Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions

Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions

Are you looking for the best resources to seek homework help and practice well for the examinations? Then, this Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions guide is the best option for you all. In this article, you get to find topic-wise BIM Algebra 2 Ch 2 Quadratic Functions Exercise questions & answers, practices, quizzes, chapter review, chapter tests, cumulative assessments, etc. for better learnings. Do practice with the Big Ideas Math Algebra 2 Answers Guide and kickstart your preparation. Below you will find the quick links to refer exercise questions & other materials directly and prepare all the concepts thoroughly.

Big Ideas Math Book Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions

Solving all homework & assignments questions can be simple by referring to this BIM Book Algebra 2 Answer Key. Also, you can learn all the complex concepts of Chapter 2 Quadratic Functions with the help of the Big Ideas Math Algebra 2 Book Solution Key and can answer any type of questions related to Chapter 2 Quadratic Functions complex topics. Make use of these below available BIM Book Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions direct links and prepare well to score good results in any examinations.

Quadratic Functions Maintaining Mathematical Proficiency

Find the x-intercept of the graph of the linear equation.

Question 1.
y = 2x + 7

Question 1.
y = 2x + 7

Question 2.
y = -6x + 8

Question 3.
y = -10x – 36

Question 4.
y = 3(x – 5)

Question 5.
y = -4(x + 10)

Question 6.
3x + 6y = 24

Find the distance between the two points.

Question 7.
(2, 5), (-4, 7)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-2.1-7.jpg

Question 8.
(-1, 0), (-8, 4)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-2.1-8.jpg

Question 9.
(3, 10), (5, 9)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-2.1-9.jpg

Question 10.
(7, -4), (-5, 0)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-2.1-10.jpg

Question 11.
(4, -8), (4, 2)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-2.1-11.jpg

Question 12.
(0, 9), (-3, -6)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-2.1-12.jpg

Question 13.
ABSTRACT REASONING Use the Distance Formula to write an expression for the distance between the two points (a, c) and (b, c). Is there an easier way to find the distance when the x-coordinates are equal? Explain your reasoning

Quadratic Functions Mathematical Practices

Monitoring Progress

Decide whether the syllogism represents correct or flawed reasoning. If flawed, explain why the conclusion is not valid.

Question 1.
All mammals are warm-blooded.
All dogs are mammals.
Therefore, all dogs are warm-blooded.

Question 2.
All mammals are warm-blooded.
My pet is warm-blooded.
Therefore, my pet is a mammal.

Question 3.
If I am sick, then I will miss school.
I missed school.
Therefore, I am sick.

Question 4.
If I am sick, then I will miss school.
I did not miss school.
Therefore, I am not sick.

Lesson 2.1 Transformations of Quadratic Functions

Essential Question

How do the constants a, h, and k affect the graph of the quadratic function g(x) = a(x – h)2 + k?
The parent function of the quadratic family is f(x) = x2. A transformation of the graph of the parent function is represented by the function g(x) = a(x – h)2 + k, where a ≠ 0.

EXPLORATION 1
Identifying Graphs of Quadratic Functions
Work with a partner.
Match each quadratic function with its graph. Explain your reasoning. Then use a graphing calculator to verify that your answer is correct.
a. g(x) = -(x – 2)2
b. g(x) = (x – 2)2 + 2
c. g(x) = -(x + 2)2 – 2
d. g(x) = 0.5(x – 2)2 + 2
e. g(x) = 2(x – 2)2
f. g(x) = -(x + 2)2 + 2
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 1

Communicate Your Answer

Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2
Question 2.
How do the constants a, h, and k affect the graph of the quadratic function g(x) =a(x – h)2 + k?
Graphing Quadratic Functions

Question 3.
Write the equation of the quadratic function whose graph is shown at the right. Explain your reasoning. Then use a graphing calculator to verify that your equation is correct.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 3

2.1 Lesson

Monitoring Progress

Describe the transformation of f(x) = x2 represented by g. Then graph each function.

Question 1.
g(x) = (x – 3)2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-1.jpg

Question 2.
g(x) = (x + 2)2 – 2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-2.jpg

Question 3.
g(x) = (x + 5)2 + 1
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-3.jpg

Describe the transformation of f(x) = x2 represented by g. Then graph each function.

Question 4.
g(x) = (\(\frac{1}{3} x\))2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-4.jpg
Question 5.
g(x) = 3(x – 1)2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-5.jpg

Question 6.
g(x) = -(x + 3)2 + 2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-6.jpg

Question 7.
Let the graph of g be a vertical shrink by a factor of \(\frac{1}{2}\) followed by a translation 2 units up of the graph of f(x) = x2. Write a rule for g and identify the vertex.
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-7.jpg

Question 8.
Let the graph of g be a translation 4 units left followed by a horizontal shrink by a factor of \(\frac{1}{3}\) of the graph of f(x) = x2 + x. Write a rule for g.
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-8.jpg

Question 9.
WHAT IF? In Example 5, the water hits the ground 10 feet closer to the fire truck after lowering the ladder. Write a function that models the new path of the water.
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-9.jpg

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.1-9a.jpg

Transformations of Quadratic Functions 2.1 Exercises

Vocabulary and Core Concept Check

Question 1.
COMPLETE THE SENTENCE The graph of a quadratic function is called a(n) ________.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 1

Question 2.
VOCABULARY Identify the vertex of the parabola given by f(x) = (x + 2)2 – 4.
Answer:

Monitoring Progress and Modeling with Mathematics

In Exercises 3–12, describe the transformation of f(x) = x2 represented by g. Then graph each function.

Question 3.
g(x) = x2 – 3
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 3

Question 4.
g(x) = x2 + 1
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-4.jpg

Question 5.
g(x) = (x + 2)2

Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 5

Question 6.
g(x) = (x – 4)2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-6.jpg

Question 7.
g(x) = (x – 1)2

Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 7

Question 8.
g(x) = (x + 3)2

Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-8.jpg

Question 9.
g(x) = (x + 6)2 – 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 9

Question 10.
g(x) = (x – 9)2 + 5
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-10.jpg

Question 11.
g(x) = (x – 7)2 + 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 11

Question 12.
g(x) = (x + 10)2 – 3
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-12.jpg

ANALYZING RELATIONSHIPS In Exercises 13–16, match the function with the correct transformation of the graph of f. Explain your reasoning.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 4

Question 13.
y = f(x – 1)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 13

Question 14.
y = f(x) + 1
Answer:

Question 15.
y = f(x – 1) + 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 15

Question 16.
y = f(x + 1)
Answer:

Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 5

In Exercises 17–24, describe the transformation of f(x) = x2 represented by g. Then graph each function.

Question 17.
g(x) = -x2

Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 17

Question 18.
g(x) = (-x)2

Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-18.jpg

Question 19.
g(x) = 3x2

Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 19

Question 20.
g(x) = \(\frac{1}{3}\)x2

Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-20.jpg

Question 21.
g(x) = (2x)2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 21

Question 22.
g(x) = -(2x)2

Answer:

Question 23.
g(x) = \(\frac{1}{5}\)x2 – 4
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 23

Question 24.
g(x) = \(\frac{1}{2}\)(x – 1)2

Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-24.jpg

ERROR ANALYSIS In Exercises 25 and 26, describe and correct the error in analyzing the graph of f(x) = −6x2 + 4.

