Explanation:
First Way
Step 1: We take rectangle as shown
Step 2: We take one right angled triangle and join
Step 3: We take one more right angled triangle and place
with another right angled triangle as shown above we get the larger shape.
Second Way:
Step 1: Here we first place right angled triangle,
Step 2 : Take another right angled triangle and place as shown
beside the previous right angled triangle,
Step 3 : Now we join with a rectangle as shown ,
we get the larger shape.

Think and Grow: Modeling Real Life

Use pattern blocks to complete the puzzle. How many of each block do you use? Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 78
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 79
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-70
Explanation:
As shown above used 2 triangles, 1 square,
1 trapezoid, 3 rhombus and 1 more rhombus pattern
to complete the puzzle.

Show and Grow

Question 7.
Use pattern blocks to complete the puzzle. How many of each block do you use? Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 80
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 81
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-71

Explanation:
As shown above used 5 triangles, 1 square,
2 rhombus, 2 trapezoid and 1 more rhombus pattern
blocks to complete the puzzle.

Create More Shapes Practice 13.4

Question 1.
Use Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 82 to make a larger Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 82. Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 83
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-72

Explanation:
We can use square 4 times to make a Square as
shown in four steps above.
Step 1: Take one  square place it,
Step 2 : Take one more square and place it below
the first one we get rectangle,
Step 3 : Place one more square beside as shown,
Step 4: Now we place one more square as shown
after joining all together makes a square shape.

Question 2.
Use Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 84 to make a Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 85. Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 86
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-73
Explanation:
We can use right angled triangles 4 times to make a Rhombus as
shown in four steps above.
Step 1: Take one right angled triangle place it,
Step 2 : Take one more right angled  triangle and place it beside
the first one as shown
Step 3 : Place one more right angled triangle as shown,
Step 4: Now we place one more right angled triangle
after joining all together makes a rhombus shape.

Question 3.
DIG DEEPER!
Draw to show two ways you can combine the 3 shapes on the left to make the larger shape.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 87
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-74
Explanation:
First Way
Step 1: We take square as shown,
Step 2: We take one rectangle and join with square,
Step 3: We take one more square and place
as shown above we get the larger shape.
Second Way:
Step 1: Here we first place rectangle,
Step 2 : Take square and place as shown,
Step 3 : Now we take one more square and join
as shown in figure, we get the larger shape.

Question 4.
Modeling Real Life
Use pattern blocks to complete the puzzle. How many of each block do you use? Draw to show your work.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 88
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 89
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-75
Explanation:
As shown above used 1 triangle, 2 squares,
3 rhombus, 2 trapezoid and 1 more rhombus pattern
blocks to complete the puzzle.

Review & Refresh

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 90
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-76
17 is less than 19.

Explanation:
As 17 is less than < 19,  we select less than.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 91
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-77
12 is greater than 11.

Explanation:
As 12 is greater than > 11, we select greater than

Lesson 13.5 Take Apart Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Draw lines to take apart each figure.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 92
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-78
Explanation:
1. We draw lines to show two rectangles as
shown in the above figure,
2.  We draw lines to show four squares as
shown in the above figure,
3. We draw lines to show two triangles and one
rectangle as shown in the above figure,
4. We draw lines to show two triangles and two
square as shown in the above figure.

Show and Grow

Draw one line to show the parts.

Question 1.
2 triangles
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 93
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-79
Explanation:
Drawn one line in between rectangle,
as shown we get 2 triangles.

Question 2.
2 triangles
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 94
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-80
Explanation:
Drawn one line in between rectangle,
as shown we get 2 triangles.

Question 3.
2 trapezoids
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 95
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-81
Explanation:
Drawn one line in between trapezoid,
as shown we get 2 trapezoids.

Question 4.
1 triangle and 1 trapezoid
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 96
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-82
Explanation:
Drawn one line in between triangle
as shown we get 1 triangle and  1 trapezoid.

Apply and Grow: Practice

Draw one line to show the parts.

Question 5.
2 triangles
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 97
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-83

Explanation:
Drawn one line in between triangle
as shown we get 2 triangles.

