Wondering how to calculate the addition and subtraction of time? You have come the right way and we will guide you all throughout on How to add and subtract time? In this article, we will learn to convert time accordingly, and also we will get to know the detailed procedure of adding and subtracting time.

We also know that time not only includes hours, minutes, and seconds but also weeks, months and years will also come under the units of time. Here are some examples which will help the students to know in detail about the concept. To know how to add and subtract time in detailed steps, go through the below-mentioned articles to know about the procedure.

Do read:

- Addition of hours, minutes and seconds
- Subtraction of hours, minutes, and seconds
- Units of Time
- Units of Time Conversion Chart

## How to do Addition and Subtraction of Time?

Follow the simple steps to do adding and subtracting time and solve problems easily. They are along the lines

**Adding Time**

- Add the hours
- Add the minutes and If the number of minutes is 60 or more do the following:
- Subtract 60 from the number of minutes.
- Increase the number of hours by one.
- Repeat this process if the number of minutes is still 60 or more.

- If the number of seconds is 60 or more than 60 then do the following:
- Subtract 60 from the number of seconds.
- Increase the number of minutes by one.
- Repeat this process if the number of seconds is still 60 or more.

**Subtracting Time**

- Subtract the hours
- Â Subtract the minutes and if the number of minutes is negative then add 60 minutes and subtract 1 hour.
- Â Subtract the seconds and if the number of seconds is negative then add 60 seconds and subtract 1 minute.

### Questions on Addition and Subtraction of Time

**Example 1:**

Add 5 hours 16 minutes 6 seconds and 2 hours 15 minutes 11 seconds.

**Solution:**

Here now add the hours we get 5 + 2 = 7 hours and similarly by adding minutes we get 16 + 15 = 31 minutes and we get to add seconds now 6 + 11 = 17 seconds.

Therefore, the result of addition is 7 hours 31 minutes 17 seconds.

**Example 2:**

Subtract 15 hours 54 minutes 16 seconds and 7 hours 34 minutes 11 seconds.

**Solution:**

Always remember in subtraction we have to write the highest digit on top and the lowest digit below that.

Here now subtract the hours we get 15 – 7 = 8 hours and similarly by subtracting minutes we get 54 – 34 = 20 minutes and we get to subtract seconds now 16 – 11 = 5 seconds.

Therefore, the result of the difference is 8 hours 20 minutes 5 seconds.

**Example 3:**

Add 3 years 6 months and 5 years 8 months.

**Solution:**

Here now add the years we getÂ 3 + 5 = 8 years and similarly by adding months we get 6 + 8 = 14Â months.

Therefore, the result of addition is 8 years 14 months.

**Example 4:**

Subtract 5 weeks 8 days fromÂ 13 weeks 4 days.

**Solution:**

Here now subtract the weeks we getÂ 13 – 5 = 8 weeks and similarly by Subtracting days we getÂ 8-4 = 4 days.

Therefore, the result of the difference in 8 weeks 4 days.

**Example 5:**

Maya has to lie down to take a nap at 4:30 pm, and she naps for 86 minutes, what time will it be when she wakes up?

**Solution:**

To make the calculation easier we need to convert 86 minutes into hour and minutes. We know that 1 hour = 60 minutes so,

86 minutes = 60 minutes + 16 minutes

= 1 hour 16 minutes.

We need to add 4:30 and 1:16, we get 5:46 pm

Therefore, She woke up at 5:46 pm.

**Example 6:**

Simran started practicing painting at 2:25 PM. She practiced until 5:17 PM. How long did she practice for?

**Solution:**

Subtract the hours we get 5 -2 = 3 hours and similarly we get subtracting minutes i.e 25 – 17 = 8 minutes

Therefore, She practices for 3 hours 8 minutes

**Example 7:**

If Veronica leaves her house at 1:35 pm and it takes her exactly one hour and fifteen minutes to get to her office, and then another seven minutes to get to her desk, at what time will he be at her desk?

**Solution:**

The First step is to add one hour and fifteen minutes and another seven minutes we get 1 hour 22 minutes.

Now we need to add this 1 hour 22 minutes to 1:35 pm

we get by adding hours and minutes, 2: 57 pm

Therefore, Veronica arrived at his desk by 2:57 pm.

**Example 8:**

Justin’s tuition starts at 6:05 pm. He has 45 minutes of English class and 56 minutes of maths class and 25 minutes of chemistry class. At what time did Justin’s tuition will complete?

**Solution:**

The first step is to add individual class duration, we get 45 + 56 + 25 = 126 minutes.

Now we need to convert the minutes to hours we get

126 minutes = 120 + 6

= 60 min + 60 min+ 6 min

= 2 hours 6 min

Add this 2:06 to the 6:05 we get 8:11pm

Therefore, Justin’s tuition will complete at 8:11 pm.

**Example 9:**

Students in high school were offered a summer camp. Which consists of 1-month training in football, 2 weeks training in chess, 3 weeks training on basketball and other 1 month is for meditation and yoga. How many months does the summer camp is for?

**Solution:**

Given

Number of days for football training = 1 month

Number of days for chess training =Â 2 weeks

Number of days for basketball training = 3 weeks

Number of days for meditation and yoga = 1 month

we need to add the above, we get 2 months 5 weeks

we can also convert 5 weeks into months that is we will get 1 month 1 week

Therefore, the total number of months the summer camp has 3 months 1 week.

**Example 10:**

John will go to work morning at 9:00 am and return home at 5:00 pm. (8 hours). The time taken to travel to the office is 45 minutes and he will have a break for one hour. How much time does john actually work in the office?

**Solution:**

Time taken for travelling to john = 45 + 45 = 90 minutes

Now add 90 minutes and 1 hour, we get 1 hour 90 minutes, In other words, we can write it as 2 hours 30 minutes.

The time john works in the office is = 8 hours – 2 hours 30 minutes

= 5 hours 30 minutes.

Therefore, John will work 5 hours 30 minutes in the office.