Question 25.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 6
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 25

Question 26.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 7
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-26.jpg

USING STRUCTURE In Exercises 27–30, describe the transformation of the graph of the parent quadratic function. Then identify the vertex.

Question 27.
f(x) = 3(x + 2)2 + 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 27

Question 28.
f(x) = -4(x + 1)2 – 5
Answer:

Question 29.
f(x) = -2x2 + 5
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 29

Question 30.
f(x) = \(\frac{1}{2}\)(x – 1)2
Answer:

 

In Exercises 31–34, write a rule for g described by the transformations of the graph of f. Then identify the vertex.

Question 31.
f(x) = x2 vertical stretch by a factor of 4 and a reflection in the x-axis, followed by a translation 2 units up
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 31

Question 32.
f(x) = x2; vertical shrink by a factor of \(\frac{1}{3}\) and a reflection in the y-axis, followed by a translation 3 units right
Answer:

Question 33.
f(x) = 8x2 – 6; horizontal stretch by a factor of 2 and a translation 2 units up, followed by a reflection in the y-axis
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 33

Question 34.
f(x) = (x + 6)2 + 3; horizontal shrink by a factor of \(\frac{1}{2}\) and a translation 1 unit down, followed by a reflection in the x-axis
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-34.jpg

USING TOOLS In Exercises 35–40, match the function with its graph. Explain your reasoning.

Question 35.
g(x) = 2(x – 1)2 – 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 35

Question 36.
g(x) = \(\frac{1}{2}\)(x + 1)2 – 2
Answer:

Question 37.
g(x) = -2(x – 1)2 + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 37

Question 38.
g(x) = 2(x + 1)2 + 2
Answer:

Question 39.
g(x) = -2(x + 1)2 – 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 39

Question 40.
g(x) = 2(x – 1)2 + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 8

JUSTIFYING STEPS In Exercises 41 and 42, justify eachstep in writing a function g based on the transformationsof f(x) = 2x2 + 6x.

Question 41.
translation 6 units down followed by a reflection in the x-axis
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 9
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 41

Question 42.
reflection in the y-axis followed by a translation 4 units right
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 10
Answer:

Question 43.
MODELING WITH MATHEMATICS The function h(x) = -0.03(x – 14)2 + 6 models the jump of a red kangaroo, where x is the horizontal distance traveled (in feet) and h(x) is the height (in feet). When the kangaroo jumps from a higher location, it lands 5 feet farther away. Write a function that models the second jump.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 11
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 43

Question 44.
MODELING WITH MATHEMATICS The function f(t) = -16t2 + 10 models the height (in feet) of an object t seconds after it is dropped from a height of 10 feet on Earth. The same object dropped from the same height on the moon is modeled by g(t) = –\(\frac{8}{3}\)t2 + 10. Describe the transformation of the graph of f to obtain g. From what height must the object be dropped on the moon so it hits the ground at the same time as on Earth?
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.1-44.jpg

Question 45.
MODELING WITH MATHEMATICS Flying fish use their pectoral fins like airplane wings to glide through the air.
a. Write an equation of the form y = a(x – h)2 + k with vertex (33, 5) that models the flight path, assuming the fish leaves the water at (0, 0).
b. What are the domain and range of the function? What do they represent in this situation?
c. Does the value of a change when the flight path has vertex (30, 4)? Justify your answer.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 12
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 45.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 45.2
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 45.3

Question 46.
HOW DO YOU SEE IT? Describe the graph of g as a transformation of the graph of f(x) = x2.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 13
Answer:

Question 47.
COMPARING METHODS Let the graph of g be a translation 3 units up and 1 unit right followed by a vertical stretch by a factor of 2 of the graph of f(x) = x2.
a. Identify the values of a, h, and k and use vertex form to write the transformed function.
b. Use function notation to write the transformed function. Compare this function with your function in part (a).
c. Suppose the vertical stretch was performed first, followed by the translations. Repeat parts (a) and (b).
d. Which method do you prefer when writing a transformed function? Explain.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 47.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 47.2

Question 48.
THOUGHT PROVOKING A jump on a pogo stick with a conventional spring can be modeled by f(x) = -0.5(x – 6)2 + 18, where x is the horizontal distance (in inches) and f(x) is the vertical distance (in inches). Write at least one transformation of the function and provide a possible reason for your transformation.
Answer:

Question 49.
MATHEMATICAL CONNECTIONS The area of a circle depends on the radius, as shown in the graph. A circular earring with a radius of r millimeters has a circular hole with a radius of \(\frac{3 r}{4}\) millimeters. Describe a transformation of the graph below that models the area of the blue portion of the earring.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 13.1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 49

Maintaining Mathematical Proficiency
A line of symmetry for the figure is shown in red. Find the coordinates of point A. (Skills Review Handbook)

Question 50.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 14
Answer:

Question 51.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 15
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.1 Question 51

Question 52.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 16
Answer:

Lesson 2.2 Characteristics of Quadratic Functions

Essential Question
What type of symmetry does the graph of f(x) = a(x – h)2 + k have and how can you describe this symmetry?

EXPLORATION 1
Parabolas and Symmetry
Work with a partner.

a. Complete the table. Then use the values in the table to sketch the graph of the function
f(x) = \(\frac{1}{2}\)x2 – 2x – 2 on graph paper.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 17
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 18
b. Use the results in part (a) to identify the vertex of the parabola.
c. Find a vertical line on your graph paper so that when you fold the paper, the left portion of the graph coincides with the right portion of the graph. What is the equation of this line? How does it relate to the vertex?
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 19
d. Show that the vertex form f(x) = \(\frac{1}{2}\)(x – 2)2 – 4 is equivalent to the function given in part (a).

EXPLORATION 2
Parabolas and Symmetry
Work with a partner.
Repeat Exploration 1 for the function given by f(x) = –\(\frac{1}{3}\)x2 + 2x + 3 = –\(\frac{1}{3}\)(x – 3),sup>2 + 6.

Communicate Your Answer

Question 3.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 20
What type of symmetry does the graph of f(x) = a(x – h)2 + k have and how can you describe this symmetry?

Question 4.
Describe the symmetry of each graph. Then use a graphing calculator to verify your answer.
a. f(x) = -(x – 1)2 + 4
b. f(x) = (x + 1)2 – 2
c. f(x) = 2(x – 3)2 + 1
d. f(x) = \(\frac{1}{2}\)(x + 2)2
e. f(x) = -2x2 + 3
f. f(x) = 3(x – 5)2 + 2

2.2 Lesson

Monitoring Progress

Graph the function. Label the vertex and axis of symmetry.

Question 1.
f(x) = -3(x + 1)2

 

Question 2.
g(x) = 2(x – 2)2 + 5

Question 3.
h(x) = x2 + 2x – 1

 

Question 4.
p(x) = -2x2 – 8x + 1

 

Question 5.
Find the minimum value or maximum value of
(a) f(x) = 4x2 + 16x – 3 and
(b) h(x) = -x2 + 5x + 9. Describe the domain and range of each function, and where each function is increasing and decreasing.

 

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.2-5.jpg

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.2-5b.jpg

 

Graph the function. Label the x-intercepts, vertex, and axis of symmetry.