Question 6.
2 squares
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 98
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-84
Explanation:
Drawn one line in between rectangle
as shown we get 2 squares.

Draw two lines to show the parts.

Question 7.
2 triangles and 1 trapezoid
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 99
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-86
Explanation:
Drawn two lines in between rectangle
as shown we get 2 triangles and 1 trapezoid.

Question 8.
2 triangles and 1 rectangle
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 100
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-87

Explanation:
Drawn two lines in between hexagon
as shown we get 2 triangles and 1 rectangle.

Question 9.
MP Reasoning
Show how to use the shapes to make the hexagon.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 101
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-88
Explanation:
In first hexagon shape we made 1 trapezoid and
3 triangles are made as shown in the figure.
In second hexagon shape we made 2 rhombus and
2 triangles as shown in the figure.

Question 10.
MP Reasoning
Show how to use the shapes to make a circle. How many of each shape do you use?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 102
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-89
Explanation:
In the first circle we need 4 quadrants to make a circle,
In second circle we need 2 semi circles to make a circle.

Think and Grow: Modeling Real Life

How many squares can you find on the Four Square court?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 103
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 104
_____5_______ squares
Answer:
We have 5 squares in a Four Square Court.

Explanation:
We are given with a Four Square Court,
in that we have 4 squares and the outer boundary has
one square making in total 5 squares..

Show and Grow

Question 11.
How many squares can you find on the magic square?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 105
_____14_______ squares
Answer:
We have 14 squares on the magic square

Explanation:
We are given the magic square on that we have first 9 squares plus
one in the outer boundary, 4 squares of 4 blocks from the 9 squares.

Take Apart Two-Dimensional Shapes Practice 13.5

Draw one line to show the parts.

Question 1.
2 trapezoids
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 106
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-90

Explanation:
Drawn one line in between Hexagon,
as shown we get 2 trapezoids.

Question 2.
1 rectangle and 1 square
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 107
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-91

Explanation:
Drawn one line in between Rectangle,
as shown we get 1 rectangle and 1 square .

Draw two lines to show the parts.

Question 3.
3 triangles
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 108
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-92

Explanation:
Drawn two lines in between Trapezoid
as shown we get 3 triangles.

Question 4.
1 rectangle and 2 triangles
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 109
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-93

Explanation:
Drawn two lines in between Square
as shown we get 1 rectangle and 2 triangles.

Question 5.
MP Reasoning
Show how to use the shapes to make the Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 110.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 111
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-94

Explanation:
In first rhombus shape we made 1 rhombus and
2 triangles are made as shown in the figure.
In second rhombus shape we made 1 trapezoid and
1 triangle as shown in the figure.

Question 6.
MP Reasoning
Show how to use the shapes to make the hexagon. How many of each shape do you use?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 112
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-95

Explanation:
In first we use 3 rhombus to make a hexagon
as shown in the figure.
In second we use 6 triangles to make a hexagon
as shown in the figure.

Question 7.
Modeling Real Life
How many triangles are in Descartes’s design?

Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-96
Explanation:
In Descartes’s design we have total 5 triangles,
4 inside the triangle and one outer boundary,
Making a total of 5 triangles in Descartes’s design.

Review & Refresh

Question 8.
Circle the three-dimensional shapes. Draw rectangles around the two-dimensional shapes.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 114
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-97
Explanation:
Circled the three -dimensional shapes cube, books and
sphere. Drawn rectangle around the dollar because it is a
two-dimensional shape.

Lesson 13.6 Sort Three-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Sort the Three-Dimensional Shape Cards. Explain how you sorted.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-98

Explanation:
Sort the Shape Cards means we need some shapes,
we take print out shapes(in color) and then cut them out,
or print shapes(black and white) on different colors of paper or card,
cut them out, then mix them up. Or we might like to color them
by our self.  Now we have our three dimensional shapes, let’s sort them by
shape and name. In the above figure we are given with shape name,
now we sort shapes according to their names as shown above.

Show and Grow

Question 1.
Circle the shapes with flat surfaces that are circles.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 115
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-99
Explanation:

Circled the shapes 2 cones, 3 cylinders as they have
flat surfaces that are circles.

