Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations

Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition and Subtraction Situations

Addition and Subtraction Situations Vocabulary

Oraganize it

Use the review words to complete the graphic organizer

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 1
Answer:
GIVEN:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 1
LABELLING:

Define it

Use your vocabulary cards to match.

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 2
Answer:
GIVEN:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 2

EXPLANATION:
MATCHING :

Lesson 1.1 Addition: Add To

Explore and Grow

Use linking cubes to model the story.

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 1
Answer:
GIVEN:
Number of bears = 4
Number of more bears added  = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of bears = Number of bears  + Number of more bears added
=4 + 2 =6

Hence, Total number of bears = 6.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 2
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 3
Addition equation: __________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of cats = 5
Number of more cats added = 1
EXPLANATION:
ADDITION:
Total Number of cats = Number of cats  + Number of more cats added
=5 + 1 = 6

Hence, total number of cats = 6.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 4
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 5
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of crabs = 3
Number of crabs added more = 6
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of crabs = Number of crabs + Number of crabs added more
=3 + 6 = 9

Hence, Total number of crabs = 9.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 6
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 7
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of pigs = 8
Number of pigs added more = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of pigs = Number of pigs + Number of pigs added more
=8 + 2 = 10

Hence, Total number of pigs = 10.

Question 4.
DIG DEEPER!
Complete the picture and the story.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 8
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 9
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of owls in the picture = 3
Number of owls added more = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of owls in the picture = Number of owls in the picture  + Number of owls added more
=3 + 3 = 6

Hence,  Total number of owls in the picture = 6.

Think and Grow: Modeling Real Life

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 10
Answer:
GIVEN:
Number of fishes = 5
Number of fishes added more = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of fishes = Number of fishes +  Number of fishes added more
=5 + 3 = 8

Hence, Total number of fishes =  8.

Show and Grow

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 11
Answer:
GIVEN:
Number of tortoise = 2
Number of tortoise added more = 7
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of tortoise = Number of tortoise + Number of tortoise added more
=2 + 7 = 9

Hence, total number of tortoise = 9.

Addition: Add To Practice 1.1

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 12
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 13
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of foxes = 6
Number of foxes added more = 1
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of foxes = Number of foxes + Number of foxes added more
=6 + 1 = 7
Hence, Total number of foxes = 7.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 14
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 15
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of bugs = 7
Number of bugs added more = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of bugs = Number of bugs  + Number of bugs added more
=7 + 3 = 10
Hence, Total number of bugs = 10.

Question 3.
DIG DEEPER!
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 16
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 17
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of parrots = 6
Number of parrots added more = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of parrots = Number of parrots  + Number of parrots added more
=6 + 2 = 8
Hence, Total number of parrots = 8.

Question 4.
Modeling Real Life
There are 2 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 18. 7 more Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 18 join them. How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 18 are there now?

 

___________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 18
Answer:
GIVEN:
Number of ducks = 2
Number of ducks added more = 7
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of ducks = Number of ducks + Number of ducks added more
= 2 + 7 = 9
Hence, Total number of ducks = 9.

Review and Refresh

Write the number of objects.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 19
Answer:
GIVEN:
Apples in the picture.
COUNT:
Number of apples first row = 4
Number of apples second row = 3
EXPLANATION:
Total number of apples in both rows = Number of apples first row + Number of apples second row
= 4 + 3 = 7
Hence, Total number of apples in both rows = 7.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 20
Answer:
GIVEN:
Bananas in the picture.
COUNT:
Number of Bananas first row = 4
Number of Bananas second row = 4
Number of Bananas third row = 2
EXPLANATION:
Total number of Bananas in all three rows = Number of Bananas first row + Number of Bananas second row + Number of Bananas third row
= 4 + 4 +2
= 8 + 2
= 10.
Hence, Total number of Bananas in all three rows = 10.

Lesson 1.2 Solve Add To Problems

Explore and Grow

Use linking cubes to model the story.

Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 1
Answer:
GIVEN:
Number of hats = 5
Number of hats added more = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of hats = Number of hats + Number of hats added more
= 5 + 2 = 7

Hence, Total number of hats= 7.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 2
Addition equation:
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 3
Answer:
GIVEN:
Number of balls = 4
Number of balls added more = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of balls = Number of balls + Number of balls added more
= 4 + 2 = 6
Hence, number of balls = 6.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 4
Addition equation:
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 5
Answer:
GIVEN:
Number of rabbits = 4
Number of rabbits more added = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of rabbits = Number of rabbits + Number of rabbits more added
= 4 + 4  = 8
Hence, number of rabbits = 8.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 6
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 7
Answer:
GIVEN:
Number of books = 2
Number of books added more = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of books = Number of books + Number of books added more
= 2 + 2 = 4
Hence, Total number of books = 4.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 8
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 9
Answer:
GIVEN:
Number of ants = 3
Number of ants added more = 5
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of ants = Number of ants  + Number of ants added more
= 3 + 5 = 8
Hence, Total number of ants = 8.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 10
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 11
Answer:
GIVEN:
Number of chocolates eaten by me = 9
Number of chocolates eaten by me more = 1
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of chocolates eaten by me = Number of chocolates eaten by me + Number of chocolates eaten by me more
= 9 + 1 = 10.
Hence, Total number of chocolates eaten by me = 10.

Question 6.
DIG DEEPER
Complete the picture and the story
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 12
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 13
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of snails = 4
Number of snails added more = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of snails = Number of snails  + Number of snails added more
= 4 + 3 = 7

Hence, Total number of snails = 7.

Think and Grow: Modeling Real Life

Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 14
Answer:
GIVEN:
Number of apples with me = 3
Number of apples I purchased = 7
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of apples I am having = Number of apples with me  + Number of apples I purchased
= 3 + 7 = 10.

Hence, Total number of apples I am having = 10.

Show and Grow

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 15
Answer:
GIVEN:
Number of cube boxes = 6
Number of cube boxes more added given by your Friend= 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of cube boxes = Number of cube boxes + Number of cube boxes more added given by your Friend
= 6 + 3 = 9

Hence, Total number of cube boxes = 9.

Solve Add To Problems Practice 1.2

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 16
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 17
Answer:
GIVEN:
Number of pencils = 2
Number of pencils  purchased more = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of pencils  = Number of pencils + Number of pencils purchased more
= 2 + 3 = 5
Hence, Total number of pencils = 5.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 18
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 19
Answer:
GIVEN:
Number of flowers = 6
Number of flowers added more = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of flowers = Number of flowers + Number of flowers added more
= 6 + 4 = 10
Hence, Total number of flowers = 10.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 20
__________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 21
Answer:
GIVEN:
Number of butterflies = 5
Number of butterflies added more = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of butterflies = Number of butterflies + Number of butterflies added more
= 5 + 4 = 9
Hence, Total number of butterflies = 9.

Question 4.
DIG DEEPER
Complete the picture and the story.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 22
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 23
__________ + ___________ = ___________
Answer:
GIVEN:
Number of Frogs = 7
Number of Frogs more added = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of frogs = Number of Frogs + Number of Frogs more added
= 7 + 3 = 10

Hence, Total number of frogs = 10.

Question 5.
Modeling Real Life
You have 2 Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 24. You buy 4Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 24. How many Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 24 do you have now?

_____________ Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 24

Answer:
GIVEN:
Number of balls = 2
Number of balls purchased more = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of balls = Number of balls + Number of balls purchased more
= 2 + 4 = 6
Hence, Total number of balls = 6.