Question 6.
f(x) = -(x + 1)(x + 5)

Question 7.
g(x) = \(\frac{1}{4}\)(x – 6)(x – 2)

Question 8.
WHAT IF? The graph of your third shot is a parabola through the origin that reaches a maximum height of 28 yards when x = 45. Compare the distance it travels before it hits the ground with the distances of the first two shots.

Characteristics of Quadratic Functions 2.2 Exercises

Vocabulary and Core Concept and Check

Question 1.
WRITING Explain how to determine whether a quadratic function will have a minimum value or a maximum value.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 1

Question 2.
WHICH ONE DOESN’T BELONG? The graph of which function does not belong with the other three? Explain.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 21
Answer:

Question 3.
f(x) = (x – 3)2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 3

Question 4.
h(x) = (x + 4)2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-4.jpg

Question 5.
g(x) = (x + 3)2 + 5
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 5

Question 6.
y = (x – 7)2 – 1
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-6.jpg

Question 7.
y = -4(x – 2)2 + 4
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 7

Question 8.
g(x) = 2(x + 1)2 – 3
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-8.jpg

Question 9.
f(x) = -2(x – 1)2 – 5
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 9

Question 10.
h(x) = 4(x + 4)2 + 6
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-10.jpg

Question 11.
y = –\(\frac{1}{4}\)(x + 2)2 + 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 11

Question 12.
y = \(\frac{1}{2}\)(x – 3)2 + 2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-12.jpg

Question 13.
f(x) = 0.4(x – 1)2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 13

Question 14.
g(x) = 0.75x2 – 5
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-14.jpg

ANALYZING RELATIONSHIPS In Exercises 15–18, use the axis of symmetry to match the equation with its graph.

Question 15.
y = 2(x – 3)2 + 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 15

Question 16.
y = (x + 4)2 – 2
Answer:

Question 17.
y = \(\frac{1}{2}\)(x + 1)2 + 3
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 17

Question 18.
y = (x – 2)2 – 1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 22
Answer:

REASONING In Exercises 19 and 20, use the axis of symmetry to plot the reflection of each point and complete the parabola.

Question 19.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 23
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 19

Question 20.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 24
Answer:

In Exercises 21–30, graph the function. Label the vertex and axis of symmetry.

Question 21.
y = x2 + 2x + 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 21.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 21.2

Question 22.
y = 3x2 – 6x + 4
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-22.jpg

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-22a-1.jpg

Question 23.
y = -4x2 + 8x + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 23.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 23.2

Question 24.
f(x) = -x2 – 6x + 3
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-24.jpg
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-24a.jpg

Question 25.
g(x) = -x2 – 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 25.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 25.2

Question 26.
f(x) = 6x2 – 5
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-26.jpg

Question 27.
g(x) = -1.5x2 + 3x + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 27.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 27.2

Question 28.
f(x) = 0.5x2 + x – 3
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-28.jpg

Question 29.
y = \(\frac{3}{2}\)x2 – 3x + 6
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 29.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 29.2

Question 30.
y = –\(\frac{5}{2}\)x2 – 4x – 1
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-30.jpg

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-30a.jpg

Question 31.
WRITING Two quadratic functions have graphs with vertices (2, 4) and (2, -3). Explain why you can not use the axes of symmetry to distinguish between the two functions.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 31

Question 32.
WRITING A quadratic function is increasing to the left of x = 2 and decreasing to the right of x = 2. Will the vertex be the highest or lowest point on the graph of the parabola? Explain.
Answer:

ERROR ANALYSIS In Exercises 33 and 34, describe and correct the error in analyzing the graph of y = 4x2 + 24x − 7.

Question 33.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 25
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 33

Question 34.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 26
Answer:

MODELING WITH MATHEMATICS In Exercises 35 and 36, x is the horizontal distance (in feet) and y is the vertical distance (in feet). Find and interpret the coordinates of the vertex.

Question 35.
The path of a basketball thrown at an angle of 45° can be modeled by y = -0.02x2 + x + 6.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 35

Question 36.
The path of a shot put released at an angle of 35° can be modeled by y = -0.01x2 + 0.7x + 6.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 27
Answer:

Question 37.
ANALYZING EQUATIONS The graph of which function has the same axis of symmetry as the graph of y = x2 + 2x + 2?
A. y = 2x2 + 2x + 2
B. y = -3x2 – 6x + 2
C. y = x2 – 2x + 2
D. y = -5x2 + 10x + 23
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 37

Question 38.
USING STRUCTURE Which function represents the widest parabola? Explain your reasoning.
A. y = 2(x + 3)2
B. y = x2 – 5
C. y = 0.5(x – 1)2 + 1
D. y = -x2 + 6
Answer:

In Exercises 39–48, find the minimum or maximum value of the function. Describe the domain and range of the function, and where the function is increasing and decreasing.

Question 39.
y = 6x2 – 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 39

Question 40.
y = 9x2 + 7
Answer:

Question 41.
y = -x2 – 4x – 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 41

Question 42.
g(x) = -3x2 – 6x + 5
Answer:

Question 43.
f(x) = -2x2 + 8x + 7
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 43

Question 44.
g(x) = 3x2 + 18x – 5
Answer:

Question 45.
h(x) = 2x2 – 12x
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 45

Question 46.
h(x) = x2 – 4x
Answer:

Question 47.
y = \(\frac{1}{4}\)x2 – 3x + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 47

Question 48.
f(x) = \(\frac{3}{2}\)x2 + 6x + 4
Answer:

Question 49.
PROBLEM SOLVING The path of a diver is modeled by the function f(x) = -9x2 + 9x + 1, where f(x) is the height of the diver (in meters) above the water and x is the horizontal distance (in meters) from the end of the diving board.
a. What is the height of the diving board?
b. What is the maximum height of the diver?
c. Describe where the diver is ascending and where the diver is descending.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 28
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 49

Question 50.
PROBLEM SOLVING The engine torque y (in foot-pounds) of one model of car is given by y = -3.75x2 + 23.2x + 38.8, where x is the speed (in thousands of revolutions per minute) of the engine.
a. Find the engine speed that maximizes torque. What is the maximum torque?
b. Explain what happens to the engine torque as the speed of the engine increases.
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-50.jpg

MATHEMATICAL CONNECTIONS In Exercises 51 and 52, write an equation for the area of the figure. Then determine the maximum possible area of the figure.

Question 51.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 29
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 51

Question 52.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 30
Answer:

In Exercises 53–60, graph the function. Label the x-intercept(s), vertex, and axis of symmetry.

Question 53.
y = (x + 3)(x – 3)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 53.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 53.2

Question 54.
y = (x + 1)(x – 3)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-54.jpg

Question 55.
y = 3(x + 2)(x + 6)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 55.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 55.2

Question 56.
f(x) = 2(x – 5)(x – 1)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-56.jpg

Question 57.
g(x) = -x(x + 6)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 57.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 57.2

Question 58.
y = -4x(x + 7)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-58.jpg

Question 59.
f(x) = -2(x – 3)2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 59.1

Question 60.
y = 4(x – 7)2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-60.jpg

USING TOOLS In Exercises 61–64, identify the x-intercepts of the function and describe where the graph is increasing and decreasing. Use a graphing calculator to verify your answer.