Question 2.
Circle the shapes with both flat and curved surfaces.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 116
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-100
Explanation:
Circled the shapes with both flat and curved surfaces
as 2 cones, 2 cubes , 1 cuboid and 2 cylinders.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Circle the shapes with 1 or more flat surfaces.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 117
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-101
Explanation:
Circled the shapes with 1 or more flat surfaces,
as 2 cubes, 1 cone, 1 cuboid and 2 cylinders.

Question 4.
Circle the shapes with a curved surface.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 118
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-102

Explanation:Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-103
We know Cylinder, Cone, Sphere have curved
face so circled 2 cones, 2 spheres and one cylinder
shapes as they have curved surface.

Question 5.
Circle the shapes with only 2 flat surfaces.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 119
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-104

Explanation:
Circled the shapes with only 2 flat surfaces are
2 cylinders as shown in picture above.

Question 6.
MP Structure
Match each shape to its group.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 120
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-105

Explanation:
Matched each shape according to its group as
Cube and Cuboid has only flat surfaces, Cone &
Cylinder have flat and curved surfaces and Sphere
have only a curved surface.

Think and Grow: Modeling Real Life

You need to find an object that has no flat surfaces for a scavenger hunt. Circle the objects you can use.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 121
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-106
Explanation:
Objects that has no flat surfaces for a scavenger hunt are
Big Ball, Cool Drink Tin and Cricket Ball circled them as
shown in the figure above.

Show and Grow

Question 7.
You need to find an object that has only two flat surfaces for a scavenger hunt. Circle the objects you can use.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 122
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-107
Explanation:
Object that has only two flat surfaces for a scavenger hunt are
1 Musical Drum, 1 Log and Colored Cylinder so circled them as
shown in the figure above.

Sort Three-Dimensional Shapes Practice 13.6

Question 1.
Circle the shapes with no flat surface.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 123
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-108
Explanation:
Circled the shapes with no flat surface
as 3 spheres as shown in the figure.

Question 2.
Circle the shapes with flat surfaces that are rectangles.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 124
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-109
Explanation:
Circled the shapes with flat surfaces that are rectangles
as 3 cuboids as shown in the figure above.

Question 3.
Circle the shapes with more than 2 flat surfaces
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 125
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-110
Explanation:
Circled the shapes with more than 2 flat surfaces as
2 cuboids, 1 cube and one cylinder as shown in the figure above.

Question 4.
MP Structure
Match each shape to its group.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 126
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-111

Explanation:
Matched each shape according to its group as
Sphere have no flat surface, Cuboid, Cylinder and
Cube have more than 1 flat surface, Cone have only 1
flat surface.

Question 5.
Modeling Real Life
You need to find an object that has both flat and curved surfaces for a scavenger hunt. Circle the objects you can use.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 127
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-112
Explanation:
Objects that has both flat and curved surfaces for a scavenger hunt
are one cuboid shaped, one cone shaped, one clay, one glass jar,
one glue stick, one tin so circled them as shown in the figure above.

Review & Refresh

Question 6.
30 + 30 = ___60__
Answer:
30 + 30 = 60

Explanation:
Given expression as 30 + 30 we add we get
result as 60.

Question 7.
60 + 20 = ____80__
Answer:
60 + 20 = 80

Explanation:
Given expression as 60 + 20 we add we get
result as 80.

Question 8.
50 + 10 = ___60____
Answer:
50 + 10 = 60

Explanation:
Given expression as 50 + 10 we add we get
result as 60.

Question 9.
30 + 40 = ____70___
Answer:
30 + 40 = 70

Explanation:
Given expression as 30 + 40 we add we get
result as 70.

Lesson 13.7 Describe Three-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Use your materials to build one of the three dimensional shapes shown. Circle the shape you make. How many flat surfaces does your shape have? How many vertices does your shape have?

____6_____ flat surfaces

_____8_____ vertices
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 128
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-113
Explanation:
We have build three dimensional shape of a Cube as shown above,
A cube has 6 flat surfaces as (HEAD, GFBC, ABFE, DCGH, HEFG, ABCD),
A cube has 8 vertices as 8 (A, B, C, D, E, F, G, H).