Review & Refresh

Question 6.
Use the picture to complete the number bond.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 25
Answer:
GIVEN:
Number of lemons = 6
Number of circle bonding given = 3
EXPLANATION:
DIVISION:
The picture of the number bond with lemons = 6/3 = 2 in each circle.
Hence, the picture is below:

Lesson 1.3 Solve Put Together Problems

Explore and Grow

Use counters to model the story.

You have 7 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 1 and 2 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 2. How many toys do you have in all?

 

______ toys
Answer:
GIVEN:
Number of robot toys =7
Number of car toys = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of toys = Number of robot toys + Number of car toys
= 7 + 2 = 9

Hence, total number of toys = 9.

Show and Grow

Question 1.
You have 3 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 3 and 1 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 4 How many balls do you
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 5
Answer:
GIVEN:
Number of volleyballs = 3
Number of footballs = 1
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of balls = Number of volleyballs + Number of footballs
= 3 + 1 = 4
Hence, total number of balls = 4.

Question 2.
There are 2 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 6 and 6 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 7 How many fish are there in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 8
Answer:
GIVEN:
Number of green fishes = 2
Number of yellow fishes = 6
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of fishes = Number of green fishes + Number of yellow fishes
= 2 + 6 =8

Hence, total number of fishes = 8.

Question 3.
You have 1 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 9 and 5 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 10. How many pets do you have in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 11
Answer:
GIVEN:
Number of dogs = 1
Number of cats = 5
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of pets = Number of dogs + Number of cats
= 1 + 5 = 6
Hence, total number of pets = 6.

Question 4.
There are 4 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 12 and 6 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 13. How many animals are there in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 14
Answer:
GIVEN:
Number of Horses = 4
Number of Hens = 6
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of animals = Number of Horses + Number of Hens
= 4 + 6 = 10
Hence, total number of animals = 10.

Question 5.
MP Number Sense
Number Sense Circle two groups of bugs to match the addition problem. Then find the sum.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 15
3 + 5 = __________
Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 3 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 16 and 4 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 17 . Your friend has 8 flowers. Who has more flowers?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 18
Model:
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 19
Addition equation:

Who has more flowers?                You                  Friend

Show and Grow
Answer:
GIVEN:
Number of purple flower I am having = 3
Number of yellow flower I am having = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of flowers I am having = Number of purple flower I am having + Number of yellow flower I am having
= 3 + 4 =7
Total Number of flowers my Friend having = 8
COMPARISION:
Number of flowers has more flowers = Total number of flowers I am having  or Total Number of flowers my Friend having
=>
Hence, my Friend has more flowers than me.

Question 6.
You have 4 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 20 and 5 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 21 . Your friend has 7 leaves. Who has more leaves?
Model:
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 22
Addition equation:

Who has more leaves?               You              Friend
Answer:
GIVEN:
Number of  orange leaves with me = 4
Number of  green leaves with me= 5
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of leaves with me= Number of  orange leaves with me + Number of  green leaves with me
= 4 + 5 = 9
Total number of leaves my friend having = 7
COMPARISION:
Number of leaves who is having more = Total number of leaves with me or Total number of leaves my friend having
=
Hence, number of leaves with me are more than my friend.

Solve Put Together Problems Practice 1.3

Question 1.
You buy 1 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 23 and 7 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 24. How many pieces of fruit do you buy in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 25
Answer:
GIVEN:
Number of pineapples purchased = 1
Number of bananas purchased = 7
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of fruits purchased = Number of pineapples purchased + Number of bananas purchased
= 1 + 7 = 8
Hence, Total number of fruits purchased = 8.

Question 2.
There are 5 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 26 and 5 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 27 . How many birds are there in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 28
Answer:
GIVEN:
Number of koala birds = 5
Number of kuku  birds = 5
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of birds = Number of koala birds + Number of kuku  birds
= 5 + 5 = 10
Hence, Total number of birds = 10.

Question 3.
MP Number Sense
Circle two groups of hats to match the addition problem. Then find the sum.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 29
6 + 1 = 7
Answer:

Question 4.
Modeling Real Life
You have 4 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 30 and 5 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 31. You friend has 8 cars. Who has more cars?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 32
Who has more cars?                You              Friend
Answer:
GIVEN:
Number of blue cars with me = 4
Number of yellow cars with me = 5
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of cars with me = Number of blue cars with me+ Number of yellow cars with me
= 4 + 5 = 9
Number of cars my friend has = 8
COMPARISION:
Number of cars who has more = Total number of cars with me  or Number of cars my friend has
=
Hence, total number of cars with me are more than my friend.

Review & Refresh

Question 5.
Write the number for each type of pepper. Write the number for the whole.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 33
Answer:
GIVEN:
Number of yellow pepper =  3 or three
Number of red pepper =  3 or three
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of pepper = Number of yellow pepper + Number of red pepper
=  3 + 3 = 6 or Six.
Hence, Total number of pepper = 6 or Six.

Lesson 1.4 Solve Put Together Problems with Both Addends Unknown

Explore and Grow

Use linking cubes to model the story.

There are 10 Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 34. Some are on the court and some are on the rack Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 34.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 35
Answer:
GIVEN:
Number of cubes on the court = 6
Number of cubes on the rack = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of cubes = Number of cubes on the court + Number of cubes on the rack
= 6 + 4 = 10

Hence, total number of cubes = 10.

Show and Grow

Question 1.
There are 7 Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 36 Some are on a tree. Some more are on the ground. Draw the Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 36
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 37
Addition equation: ________ = ________ + _______
Answer:
GIVEN:
Number of apples on the tree = 4
Number of apples on the ground = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of apples = Number of apples on the tree + Number of apples on the ground
= 4 + 3 = 7.
PICTURE :

Hence, drawn the picture.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
There are 5 Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 38 Some are on a couch. Some more are on a rug. Draw the Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 38
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 39
Answer:
GIVEN:
Number of dogs on a couch = 3
Number of dogs on a rug = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of dogs = Number of dogs on a couch + Number of dogs on a rug
= 3 + 2 = 5
PICTURE:

Hence, picture is drawn.

Question 3.
There are 8 Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 40 Some are in a pond. Some more are in the grass. Draw two different pictures to show the Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 40
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 41
Answer:
GIVEN:
Total number of snakes = 8
FIGURE:1:
Number of snakes in a pond = 4
Number of snakes in a grass = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of snakes = Number of snakes in a pond + Number of snakes in a grass
= 4 + 4 = 8
FIGURE:2:
Number of snakes in a pond = 3
Number of snakes in a grass = 5
Total number of snakes = Number of snakes in a pond + Number of snakes in a grass
= 3 + 5 = 8
PICTURE:

Hence, Total number of snakes = 8.