Question 61.
f(x) = \(\frac{1}{2}\)(x – 2)(x + 6)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 61

Question 62.
y = \(\frac{3}{4}\)(x + 1)(x – 3)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-62.jpg

Question 63.
g(x) = -4(x – 4)(x – 2)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 63.1

Question 64.
h(x) = -5(x + 5)(x + 1)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-64.jpg

Question 65.
MODELING WITH MATHEMATICS A soccer player kicks a ball downfield. The height of the ball increases until it reaches a maximum height of 8 yards, 20 yards away from the player. A second kick is modeled by y = x(0.4 – 0.008x). Which kick travels farther before hitting the ground? Which kick travels higher?
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 31
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 65.1

Question 66.
MODELING WITH MATHEMATICS Although a football field appears to be flat, some are actually shaped like a parabola so that rain runs off to both sides. The cross section of a field can be modeled by y = -0.000234x(x – 160), where x and y are measured in feet. What is the width of the field? What is the maximum height of the surface of the field?
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 32
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-66.jpg

Question 67.
REASONING The points (2, 3) and (-4, 2) lie on the graph of a quadratic function. Determine whether you can use these points to find the axis of symmetry. If not, explain. If so, write the equation of the axis of symmetry.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 67

Question 68.
OPEN-ENDED Write two different quadratic functions in intercept form whose graphs have the axis of symmetry x= 3.
Answer:

Question 69.
PROBLEM SOLVING An online music store sells about 4000 songs each day when it charges $1 per song. For each $0.05 increase in price, about 80 fewer songs per day are sold. Use the verbal model and quadratic function to determine how much the store should charge per song to maximize daily revenue.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 33
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 69

Question 70.
PROBLEM SOLVING An electronics store sells 70 digital cameras per month at a price of $320 each. For each $20 decrease in price, about 5 more cameras per month are sold. Use the verbal model and quadratic function to determine how much the store should charge per camera to maximize monthly revenue.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 34
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-70.jpg

Question 71.
DRAWING CONCLUSIONS Compare the graphs of the three quadratic functions. What do you notice? Rewrite the functions f and g in standard form to justify your answer.
f(x) = (x + 3)(x + 1)
g(x) = (x + 2)2 – 1
h(x) = x2 + 4x + 3
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 71

Question 72.
USING STRUCTURE Write the quadratic function f(x) = x2 + x – 12 in intercept form. Graph the function. Label the x-intercepts, y-intercept, vertex, and axis of symmetry.
Answer:

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-72a.jpg

Question 73.
PROBLEM SOLVING A woodland jumping mouse hops along a parabolic path given by y = -0.2x2 + 1.3x, where x is the mouse’s horizontal distance traveled (in feet) and y is the corresponding height (in feet). Can the mouse jump over a fence that is 3 feet high? Justify your answer.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 35
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 73

Question 74.
HOW DO YOU SEE IT? Consider the graph of the function f(x) = a(x – p)(x – q).
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 36
a. What does f(\(\frac{p+q}{2}\)) represent in the graph?
b. If a < 0, how does your answer in part (a) change? Explain.
Answer:

Question 75.
MODELING WITH MATHEMATICS The Gateshead Millennium Bridge spans the River Tyne. The arch of the bridge can be modeled by a parabola. The arch reaches a maximum height of 50 meters at a point roughly 63 meters across the river. Graph the curve of the arch. What are the domain and range? What do they represent in this situation?
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 37
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 75

Quadratic 76.
THOUGHT PROVOKING
You have 100 feet of fencing to enclose a rectangular garden. Draw three possible designs for the garden. Of these, which has the greatest area? Make a conjecture about the dimensions of the rectangular garden with the greatest possible area. Explain your reasoning.
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-76.jpg

Question 77.
MAKING AN ARGUMENT The point (1, 5) lies on the graph of a quadratic function with axis of symmetry x = -1. Your friend says the vertex could be the point (0, 5). Is your friend correct? Explain.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 77

Question 78.
CRITICAL THINKING Find the y-intercept in terms of a, p, and q for the quadratic function f(x) = a(x – p)(x – q).
Answer:

Question 79.
MODELING WITH MATHEMATICS A kernel of popcorn contains water that expands when the kernel is heated, causing it to pop. The equations below represent the “popping volume” y (in cubic centimeters per gram) of popcorn with moisture content x (as a percent of the popcorn’s weight).
Hot-air popping: y = -0.761(x – 5.52)(x – 22.6)
Hot-oil popping:y = -0.652(x – 5.35)(x – 21.8)
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 38
a. For hot-air popping, what moisture content maximizes popping volume? What is the maximum volume?
b. For hot-oil popping, what moisture content maximizes popping volume? What is the maximum volume?
c. Use a graphing calculator to graph both functions in the same coordinate plane. What are the domain and range of each function in this situation? Explain.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 79.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 79.2

Question 80.
ABSTRACT REASONING A function is written in intercept form with a > 0. What happens to the vertex of the graph as a increases? as a approaches 0?
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-80.jpg

Maintaining Mathematical Proficiency

Solve the equation. Check for extraneous solutions. (Skills Review Handbook)

Question 81.
3\(\sqrt{x}\) – 6 = 0
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 81

Question 82.
2\(\sqrt{x-4}\) – 2 = 2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-82.jpg

Question 83.
\(\sqrt{5x}\) + 5 = 0
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 83

Question 84.
\(\sqrt{3x+8}\) = \(\sqrt{x+4}\)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-84.jpg

Solve the proportion. (Skills Review Handbook)

Question 85.
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{x}{4}\)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 85

Question 86.
\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{x}{9}\)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-86.jpg

Question 87.
\(\frac{-1}{4}\) = \(\frac{3}{x}\)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.2 Question 87

Question 88.
\(\frac{5}{2}\) =-\(\frac{20}{x}\)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.2-88.jpg

Quadratic Functions Study Skills Using the Features of Your Textbook to Prepare for Quizzes and Tests

Core Vocabulary
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 39

Core Concepts

Section 2.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 40
Section 2.2
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 40.1

Mathematical Practices

Question 1.
Why does the height you found in Exercise 44 on page 53 make sense in the context of the situation?

Question 2.
How can you effectively communicate your preference in methods to others in Exercise 47 on page 54?

Question 3.
How can you use technology to deepen your understanding of the concepts in Exercise 79 on page 64?

Study Skills
Using the Features of Your Textbook to Prepare for Quizzes and Tests

  • Read and understand the core vocabulary and the contents of the Core Concept boxes.
  • Review the Examples and the Monitoring Progress questions. Use the tutorials at BigIdeasMath.com for additional help.
  • Review previously completed homework assignments.

Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 41

Quadratic Functions 2.1 – 2.2 Quiz

2.1 – 2.2 Quiz

Describe the transformation of f(x) = x2 represented by g. (Section 2.1)

Question 1.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 42

Question 2.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 43

Question 3.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 44

Write a rule for g and identify the vertex. (Section 2.1)

Question 4.
Let g be a translation 2 units up followed by a reflection in the x-axis and a vertical stretch by a factor of 6 of the graph of f(x) = x2.

Question 5.
Let g be a translation 1 unit left and 6 units down, followed by a vertical shrink by a factor of \(\frac{1}{2}\) of the graph of f(x) = 3(x + 2)2.

