By accessing our 180 Days of Math for Fifth Grade Answers Key Day 173 regularly, students can get better problem-solving skills.
180 Days of Math for Fifth Grade Answers Key Day 173
Directions: Solve each problem.
Question 1.
Answer:
The addition is the term used to describe adding two or more numbers together. The addition is denoted using the plus sign ‘+‘ such as the addition of 3 and 3 can be written as 4 + 4. Also, the plus sign (+) can be used as many times as required, such as
4 + 4 + 4 + 4.
Therefore, the answer is 521.
Question 2.
54 • 56 = ___________
Answer:
In mathematics, multiplication is a method of finding the product of two or more numbers. It is one of the basic arithmetic operations, that we use in everyday life. The major application we can see in multiplication tables.
In arithmetic, the multiplication of two numbers represents the repeated addition of one number with respect to another. These numbers can be whole numbers, natural numbers, integers, fractions, etc. If m is multiplied by n, then it means either m is added to itself ‘n’ number of times or vice versa.
The formula for multiplication:
The multiplication formula is given by:
Multiplier × Multiplicand = Product
– The multiplicand is the total number of objects in each group
– A multiplier is the number of equal groups
– Product is the result of multiplication of multiplier and multiplicand
Therefore, the answer is 3042.
Question 3.
Answer:
The square root of a number is defined as the value, which gives the number when it is multiplied by itself. The radical symbol √ is used to indicate the square root. For example, √9 = 3. The radical symbol is also called a root symbol or surds. If a number is a perfect square, we can easily find the square root of the number. If the given number is not a perfect square number, the square root can be found using the long division method.
Here we will show you how to calculate the square root of 672 using the long division method with one decimal place accuracy.
Step 1: Set up 672 in pairs of two digits from right to left and attach one set of 00 because we want one decimal:
Step 2: Starting with the first set: the largest perfect square less than or equal to 6 is 4, and the square root of 4 is 2. Therefore, put 2 on top and 4 at the bottom like this:
Step 3: Calculate 6 minus 4 and put the difference below. Then move down the next set of numbers.
Step 4: Double the number in green on top: 2 × 2 = 4. Then, use 4 and the bottom number to make this problem:
4? × ? ≤ 272
The question marks are “blank” and the same “blank”. With trial and error, we found the largest number “blank” can be is 5. Replace the question marks in the problem with 5 to get: 45 × 5 = 225.
Now, enter 5 on top, and 225 at the bottom:
Step 5: Calculate 272 minus 225 and put the difference below. Then move down the next set of numbers.
Step 6: Now again double the number which is on the top 25 × 2 = 50. Then, use 50 and the bottom number to make this problem:
50? × ? ≤ 4700
The question marks are “blank” and the same “blank”. With trial and error, we found the largest number “blank” can be is 9. Now, enter 9 on top:
Thus, the answer is on the top. The square root of 672 with one digit decimal accuracy is 25.9. Did you notice that the last two steps repeat the previous two steps. You can add decimals by simply adding more sets of 00 and repeating the last two steps over and over.
The above-given question is 53 square root of 672
The square root of 672 is 25.9
Now multiply 53 and 25.9
Thus, 53 * 25.9 = 1372.7
Question 4.
What is the value of the digit 7 in the number 297,580?
Answer: 7 is in the thousands place.
Place value in Maths describes the position or place of a digit in a number. Each digit has a place in a number. When we represent the number in general form, the position of each digit will be expanded. Those positions start from a unit place or we also call it one’s position. The order of place value of digits of a number of right to left is units, tens, hundreds, thousands, ten thousand, a hundred thousand, and so on.
The above-given number is 297,580
There are six digits in the number 297,580
0 is in the unit’s place.
8 is in the tens place
5 is in the hundreds place
7 is in the thousands place
9 is in the ten thousand place
2 is in the hundred thousand places.
Question 5.
$9.95 + $9.75 = ___________
Answer:
The addition is the term used to describe adding two or more numbers together. The addition is denoted using the plus sign ‘+‘ such as the addition of 3 and 3 can be written as 4 + 4. Also, the plus sign (+) can be used as many times as required, such as
4 + 4 + 4 + 4.