Question 4.
DIG DEEPER!
Newton has 4 toy trucks. Some are red. The rest are blue. Write two different addition equations to describe his trucks.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 42
Answer:
GIVEN:
EQUATION:1:
Number of red trucks toys Newton has = 3
Number of blue trucks toys Newton has = 1
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of toy trucks Newton has = Number of red trucks toys Newton has + Number of blue trucks toys Newton has
= 3 + 1 =4.
Hence, total number of toy trucks Newton has = 4.
EQUATION:2:
Number of red trucks toys Newton has = 2
Number of blue trucks toys Newton has = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of toy trucks Newton has = Number of red trucks toys Newton has + Number of blue trucks toys Newton has
= 2 + 2 =4.
Hence, total number of toy trucks Newton has = 4.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 7 ribbons. Some are blue. The rest are red. You have more blue ribbons than red ribbons. How many blue and red ribbons can you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 43
2 blue 5 red           4 blue 3 red
6 blue 1 red           3 blue 4 red
Show how you know:
Answer:
Total number of ribbons = 7.
Some are blue and rest are red.
Blue ribbons are more than red ribbons.
EXPLANATION:
GIVEN:
1. 2 blue 5 red
Blue ribbons are more than red balls.
Number of blue ribbons are less than red.
Hence, this case is not  the correct count of ribbons.
2.  4 blue 3 red
Number of blue ribbons are more than red.
Number of blue ribbons = 4
Number of red ribbons = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of ribbons = Number of blue ribbons + Number of red ribbons
= 4 + 3 = 7.
Hence, this case is the correct count of ribbons.
3.6 blue 1 red
Blue ribbons are more than red balls.
Number of blue ribbons are more than red.
Number of blue ribbons = 6
Number of red ribbons = 1
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of ribbons = Number of blue ribbons + Number of red ribbons
= 6 + 1 = 7.
Hence, this case is the correct count of ribbons.
4.  3 blue 4 red
Number of blue ribbons are less than red.
So, this case is not  the correct count of ribbons.
Hence, Total number of ribbons can be 4 blue 3 red if not 6 blue 1 red ball.

Show and Grow

Question 5.
There are lo kites. Some are green. The rest are yellow. There are more yellow kites than green kites. How many green and yellow kites can there be?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 44
4 green 6 yellow               6 green 4 yellow
5 green 5 yellow               3 green 7 yellow
Answer:
GIVEN:
Total number of kites = 10.
Some are green and rest are yellow.
There are more yellow kites than green kites.
EXPLANATION:
1. 4 green 6 yellow
There are more yellow kites than green kites.
Number of green kites = 4
Number of yellow kites = 6
ADDITION:
Total number of kites = Number of green kites + Number of yellow kites
= 4 + 6 = 10.
2.  6 green 4 yellow
Here, number of green kites are more than yellow kites. So, this cannot be the count of kites.
3. 5 green 5 yellow
Here, both the number of green and yellow kites are same. This means the condition given is not fulfilled. So, this cannot be the count of kites.
4.  3 green 7 yellow
There are more yellow kites than green kites.
Number of green kites = 3
Number of yellow kites = 7
ADDITION:
Total number of kites = Number of green kites + Number of yellow kites
= 3 + 7 = 10.
Hence, the total number of kites can be 4 green 6 yellow or 3 green 7 yellow kites.

Solve Put Together Problems with Both Addends Unknown Practice 1.4

Question 1.
There are 6 Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 45 Some are on a hill. Some more are in the grass. Draw the Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 45
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 46

_____________ = ____________ + ____________
Answer:
Number of ants on hill = 4
Number of ants in the grass = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of ants = Number of ants on hill + Number of ants in the grass
= 4 + 2 = 6
PICTURE:

Hence,  Total number of ants = 6.

Question 2.
There are 8Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 47 Some are in the water. Some more are on the dirt. Draw the Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 47
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 48
_____________ = ____________ + ____________
Answer:
Number of frogs in the water = 3
Number of frogs on the dirt = 5
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of frogs = Number of frogs in the water+ Number of frogs on the dirt
= 3 + 5 = 8
PICTURE:

Hence, Total number of frogs = 8.
Question 3.
There are 5Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 49 . Some are inside a bin. Some more are outside the bin. Draw two different pictures to show the Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 49 .
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 50
Answer:
PICTURE:1:
Number of balls are inside a bin = 1
Number of balls are outside the bin = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of balls = Number of balls are inside a bin + Number of balls are outside the bin
= 1 + 4
=5
PICTURE:2:
Number of balls are inside a bin = 2
Number of balls are outside the bin = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of balls = Number of balls are inside a bin + Number of balls are outside the bin
= 2 + 3
= 5

Hence, total number of balls = 5.

Question 4.
Modeling Real Life
You have 9 hats. Some are blue. The rest are red. You have more red hats than blue hats. How many red and blue hats can you have?
4 red 5 blue 6 red 3 blue
3 red 6 blue 7 red 2 blue
Show how you know:
Answer:
GIVEN:
Number of hats = 9
Some are blue. The rest are red.
You have more red hats than blue hats.
EXPLANATION:
1. 4 red 5 blue
Here, red are less than blue hats. So, this are not the count of hats.
2. 6 red 3 blue
Here, red are more than blue hats.
Number of red hats = 6
Number of blue hats = 3
ADDITION:
Total number of hats =  Number of red hats + Number of blue hats
= 6 + 3 = 9
3. 3 red 6 blue
Here, red are less than blue hats. So, this are not the count of hats.
4.  7 red 2 blue
Here, red are more than blue hats.
Number of red hats = 6
Number of blue hats = 3
ADDITION:
Total number of hats =  Number of red hats + Number of blue hats
= 6 + 3 = 9
Hence, Total number of hats can be 6 red 3 blue or 7 red 2 blue.

Review & Refresh

Use the picture to write a subtraction sentence.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 51
___________ – ___________ = _____________
Answer:
Number of sea horse in first row = 4
Number of sea horse in second row = 4
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the rows = Number of sea horse in first row – Number of sea horse in second row
= 4 – 4 = 0
Hence, Difference in the rows = 0.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 52
___________ – ___________ = _____________
Answer:
GIVEN:
Number of dolphins left side in the picture = 6
Number of dolphins right side in the picture = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the dolphins in both the sides of the picture = Number of dolphins left side in the picture – Number of dolphins right side in the picture
= 6 – 3  = 3
Hence, Difference in the dolphins in both the sides of the picture = 3.

Lesson 1.5 Solve Take From Problems

Explore and Grow

Use linking cubes to model the story.

There are 6 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 53 3 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 53 hop away How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 53 are left.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 54
Answer:
GIVEN:
Total number of rabbits = 6
Number of rabbits left away = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of rabbits left = Total number of rabbits – Number of rabbits left away
= 6 – 3 = 3

Hence, Number of rabbits left = 3.

Show and Grow

Question 1.
There are 6 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 55.
2 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 55 jump away.
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 55 are left?
Subtraction equation:
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 55
Answer:
GIVEN:
Total number of monkeys = 6
Number of monkeys jump away = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of monkeys left = Total number of monkeys – Number of monkeys jump away
= 6 – 3 = 3
Hence,  Number of monkeys left = 3.

Question 2.
There are 8 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 56.
A monkey eats 5 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 56
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 56 are left?
Subtraction equation:
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 56
Answer:
GIVEN:
Total number of bananas = 8
Number of bananas monkey ate = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of bananas left = Total number of bananas – Number of bananas monkey ate
= 8 – 5 = 3
Hence, Number of bananas left = 3.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
There are 7 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 57.
3 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 57 walk away.
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 57 are left?
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 57
Answer:
Total number of ants = 7
Number of ants ran away = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of ants left =  Total number of ants – Number of ants ran away
= 7 – 3 = 4
Hence, Number of ants left = 4.

Question 4.
There are 8 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 58
6 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 58 fly away.
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 58 are left?
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 58
Answer:
Total number of birds = 8
Number of birds flew = 6
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of birds left = Total number of birds – Number of birds flew
= 8 – 6 = 2.
Hence, Number of birds left = 2.

Question 5.
10 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 59 play.
5 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 59 run away.
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 59 are left?
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 59
Answer:
Total number of cats = 10
Number of cats run cats = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of cats left = Total number of cats  – Number of cats run cats
= 10 – 5 = 5
Hence, Number of cats left = 5.