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-5.jpg

Question 6.
Let g be a horizontal shrink by a factor of \(\frac{1}{4}\), followed by a translation 1 unit up and 3 units right of the graph of f(x) = (2x + 1)2 – 11.

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-6.jpg

Graph the function. Label the vertex and axis of symmetry. (Section 2.2)

Question 7.
f(x) = 2(x – 1)2 – 5

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-7.jpg

Question 8.
h(x) = 3x2 + 6x – 2

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-8.jpg

Question 9.
f(x) = 7 – 8x – x2

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-9.jpg

Find the x-intercepts of the graph of the function. Then describe where the function is increasing and decreasing.(Section 2.2)

Question 10.
g(x) = -3(x + 2)(x + 4)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-10.jpg

Question 11.
g(x) = \(\frac{1}{2}\)(x – 5)(x + 1)

Question 12.
f(x) = 0.4x(x – 6)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-12.jpg

Question 13.
A grasshopper can jump incredible distances, up to 20 times its length. The height (in inches) of the jump above the ground of a 1-inch-long grasshopper is given by h(x) = –\(\frac{1}{20}\)x2 + x, where x is the horizontal distance (in inches) of the jump. When the grasshopper jumps off a rock, it lands on the ground 2 inches farther. Write a function that models the new path of the jump. (Section 2.1)
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 45

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-13.jpg

Question 14.
A passenger on a stranded lifeboat shoots a distress flare into the air. The height (in feet) of the flare above the water is given by f(t) = -16t(t – 8), where t is time (in seconds) since the flare was shot. The passenger shoots a second flare, whose path is modeled in the graph. Which flare travels higher? Which remains in the air longer? Justify your answer. (Section 2.2)
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 46

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-quiz-2.1-2.2-14.jpg

Lesson 2.3 Focus of a Parabola

Essential Question
What is the focus of a parabola?
EXPLORATION 1
Analyzing Satellite Dishes
Work with a partner
. Vertical rays enter a satellite dish whose cross section is a parabola. When the rays hit the parabola, they reflect at the same angle at which they entered. (See Ray 1 in the figure.)
a. Draw the reflected rays so that they intersect the y-axis.
b. What do the reflected rays have in common?
c. The optimal location for the receiver of the satellite dish is at a point called the focus of the parabola. Determine the location of the focus. Explain why this makes sense in this situation.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 47

EXPLORATION 2
Analyzing Spotlights

Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 48
Work with a partner. Beams of light are coming from the bulb in a spotlight, located at the focus of the parabola. When the beams hit the parabola, they reflect at the same angle at which they hit. (See Beam 1 in the figure.) Draw the reflected beams. What do they have in common? Would you consider this to be the optimal result? Explain.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 49

Communicate Your Answer

Question 3.
What is the focus of a parabola?
A parabola is set of all points in a plane which are an equal distance away from a given point and given line.

Question 4.
Describe some of the properties of the focus of a parabola.
The focus does not lie on the directrix. The parabola is the locus of points in that plane that are equidistant from both the directrix and the focus.

2.3 Lesson

Monitoring Progress

Question 1.
Use the Distance Formula to write an equation of the parabola with focus F(0, -3) and directrix y = 3.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 50

Identify the focus, directrix, and axis of symmetry of the parabola. Then graph the equation.

Question 2.
y = 0.5x2

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-2.jpg

Question 3.
-y = x2

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-3.jpg

Question 4.
y2 = 6x

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-4.jpg

Write an equation of the parabola with vertex at (0, 0) and the given directrix or focus.

Question 5.
directrix: x = -3


Question 6.
focus: (-2, 0)
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-6.jpg

Question 7.
focus: (0, \(\frac{3}{2}\))

Monitoring Progress

Question 8.
Write an equation of a parabola with vertex (-1, 4) and focus (-1, 2).

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-8.jpg

Question 9.
A parabolic microwave antenna is 16 feet in diameter. Write an equation that represents the cross section of the antenna with its vertex at (0, 0) and its focus 10 feet to the right of the vertex. What is the depth of the antenna?

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-9.jpg

Focus of a Parabola 2.3 Exercises

Vocabulary and Core Concept Check

Question 1.
COMPLETE THE SENTENCE A parabola is the set of all points in a plane equidistant from a fixed point called the ______ and a fixed line called the __________ .
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 1

Question 2.
WRITING Explain how to find the coordinates of the focus of a parabola with vertex (0, 0)and directrix y = 5.
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-2.jpg

Monitoring Progress and Modeling with Mathematics

In Exercises 3–10, use the Distance Formula to write an equation of the parabola.

Question 3.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 51
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 3

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 52
Answer:

Question 5.
focus: (0, -2)
directrix: y = 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 5

Question 6.
directrix: y = 7
focus: (0, -7)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-6-1.jpg

Question 7.
vertex: (0, 0)
directrix: y = -6
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 7

Question 8.
vertex: (0, 0)
focus: (0, 5)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-8-1.jpg

Question 9.
vertex: (0, 0)
focus: (0, -10)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 9

Question 10.
vertex: (0, 0)
directrix: y = -9
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Monitoring-progress-2.3-10.jpg

Question 11.
ANALYZING RELATIONSHIPS Which of the given characteristics describe parabolas that open down? Explain your reasoning.
A. focus: (0, -6)
directrix: y = 6
B. focus: (0, -2)
directrix: y = 2
C.focus: (0, 6)
directrix: y = -6
D. focus: (0, -1)
directrix: y = 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 11

Question 12.
REASONING Which of the following are possible coordinates of the point P in the graph shown? Explain.
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 53
A. (-6, -1)
B. (3, –\(\frac{1}{4}\))
C. (4, –\(\frac{4}{9}\))
D. (1, –\(\frac{1}{36}\))
E. (6, -1)
F. (2, –\(\frac{1}{18}\))
Answer:

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-12.jpg

In Exercises 13–20, identify the focus, directrix, and axis of symmetry of the parabola. Graph the equation.

Question 13.
y = \(\frac{1}{8}\)x2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 13

Question 14.
y = –\(\frac{1}{12}\)x2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-14.jpg

Question 15.
x = –\(\frac{1}{20}\)y2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 15

Question 16.
x= \(\frac{1}{24}\)y2
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-16.jpg

Question 17.
y2 = 16x
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 17.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 17.2

Question 18.
-x2 = 48y
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-18.jpg

Question 19.
6x2 + 3y = 0
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 19.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 19.2

Question 20.
8x2 – y = 0
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-20.jpg

ERROR ANALYSIS In Exercises 21 and 22, describe and correct the error in graphing the parabola.

Question 21.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 54
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 21

Question 22.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 55
Answer:

Question 23.
ANALYZING EQUATIONS The cross section (with units in inches) of a parabolic satellite dish can be modeled by the equation y = \(\frac{1}{38}\)x2. How far is the receiver from the vertex of the cross section? Explain.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 23

Question 24.
ANALYZING EQUATIONS The cross section (with units in inches) of a parabolic spotlight can be modeled by the equation x = \(\frac{1}{20}\)y2. How far is the bulb from the vertex of the cross section? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 56
Answer:

In Exercises 25–28, write an equation of the parabola shown.

Question 25.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 57
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 25

Question 26.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 58
Answer:

Question 27.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 59
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 27

Question 28.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 60
Answer:

In Exercises 29–36, write an equation of the parabola with the given characteristics.

