Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths

Big Ideas Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Measure and Compare Lengths answer key is useful for scholars who are preparing for various types of examinations and can download this pdf for free of cost. In this chapter, each and every question was explained in detail which helps students to understand easily. Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths explains different types of questions on Measuring and comparing lengths.

Big Ideas Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Measure and Compare Lengths

In this chapter, we can see different topics on Measuring and Comparing, Order Objects by Length, Compare Lengths Indirectly, Measure Lengths, Measure More Lengths, Solve Compare Problems Involving Length, etc. Those topics were being set up by the mathematical professionals as indicated by the most recent release. Look down this page to get the answers to all the inquiries. Click on the links to look at the subjects shrouded in this chapter Measuring and comparing lengths.

Lesson 1 Order Objects by Length

Lesson 2 Compare Lengths Indirectly

Lesson 3 Measure Lengths

Lesson 4 Measure More Lengths

Lesson 5 Solve Compare Problems Involving Length

Performance Task

Measure and Compare Lengths Vocabulary

Organize It

Review Words:
longer
shorter

Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 1
Answer:
The first image longer and the second image is shorter.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-1

Define It

Use your vocabulary cards to identify the words. Find each word in the word search.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 2
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-2

Lesson 10.1 Order Objects by Length

Explore and Grow

Draw an object that is shorter than the pencil and longer than the crayon.

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 3

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-5
Chalk is smaller than crayon.

Show and Grow

Question 1.
Order from longest to shortest.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 5
_____________, _____________, _____________
Answer:
Purple, Pink, Blue.

Explanation:
In the above image, the purple color tube is the longest after that the pink color tube is the longest, and the blue color tube is the shortest.

Question 2.
Order from shortest to longest.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 6
_____________, _____________, _____________
Answer:
Yellow, Green, Black.

Explanation:
In the above image, the yellow brush is the longest, and then the green brush is the longest. The black brush is the shortest.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Order from longest to shortest.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 7
_____________, _____________, _____________
Answer:
Purple crayon, Red crayon, Green crayon.

Explanation:
In the above image, the Purple crayon is the longest, and then the red crayon is the longest. The green crayon is the shortest.

Question 4.
Order from shortest to longest.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 8
_____________, _____________, _____________
Answer:
The order from shortest to longest is, Pink is the shortest, green is the largest, and blue is the longest.

Explanation:
In the above image, we can see that the order from shortest to longest is, Pink is the shortest, green is the largest, and blue is the longest.

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Your friend ordered from shortest to longest. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 9
  Yellow   ,          green  ,           red   
Answer:
No, my friend is not correct.

Explanation:
No, my friend is not correct. He represented the order from longest to shortest. In the above image, the red chill is the shortest, and the green chili is the longest. The black brush is the shortest.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your yarn is longer than Newton’s. Descartes’s is longer than Newton’s and shorter than yours. Who has the longest yarn?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 10
Draw a picture:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 11
Who has the longest yarn?
You             Newton      Descartes
Answer:
My yarn is the longest yarn.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-img-1
As my yarn is longer than Newton’s and Descartes’s is longer than Newton’s and shorter than mine. So the longest yarn is mine, and the largest yarn is Descartes. The shortest yarn is Newton’s.

Show and Grow

Question 6.
Descartes’s pencil is shorter than Newton’s. Yours is shorter than Newton’s and longer than Descartes’s. Who has the shortest pencil?
Draw a picture:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 12
Who has the shortest pencil?
Descartes        Newton           You
Answer: Your pencil is shorted among the three.

Order Objects by Length Practice 10.1

Order from longest to shortest.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 13
_____________, _____________, _____________
Answer:
The order of the bats from longest to the shortest is
Bat 2, Bat 1, Bat 3.

Explanation:
In the above image, we can see the longest bat is bat 2 and then the largest bat is bat 1. The shortest bat is bat 3.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 14
_____________, _____________, _____________
Answer:
The order of the colors from longest to shortest is
Gold, Blue, Red.

Explanation:
In the above image, we can see that the longest color is gold and then the largest color is blue. The shortest color is red.

Question 3.
Order from shortest to longest.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 15
_____________, _____________, _____________
Answer:
The order from shortest to longest is
Vine 3, Vine 1, Vine 2.

Explanation:
In the above image, we can see that the shortest vine is vine 3 after that the largest vine is vine 1 and the longest vine is Vine 2.