9.95 and 9.75 are the addends
‘+’ is an operating symbol.
‘=’ is an equality symbol
19.70 is the total/sum.
Therefore, the answer is 19.7
Question 6.
10 × (30 ÷ 5) = ___________
Answer:
The above expression can be solved as:
30 ÷ 5 = 6
Now we know the value of division expression. Now that division value is multiplied with 10
10 × 6 = 60
10 × (30 ÷ 5) =60
Therefore, the answer is 60.
Question 7.
Answer:
The empty box value we need to find out.
Let that empty box be X
Then the expression can be written as:
X * 7 = 168
What we do is get 7 to the right-hand side, then the 7 will be divided.
X = 168/7
X = 24
Therefore, the empty box value (x) = 24
Now verify the answer.
Put X value in the empty box.
24 * 7 = 168
Now multiply 24 by 7.
24 * 7 = 168
168 = 168
Hence, the answer is verified.
Question 8.
8 quarts = _________ gallons
Answer:
For 1 quarts = 0.25 gallons
For 8 quarts = X gallons.
We need to find out the X gallons
Cross-multiply
Therefore, 8 quarts is equal to 2 gallons.
Question 9.
The angles of a triangle are not equal. What kind of triangle is it: right, isosceles, or scalene?
Answer: Scalene triangle.
A scalene triangle has all side lengths of different measures. No side will be equal in length to any of the other sides in such a triangle. In a scalene triangle, all the interior angles are also different. The figure given below illustrates a scalene triangle. You can see how none of the sides is equal in length.
Question 10.
Fish Caught
Juan |
Maggi | Max | Erik | Aliki | Tia |
Jarome |
7 | 4 | 5 | 7 | 11 | 4 | 7 |
The children used one worm for each fish they caught. They brought three times as many worms as they ended up using. How many worms did they bring?
Answer:
The number of worms used for each fish = 1
The number of fishes Juan caught=7
The number of warms Juan used to catch fish=7
The number of fishes Maggi caught=4
The number of warms Maggi used to catch fish=4
The number of fishes Mac catch=5
The number of warms Max used to catch fish=5
The number of fishes Erik catch=7
The number of warms Erik used to catch fish=7
The number of fishes Aliki catch=11
The number of warms Aliki used to catch fish=11
The number of fishes Tia catch=4
The number of warms Tia used to catch fish=4
The number of fishes Jarome catch=7
The number of warms Jarome used to catch fish=7
Now add all the worms the children used:
7+4+5+7+11+4+7=45
They bought it 3 times. So multiply 45 by 3
45*3=135
Therefore, 135 worms they used.
Question 11.
This is a spinner for a game board. Label the circle to show an equal chance that red or green will be landed on, and that yellow has twice as much chance of being landed on.
Answer:
In the circle, we divided it into 4 sections.
An equal chance of red and green will be landed when we spin that is 1.
In the question asked was yellow has twice as much chance landed on that is 2 in the spinner. If possible we can draw in another way also.
Equal chance red and green means we can draw 2 chances or 3 chances and so on…
Question 12.
Linda has $20.59. She spends $8.25 on her lunch. She spends $5.50 playing miniature golf. She leaves half of the remaining money in her wallet to spend for another day. She puts the rest in her bank to save. How much money does Linda put in her bank?
Answer:
The amount Linds has=$20.59
The amount she spends on her lunch=$8.25
The amount she spends on playing golf=$5.50
Now add the amount she spent=$8.25+$5.50=$13.75
To get the remaining amount subtract the amount she has before spending and her expenses. Let it be X.
X=$20.59-$13.75
X=$6.84
After spending her expenses she left with $6.84
In the question, She leaves half of the remaining money in her wallet to spend for another day.
At $6.84 she puts half of the amount and rests she puts in her bank account. This can be solved as:
to get half of the amount we need to divide it by 2.
$6.84/2=3.42.
Therefore, she put in the wallet $3.42 and the remaining $3.42 she put in the bank account.