Question 29.
focus: (3, 0)
directrix: x = -3
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 29

Questio
30.
focus: (\(\frac{2}{3}\), 0)
directrix: x = –\(\frac{2}{3}\)
Answer:

Question 31.
directrix: x = -10
vertex: (0, 0)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 31

Question 32.
directrix: y = \(\frac{8}{3}\)
vertex: (0, 0)
Answer:

Question 33.
focus: (0, –\(\frac{5}{3}\))
directrix: y = \(\frac{5}{3}\)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 33

Question 34.
focus: (0, \(\frac{5}{4}\))
directrix: y = –\(\frac{5}{4}\)
Answer:

Question 35.
focus: (0, \(\frac{6}{7}\))
vertex: (0, 0)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 35

Question 36.
focus: (-\(\frac{4}{5}\), 0)
vertex: (0, 0)
Answer:

In Exercises 37–40, write an equation of the parabola shown.

Question 37.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 61
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 37

Question 38.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 62
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-38.jpg

Question 39.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 63
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 39

Question 40.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 64
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-40.jpg

In Exercises 41–46, identify the vertex, focus, directrix, and axis of symmetry of the parabola. Describe the transformations of the graph of the standard equation with p = 1 and vertex (0, 0).

Question 41.
y = \(\frac{1}{8}\)(x – 3)2 + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 41

Question 42.
y = –\(\frac{1}{4}\)(x + 2)2 + 1
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-42.jpg

Question 43.
x = \(\frac{1}{16}\)(y – 3)2 + 1
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 43

Question 44.
y = (x + 3)2 – 5
Answer:

Question 45.
x = -3(y + 4)2 + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 45

Question 46.
x = 4(y + 5)2 – 1
Answer:

Question 47.
MODELING WITH MATHEMATICS Scientists studying dolphin echolocation simulate the projection of a bottlenose dolphin’s clicking sounds using computer models. The models originate the sounds at the focus of a parabolic reflector. The parabola in the graph shows the cross section of the reflector with focal length of 1.3 inches and aperture width of 8 inches. Write an equation to represent the cross section of the reflector. What is the depth of the reflector?
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 65
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 47

Question 48.
MODELING WITH MATHEMATICS Solar energy can be concentrated using long troughs that have a parabolic cross section as shown in the figure. Write an equation to represent the cross section of the trough. What are the domain and range in this situation? What do they represent?
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 66
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-48.jpg

Question 49.
ABSTRACT REASONING As | p | increases, how does the width of the graph of the equation y = \(\frac{1}{4 p}\)x2 change? Explain your reasoning.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 49

Question 50.
HOW DO YOU SEE IT? The graph shows the path of a volleyball served from an initial height of 6 feet as it travels over a net.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 67
a. Label the vertex, focus, and a point on the directrix.
b. An underhand serve follows the same parabolic path but is hit from a height of 3 feet. How does this affect the focus? the directrix?
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-50.jpg

Question 51.
CRITICAL THINKING The distance from point P to the directrix is 2 units. Write an equation of the parabola.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 68
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 51

Question 52.
THOUGHT PROVOKING Two parabolas have the same focus (a, b) and focal length of 2 units. Write an equation of each parabola. Identify the directrix of each parabola.
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.3-52.jpg

Question 53.
REPEATED REASONING Use the Distance Formula to derive the equation of a parabola that opens to the right with vertex (0, 0), focus (p, 0), and directrix x = -p.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 69
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 53

Question 54.
PROBLEM SOLVING The latus rectum of a parabola is the line segment that is parallel to the directrix, passes through the focus, and has endpoints that lie on the parabola. Find the length of the latus rectum of the parabola shown.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 70
Answer:

Maintaining Mathematical Proficiency

Write an equation of the line that passes through the points.(Section 1.3)

Question 55.
(1, -4), (2, -1)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 55

Question 56.
(-3, 12), (0, 6)
Answer:

Question 57.
(3, 1), (-5, 5)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 57

Question 58.
(2, -1), (0, 1)
Answer:

Use a graphing calculator to find an equation for the line of best fit.

Question 59.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 71
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.3 Question 59

Question 60.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 72
Answer:

Lesson 2.4 Modeling with Quadratic Functions

Essential Question
How can you use a quadratic function to model a real-life situation?

EXPLORATION 1
Modeling with a Quadratic Function

Work with a partner. The graph shows a quadratic function of the form
P(t) = at2 + bt + c
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 73
which approximates the yearly profits for a company, where P(t) is the profit in year t.
a. Is the value of a positive, negative, or zero? Explain.
b. Write an expression in terms of a and b that represents the year t when the company made the least profit.
c. The company made the same yearly profits in 2004 and 2012. Estimate the year in which the company made the least profit.
d. Assume that the model is still valid today. Are the yearly profits currently increasing, decreasing, or constant? Explain.

EXPLORATION 2
Modeling with a Graphing Calculator
Work with a partner.
The table shows the heights h (in feet) of a wrench t seconds after it has been dropped from a building under construction.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 74
a. Use a graphing calculator to create a scatter plot of the data, as shown at the right. Explain why the data appear to fit a quadratic model.
b. Use the quadratic regression feature to find a quadratic model for the data.
c. Graph the quadratic function on the same screen as the scatter plot to verify that it fits the data.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 75
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 76
d. When does the wrench hit the ground? Explain.

Communicate Your Answer

Question 3.
How can you use a quadratic function to model a real-life situation?

Question 4.
Use the Internet or some other reference to find examples of real-life situations that can be modeled by quadratic functions.
When you throw a ball (or shoot an arrow, fire a missile or throw a stone) it goes up into the air, slowing as it travels, then comes down again faster and faster .ball throw

2.4 Lesson

Monitoring Progress

Question 1.
WHAT IF? The vertex of the parabola is (50, 37.5). What is the height of the net?

Question 2.
Write an equation of the parabola that passes through the point (-1, 2) and has vertex (4, -9).

Question 3.
WHAT IF? The y-intercept is 4.8. How does this change your answers in parts (a) and (b)?

Question 4.
Write an equation of the parabola that passes through the point (2, 5) and has x-intercepts -2 and 4.

Question 5.
Write an equation of the parabola that passes through the points (-1, 4), (0, 1), and (2, 7).

Question 6.
The table shows the estimated profits y (in dollars) for a concert when the charge is x dollars per ticket. Write and evaluate a function to determine what the charge per ticket should be to maximize the profit.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 77

Question 7.
The table shows the results of an experiment testing the maximum weights y (in tons) supported by ice x inches thick. Write a function that models the data. How much weight can be supported by ice that is 22 inches thick?
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 78

Modeling with Quadratic Functions 2.4 Exercises

Vocabulary and Core Concept Check

Question 1.
WRITING Explain when it is appropriate to use a quadratic model for a set of data.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 1

Question 2.
DIFFERENT WORDS, SAME QUESTION
Which is different? Find “both” answers.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 79
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-2.jpg

Monitoring Progress and Modeling with Mathematics

In Exercises 3–8, write an equation of the parabola in vertex form.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 80
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 3

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 81
Answer:

Question 5.
passes through (13, 8) and has vertex (3, 2)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 5

Question 6.
passes through (-7, -15) and has vertex (-5, 9)
Answer:

Question 7.
passes through (0, -24) and has vertex (-6, -12)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 7

Question 8.
passes through (6, 35) and has vertex (-1, 14)
Answer:

In Exercises 9–14, write an equation of the parabola in intercept form.