Question 4.
DIG DEEPER!
Use the clues to match. The red pencil is longer than the yellow pencil. The shortest pencil is blue.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 16
Answer:
The order from shortest to longest is
Blue pencil, Yellow pencil, Red pencil.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-16
As by the given clue, the Blue pencil is the shortest pencil, the Yellow pencil is the largest pencil, and the Red pencil is the longest pencil.

Question 5.
Modeling Real Life
Your jump rope is longer than Newton’s. Descartes’s is longer than Newton’s and shorter than yours. Who has the longest jump rope?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 17
Who has the longest jump rope?
You           Newton        Descartes
Answer:
My rope is the longest jump rope.

Explanation:
As my jump rope is longer than Newton’s and Descartes’s jump rope longer than Newton’s and Newton’s jump rope is shorter than yours. So my jump rope is Longer, Newton’s jump rope is the Largest, and the shortest rope is Descartes.

Review & Refresh

Compare.

Question 6.
25 ○ 52
Answer:
25 > 52.

Explanation:
Given that to compare 25 and 52. So we can see that 52 is greater than 25.

Question 7.
41 ○ 44
Answer:
41 > 44.

Explanation:
Given that to compare 41 and 44. So we can see that 44 is greater than 41.

Lesson 10.2 Compare Lengths Indirectly

Explore and Grow

Use string to compare the keys. Which key is longer?
How do you know?

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 18

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 19
Answer:
Key 1 is longer than Key 2.

Explanation:
In the above image, we can see that key 1 is longer than key 2.

Show and Grow

Question 1.
Circle the longer object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 20
Answer:
The Pen is longer than Eraser.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-20
In the above image, we can see that the Pen is longer than the Easer.

Question 2.
Draw a line through the shorter object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 21
Answer:

Explanation:

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Draw a line through the shorter object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 22
Answer:
Object 2 is shorter than object 1.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-22
In the above image, we can see that object two is shorter than object 1.

Question 4.
Circle the longer object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 23
Answer:
The spoon is longer than the brush.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-23
We can see in the above image, that the spoon is longer than the brush. So we will round off the spoon.

Question 5.
DIG DEEPER
Which object is longer? Explain.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 24
Answer:
The book’s shelf is longer than the key.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-24
As we can see in the above image, that the books shelf is longer than the key. So we will circle the books shelf.

Think and Grow: Modeling Real Life

A green crayon is shorter than a blue crayon. The blue crayon is shorter than a yellow crayon. Is the green crayon longer than or shorter than the yellow crayon?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 25
Draw a picture:
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 26
Longer              Shorter
Answer:
The green crayon is shorter than the yellow crayon.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-img-1-1
Given that green crayon is shorter than blue crayon, and blue crayon is shorter than yellow crayon. So green crayon is shorter than yellow crayon.

Show and Grow

Question 6.
A yellow ribbon is longer than a pink ribbon. The pink ribbon is longer than a blue ribbon. Is the yellow ribbon longer than or shorter than the blue ribbon?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 27
Draw a picture:
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 28
Longer            Shorter
Answer:
The Yellow ribbon is longer than the blue ribbon.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths- img 2
Given that yellow ribbon is longer than pink ribbon, and the pink ribbon is longer than a blue ribbon. So yellow ribbon is longer than the blue ribbon.

Compare Lengths Indirectly Practice 10.2

Question 1.
Circle the longer object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 29
Answer:
Object 1 is longer than object 2.

Explanation:
In the above image, we can see that object one is longer than image two. So we will circle object one.

Question 2.
Draw a line through the shorter object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 30
Answer:
Object two is shorter than object one.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-30
In the above image, we can see that object two is shorter than object one. So we will circle object two.

Question 3.
DIG DEEPER
Use the clues to match.
The blue string is longer than the orange string.
The purple string is shorter than the orange string.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 31
Answer:
The order of the strings from longest to shortest is
Blue string, Orange string, Purple string.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-31
Given that the blue string is longer than the orange string, and the purple string is shorter than the orange string.
So the order of the strings is the blue string is longer, the orange string is the largest and the purple string is the shortest.

Question 4.
Modeling Real Life
A kayak is shorter than a canoe. The canoe is shorter than a paddle board. Is the kayak longer than or shorter than the paddle board?

Longer             Shorter
Answer:
The Kayak is shorter than the paddle board.