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 129
__6_______ flat surfaces ____8_____ vertices ____12_____ edges
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-114
Explanation:
A cuboid is a three dimensional shape has 6 flat surfaces,
8 vertices and 12 edges as shown above.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 130
__2______ flat surfaces _____0____ vertices ____0_____ edges
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-115
Explanation:
A cylinder is a three dimensional shape has 2 flat surfaces,
0 vertices and 0 edges as shown above.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 131
___6______ flat surfaces ____8_____ vertices ______12___ edges
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-116
Explanation:
A cuboid three dimensional shape  has 6 flat surfaces,
8 vertices and 12 edges as shown above.

Circle the attributes of the shape.

Question 4.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 132
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-117
Explanation:
Cone is a three dimensional shape,
A cone has 1 flat surfaces, 1 vertices so circled attributes as
1 flat surface.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 133
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-118
Explanation:
Cube is a three dimensional shape,
A cube has 6 flat surfaces , 8 vertices and 12 edges so
circled the attributes as 6 flat surfaces and 12 edges.

Question 6.
I am a three-dimensional shape that has no flat surfaces, no vertices, and no edges. What am I?
_Sphere.___
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-119
Explanation:
A three-dimensional shape that has no flat surfaces,
no vertices, and no edges is a Sphere.

Question 7.
I am a three-dimensional shape that has I flat surface, I vertex, and no edges. What am I?
______Cone__.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-120
Explanation:
A three-dimensional shape that has 1 flat surface,
1 vertex and no edges is Cone.

Question 8.
DIG DEEPER!
Newton buys an item that has 2 more flat surfaces than edges. Which item does he buy?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 134
Answer:
Newton buys Dog Food which has 2 more
flat surfaces than edges.

Explanation:
As in given images we have Dog Food which is in cylinder
shape and has 2 more flat surfaces than edges So Newton
buys Dog Food.

Think and Grow: Modeling Real Life

Circle the object below the table that has 0 flat surfaces. Draw a line through the object above the basketball that has 12 edges.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 135
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-121
Explanation:
Circled the object basket ball below the table that has 0 flat surfaces
and I have drawn a line through the tissue paper box
above the basketball that has 12 edges which is in cuboid shape.

Show and Grow

Question 9.
Circle the object in front of the campers that has more than 2 flat surfaces. Draw a line through the object behind the logs that has I vertex and I flat surface.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 136
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-122

Explanation:
Circled the objects in front of the campers that has more than 2 flat surfaces
are First Aid Box, Dust Bin Box and Logs , drawn a line through the object
Foot Ball behind the logs that has I vertex and I flat surface are tent,
1 light display in cone shape as shown in the image above.

Describe Three-Dimensional Shapes Practice 13.7

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 137
____0_____ flat surfaces ____0_____ vertices ____0___ edges
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-123
0 flat surfaces, 0 vertices and 0 edges.

Explanation:
A sphere has 0 flat surfaces, 0 vertices and 0 edges.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 138
__6___ flat surfaces ____8___ vertices ___12__ edges
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-124
Explanation:
Cube is a three dimensional shape,
A cube has 6 flat surfaces , 8 vertices and 12 edges.

Question 3.
Circle the shape that has the same number of vertices as edges.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 139
Answer:
Cylinder
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-125
Explanation:
Cylinder has the same number of vertices as edges that
is zero. So we circled the shape cylinder.

Question 4.
Circle the shape that has the same number of faces as vertices.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 140
Answer:
Cone
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-126
Explanation:
Cone has the same number of faces as vertices as it has
1 flat surface and 1 vertices so we circled the shape cone.

Circle the attributes of the shape.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 141
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-127
Explanation:
Cylinder has 2 flat surfaces so circled the attributes of it.

Question 6.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 142
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-128
Explanation:
Given Rectangular Prism it is a three – dimensional shape,
with 12 edges so circled the attributes of them as shown above.