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 82
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 9.1

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 83
Answer:

Question 11.
x-intercepts of 12 and -6; passes through (14, 4)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 11

Question 12.
x-intercepts of 9 and 1; passes through (0, -18)
Answer:

Question 13.
x-intercepts of -16 and -2; passes through (-18, 72)
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 13

Question 14.
x-intercepts of -7 and -3; passes through (-2, 0.05)
Answer:

Question 15.
WRITING Explain when to use intercept form and when to use vertex form when writing an equation of a parabola.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 15

Question 16.
ANALYZING EQUATIONS Which of the following equations represent the parabola?
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 84
A. y = 2(x – 2)(x + 1)
B. y = 2(x + 0.5)2 – 4.5
C. y = 2(x – 0.5)2 – 4.5
D. y = 2(x + 2)(x – 1)
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-16.jpg

In Exercises 17–20, write an equation of the parabola in vertex form or intercept form.

Question 17.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 85
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 17

Question 18.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 86
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-18.jpg

Question 19.
Big Ideas Math Answer Key Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 87
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 19

Question 20.
Big Ideas Math Algebra 2 Solutions Chapter 2 Quadratic Functions 88
Answer:

Question 21.
ERROR ANALYSIS Describe and correct the error in writing an equation of the parabola.
Big Ideas Math Algebra 2 Solutions Chapter 2 Quadratic Functions 89
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 21

Question 22.
MATHEMATICAL CONNECTIONS The area of a rectangle is modeled by the graph where y is the area (in square meters) and x is the width (in meters). Write an equation of the parabola. Find the dimensions and corresponding area of one possible rectangle. What dimensions result in the maximum area?
Big Ideas Math Algebra 2 Solutions Chapter 2 Quadratic Functions 90
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-22.jpg

Question 23.
MODELING WITH MATHEMATICS Every rope has a safe working load. A rope should not be used to lift a weight greater than its safe working load. The table shows the safe working loads S (in pounds) for ropes with circumference C (in inches). Write an equation for the safe working load for a rope. Find the safe working load for a rope that has a circumference of 10 inches.
Big Ideas Math Algebra 2 Solutions Chapter 2 Quadratic Functions 91
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 23.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 23.2

Question 24.
MODELING WITH MATHEMATICS A baseball is thrown up in the air. The table shows the heights y (in feet) of the baseball after x seconds. Write an equation for the path of the baseball. Find the height of the baseball after 1.7 seconds.
Big Ideas Math Algebra 2 Solutions Chapter 2 Quadratic Functions 92
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-24.jpg

Question 25.
COMPARING METHODS You use a system with three variables to find the equation of a parabola that passes through the points (−8, 0), (2, −20), and (1, 0). Your friend uses intercept form to find the equation. Whose method is easier? Justify your answer.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 25

Question 26.
MODELING WITH MATHEMATICS The table shows the distances y a motorcyclist is from home after x hours.
Big Ideas Math Algebra 2 Solutions Chapter 2 Quadratic Functions 93
a. Determine what type of function you can use to model the data. Explain your reasoning.
b. Write and evaluate a function to determine the distance the motorcyclist is from home after 6 hours.
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-26.jpg

Question 27.
USING TOOLS The table shows the heights h (in feet) of a sponge t seconds after it was dropped by a window cleaner on top of a skyscraper.
Big Ideas Math Algebra 2 Solutions Chapter 2 Quadratic Functions 94
a. Use a graphing calculator to create a scatter plot. Which better represents the data, a line or a parabola? Explain.
b. Use the regression feature of your calculator to find the model that best fits the data.
c. Use the model in part (b) to predict when the sponge will hit the ground.
d. Identify and interpret the domain and range in this situation.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 27

Question 28.
MAKING AN ARGUMENT Your friend states that quadratic functions with the same x-intercepts have the same equations, vertex, and axis of symmetry. Is your friend correct? Explain your reasoning.
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-28.jpg

In Exercises 29–32, analyze the differences in the outputs to determine whether the data are linear, quadratic, or neither. Explain. If linear or quadratic, write an equation that fits the data.

Question 29.
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 95
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 29.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 29.2

Question 30.
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 96
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-30.jpg

Question 31.
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 97
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 31

Question 32.
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 98
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-32.jpg

Question 33.
PROBLEM SOLVING The graph shows the number y of students absent from school due to the flu each day x.
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 99
a. Interpret the meaning of the vertex in this situation.
b. Write an equation for the parabola to predict the number of students absent on day 10.
c. Compare the average rates of change in the students with the flu from 0 to 6 days and 6 to 11 days.
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 33.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 33.2

Question 34.
THOUGHT PROVOKING Describe a real-life situation that can be modeled by a quadratic equation. Justify your answer.
Answer:

Question 35.
PROBLEM SOLVING The table shows the heights y of a competitive water-skier x seconds after jumping off a ramp. Write a function that models the height of the water-skier over time. When is the water-skier 5 feet above the water? How long is the skier in the air?
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 100
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 35.1

Question 36.
HOW DO YOU SEE IT? Use the graph to determine whether the average rate of change over each interval is positive, negative, or zero.
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 101
a. 0 ≤ x ≤ 2
b. 2 ≤ x ≤ 5
c. 2 ≤ x ≤ 4
d. 0 ≤ x ≤ 4
Answer:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-Exercise-2.4-36.jpg

Question 37.
REPEATED REASONING The table shows the number of tiles in each figure. Verify that the data show a quadratic relationship. Predict the number of tiles in the 12th figure.
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 102
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 37.1
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 37.2

Maintaining Mathematical Proficiency

Factor the trinomial. (Skills Review Handbook)

Question 38.
x2 + 4x + 3
Answer:

Question 39.
x2 – 3x + 2
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 39

Question 40.
3x2 – 15x + 12
Answer:

Question 41.
5x2 + 5x – 30
Answer:
Big Ideas Math Algebra 2 Answers Chapter 2 Quadratic Functions 2.4 Question 41

Quadratic Functions Performance Task: Accident Reconstruction

2.3–2.4 What Did You Learn?

Core Vocabulary
focus, p. 68
directrix, p. 68

Core Concepts

Section 2.3
Standard Equations of a Parabola with Vertex at the Origin, p. 69
Standard Equations of a Parabola with Vertex at (h, k), p. 70

Section 2.4
Writing Quadratic Equations, p. 76
Writing Quadratic Equations to Model Data, p. 78

Mathematical Practices

Question 1.
Explain the solution pathway you used to solve Exercise 47 on page 73.

Question 2.
Explain how you used definitions to derive the equation in Exercise 53 on page 74.

Question 3.
Explain the shortcut you found to write the equation in Exercise 25 on page 81.

Question 4.
Describe how you were able to construct a viable argument in Exercise 28 on page 81.

Performance Task

Accident Reconstruction

Was the driver of a car speeding when the brakes were applied? What do skid marks at the scene of an accident reveal about the moments before the collision?
Big Ideas Math Algebra 2 Answer Key Chapter 2 Quadratic Functions 103
To explore the answers to these questions and more, go to BigIdeasMath.com.