Explanation:
Given that the Kayak is shorter than a canoe, and the canoe is shorter than a paddle board. So the Kayak is shorter than the paddle board.

Review & Refresh

Question 5.
Circle the objects that have capacity as an attribute.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 32
Answer:
The objects which have the capacity to store are circled in the below image.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-32
The circled items have the capacity to store. As we can see that the lid jar is used to store any items, and chalk box is used to store chalk pieces, and glass is used to store water or any liquids, and a glue bottle is used to store glue. So these items have the capacity to store. And the remaining things do not have that much capacity to store.

Lesson 10.3 Measure Lengths

Explore and Grow

Find and measure the objects shown in your classroom.

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 33

Answer:
The length of the table is about two colored red tiles.

Explanation:
The table is measured by using the colored red tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the table is two colored red tiles, which means two units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 34

Answer:
The length of the pencil is about one tile.

Explanation:
The pencil is measured by using the colored red tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the pencil is one colored red tile, which means one unit. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Show and Grow

Measure

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 35

about ___________ color tile
Answer:
The length of the object is about one tile.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about one colored tile, which means one unit. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 36

about ___________ color tile

Answer:
The length of the object is about five colored tiles.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about five colored tiles, which means five units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Apply and Grow: Practice

Measure

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 37

about ___________ color tile
Answer:
The length of the object is about four colored tiles.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about four colored tiles, which means four units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Question 4.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 38

about ___________ color tile
Answer:
The length of the object is about three colored tiles.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about three colored tiles, which means three units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Question 5.
MP Precision
Which picture shows the correct way to measure the straw?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 39
Answer:
The red color tiles are the correct way to measure the straw.

Explanation:
In the above image, we can see that the correct way to measure the straw is the red color tiles.

Think and Grow: Modeling Real Life

Will the scissors fit inside a pencil case that is 7 color tiles long?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 40
Circle:      Yes     No
Tell how you know:
Answer:
Yes, the scissors can fit inside a pencil case that is 7 color tiles long.

Explanation:
Yes, the scissors can fit inside a pencil case. As the length of the scissors is four colored tiles. As the scissors are measured by using the colored tile. And each tile is equal to one unit. So the length of the scissors is about four colored tiles, which means four units. And the pencil case is 7 colored tiles long. So the scissors can fit. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Show and Grow

Question 6.
Will the cell phone fit inside a case that is 5 color tiles long?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 41
Circle:     Yes     No
Tell how you know:
Answer:
No, the cell phone cannot fit inside a case of 5 color tiles long.

Explanation:
No, the cell phone cannot fit inside a case of 5 color tiles long. As the length of the cell phone is six colored tiles. And the cell phone is measured by using the colored tile. And each tile is equal to one unit. So the length of the cell phone is about six colored tiles, which means six units. And cannot fit inside 5 colored tiles long. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Measure Lengths Practice 10.3

Measure.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 42
about ___________ color tile
Answer:
The length of the object is about four colored tiles.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about four colored tiles, which means four units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 43
about ___________ color tile
Answer:
The length of the object is about two colored tiles.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about two colored tiles, which means two units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 44
about ___________ color tile
Answer:
The length of the glue stick is about three colored tiles.

Explanation:
The glue stick is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the glue stick is about three colored tiles, which means three units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Question 4.
MP Reasoning
The green yarn is about 3 color tiles long. How long is the blue yarn?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 45
about ___________ color tile
Answer:
The length of the blue yarn is about six color tiles.

Explanation:
Given that the length of the green yarn is three color tiles long, so we should find the length of the blue yarn. To measure the length of the blue yarn, we will take the colored tiles without gaps or any overlaps between them. As each tile is equal to one unit. So the length of the blue yarn is about six colored tiles, which means six units.

Question 5.
Modeling Real Life
Will the gift card fit inside an envelope that is 8 color tiles long?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 46
Circle:      Yes      No
Tell how you know:
Answer:
Yes, the gift can fit inside an envelope that is 8 color tiles long.

Explanation:
Yes, the gif card can fit inside an envelope that is 8 color tiles long. As the length of the gift card is four colored tiles. And the gift card is measured by using the colored tile. And each tile is equal to one unit. So the length of the gift is about four colored tiles, which means four units. And the envelope is 8 colored tiles long. So the gift card can fit. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Review & Refresh

Question 6.
Complete the fact family.
7 + 3 = _________                                     __________ – 3 = 7
_________ + _________ = _________             _________ – 7 = _________
Answer:
7 + 3 is 10,
3 + 7 is 10
10 – 3 is 7,
10 –  7 is 3.