Question 6.
MP Precision
Find the difference. Draw a picture to match.
7 – 4 = ______
Answer:
7 – 4 = 3
EXPLANATION:
Out of 7 blocks remove 4 blocks = ????
DIFFERENCE
7 – 4 = 3
PICTURE:

Hence, picture is drawn.

Think and Grow: Modeling Real Life

7 students play tag.
2 of them leave.
How many students are left?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 60
Which equation matches the story?
9 – 7 = 2
7 – 2 = 5
7 – 5 = 2
Show how you know:

 

____ students are left.
Answer:
GIVEN:
Total number of students playing tag = 7
Number of students left away = 2
EXPLANATION:
Number of students left = Total number of students playing tag – Number of students left away
= 7 – 2 = 5
Hence, Number of students left = 2
EQUATION matching the answer = 7 – 2 = 5 not others 9 – 7=2 nor 7 – 5 = 2.

Show and Grow

Question 7.
You have 9 coins. You give 3 coins away. How many coins are left?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 61
Which equation matches the story?
9 – 3 = 6
6 – 3 = 3
Show how you know:

 

____ coins are left.
Answer:
GIVEN:
Total number of coins = 9
Number of coins  given away = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of coins left = Total number of coins – Number of coins  given away
= 9 – 3
= 6
Hence, Number of coins left = 6.
EQUATION matching the story is 9 – 3 = 6 not 6 – 3 = 3.

Solve Take From Problems Practice 1.5

Question 1.
There are 5 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 62
3 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 62 leave.
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 62 are left?
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 62
Answer:
GIVEN:
Total number of tigers = 5
Number of tigers left away= 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of tigers left = Total number of tigers – Number of tigers left away
= 5 – 3
= 2
Hence, Number of tigers left = 2.

Question 2.
There are 7 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 63.
A cat eats 5 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 63.
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 63 are left?
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 63
Answer:
GIVEN:
Total number of fishes = 7
Number of fishes cat ate = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fishes left =  Total number of fishes – Number of fishes cat ate
= 7 – 5
= 2.
Hence, Number of fishes left = 2.

Question 3.
You have 10 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 64.
You give away 10 Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 64.
How many Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 64 do you have left?
___________ – __________ = __________ Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 64
Answer:
GIVEN:
Total number of balls = 10
Number of balls given away = 10
EXPLANATION:
Number of balls left = Total number of balls – Number of balls given away
= 10 – 10
= 0
Hence, Number of balls left = 0.

Question 4.
MP Precision
Find the difference. Draw a picture to match.
8 – 2 = _______
Answer:
8 – 2 = 6
EXPLANATION:
Out of 8 blocks remove 2 blocks = ????
Difference:
8 – 2 = 6
PICTURE:

Hence, picture is drawn.

Question 5.
Modeling Real Life
6 students play soccer. 4 of them leave. How many students are left?

Which equation matches the story?
6 – 2 = 4
8 – 6 = 2
6 – 4 = 2
Show how you know:

____ students are left.
Answer:
GIVEN:
Total number of students playing soccer = 6
Number of students left away the soccer = 4
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of students left in the game = Total number of students playing soccer – Number of students left away the soccer
=6 – 4
=2
Hence, Equation matches our story is 6 – 4 = 2 not other 6 – 2 = 4, 8 – 6 = 2.

Review & Refresh

Question 6.
Write the numbers of dogs and bones. Circle the number that is greater than the other number.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 65
Answer:

GIVEN:
Number of dogs = 7
Number of dog bones = 10
EXPLANATION:
COMPARISION:
Number of dogs : Number of dog bones
=>
Hence, comparison is done and greater number is also marked circle.

Lesson 1.6 Solve Compare Problems: More

Explore and Grow

Use counters to model the story.

Newton has 4 apples. Descartes has 6 apples. Who has more apples? How many more?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 66
Answer:
Number of apples Descartes has more than Number of apples Newton has.
Therefore, Descartes has 2 apples more than Newton has.
GIVEN:
Number of apples Newton has = 4
Number of apples Descartes has = 6
SUBTRACTION:
Number of apples who has more = Number of apples Descartes has  – Number of apples Newton has
= 6 – 4
=2
Hence, Number of apples Descartes has more than Number of apples Newton has.
Therefore, Descartes has 2 apples more than Newton has.

Show and Grow

Question 1.
You have 7 books. Your friend has 3 books. How many more books do you have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 67
Subtraction equation: _________ – _________ = __________ more books
Answer:
I am having 4 books more than my friend has.
GIVEN:
Number of books I have = 7
Number of books my friend has = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of books who has more = Number of books I have – Number of books my friend has
= 7 – 3
= 4
Hence,  I am having 4 books more than my friend has.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Your friend has 6 crayons. You have 3 crayons. How many more crayons does your friend have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 68
_________ – _________ = __________ more crayons
Answer:
My friend has 3 crayons more than me.
GIVEN:
Number of crayons my friend has = 6
Number of crayons I am having = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of crayons who has more by = Number of crayons my friend has – Number of crayons I am having
= 6 – 3
= 3
Hence, my friend has 3 crayons more than me.

Question 3.
There are 9 purple flowers and 5 yellow flowers. Draw the missing flowers. How many more purple flowers are there?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 69
_________ – _________ = __________ more purple flowers
Answer:
Purples  flowers are 4 more than the yellow flowers.
GIVEN:
Number of purple flowers = 9
Number of yellow flowers = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the flowers = Number of purple flowers – Number of yellow flowers
= 9 – 5
=4.
PICTURE:
MISSING FLOWERS are 5 yellow flowers. Picture is below:

Hence, purples  flowers are 4 more than the yellow flowers.

Question 4.
You have 2 yellow buckets. Your friend has 6 blue buckets. Draw the missing buckets. How many more buckets does your friend have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 70
_________ – _________ = __________ more buckets
Answer:
Number of more buckets  my friend having than me are 4 blue buckets.
GIVEN:
Number of yellow buckets I am having = 2
Number of blue buckets my friend having = 6
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of more buckets does my friend having = Number of yellow buckets I am having – Number of blue buckets my friend having
= 6 – 2
= 4
PICTURE:
MISSING BUCKETS are 6 blue buckets. Picture is below:

Hence, Number of more buckets  my friend having than me are 4 blue buckets.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 2 dog puppets. You have more cat puppets than dog puppets. How many more cat puppets do you have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 71
Draw a picture:

 

Subtraction equation:

___________ more cat puppets
Answer:
Cats are 1 more than dog puppets
GIVEN:
Number of dog puppets  = 2
You have more cat puppets than dog puppets.
=> Number of cat puppets  = 3

PICTURE:

 

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of cats more than dog puppets = Number of cat puppets  – Number of dog puppets
= 3 – 2
=1
Hence, cats are 1 more than dog puppets.

Show and Grow

Question 5.
You have 9 toy cars. You have more cars than trucks. How many more cars do you have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 72
Draw a picture:

 

Subtraction equation:

 

__________ more toy cars
Answer:
Number of toy cars more than trucks = 1.
GIVEN:
Number of toy cars = 9
You have more cars than trucks.
=> Number of trucks = 8

PICTURE: MISSING TOYS are 8 trucks.

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of toy cars more than trucks =Number of toy cars –  Number of trucks
= 9 – 8
= 1
Hence, Number of toy cars more than trucks = 1.

Solve Compare Problems: More Practice 1.6

Question 1.
There are 4 blue scarves and 3 green scarves. How many more blue scarves are there?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 73
____________ – ____________ = ___________ more blue scarf
Answer:
There are blue scarfs 1 more than red scarfs.
GIVEN:
Number of blue scarves = 4
Number of green scarves = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the scarves = Number of blue scarves – Number of green scarves
= 4 – 3
= 1
Hence, there are blue scarfs 1 more than red scarfs.