Quadratic Functions Chapter Review

Describe the transformation of f(x) = x2 represented by g. Then graph each function.

Question 1.
g(x) = (x + 4)2

Question 2.
g(x) = (x – 7)2 + 2

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-2.jpg

Question 3.
g(x) = -3(x + 2)2 – 1

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-3.jpg

Question 4.
Let the graph of g be a horizontal shrink by a factor of \(\frac{2}{3}\), followed by a translation 5 units left and 2 units down of the graph of f(x) = x2.

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-4.jpg

Question 5.
Let the graph of g be a translation 2 units left and 3 units up, followed by a reflection in the y-axis of the graph of f(x) = x2 – 2x.

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-5.jpg

Graph the function. Label the vertex and axis of symmetry. Find the minimum or maximum value of f. Describe where the function is increasing and decreasing.

Question 6.
f(x) = 3(x – 1)2 – 4

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-6.jpg

Question 7.
g(x) = -2x2 + 16x + 3

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-7.jpg

Question 8.
h(x) = (x – 3)(x + 7)

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-8.jpg

Question 9.
You can make a solar hot-dog cooker by shaping foil-lined cardboard into a parabolic trough and passing a wire through the focus of each end piece. For the trough shown, how far from the bottom should the wire be placed?
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 105

 

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-9.jpg

Question 10:

Graph the equation 36y = x2. Identify the focus, directrix, and axis of symmetry.

Write an equation of the parabola with the given characteristics.

Question 11.
vertex: (0, 0)
directrix: x = 2

Question 12.
focus: (2, 2)
vertex: (2, 6)

Write an equation for the parabola with the given characteristics.

Question 13.
passes through (1, 12) and has vertex (10, -4)

 

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-13.jpg

Question 14.
passes through (4, 3) and has x-intercepts of -1 and 5

Question 15.
passes through (-2, 7), (1, 10), and (2, 27)

Question 16.
The table shows the heights y of a dropped object after x seconds. Verify that the data show a quadratic relationship. Write a function that models the data. How long is the object in the air?
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 106

https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2021/02/Big-idea-math-algerbra-2-chapter-2-quadratic-functions-chapter-review-Exercise-16.jpg

Quadratic Functions Chapter Test

Question 1.
A parabola has an axis of symmetry y= 3 and passes through the point (2, 1). Find another point that lies on the graph of the parabola. Explain your reasoning.

Question 2.
Let the graph of g be a translation 2 units left and 1 unit down, followed by a reflection in the y-axis of the graph of f(x) = (2x + 1)2 – 4. Write a rule for g.

Question 3.
Identify the focus, directrix, and axis of symmetry of x = 2y2. Graph the equation.

Question 4.
Explain why a quadratic function models the data. Then use a linear system to find the model.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 107

Write an equation of the parabola. Justify your answer.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 108

Question 6.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 109

Question 7.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 110

Question 8.
A surfboard shop sells 40 surfboards per month when it charges $500 per surfboard. Each time the shop decreases the price by $10, it sells 1 additional surfboard per month. How much should the shop charge per surfboard to maximize the amount of money earned? What is the maximum amount the shop can earn per month? Explain.

Question 9.
Graph f(x) = 8x2 – 4x+ 3. Label the vertex and axis of symmetry. Describe where the function is increasing and decreasing.

Question 10.
Sunfire is a machine with a parabolic cross section used to collect solar energy. The Sun’s rays are reflected from the mirrors toward two boilers located at the focus of the parabola. The boilers produce steam that powers an alternator to produce electricity.
a. Write an equation that represents the cross section of the dish shown with its vertex at (0, 0).
b. What is the depth of Sunfire? Justify your answer.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 111

Question 11.
In 2011, the price of gold reached an all-time high. The table shows the prices (in dollars per troy ounce) of gold each year since 2006 (t = 0 represents 2006). Find a quadratic function that best models the data. Use the model to predict the price of gold in the year 2016.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 112

Quadratic Functions Cumulative Assessment

Question 1.
You and your friend are throwing a football. The parabola shows the path of your friend’s throw, where x is the horizontal distance (in feet) and y is the corresponding height (in feet). The path of your throw can be modeled by h(x) = −16x2 + 65x + 5. Choose the correct inequality symbol to indicate whose throw travels higher. Explain your reasoning.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 113

Question 2.
The function g(x) = \(\frac{1}{2}\)∣x − 4 ∣ + 4 is a combination of transformations of f(x) = | x|. Which combinations describe the transformation from the graph of f to the graph of g?
A. translation 4 units right and vertical shrink by a factor of \(\frac{1}{2}\), followed by a translation 4 units up
B. translation 4 units right and 4 units up, followed by a vertical shrink by a factor of \(\frac{1}{2}\)
C. vertical shrink by a factor of \(\frac{1}{2}\) , followed by a translation 4 units up and 4 units right
D. translation 4 units right and 8 units up, followed by a vertical shrink by a factor of \(\frac{1}{2}\)

Question 3.
Your school decides to sell tickets to a dance in the school cafeteria to raise money. There is no fee to use the cafeteria, but the DJ charges a fee of $750. The table shows the profits (in dollars) when x students attend the dance.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 114
a. What is the cost of a ticket?
b. Your school expects 400 students to attend and finds another DJ who only charges $650. How much should your school charge per ticket to still make the same profit?
c. Your school decides to charge the amount in part (a) and use the less expensive DJ. How much more money will the school raise?

Question 4.
Order the following parabolas from widest to narrowest.
A. focus: (0, −3); directrix: y = 3
B. y = \(\frac{1}{16}\)x2 + 4
C. x = \(\frac{1}{8}\)y2
D. y = \(\frac{1}{4}\)(x − 2)2 + 3

Question 5.
Your friend claims that for g(x) = b, where b is a real number, there is a transformation in the graph that is impossible to notice. Is your friend correct? Explain your reasoning.

Question 6.
Let the graph of g represent a vertical stretch and a reflection in the x-axis, followed by a translation left and down of the graph of f(x) = x2. Use the tiles to write a rule for g.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 115

Question 7.
Two balls are thrown in the air. The path of the first ball is represented in the graph. The second ball is released 1.5 feet higher than the first ball and after 3 seconds reaches its maximum height 5 feet lower than the first ball.
Big Ideas Math Answers Algebra 2 Chapter 2 Quadratic Functions 116
a. Write an equation for the path of the second ball.
b. Do the balls hit the ground at the same time? If so, how long are the balls in the air? If not, which ball hits the ground first? Explain your reasoning.

Question 8.
Let the graph of g be a translation 3 units right of the graph of f. The points (−1, 6), (3, 14), and (6, 41) lie on the graph of f. Which points lie on the graph of g?
A. (2, 6)
B. (2, 11)
C. (6, 14)
D. (6, 19)
E. (9, 41)
F. (9, 46)

Question 9.
Gym A charges $10 per month plus an initiation fee of $100. Gym B charges $30 per month, but due to a special promotion, is not currently charging an initiation fee.
a. Write an equation for each gym modeling the total cost y for a membership lasting x months.
b. When is it more economical for a person to choose Gym A over Gym B?
c. Gym A lowers its initiation fee to $25. Describe the transformation this change represents and how it affects your decision in part (b).

Leave a Comment

Scroll to Top