Explanation:
As a fact family represents a group of math facts, equations, which are created by using the same set of digits. This fact family defines the relation between the three numbers which are involved. In addition or subtraction in a fact family, there will be four addition and subtractions will be created using these three numbers. So
7 + 3 is 10,
3 + 7 is 10
10 – 3 is 7,
10 –  7 is 3.

Lesson 10.4 Measure More Lengths

Explore and Grow

Find and measure the objects shown in your classroom two ways. What do you notice?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 47

Answer:
The length of the table is about two colored red tiles and the length of the table which is measured using a paper clip is one paper clip.

Explanation:
The table is measured by using the colored red tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the table is two colored red tiles, which means two units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the table with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the table using the paper clip is one paper clip, which means one unit. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the table will be two color tiles. And if we take a paper clip then the length of the table will be one paper clip. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 48
Answer:
The length of the pencil is about two colored red tiles and the length of the pencil which is measured using a paper clip is one paper clip.

Explanation:
The pencil is measured by using the colored red tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the table is two colored red tiles, which means two units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the table with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the pencil using the paper clip is one paper clip, which means one unit. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the table will be two color tiles. And if we take a paper clip then the length of the pencil will be one paper clip. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Show and Grow

Measure

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 49
about __________ color tiles about __________ paper clips
Answer:
The length of the brush is about four colored tiles and the length of the brush which is measured using a paper clip is two paper clips.

Explanation:
The brush is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the table is two colored tiles, which means two units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the brush with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the brush using the paper clip is one paper clip, which means one unit. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the table will be two color tiles. And if we take a paper clip then the length of the brush will be one paper clip. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 50
about __________ color tiles about __________ paper clips
Answer:
The length of the skating board is about two colored tiles and the length of the pencil which is measured using a paper clip is one paper clip.

Explanation:
The skating board is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the table is two colored tiles, which means two units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the skating board with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the skating board using the paper clip is one paper clip, which means one unit. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the skating board will be two color tiles. And if we take a paper clip then the length of the pencil will be one paper clip. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Apply and Grow: Practice

Measure.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 51
about __________ color tiles about __________ paper clips
Answer:
The length of the object is about six colored tiles and the length of the pencil which is measured using a paper clip is three paper clips.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is six colored tiles, which means six units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the table with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the object using the paper clip is three paper clips, which means three units. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the object will be six color tiles. And if we take a paper clip then the length of the pencil will be three paper clips. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 52
about __________ color tiles about __________ paper clips
Answer:

The length of the sunscreen lotion bottle is about four colored tiles and the length of the sunscreen lotion bottle which is measured using a paper clip is two paper clips.

Explanation:
The sunscreen lotion bottle is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the sunscreen lotion bottle is four colored tiles, which means four units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the sunscreen lotion bottle with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the sunscreen lotion bottle using the paper clip is two paper clips, which means two units. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the sunscreen lotion bottle will be four color tiles. And if we take a paper clip then the length of the sunscreen lotion bottle will be two paper clips. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the pencil is more paper clips long than color tiles. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 53
Answer:
No, my friend is not correct.

Explanation:
No, my friend is not correct. As we can see from the above problems that while measuring with the paper clip we need fewer paper clips than the color tiles. And the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip. So my friend is not correct.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your guitar is 33 color tiles long. Is your guitar more than or less than 33 paper clips long?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 54
Circle:      more than 33         less than 33
Tell how you know:
Answer:
My guitar will be less than 33 paper clips.

Explanation:
My guitar will be less than 33 paper clips. As we can see from the above problems that while measuring with the paper clip we need fewer paper clips than the color tiles. And the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip. So there will be fewer paper clips than the color tiles.

Show and Grow

Question 6.
Your mailbox is 11 paper clips long. Is your mailbox more than or less than 11 color tiles long?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 55
Circle:       more than 11         less than 11
Tell how you know:
Answer:
My mailbox will have more than 11 color tiles long.

Explanation:
My mailbox will have more than 11 color tiles. As we can see from the above problems that while measuring with the paper clip we need fewer paper clips than the color tiles. And the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip. So there will be more color tiles than the paper clips.