Question 2.
You have 6 strawberries and 2 blueberries. Draw the missing fruit. How many more strawberries do you have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 74
____________ – ____________ = ___________ more straw berries
Answer:
There are 4 strawberries more than blue berries.
GIVEN:
Number of strawberries = 6
Number of  blueberries = 2
PICTURE:
MISSING FRUITS are 2 blueberries.

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the berries = Number of strawberries – Number of  blueberries
= 6 – 2
= 4
Hence, there are 4 strawberries more than blue berries.

Question 3.
You have 2 blue towels. Your friend has 7 red towels. Draw the missing towels. How many more towels does your friend have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 75
____________ – ____________ = ___________ more towels
Answer:
My friend has 5 red towels more than me.
GIVEN:
Number of blue towels I have = 2
Number of red towels my friend has = 7
PICTURE: MISSING TOWELS are 7 red towels.

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the towels between me and my friend = Number of red towels my friend has – Number of blue towels I have
= 7 – 2
= 5
Hence, my friend has 5 red towels more than me.

Question 4.
Modeling Real Life
You have 3 toy bears. You have more yo-yos than toy bears. How many more yo-yos do you have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 76
Answer:
There are 2 yo-yos more than toy bears.
GIVEN:
Number of toy bears = 3
You have more yo-yos than toy bears.
Number of yo-yos = 5
PICTURE: MISSING  TOYS are 5 yo-yos. Picture is below:

EXPLANATION:
Difference in the toys = Number of yo-yos – Number of toy bears
= 5 – 3
= 2
Hence, there are 2 yo-yos more than toy bears.

Review & Refresh

Question 5.
Write the number of each type of sea creature. Draw a line through the number that is less than the other number.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 77
Answer:
There are 2 jelly fishes more than star fishes.
GIVEN:
Number of star fish = 3Number of jelly fish = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the fishes = Number of jelly fish  – Number of star fish
= 5 – 3
=2
Hence, there are 2 jelly fishes more than star fishes.

Lesson 1.7 Solve Compare Problems: Fewer

Explore and Grow

Use counters to model the story.
Newton has 7 games. Descartes has 5 games. Who has fewer games? How many fewer?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 78
Answer:
Descartes has 2 games less than Newton has.
GIVEN:
Number of games Newton has = 7
Number of games Descartes has = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of games who has more =  Number of games Newton has – Number of games Descartes has
= 7- 5
= 2
Newton has more games than Descartes has.
Descartes has less  games  than Newton has.
Hence, Descartes has 2 games less than Newton has.

Show and Grow

Question 1.
There are 2 green pinwheels and 8 yellow pinwheels. How many fewer green pinwheels are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 79
Subtraction equation: ___________ – __________ = ____________ fewer green pinwheels
Answer:
There are 6 green pinwheels.
GIVEN:
Number of green pinwheels = 2
Number of yellow pinwheels = 8
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Difference in the pinwheels = Number of yellow pinwheels – Number of green pinwheels
= 8 – 2
= 6.
Hence, there are 6 green pinwheels.

Question 2.
You have 3 key chains. Your friend has 7 key chains. How many fewer key chains do you have?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 80
___________ – __________ = ____________ fewer key chains
Answer:
Number of fewer key chains I have are 4.
GIVEN:
Number of key chains I have = 3
Number of key chains my friend has = 7
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer key chains I have = Number of key chains my friend has – Number of key chains I have
= 7 – 3
= 4
Hence, number of fewer key chains I have are 4.

Question 3.
There are 6 brown horses and 10 gray horses. Draw the missing horses. How many fewer brown horses are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 81
___________ – __________ = ____________ fewer brown horses
Answer:
Number of fewer brown horses = 4.
GIVEN:
Number of brown horses = 6
Number of gray horses = 10
PICTURE: MISSING HORSES are 10 gray horses.

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer brown horses = Number of gray horses – Number of brown horses
= 10 – 6
= 4
Hence, number of fewer brown horses = 4.

Question 4.
You have 8 red trains. Your friend has 5 orange trains. Draw the missing trains. How many fewer trains does your friend have?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 82
___________ – __________ = ____________ fewer trains
Answer:
Number of fewer trains my friend has = 3.
GIVEN:
Number of red trains I have= 8
Number of orange trains my friend has = 5
PICTURE: MISSING TRAINS are 5 orange train.

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer trains my friend has = Number of red trains I have – Number of orange trains my friend has
= 8 – 5
= 3
Hence, number of fewer trains my friend has = 3.

Think and Grow: Modeling Real Life

There are 10 hens. There are fewer chicks than hens. How many fewer chicks are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 83
Draw a picture:

 

Subtraction equation:

 

________ fewer chicks
Answer:
Number of fewer chicks = 3.
GIVEN:
Number of hens = 10
There are fewer chicks than hens.
=> Number of chicks = 7
PICTURE:

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer chicks = Number of hens – Number of chicks
= 10 – 7
= 3
Hence, Number of fewer chicks = 3.

Show and Grow

Question 5.
There are 4 pigs. There are fewer pigs than piglets. How many fewer pigs are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 84
Draw a picture:

 

Subtraction equation:

 

_________ fewer pigs
Answer:
Number of fewer pigs = 3.
GIVEN:
Number of pigs = 4
There are fewer pigs than piglets.
Number of piglets = 7
PICTURE:

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer pigs = Number of piglets – Number of pigs
= 7 – 4
= 3
Hence, Number of fewer pigs = 3.

Solve Compare Problems: Fewer Practice 1.7

Question 1.
There are 7 black bears and 8 brown bears. How many fewer black bears are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 85
___________ – __________ = ____________ fewer black bears
ANSWER:
Number of black bears = 1.
GIVEN:
Number of black bears = 7
Number of brown bears = 8
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer black bears = Number of brown bears – Number of black bears
= 8 – 7
= 1
Hence, Number of black bears = 1.

Question 2.
You have 4 purple blocks. Your friend has 9 yellow blocks. Draw the missing blocks. How many fewer blocks do you have?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 86
___________ – __________ = ____________ fewer blocks
Answer:
Number of fewer blocks = 5.
GIVEN:
Number of purple blocks = 4
Number of yellow blocks = 9
PICTURE: MISSING BLOCKS are 9 yellow blocks.

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer blocks = Number of purple blocks – Number of yellow blocks
= 9 – 4
=5
Hence, Number of fewer blocks = 5.

Question 3.
There are 7 orange kittens and 2 black kittens. Draw the missing kittens. How many fewer black kittens are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 87
___________ – __________ = ____________ fewer black kittens
Answer:
Number of fewer kittens = 5.
GIVEN:
Number of orange kittens = 7
Number of black kittens = 2
PICTURE: MISSING KITTENS are 2 black kittens .

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer kittens = Number of orange kittens – Number of black kittens
= 7 – 2
= 5
Hence, Number of fewer kittens = 5.

Question 4.

Modeling Real Life
There are 9 lions. There are fewer cubs than lions. How many fewer cubs are there?

_____________ fewer cubs
Answer:
There are 5 fewer cubs than lions.
GIVEN:
Number of lions = 9
There are fewer cubs than lions.
=> Number of cubs =  4
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer cubs = Number of lions – Number of cubs
= 9 – 4
= 5
Hence, there are 5 fewer cubs than lions.