Question 7.
DIG DEEPER!
Descartes buys an item that has 2 fewer flat surfaces than vertices.
Which item does he buy?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 143
Answer:
Descartes buy CAT TREATS that has 2 fewer flat surfaces than vertices.

Explanation:
As CAT TREATS is in shape of cuboid shape,
as we know a cuboid has 6 flat surfaces and 8 vertices,
So Descartes buy CAT TREATS which has 2 fewer
flat surfaces than vertices.

Question 8.
Modeling Real Life
Circle the object next to the hat that has 6 square flat surfaces. Draw a line through the object in front of the hat that has 0 edges and 1 vertex.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 144
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-129
Explanation:
Circled the objects next to the hat that has 6 square flat surfaces
are cube object and cuboid object which have 6 flat surfaces,
The objects in front of the hat is paint bucket so drawn a line to
objects that has 0 edges and 1 vertex are traffic cones, one small cone
as shown in the picture above.

Review & Refresh

Question 9.
20 + 18 = ______38_____
Answer:
20 + 18 = 38

Explanation:
Given expression as 20 + 18 we add we get
result as 38.

Question 10.
40 + 25 = ____65______
Answer:
40 + 25 = 65

Explanation:
Given expression as 40 + 25 we add we get
result as 65.

Question 11.
36 + 69 = ___105________
Answer:
36 + 69 = 105

Explanation:
Given expression as 36 + 69 we add we get
result as 105.

Question 12.
9 + 90 = _____99______
Answer:
9 + 90 = 99

Explanation:
Given expression as 9 + 90 we add we get
result as 99.

Question 13.
18 + 70 = _____88______
Answer:
18 + 70 = 88

Explanation:
Given expression as 18 + 70  we add we get
result as 88.

Question 14.
27 + 50 = ____77_______
Answer:
27 + 50 = 77

Explanation:
Given expression as 27 + 50 we add we get
result as 77.

Lesson 13.8 Combine Three-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Which three-dimensional shapes can you make using cubes? Build one of the shapes.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 145
Answer:
Cuboid
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-130
Explanation:
Using cubes we came make three-dimensional shape as cuboid
as shown above.

Show and Grow

Circle the new shape that you can make.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 146
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-131
Explanation:
Given shapes are cube and cone using them we get new shape
cube with cone circled as shown in the picture above.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 147
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-132
Explanation:
Given shapes are cylinder and cuboid using them we get new shape
cylinder with cuboid circled as shown in the picture above.

Apply and Grow: Practice

Circle the new shape that you can make.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 148
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-133
Explanation:
Given shapes are cubes using them we get new shape
as cube on cube circled as shown in the picture above.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 149
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-134
Explanation:
Given shapes are cone and cuboid using them we get new shape
as cone with cuboid circled as shown in the picture above.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 150
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-135
Explanation:
Given shapes are cylinder and cube using them we get new shape
as cylinder with cube circled as shown in the picture above.

Question 6.
DIG DEEPER!
How many cubes do you need in all to make the next shape?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 151
_____9_____ cubes
Answer:
9 cubes are needed to make the next shape

Explanation:
Given in first shape it is 3 cubes, next shape it is 5 cubes,
in 3rd shape it has 7 cubes as it is increasing by two
or  plus two so the next shape will have 7 + 2 = 9 cubes.
Therefore we need 9 cubes to make the next shape.

Think and Grow: Modeling Real Life

You build a wall. It is 5 cubes long and 2 cubes tall.
Your friend builds a wall. It is 4 cubes long and 2 cubes tall.
How many more cubes do you use than your friend?
Draw Pictures:     You                     Friend

Equation:

_____1_____ more cubes
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-136
I used 1 more cube than my friend.

Explanation:
Given I build a wall with 5 cubes long and 2 cubes tall
makes in total 7 blocks and friend builds a wall which has
4 cubes long and 2 cubes tall makes in total of 6 blocks,
So I used one more cube than my friend.