Measure More Lengths Practice 10.4

Measure

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 56
about __________ color tiles about __________ paper clips
Answer:
The length of the rocket is about six colored tiles and the length of the pencil which is measured using a paper clip is three paper clips.

Explanation:
The rocket is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the rocket is six colored tiles, which means six units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the rocket with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the rocket using the paper clip is three paper clips, which means three units. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the rocket will be six color tiles. And if we take a paper clip then the length of the pencil will be three paper clips. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Question 2.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the marker is more color tiles long than paper clips. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 57
Answer:
Yes, the marker has more color tiles long than paper clips. So my friend is correct.

Explanation:
Yes, the marker has more color tiles long than paper clips. As we can see from the above problems that while measuring with the paper clip we need fewer paper clips than the color tiles. And the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip. So there will be more color tiles than the paper clips for the marker. So my friend is correct.

Question 3.
Modeling Real Life
Your folder is 15 color tiles long. Is your folder more than or less than 15 paper clips long?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 58
Circle:       more than 15         less than 15
Tell how you know:

Answer:
My folder will be less than 15 paper clips.

Explanation:
My folder will be less than 15 paper clips. As we can see from the above problems that while measuring with the paper clip we need fewer paper clips than the color tiles. And the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip. So there will be fewer than 15 paper clips than the color tiles for my folder.

Review & Refresh

Question 4.
8 tigers swim.
5 tigers leave.
How many tigers are left?
___________ – ___________ = ___________ tigers
Answer:
the number of tigers left is
8 – 5= 3 tigers.

Explanation:
The number of tigers swim is 8 and the number of tigers which leave is 5 tigers. So the number of tigers left is
8 – 5= 3 tigers.

Question 5.
You have 6 pencils.
You lose 2 pencils.
How many pencils are left?
___________ – ___________ = ___________ pencils
Answer:
the remaining pencils are
6 – 2= 4 pencils.

Explanation:
The number of pencils I have is 6 pencils, and the number of pencils lost is 2 pencils. So the remaining pencils are
6 – 2= 4 pencils.

Lesson 10.5 Solve Compare Problems Involving Length

Explore and Grow

Draw a line that is 2 color tiles longer than the pencil.

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 59

Draw a line that is 2 color tiles shorter than the pencil.

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 59
Answer:

Show and Grow

Question 1.
Your lunch box is 6 paper clips long. Your friend’s is 3 paper clips long. How many paper clips longer is your lunch box?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 60
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 61
__________ paper clips
Answer:
My lunch box is three paper clips longer than my friend’s and my friend’s lunch box is three times shorter than my friend’s lunch box.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-84-1
Given that my lunch box is six paper clips long and my friend’s lunch box is three paper clips long. So there will be three paper clips longer than my friend’s. And my friend’s lunch box is three paper clips shorter than my lunch box.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Your scarf is 10 paper clips long. Your friend’s is 7 paper clips long. How many paper clips longer is your scarf?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 62
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 63
Answer:
Myscarf is three paper clips longer than my friend’s and my friend’s scarf is three times shorter than my friend’s scarf.

Eplanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-84-2
Given that my scarf is ten paper clips long and my friend’s scarf is seven paper clips long. So there will be three paper clips longer than my friend’s. And my friend’s scarf is three paper clips shorter than my scarf.

Question 3.
Your marker is 6 color tiles long. Your friend’s is 7 color tiles long. How many tiles shorter is your marker?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 64
Answer:
My marker is one tile shorter than my friend’s marker.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-64
Given that my marker is 6 color tiles long and my friend’s marker is 7 color tiles. So my marker is 7 – 6 which is one color tile shorter than my friend’s. And my friend’s marker is one color tile longer than mine.

Question 4.
MP Reasoning
Your pencil is 4 color tiles long. Your
friend’s is 2 color tiles long. Complete the sentences.

Your pencil is ________ color tiles ________ than your friend’s.
Your friend’s pencil is ________ color tiles ________ than yours.
Answer:
Your pencil is two color tiles longer than your friend’s.
Your friend’s pencil is two color tiles shorter than yours.