Review and Refresh

Draw more counters to show how many in all. Use the ten frame to complete the addition equation.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 88
Answer:
5 + 2 = 7.
GIVEN:
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 88
EXPLANATION:
Let the missing number be X.
ADDITION EQUATION:
5 + X= 7
=> X = 7 – 5
=> X = 2
PICTURE:

Hence, 5 + 2 = 7.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 89
Answer:
5 + 4 = 9.
GIVEN:
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 89
EXPLANATION:
Let the missing number be X
ADDITION EQUATION:
5 + X = 9
=> X = 9 – 5
=> X = 4
PICTURE:

Hence, EQUATION  is 5 + 4 = 9.

Lesson 1.8 Solve Add To Problems with Change Unknown

Explore and Grow

Use counters to model the story.

5 people are on a subway. Some more people get on at the subway stop. Now there are 8 people on the subway. How many people got on at the subway stop?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 90
Answer:
Number of people got on at the subway stop = 3.
GIVEN:
Number of people in the train = 5
Total number of people present in the train  = 8
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of people got on at the subway stop = Total number of people present in the train – Number of people in the train
= 8 – 5
= 3
Hence, Number of people got on at the subway stop = 3.

Show and Grow

Question 1.
You have 3 oranges. You buy some more. Now you have 6. How many oranges did you buy?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 91
Addition equation: __________ + _________ = ___________ oranges
Answer:
Number of oranges I purchased = 3.
GIVEN:
Number of oranges I have = 3
Number of oranges I am having after buying = 6
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of oranges I purchased = Number of oranges I have – Number of oranges I am having after buying
= 6 – 3
= 3
PICTURE:

Hence, Number of oranges I purchased = 3.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
5 kids are in a pool. Some more jump in. Now there are 7 kids. How many kids jumped in the pool?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 92
__________ + _________ = ___________ kids
Answer:
Number of kids jumped in the pool = 2.
GIVEN:
Number of kids in  pool = 5
Total number of kids at present = 7

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of kids jumped in the pool = Total number of kids at present – Number of kids in  pool
= 7 – 5
= 2
Hence, Number of kids jumped in the pool = 2.

Question 3.
You hop 6 times. You hop some more times. You hop 10 times in all. How many more times did you hop?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 92
__________ + _________ = ___________ times
Answer:
Number of more times I hopped = 4.
GIVEN:
Number of times I hoped = 6
Total number of times I hopped = 10
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of more times I hopped = Number of times I hoped – Total number of times I hopped
= 10 – 6
= 4
PICTURE:

Hence, Number of more times I hopped = 4.

Question 4.
MP Structure
Structure Circle the model that shows the missing number.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 94
Answer:
2 + 5 = 7.
GIVEN:
2 + ____= 7
EXPLANATION:
Let the missing number be X.
ADDITION:
2 + X = 7
=> X = 7 – 2
=> X = 5.

The Equation is 2 + 5 = 7.

Think and Grow: Modeling Real Life

You catch 2 fish before lunch. You catch some more after lunch. You catch 10 in all. How many fish did you catch after lunch?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 95
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 96
Addition equation:

_________ fish
Answer:
Number of fishes caught after lunch = 8.
GIVEN:
Number of fishes caught before lunch = 2
Total number of fishes present after lunch = 10
PICTURE:

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fishes after lunch = Total number of fishes present after lunch – Number of fishes caught before lunch
= 10 – 2
= 8
Hence, Number of fishes caught after lunch = 8.

Show and Grow

Question 5.
You read 7 books. You read 4 on Monday. You read the rest on Tuesday. How many books do you read on Tuesday?
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 97
Addition equation:

 

__________ books
Answer:
Number of books I read on Tuesday = 3.
GIVEN:
Total number of books I read = 7
Number of books I read on Monday = 4
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of books I read on Tuesday = Total number of books I read – Number of books I read on Monday
= 7 – 4
= 3
PICTURE:

Hence, Number of books I read on Tuesday = 3.

Solve Add To Problems with Change Unknown Practice 1.8

Question 1.
2 kids ride bikes to the park. Some more kids walk to the park. Now there are 6 kids at the park. How many kids walked to the park?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 98
__________ + _________ = ___________ kids
Answer:
Number of kids walked to the park = 4.
GIVEN:
Number of kids ride on bikes to park = 2
Total number of kids present in the park =6
PICTURE:

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of kids walked to the park = Total number of kids present in the park – Number of kids ride on bikes to park
= 6 – 2
= 4
Hence, Number of kids walked to the park = 4.

Question 2.
You have 5 stamps. You buy some more. Now you have 8. How many stamps did you buy?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 99
__________ + _________ = ___________ stamps
Answer:
Number of stamps I purchased = 3.
GIVEN:
Number of stamps I have = 5
Total number of stamps I have presently = 8
PICTURE:

EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of stamps I purchased = Total number of stamps I have presently – Number of stamps I have
= 8 – 5
= 3
Hence, Number of stamps I purchased = 3.

Question 3.
MP Structure
Circle the model that shows the missing number.
4 + _____ = 10
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 100
Answer:
EQUATION is 4 + 6 = 10 not (1 + 5 = 6) nor (4 + 2= 6).
GIVEN:
4 + ____ = 10
EXPLANATION:
Let the missing number be X.
=> 4 + X = 10
ADDITION:
=> 4 + X = 10
=> X = 10 – 4
=>X = 6
Missing number = 6
PICTURE:

Hence, EQUATION is 4 + 6 = 10 not (1 + 5 = 6) nor (4 + 2= 6).

Question 4.
Modeling Real Life
You tell 7 jokes. You tell some more jokes. You tell 10 jokes in all. How many more jokes did you tell?

Answer:
Number of jokes I told more later = 3.
GIVEN:
Number of jokes I told = 7
Total number of jokes I told in all = 10
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of jokes I told more later = Total number of jokes I told in all – Number of jokes I told
= 10 – 7
= 3
PICTURE:

Hence, Number of jokes I told more later = 3.

Review & Refresh

Question 5.
Write the numbers of bears and honey pots. Are the numbers equal? Circle the thumbs up for yes or the thumbs down for no.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 102
Answer:
Number of bears and number of honey pots are not same.
GIVEN:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 102
Number of bears in the picture = 9
Number of honey pots in the picture = 8
Hence, number of bears and number of honey pots are not same.
PICTURE:

Lesson 1.9 Connect Put Together and Take Apart Problems

Explore and Grow

Use counters to model the story.

There are 9 geese. 4 are flying. The rest are on the ground. How many geese are on the ground?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 103
Answer:
Number of geese are on the ground = 5.
GIVEN:
Number of geese = 9
Number of geese flying = 4
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of geese are on the ground = Number of geese – Number of geese flying
= 9 – 4
= 5
PICTURE:

Hence,  Number of geese are on the ground = 5.

Show and Grow

Question 1.
You have 8 beads. 5 are pink. The rest are orange. How many orange beads do you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 104
__________ + _________ = ___________ orange beads

__________ – _________ = ___________ orange beads
Answer:
Number of beads in orange color = 3.
GIVEN:
Total number of beads = 8
Number of beads in pink color = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of beads in orange color =  Total number of beads – Number of beads in pink color
= 8 – 5
= 3

PICTURE:

Hence, Number of beads in orange color = 3.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
You have 9 rings. 7 are green. The rest are orange. How many orange rings do you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 105
__________ + _________ = ___________ orange rings

__________ – _________ = ___________ orange rings
Answer:
Number of orange rings = 2.
GIVEN:
Total number of rings = 9
Number of green rings = 7
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of orange rings = Total number of rings – Number of green rings
= 9 – 7
= 2

PICTURE:

Hence, Number of orange rings = 2.