Show and Grow

Question 7.
You build a wall. It is 3 cubes long and 3 cubes tall. Your friend builds a wall.
It is 5 cubes long and 3 cubes tall. How many more cubes does your friend use than you?
Draw Pictures:      You                     Friend

Equation:

____2______ more cubes
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-137
Friend used 2 more cubes than mine.

Explanation:
Given I build a wall with 3 cubes long and 3 cubes tall
makes in total 6 blocks and friend builds a wall which has
5 cubes long and 3 cubes tall makes in total of 8 blocks,
So my friend used two more cubes than me.

Combine Three-Dimensional Shapes Practice 13.8

Circle the new shape that you can make.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 152
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-138
Explanation:
Given shapes are cone and cylinder using them we get new shape
as cone with cylinder circled as shown in the picture above.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 153
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-139
Explanation:
Given shapes are 2 cylinders using them we get new shape
as cylinder with cylinder circled as shown in the picture above.

Question 3.
DIG DEEPER!
How many cubes do you need in all to make the next shape?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 154
______13_______ cubes
Answer:
13 cubes are needed to make the next shape

Explanation:
Given in first shape it is 1 cube, next shape it is 5 cubes,
in 3rd shape it has 9 cubes as it is increasing by four
or  plus four so the next shape will have 9 + 4 = 13 cubes.
Therefore we need 13 cubes to make the next shape.

Question 4.
Modeling Real Life
You build a wall that is 2 cubes long and ‘4 cubes tall. Your friend builds a wall that is 4 cubes long and 3 cubes tall. How many more cubes does your friend use than you?

_____one________ more cubes
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-140
Friend used 1 more cube than mine.

Explanation:
Given I build a wall with 2 cubes long and 4 cubes tall
makes in total 6 blocks and friend builds a wall which has
4 cubes long and 3 cubes tall makes in total of 7 blocks,
So my friend used one more cube than me.

Review & Refresh

Question 5.
Order from shortest to longest.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 155
___black______, __green_______, __yellow_______
Answer:
Order from shortest to longest is black, green, yellow

Explanation:
Given color brushes we sort according to the order as among
three colors green is least small next small is green brush and
the most longest is yellow so order from shortest to longest is
black, green, yellow.

Lesson 13.9 Take Apart Three-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Circle the three-dimensional shapes used to build the castle.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 156
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-141
Cone, Cylinder and Cuboid.

Explanation:
We circled the three-dimensional shapes cone, cylinder and
cuboid which are used to build the castle.

Show and Grow

Circle the shapes that make up the structure.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 157
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-142
One Cylinder and One Cone

Explanation:
As shown we use 1 cylinder and 1 cone three-dimensional
shapes to make up the given structure.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 158
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-143
Two Cylinders

Explanation:
As shown we use 2 cylinders three-dimensional
shape to make up the given structure.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 159
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-144
Six Cubes and One Cylinder

Explanation:
As shown we use 6 cubes and 1 cylinder three-dimensional
shapes to make up the given structure.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 160
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-145
Three Cones, One Cuboid and Two Cylinders

Explanation:
As shown we use 3 cones, 1 cuboid and 2 cylinders
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Apply and Grow: Practice

Circle the shapes that make up the structure.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 161
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-146
Four Cubes, One Cuboid and One Cone

Explanation:
As shown we use 4 cubes, 1 cuboid and 1 cone
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 162
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-147
Four Cubes, Two Cuboids and One Cylinder

Explanation:
As shown we use 4 cubes, 2 cuboid and 1 cylinder
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 163
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-148
Three Cubes, Three Cylinders and One Cone

Explanation:
As shown we use 3 cubes, 3 cylinders and 1 cone
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 164
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-149
Three Cubes, Three Cylinders, Three Cones and One Cuboid

Explanation:
As shown we use 3 cubes, 3 cylinders, 3 cones and 1 cuboid
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Question 9.
MP Reasoning
Which two structures are the same?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 165
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-150
Structure 1 and structure 3 are the same

Explanation:
Structure 1 has six cubes and structure 3 has three cubes with 1 cuboid
both make the same structure, So Structure 1 and  Structure 3 are the same.

Think and Grow: Modeling Real Life

How many of each shape make up the gate?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 166
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-151
6 cubes, 1 rectangular prism, 2 cylinders and 2 cones.