Explanation:
Given that my pencil is 4 color tiles long and my friend’s pencil is 2 color tiles. So my pencil is 4 – 2 which is two color tiles longer than my friend’s. And my friend’s pencil is two color tiles shorter than mine.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your friend’s paper chain is 6 paper clips shorter than yours. Your chain is 12 paper clips long. How long is your friend’s?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 65
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 66
Equation:

____________ paper clips long
Answer:
My paper chain is six color tiles longer than my friend’s.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-66
Given that my paper chain is 12 color tiles long and my friend’s paper chain is 6 color tiles. So my paper chain is 12 – 6 which is six color tile shorter than my friend’s. And my friend’s paper chain is six color tile longer than mine.

Show and Grow

Question 5.
Your paper airplane is 9 color tiles shorter than your friend’s. Your friend’s paper airplane is 16 color tiles long. How long is yours?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 67
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 68
Answer:
Equation:

____________ color titles long
Answer:
My airplane is seven color tiles longer than my friend.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-68
Given that my airplane is 9 color tiles long and my friend’s airplane is 16 color tiles. So my marker is 16 – 9 which is seven color tile shorter than my friend’s. And my friend’s airplane is seven color tile longer than mine.

Solve Compare Problems Involving Length Practice 10.5

Question 1.
Your backpack is 15 paper clips long. Your friend’s is 12 paper clips long. How many paper clips longer is your backpack?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 69
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 70
Answer:
Three paper clips longer than my friend’s

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-61
Given that my backpack is 15 paper clips long and my friend’s backpack is 12 paper clips long. So there will be three paper clips longer than my friend’s.

Question 2.
MP Reasoning
Your baseball miff is 8 paper clips long. Your friend’s is 7 paper clips long. Complete the sentences.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 71
Your friend’s baseball mitt is ________ paper clip _________ than yours.
Your baseball mitt is _________ paper clip _________ than your friends.
Answer:
Your friend’s baseball mitt is 1 paper clip shorter than yours.
Your baseball mitt is 1 paper clip longer than your friends.

Explanation:
Given that my baseball miff is 8 paper clips long and my friend’s baseball miff is 7 paper clips. So my baseball miff is 8 – 7 which is 1 paper clip longer than my friend’s. And my friend’s baseball miff is 1 paper clip shorter than mine.

Question 3.
Modeling Real Life
Your desk is 7 paper clips longer than your friend’s. Your friend’s desk is 14 paper clips long. How long is yours?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 72
___________ paper clips long
Answer:
7 paper clips long.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-61-1
As my desk is 7 paper clips longer than my friend’s and my friend’s desk is 14 paper clips long. So my desk will be 14 – 7= 7 paper clips long.

Review & Refresh

Use the picture to complete the number bond.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 73
Answer:
By number bond, the total number of flowers is 5 + 3= 8 flowers.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-73
This number bond explains to us how the numbers are joined together and how they break down into a certain number of parts. In the above image, we can see that there are five yellow flowers and three red flowers. By number bond, we will add all the flowers. So the total number of flowers is 5 + 3= 8 flowers. Now they break down by five yellow flowers in one circle and three red flowers in another circle.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 74
Answer:
By number bond, the total number of cans is 3 + 3= 8 cans.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-74

This number bond explains to us how the numbers are joined together and how they break down into a certain number of parts. In the above image, we can see that there are three green cans and three red cans. By number bond, we will add all the cans. So the total number of cans is 3 + 3= 6 flowers. Now they break down by three green cans in one circle and three red cans in another circle.

Measure and Compare Lengths Performance Task

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 75

Question 1.
Use a piece of string to compare the routes from your house to the library, the post office, and the school.Order the routes from shortest to longest.
____________, ____________, ____________
Answer:
The order from shortest to longest is the post office, the library, and the school.

Explanation:
The route from my house to the library is three meters and the route from my house to the post office is two meters and the route from my house to the school is four meters. So the order from shortest to longest is the post office, the library, and the school.

Question 2.
Use a piece of string to measure the different routes from your house to your friend’s house. Color the route you would use to ride your bike to your friend’s house.
Answer:

Question 3.
a. The bakery is farther from your house than the pool. The park is closer to your house than the pool. Which place is closest to your house?
Park             Bakery              Pool
Answer:

b. Label the park, bakery, and pool on the map.
Answer:

Measure and Compare Lengths Chapter Practice

Order Objects by Length Homework & Practice 10.1

Question 1.
Order from longest to shortest.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 76
____________, _____________, ______________
Answer:
The order from longest to shortest is
Shark, Lobster, Fish.