Question 3.
There are 3 spiders in a tree. Some more are on the ground. There are 10 spiders in all. How many spiders are on the ground?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 106
__________ + _________ = ___________ spiders

__________ – _________ = ___________ spiders
Answer:
Number of spiders on the ground = 7.
GIVEN:
Number of spiders in a tree = 3
Total  number of spiders in all = 10
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of spiders on the ground = Total  number of spiders in all – Number of spiders in a tree
= 10 – 3
= 7

PICTURE:

Hence, Number of spiders on the ground = 7.

Question 4.
MP Structure
10 students play instruments. 6 play drums. The rest play flutes. How many students play flutes? Use the model to write an equation and solve.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 107
_________ ○ _________ = ____________ students
Answer:
Number of students play flutes = 4.
GIVEN:
Total number of students play instruments = 10
Number of students play drums = 6
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of students play flutes = Total number of students play instruments – Number of students play drums
= 10 – 6
= 4

PICTIURE:

Hence, Number of students play flutes = 4.

Think and Grow: Modeling Real Life

There are 8 students at a playground. 2 are on the slides. The rest are on the swings. How many students are on the swings?
Which equations match the story?
10 – 2 = 8
8 – 2 = 6
2 + 6 = 8
8 + 2 = 10
Show how you know:

________ students are on the swings
Answer:
EQUATION is 8 – 2 = 6 not 10 – 2 = 8, 2 + 6 = 8, 8 + 2 = 10.
GIVEN:
Number of students at a playground = 8
Number of students on the slides = 2
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of students on the swings = Number of students at a playground – Number of students on the slides
= 8 – 2
= 6
So, Number of students on the swings = 6.

Hence, EQUATION is 8 – 2 = 6 not 10 – 2 = 8, 2 + 6 = 8, 8 + 2 = 10.

Question 5.
Your teacher has 5 outdoor toys. 2 are flying discs. The rest are jump ropes. How many jump ropes are there?
Which equations match the story?
5 + 2 = 7
7 – 2 = 5
2 + 3 = 5
5 – 2 = 3
Show how you know:

 

There are ______ jump ropes.
Answer:
EQUATION is 5 – 2 = 3 not 5 + 2 = 7, 7 – 2 = 5, 2 + 3 = 5.
GIVEN:
Number of outdoor toys  = 5
Number of flying discs = 2
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of jump ropes = Number of outdoor toys  – Number of flying discs
= 5 – 2
= 3
So, Number of jump ropes = 3.
Hence, EQUATION is 5 – 2 = 3 not 5 + 2 = 7, 7 – 2 = 5, 2 + 3 = 5.

Connect Put Together and Take Apart Problems Practice 1.9

Question 1.
You have 8 markers. 2 are purple. The rest are blue. How many blue markers do you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 108
__________ + _________ = ___________ blue markers

__________ – _________ = ___________ blue markers
Answer:
Number of blue markers = 6.
GIVEN:
Total number of markers = 8
Number of purple markers = 2
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of blue markers = Total number of markers – Number of purple markers
= 8 -2
= 6
PICTURE:

Hence, Number of blue markers = 6.

Question 2.
There are 6 alligators. 3 are in a swamp. The rest are in the grass. How many alligators are in the grass?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 109
__________ + _________ = ___________ alligators

__________ – _________ = ___________ alligators
Answer:
Number of alligators in the grass = 3.
GIVEN:
Total number of alligators = 6
Number of alligators in a swamp = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of alligators in the grass = Total number of alligators – Number of alligators in a swamp
= 6 – 3
= 3
PICTURE:

Hence, Number of alligators in the grass = 3.

Question 3.
MP Structure
There are 2 chickens inside a coop. Some more are outside the coop. There are 10 chickens in all. How many chickens are outside the coop? Use the model to write an equation and solve.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 110
_________ ○ _________ = ____________ chickens
Answer:
Number of chickens outside the coop = 8.
GIVEN:
Number of chickens inside a coop = 2
Total number of chickens in all = 10
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of chickens outside the coop = Total number of chickens in all – Number of chickens inside a coop
=10 – 2
= 8
PICTURE:

Hence, Number of chickens outside the coop = 8.

Question 4.Modeling Real Life
Your teacher has 7 balls. 2 are soccer balls. The rest are basketballs. How many basketballs are there?
Which equations match the story?
7 – 2 = 5
9 – 2 = 7
7 + 2 = 9
2 + 5 = 7
Show how you know:

There are _____ basketballs.

Answer:
EQUATION is 7 – 2 = 5 not 9 – 2 = 7, 7 + 2 = 9, 2 + 5 = 7.
GIVEN:
Total number of balls = 7
Number of  soccer balls = 2
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of basketballs = Total number of balls – Number of  soccer balls
= 7 – 2
= 5
So, Number of basketballs = 5.
Hence, EQUATION is 7 – 2 = 5 not 9 – 2 = 7, 7 + 2 = 9, 2 + 5 = 7.

Review & Refresh

Find the sum.

Question 5.
6 + 0 = ______
Answer:
Sum of 6 + 0 = 6.
GIVEN:
6 + 0 =____.
EXPLAINATION:
There are 6 counters in each group
Total number of groups = 0
Add the number of groups
6 + 0 = 6.

Question 6.
0 + 0 = ______
Answer:
Sum of 0 + 0 = 0.
GIVEN:
0 + 0 = ___
EXPLAINATION:
There are 0 counters in each group
Total number of groups = 0
Add the number of groups
0 + 0 = 0.

Question 7.
5 + 1 = _______
Answer:
Sum of 5 + 1 = 6.
GIVEN:
5 + 1 = _____
EXPLAINATION:
There are 5 counters in each group
Total number of groups = 1
Add the number of groups
5 + 1 = 6.

Question 8.
9 + 1 = ______
Answer:
Sum of 9 + 1 = 10.
GIVEN:
9 + 1 =____
EXPLAINATION:
There are 6 counters in each group
Total number of groups = 0
Add the number of groups
9 + 1 = 10.

Addition and Subtraction Situations Performance Task

Question 1.
3 birds are on a wire. 5 birds are on a branch.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 111

(a) 2 more birds land on the wire. How many birds are on the wire now?
__________ birds
Answer:
Total number of birds are on a wire now = 5.
GIVEN:
Number of birds are on a wire = 3
Number of birds  added more are on a wire = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of birds are on a wire now = Number of birds are on a wire – Number of birds  added more are on a wire = 3 + 2
= 5
Hence, Total number of birds are on a wire now = 5.

(b)
I bird flies away from the branch. How many birds are on the branch now?
__________ birds
Answer:
Number of birds are on the branch now = 4.
GIVEN:
Number of birds on the branch = 5
Number of birds flew away from branch = 1
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of birds are on the branch now = Number of birds on the branch – Number of birds flew away from branch
= 5 – 1
= 4
Hence, Number of birds are on the branch now = 4.

(c)
How many more birds are on the wire now than on the branch now?
__________ more birds
Answer:
Number of birds are on the wire now more than  on the branch now = 1.
GIVEN:
Number of birds are on the wire now = 5
Number of birds are on the branch now = 4
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of birds are on the wire now more than  on the branch now = Number of birds are on the wire now – Number of birds are on the branch now
= 5 – 4
= 1.
Hence, Number of birds are on the wire now more than  on the branch now = 1.