Explanation:
The gate is made up of 6 cubes, 1 rectangular prism,
2 cylinders and 2 cones.

Show and Grow

Question 10.
How many of each shape make up the bridge?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 167
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-152
4 cubes and  7 rectangular prisms

Explanation:
The bridge is made up of 4 cubes and  7 rectangular prisms.

Take Apart Three-Dimensional Shapes Practice 13.9

Circle the shapes that make up the structure.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 168
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-153
Three Cubes

Explanation:
As shown we use 3 cubes three-dimensional shape
to make up the given structure.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 169
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-154
Two Cylinders and Two Cuboids

Explanation:
As shown we use 2 cylinders and 2 cuboids
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 170
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-155
Three Cubes, Two Cylinders and Three Cones

Explanation:
As shown we use 3 cubes , 2 cylinders and 3 cones
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 171
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-156
Two Cubes, One Cylinder, One Cuboid and One Cone

Explanation:
As shown we use 2 cubes , 1 cylinder, 1 Cuboid and 1 cone
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Question 5.
MP Reasoning
Which two structures are the same?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 173
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-157
Structure 2 and structure 3 are the same

Explanation:
Structure 2 has six cubes and 1 cuboid and
structure 3 has three cuboids both make the same structure,
So Structure 2 and  Structure 3 are the same.

Question 6.
Modeling Real Life
How many of each shape make up the castle?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 173
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-158
6 cubes, 5 rectangular prisms, 8 cylinders and 4 cones.

Explanation:
The gate is made up of 6 cubes, 5 rectangular prisms,
8 cylinders and 4 cones.

Review & Refresh

Question 7.
12 + 7 = _____19______
Answer:
12 + 7 = 19

Explanation:
Given expression as 12 + 7 we add we get
result as 19.

Question 8.
42 + 14 = ___56________
Answer:
42 + 14 = 56

Explanation:
Given expression as 42 + 14 we add we get
result as 56.

Question 9.
25 + 32 = _____57______
Answer:
25 + 32 = 57

Explanation:
Given expression as 25 + 32 we add we get
result as 57.

Question 10.
68 + 11 = _____79______
Answer:
68 + 11 = 79

Explanation:
Given expression as 68 + 11 we add we get
result as 79.

Two – and Three – Dimensional Shapes Performance Task

Question 1.
Use the clues to finish the two-dimensional sand castle drawing.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 174

  • The flag on the castle is a closed shape with only 3 straight sides.
  • The handle of the shovel is a closed shape with L-shaped vertices and 4 sides of the same length.
  • The window on the castle is a closed shape with only 6 straight sides.
  • The door on the castle is a closed shape with 4 sides that you can use 2 times to make a square.

Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-159
Explanation:
Used the given clues to finish the two-dimensional sand castle drawing.
* The flag on the castle is a closed shape with only 3 straight sides is
triangle,
* The handle of the shovel is a closed shape with L-shaped vertices and
4 sides of the same length is a square,
* The window on the castle is a closed shape with only 6 straight sides
is a hexagon,
* The door on the castle is a closed shape with 4 sides so used
2 times rectangle to make a square.

Question 2.
You are building a sand castle using these three-dimensional shapes.

  • 4 shapes that have square flat surfaces
  • 5 shapes that have 2 flat surfaces and no vertices
  • 3 shapes that have the same number of flat surfaces as vertices

a. Which shape is missing from the sand castle?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 175
Answer:
Hexagon three-dimensional shape is missing from the sand castle.

Explanation:
We can use Hexagon three-dimensional shape as missing from
the sand castle. We can use for the windows on the castle as a closed shape
with only 6 straight sides.
So hexagon three-dimensional shape is missing from the sand castle.

b. Color a flat surface to show where you would stack the missing shape to
complete the sand castle.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-160
Colored hexagon shape.

Explanation:
Colored a flat surface windows to show where I would stack the missing
shape hexagon to complete the sand castle.