Explanation:
In the above image, the longest is the shark, the largest is the lobster and the shortest is the fish.

Question 2.
MP Problem Solving
A green snake is shorter than a black snake. A brown snake is shorter than a black snake. Which snake is the longest?
green        block         brown
Answer:
The black snake is the longest.

Explanation:
Given that a green snake is shorter than a black snake and a brown snake is shorter than a black snake. So the longest snake is a black snake.

Compare Lengths Indirectly Homework & Practice 10.2

Question 3.
Circle the longer object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 77
Answer:
We will circle the second image.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-77
In the above image, the longest object is the second image. So we will circle the second image.

Question 4.
Circle the longer Object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 78
Answer:
We will circle the second image.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-78
In the above image, the longest object is the second image. So we will circle the second image.

Question 5.
Draw a line through the shorter object.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 79
Answer:
The first image is the shorter image.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-79
In the above image, the shorter object is the first image. So we will circle the first image.

Measure Lengths Homework & Practice 10.3

Measure

Question 6.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 80
about ___________ color tiles
Answer:
The length of the object is about four colored tiles.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about four colored tiles, which means four units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Question 7.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 81
about ___________ color tiles
Answer:
The length of the object is about five colored tiles.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is about five colored tiles, which means five units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them.

Measure More Lengths Homework & Practice 10.4

Measure

Question 8.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 82
about ___________ color tiles
about ___________ paper clips
Answer:
The length of the object is about four colored tiles and the length of the object which is measured using a paper clip is two paper clips.

Explanation:
The object is measured by using the colored tile. As each tile is equal to one unit. So the length of the object is four colored tiles, which means four units. We must take each tile without gaps or any overlaps between them. And to measure the object with the paper clip, we will place the paper clip without gaps or overlaps between them. And each paper clip is equal to about one unit. So the length of the object using the paper clip is two paper clips, which means two units. We have noticed that if we take a colored tile, then the length of the object will be four color tiles. And if we take a paper clip then the length of the pencil will be two paper clips. So the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip.

Question 9.
Modeling Real Life
Your hockey stick is 18 paper clips long. Is your hockey stick more than or less than 18 color tiles long?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 83
Circle: more than 18 less than 18
Tell how you know:
Answer:
My hockey stick has more than 18 color tiles.

Explanation:
My hockey stick has more than 18 color tiles. As we can see from the above problems that while measuring with the paper clip we need fewer paper clips than the color tiles. And the length is doubled while measuring with color tile than the paper clip. So there will be more than 18 color tiles than the paper clips for the hockey stick.

Solve Compare Problems Involving Length Homework & Practice 10.5

Question 10.
Your water bottle is 5 paper clips long. Your Friend’s is 4 paper clips long. How many paper clips longer is your water bottle?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 84
Answer:
One paper clip long.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-84
Given that my water bottle is 5 paper clips long and my friend’s water bottle is 4 paper clips long. So there will be one paper clip longer than my friend’s.

Question 11.
Your bookshelf is 19 color tiles long. Your friend’s is 15 color tiles long. How many tiles longer is your bookshelf?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 85
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths 86
Answer:
My bookshelf is four tiles longer.

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-1st-Grade-1-Chapter-10-Measure-and-Compare-Lengths-86
Given that my bookshelf is 19 paper clips long and my friend’s bookshelf is 15 paper clips long. So there will be four paper clips longer than my friend’s.

Question 12.
MP Reasoning
Your pencil is 6 color tiles long. Your friend’s is 3 color tiles long. Complete the sentences.

Your pencil is ____________ color tiles ____________ than your friend’s.
Your friend’s pencil is ____________ color tiles ____________ than yours.
Answer:
Your pencil is three color tiles longer than your friend’s.
Your friend’s pencil is three color tiles shorter than yours.

Explanation:
As my pencil is six color tiles long, and my friend’s pencil is three color tiles long. So my pencil will be three color tiles longer than my friend’s pencil. And my friend’s pencil is three color tiles shorter than my pencil.

Conclusion:

Hope the information prevailed in the Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 10 Measure and Compare Lengths is helpful for you. If you have any doubts regarding the solutions please post the comments in the below-mentioned comment box. Share this pdf link and help them to overcome the difficulties in maths.

Leave a Comment

Scroll to Top