Question 2.
There are 6 birds. Draw some on the wire and some on the branch. Write an addition equation and a subtraction equation to match your picture.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 112
Answer:
SUBTRACTION EQUATION = 6 – 3 = 3.
ADDITION EQUATION = 3 + 3 = 6.
GIVEN:
Total number of birds = 6
Number of birds on the wire = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of birds on the branch = Total number of birds – Number of birds on the wire
= 6 – 3
= 3
Hence, SUBTRACTION EQUATION = 6 – 3 = 3.
ADDITION:
Total number of birds = Number of birds on the wire  + Number of birds on the branch
= 3 + 3
= 6
Hence, ADDITION EQUATION = 3 + 3 = 6.
PICTURE:

Addition: Add To Practice Homework & Practice 1.1

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 113
There are 4 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 114.
2 more Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 114 join them.
Now there are _______ Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 114.
___________ + ___________ = ___________
Answer:
Total number of frogs now = 6.
GIVEN:
Total number of frogs = 4
Number of frogs joined more = 2
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of frogs now = Total number of frogs + Number of frogs joined more
= 4 + 2
= 6
Hence, Total number of frogs now = 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 113

Solve Add To Problems Homework & Practice 1.2

Question 2.
There are 5 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 115.
3 more Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 115 join them.
How many Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 115 are there now?
___________ + ___________ = ___________ Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 115
Answer:
Total number of octopus now = 8.
GIVEN:
Total number of octopus = 5
Number of octopus joined more = 3
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of octopus now = Total number of octopus – Number of octopus joined more
= 5 + 3
= 8
Hence, Total number of octopus now = 8.

Question 3.
Modeling Real Life
You have 3 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 116. Your friend gives you I Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 116. How many Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 116 do you have now?

 

____________ Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 116
Answer:
Total number of crayons I have now = 4.
GIVEN:
Number of crayons I have = 3
Number of crayons my friend gave me = 1
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of crayons I have now =  Number of crayons I have – Number of crayons my friend gave me
= 3 + 1
= 4
Hence, Total number of crayons I have now = 4.

Solve Put Together Problems Homework & Practice 1.3

Question 4.
You have 4 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 117 and 4 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 118 . How many flowers do you have in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 119
___________ + ___________ = ___________ flowers
Answer:
Total number of flowers in all = 8.
GIVEN:
Number of pink color flowers = 4
Number of blue color flowers = 4
EXPLANATION:
ADDITION:
Total number of flowers in all = Number of pink color flowers – Number of blue color flowers
= 4 + 4
= 8
PICTURE:

Hence, Total number of flowers in all = 8.

Solve Put Together Problems with Both Addends Unknown Homework & Practice 1.4

Question 5.
There are 10 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 120 . Some are standing up. The rest are knocked down. Draw two different pictures to show the Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 120
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 121
Answer:
FIGURE:1: Number of knocked down bowls = 4.
FIGURE:2: Number of knocked down bowls = 5.
GIVEN:
FIGURE:1:
Number of bowls = 10
Number of standing bowls = 6
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of knocked down bowls = Number of bowls – Number of standing bowls
= 10 – 6
= 4
Hence, Number of knocked down bowls = 4.
FIGURE:2:
Number of bowls = 10
Number of standing bowls = 5
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of knocked down bowls = Number of bowls – Number of standing bowls
= 10 – 5
= 5
Hence, Number of knocked down bowls = 5.

PICTURE:

Solve Take From Problems Homework & Practice 1.5

Question 6.
There are 7 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 122
3 Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 122 swim away.
How many Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 122 are left?
___________ – ___________ = ___________ Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 122
Answer:
Number of dolphins left = 4.
GIVEN:
Total number of dolphins = 7
Number of dolphins swam away = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of dolphins left = Total number of dolphins – Number of dolphins swam away
= 7 – 3
= 4
Hence, Number of dolphins left = 4.

Solve Compare Problems: More Homework & Practice 1.6

Question 7.
You have 6 whistles. Your friend has 3 whistles. How many more whistles do you have?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 123
___________ – ___________ = ___________ more whistles
Answer:
Number of whistles I have more than my friend = 3.
GIVEN:
Total number of whistles I have = 6
Number of whistles my friend has = 3
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of whistles I have more than my friend = Total number of whistles I have – Number of whistles my friend has = 6 – 3
= 3
Hence, Number of whistles I have more than my friend = 3.

Question 8.
There are 2 yellow blankets and 9 green blankets. Draw the missing blankets. How many more green blankets are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 124
___________ – ___________ = ___________ more green blankets
Answer:
Number of green blankets more than yellow blankets = 7.
GIVEN:
Number of yellow blankets = 2
Number of green blankets = 9
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of green blankets more than yellow blankets = Number of green blankets – Number of yellow blankets
= 9 – 2
= 7
PICTURE: MISSING BLANKETS are 9 green blankets.

Hence, Number of green blankets more than yellow blankets = 7.

Solve Compare Problems: Fewer Homework & Practice 1.7

Question 9.
You have 5 puzzles. Your friend has 7 puzzles. How many fewer puzzles do you have?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 125
___________ – ___________ = ___________ fewer puzzles
Answer:
Number of fewer puzzles I have = 2.
GIVEN:
Number of puzzles I have = 5
Number of puzzles my friend has = 7
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer puzzles I  have = Number of puzzles my friend has  – Number of puzzles I have
= 7 – 5
= 2
Hence, Number of fewer puzzles I have = 2.

Question 10.
There are 8 red leaves and 4 orange leaves. Draw the missing leaves. How many fewer orange leaves are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 126
___________ – ___________ = ___________ fewer orange leaves
Answer:
Number of fewer orange leaves = 4.
GIVEN:
Number of red leaves = 8
Number of orange leaves = 4
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of fewer orange leaves = Number of red leaves – Number of orange leaves
= 8 – 4
= 4
PICTURE: MISSING LEAVES are orange leaves.

Hence, Number of fewer orange leaves = 4.

Solve Add To Problems with Change Unknown Homework & Practice 1.8

Question 11.
You have 3 bracelets. Your friend gives you some more. Now you have 9 How many bracelets did your friend give you?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 127
___________ + ___________ = ___________ bracelets
Answer:
Number of bracelets my friend gave me = 6.
GIVEN:
Number of bracelets I have = 3
Total number of bracelets my friend gave me more after = 9
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of bracelets my friend gave me = Total number of bracelets my friend gave me more after – Number of bracelets I have
= 9 – 3
= 6
PICTURE:

Hence,  Number of bracelets my friend gave me = 6.

Question 12.
You have 5 carrots. You buy some more. Now you have 10. How many carrots did you buy?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 128
___________ + ___________ = ___________ carrots
Answer:
Number of carrots I purchased = 5.
GIVEN:
Total number of carrots I have = 5
Total number of carrots I have now = 10
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of carrots I purchased = Total number of carrots I have now – Total number of carrots I have
= 10 – 5
= 5
PICTURE:

Hence, Number of carrots I purchased = 5.

Connect Put Together and Take Apart Problems Homework & Practice 1.9

Question 13.
You have 4 hats. 2 have polka dots. The rest have stripes. How many striped hats do you have?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 1 Addition and Subtraction Situations 129
___________ + ___________ = __________ striped hats

___________ – ___________ = ___________ striped hats
Answer:
Number of stripes hats I have = 2.
GIVEN:
Total number of hats I have = 4
Number of polka dots  hats I have = 2
EXPLANATION:
SUBTRACTION:
Number of stripes hats I have = Total number of hats I have – Number of polka dots  hats I have
= 4 – 2
= 2
PICTURE:

Hence, Number of stripes hats I have = 2.

Leave a Comment

Scroll to Top