Two – and Three – Dimensional Shapes Chapter Practice

Sort Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 13.1

Question 1.
Circle the closed shapes with only 3 straight sides.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 176
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-161
Explanation:
In the above given figures we have closed shapes
with only 3 straight sides. so I have circled them.
2 are triangles, one triangle with orange color, one right angle triangle
with blue color these are triangles with closed shapes with only 3 straight sides.

Question 2.
MP Structure
Draw 2 different two-dimensional shapes that have 1 or more L-shaped vertices.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-162
Square and Rectangle

Explanation:
Drawn 2 different two-dimensional shapes one is Square and
other is Rectangle that have 1 or more L-shaped vertices as shown in
the picture above.

Describe Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 13.2

Circle the attributes of the shape.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 177
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-163

Explanation:
Hexagon has 6 straight sides of the
same length, its closed shape so
circled the attributes of the shape.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 178
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-164
Explanation:
Rhombus shape has 4 straight sides of the
same length and 4 vertices, so
circled the attributes of the shape.

Combine Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 13.3

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 179
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-165

Explanation:
6 triangles make a hexagon as shown in the figure.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 180
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-166
Explanation:
3 Triangles make a Trapezoid.

Create More Shapes Homework & Practice 13.4

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 181
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-167
Explanation:
We can use right angled triangles 4 times to make a Rectangle as
shown in four steps above.
Step 1: Take one right angled triangle place it,
Step 2 : Take one more right angled  triangle and place it beside
the first one as shown,
Step 3 : Place one more right angled triangle as shown,
Step 4: Now we place one more right angled triangle
after joining all together makes a Rectangle shape.

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 182
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-168
Explanation:
We can use 2 times of quadrants and 2 squares to make the given
shape as shown in four steps above.
Step 1: Take one quadrants place it,
Step 2 : Take one more quadrants and place it beside
the first one as shown,
Step 3 : Place one square as shown,
Step 4: Now we place one more square beside the previous one
after joining all together makes a required shape as shown.

Take Apart Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 13.5

Draw two lines to show the parts.

Question 9.
1 square and 2 triangles
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 183
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-169
1 square and 2 triangles

Explanation:
Drawn one line in between rectangle
as shown we get 2 squares in one square
we draw one more line as shown we get 2 triangles
we get now 1 square and 2 triangles.

Question 10.
2 triangles and 1 square
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 184
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-170
2 triangles and 1 square

Explanation:
Drawn one line in between trapezoid
as shown we get 1 right angled triangle and
we draw one more line as shown we get 1 more
right angled triangle and center we get a square
we get now 2 right angled triangles and 1 square.

Sort Three-Dimensional Shapes Homework & Practice 13.6

Question 11.
Circle the shapes with flat surfaces that are all squares.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 185
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-171
Explanation:
Circled the shapes with flat surfaces that are all squares are
2 cubes and 2 cuboids as shown in the figure above.

Question 12.
Modeling Real Life
You need to find an object that has only flat surfaces for a scavenger hunt. Circle the objects you can use.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 186
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-172
Explanation:
Objects that has only flat surfaces for a scavenger hunt are
Box and  Match Box so circled them as shown in the figure above.

Describe Three-Dimensional Shapes Homework & Practice 13.7

Circle the attributes of the shape.

Question 13.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 187
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-173
Explanation:
Given Rectangular Prism shape it has 6 flat surfaces,
with 12 edges so circled the attributes of them as shown above.

Question 14.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 188
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-174
Explanation:
Given Sphere shape it has 0 flat surfaces,
with 0 edges so circled the attributes of them as shown above.

Combine Three-Dimensional Shapes Homework &
Practice 13.8

Question 15.
Circle the new shape that you can make.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 189
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-175
Explanation:
Given shapes are 1 cylinder and 1 cube using them we get new shape
as cylinder with cube so circled it as shown in the picture above.

Take Apart Three-Dimensional Shapes Homework & Practice 13.9

Question 16.
Circle the shapes that make up the structure.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 13 Two-and Three-Dimensional Shapes 190
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-13-Two-and-Three-Dimensional-Shapes-176

Explanation:
As shown we use 6 cubes, 1 cylinder and 2 cuboids
three-dimensional shapes to make up the given structure.

Leave a Comment

Scroll to Top